H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Kerti Tó Téliesítése

Kertrendezés és dísznövények
Nehézség:
Idő: Teljes délután

Ha gondosan elvégeztük a kerti dísztavunk felkészítését a téli időszakra, nyugodtan kiélvezhetjük az ősz hátralévő részét.

Tartalomjegyzék
A kerti tó téliesítése során elvégzendő teendők
Első lépés a tó tisztítása
A kerti tó téliesítésének következő lépése a növények metszése
A kerti tó téliesítésének harmadik lépése a halak teleltetése
A dísztó letakarása, avagy a kerti tó téliesítésének negyedik lépése
A kerti tó téliesítésének utolsó lépése a gépek, szűrő leállítása, tisztítása
Élvezzük ki az ősz fennmaradó részét

Ha gondosan elvégeztük a kerti dísztavunk felkészítését a téli időszakra, nyugodtan kiélvezhetjük az ősz hátralévő részét, a színes falevelek nyújtotta látványt, a csípős, hűvös, de napsütéses napokat. Biztosak lehetünk benne, hogy az alapos munkánknak meglesz az eredménye.

Kertünk egyik legfőbb ékességének télre felkészítését, vagyis a kerti tó téliesítését minden évben ősszel el kell végeznünk, hogy a benne élő halak, növények áttelelhessenek, a berendezések is biztonságos, fagymentes helyen várhassák a tavaszi újraindítást. A feladatok elvégzésére a legalkalmasabb az őszi időszak, semmiképpen nem szabad megvárni a fagy beálltát. A kerti tó téliesítése az egy olyan feladat, amivel megadjuk a lehetőségét, hogy a télen lelassult ökoszisztéma tavasszal gond nélkül újra felvirágozzon, a kerti dísztavunk a következő nyárra már ismét teljes pompájában tündökölhessen.

A kerti tó téliesítése során elvégzendő teendők

 • a kerti tó tisztítása, iszapmentesítése
 • a növények visszavágása, metszése, a nem fagytűrők eltárolása fagymentes helyen
 • a hideget nem bíró halakat 10 Celsius fok alatti hőmérsékletnél benti akváriumba elhelyezni (a tóban maradóknak biztosítani az oxigént fagy esetére is)
 • a tavat letakarni, megvédeni a hulló falevelektől, szennyeződésektől
 • szűrő leállítása, tisztítása 6-8 Celsius fok környékén

Első lépés a tó tisztítása

Kezdjük azzal a kerti tó téliesítése alkalmával felmerülő feladatok sorát, hogy tavunkat megtisztítjuk a belehullott falevelektől, növényi száraktól, egyéb szennyeződésektől, mert a szerves anyagok a vízben hamar bomlani kezdenek, ez nagyon káros a tó élővilágára, akár ki is pusztíthatja. Sohasem kizárólag a víz felszínén vannak az oda nem illő dolgok, mindig gondoskodjunk a mélyebb rétegek tisztításáról is. Lehetőség szerint legalább egyszer egy évben végezze el a feladatot,  használjon ehhez a munkához kerti tó porszívót, egyéb karbantartó eszközt, mellyel a tó alján lerakódott élelemmaradékokat, ürüléket, növények maradványait, iszapot gyönyörűen el tudja távolítani.

A kerti tó téliesítésének következő lépése a növények metszése

Ősszel a vízinövények is elkezdenek sárgulni, száradni majd elrohadnak. Fontos a növények alapos metszése, hogy minél kevesebb levél és szár tudjon belerohadni a tóba, mert ez nagyban rontja a vízminőséget és kockázatos lenne az áttelelő halak számára is.

A legismertebb dísztó növények és teendők:

 • a hínárok, hínárfélék: ezeknél a legcélravezetőbb, ha benyúlunk a vízbe és minél hosszabb szárral kihúzzuk
 • a vízi menta: ez könnyen szaporodó, őszre 1-2 méteres is lehet, ennél a víz felszínén lebegőket ki kell szedni, az indákat levágni és kihúzni
 • a gyékény: víz alatti részei már puhák ilyenkorra és kezdenek rohadni, letörhetjük tőből vagy levághatjuk, de az sem baj, ha hagyunk pár levelet, melyek tavaszig megmaradnak és középen újat hajtanak
 • a trópusi növények (pl. vízijácint, kagylótutaj): nem bírják ki a hideget, ezeket el kell távolítani a tóból és teleltetni. Próbálkozzunk az átteleltetéssel egy akváriumban, ha esetleg nem sikerül, ezeket tavasszal pótoljuk
 • sárga vízitököt érdemes a tó alján a száránál levágni, letépni
 • a vízilófarok még fagyban is képes zöldelleni, ha túlszaporodott, ritkítsuk meg

Természetesen más növényeink is lehetnek a dísztóban, ezektől is tisztítsuk meg a tavat, a honosokat vágjuk vissza bátran, a trópusiak esetén próbáljuk meg az átteleltetést akváriumban.

Szép kerti tó

A kerti tó téliesítésének harmadik lépése a halak teleltetése

A tóban élő halakat is fel kell készíteni a télre. Ha rendszeresen etettük őket, ahogy kell, a hőmérséklet 10 Celsius fok alá csökkenésekor hagyjuk abba az etetést. A halak már nem fogják megenni az élelmet, az emésztőrendszerük ilyenkor leáll. A felesleges táplálék pedig csak elrohad a vízben. Ősszel már lehetőleg ne telepítsünk új halakat a tóba, mert ezek valószínűleg nem tudják átvészelni a telet, nem lesz idejük megszokni a közeget. A kerti tavaknál, melyekben halakat is tartunk, fontos, hogy legalább 1 méteres mélységű legyen.

Ha ez megvan, a tó fenekén akkor is fagypont feletti hőmérséklet lesz, amikor a teteje be lesz fagyva, tehát a halak egy része ebben az esetben is át tud telelni. Az aranyhalakat vagy egyéb, hideget nem bíró fajtákat télre vigyünk be akváriumba. Nagyon fontos a tóban maradt élővilág számára, hogy oxigénhez juthassanak. Ehhez védekezni kell a tó teljes befagyása ellen. Az egyik legjobb megoldás a poliészter úszó fűtőtest, mely bizonyos beállított hőmérséklet esetén kapcsol csak be. A tó alján lévő víz nem fog keveredni a felszínen lévő vízzel, a tó alján a hőmérséklet állandó marad, de szépen lassan oxigénnel ellátott lesz.

A dísztó letakarása, avagy a kerti tó téliesítésének negyedik lépése

Ősszel nagy mennyiségben hullik falevél a fákról, bokrokról, ha ezek a kerti tó körül vannak, a tavat védeni kell tőlük, de az is lehet, hogy a szél fogja bevinni a tóba a lehullott leveleket. Mindenesetre az egyik legjobb megoldás, ha takaróponyvával vagy lombfogó hálóval letakarjuk a megtisztított tavat.

Kerti tó lefedve

A kerti tó téliesítésének utolsó lépése a gépek, szűrő leállítása, tisztítása

Amikor a hőmérséklet 6-8 Celsius fok alá csökken a szűrőt le kell állítani. Vegyük ki és alaposan tisztítsuk meg. Szedjük szét, mossuk ki a szűrő anyagokat, megszárítva helyezzük vissza a gépbe. Lehetőleg natúr tisztítószereket használjunk, tavasszal semmilyen maradvány ne károsítsa a vizet mikor a berendezések visszakerülnek. Az UV lámpákkal, világítással vízeséselemekkel, egyéb berendezésekkel ugyanígy járjunk el, tisztítsuk meg, szárítsuk ki, tároljuk száraz, fagymentes helyen. A kerti tó téliesítése nem bonyolult, csak az időt kell rászánni.

Élvezzük ki az ősz fennmaradó részét

Ha gondosan elvégeztük a kerti dísztavunk felkészítését a téli időszakra, nyugodtan kiélvezhetjük az ősz hátralévő részét, a színes falevelek nyújtotta látványt, a csípős, hűvös, de napsütéses napokat. Biztosak lehetünk benne, hogy az alapos munkánknak meglesz az eredménye, és bár téli pihenőre küldjük a tavunkat, az ökoszisztéma lelassul, de tavasszal gond nélkül újra fog indulni, nem fog bosszúságot okozni. Ha medencénk is van, azt is kötelező téliesíteni.

Kapcsolódó ötletek

Idő: Teljes délután
Kertgondozás és haszonnövények

Az öntözési időszak végének beálltával minden esetben fontos feladat az öntözőrendszer téliesítése

Idő: Kevesebb, mint 2 óra
Kertgondozás és haszonnövények

Manapság rengeteg kertben látunk ciprusokat, olajbogyó fákat, fügét vagy akár pálmákat, melyek igénylik a téli takarást, védelmet.

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!