Tószűrők

Tólevegőztetőre, tószűrőre és egyéb kerti tó karbantartó eszközökre minden kerti tó tulajdonosnak szüksége van, kinek kisebb, kinek nagyobb méretben. A tószűrők létfontosságúak a tó vizének szűrésében, hiszen ez is hozzájárul, hogy a tólakók számára egészséges életfeltételeket teremtsünk, másrészt ránézésre is tiszta, áttetsző vizünk csak így lehet. A Profibarkácson közel fél száz tószűrő közül választhatja ki a kerti tavához optimális típust, méretet.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
4 790 Ft - 183 690 Ft
Márka
Termék státusza
Szűrés és rendezés
36 termék
36 termék

Tószűrő működése

A szűrés során lényegében a tó vize különböző szűrőanyagokon keresztül áramlik, hogy megtisztuljon. A szűrőrendszer két fő része a vízpumpa és a szűrő. A vízpumpa a kerti tó vizét a szűrőbe pumpálja, nyomja, a szűrő pedig elvégzi a szűrést, ez nem más, mint egy szűrőanyagokkal feltöltött tartály. A szűrőanyagok többfélék lehetnek. Fizikai/mechanikai, vegyi/kémiai és biológiai szűrőanyagok. A fizikai anyagok a különböző hálók, rácsok, szivacsok, amik felfogják a vízből a darabos szennyeződést, az optimális működéshez rendszeresen tisztítani kell őket. A vegyi szűrőanyagok a zeolit, aktív szén. Kémiai módon kötnek meg a vízben oldott szennyeződéseket, ezeket időnként cserélni ajánlott. A biológiai szűrőanyagok különböző kerámiagyűrűk, biogolyók, de egyes szivacsok is ide sorolandók. Ezek optimális életkörülményeket nyújtanak a hasznos lebontó baktériumoknak, melyek a tavak vizében keletkező mérgező bomlásanyagokat semlegesítik.

 

A tószűrők fajtái

A tószűrő berendezések 2 fő fajtáját különböztetjük meg:

  • belső szűrők
  • külső szűrők

Belső szűrők: ezek a tómederben üzemelnek. A vízforgató pumpa a szűrőanyagokon keresztül beszívja a vizet és felnyomja a szórófejbe. Ez szökőkút elem is lehet. Nagy előnyük, hogy nem fognak el helyet a tó partján és a látványukat sem kell megbarátkozni. Amikor tisztítást igényelnek, akkor ki kell emelni a helyükről. Felhasználásuknak korlátjai vannak, maximum 1-2 köbméteres tavak szűrésére alkalmasak.

A külső szűrők: kint vannak a tóparton, a tóban lévő vízpumpa látja el vízzel egy csövön át. Ha átfolyós típusú a külső szűrő, akkor a víz befolyik a szűrőbe, megtölti a tartályt és keresztülfolyik a szűrőanyagokon, majd egy másik csövön át távozik. Ennek a szűrő kimenetnek a tó vízszintje felé kell esnie. A nyomás alatti típusok esetén a tartály le van szigetelve, a víz általában felül érkezik és távozik külön csatlakozón. Ez esetben a kimenő vízzel vízesés is üzemeltethető, mielőtt a tóba visszakerül. A nyomás alatti szűrők egy része ásható.

Tószűrő

Mekkora tószűrőre van szüksége?

A tószűrők elvárt teljesítménye attól függ, hogy mekkora a kerti tó. A gyártók feltüntetik, hogy melyik tószűrő hány literes kerti tóhoz megfelelő, sőt két másik adatot is megadnak, a maximális tóméretet halakkal vagy nélkülük.

Fontos tudni, ha vízeséselemet is működtetne tószűrővel, akkor nyomás alatti szűrő az optimális vagy vízpumpa külön. Ennek megfelelő teljesítménye kell legyen a vízesés üzemeltetéséhez, itt is figyelni kell a vízemelési magasságra.

A megfelelő tószűrő megvásárlása előtt tudni kell, mekkora a kerti tó, vannak -e benne növények és milyen arányban, vannak -e halak és mennyi? Egy kisebb kerti tóhoz és néhány benne élő halhoz tökéletes lehet egy szökőkút-tószűrő egyben. Ezek henger formájúak, alkalmasak kisebb tavak szűréséhez, ugyanakkor biztosítják az oxigént, a vízforgatásról is gondoskodnak és elérhető árban vannak.

Ha 2-3 köbméteresnél nagyobb a kerti tó, érdemeseb nyomás alatti vagy gravitációs átfolyásos szűrőben gondolkodni.

Tószűrők UV lámpával

Sok tószűrő szetthez jár UV lámpás rendszer. Az UVC fénynek sejtkárosító hatása van. Az előtte, a vízben áthaladó egysejtű algákat és különböző baktériumokat is képes elpusztítani. Az egysejtű algák okozta csúnya, zavaros, zöld víz ellen hatékony védelmet nyújthat az UVC lámpa. Ez lehet egy zárt cső is, amin átvezetődik a tó vize. A csövön belül egy UVC fénnyel égő izzó található, szükség van a működéséhez áramvételezési lehetőségre. Sok szűrőkészlet tartalmaz UVC lámpát, de külön is be tudja szerezni és a rendszerbe csatlakoztatni.

Tószűrőjét rendelje házhoz szállítással a Profibarkácstól!

A kerti tó a kert éke lehet, de ehhez megfelelő karbantartásra, hatékony üzemeltetési eszközökre van szükség. A tószűrők, a tólevegőztetők, a karbantartási eszközök mind beszerezhetők webáruházunkból, hogy kerti tava a legjobb formáját hozhassa! A színvonalas Ubbink termékek között nem csupán technikai berendezéseket, de akár kész tómedreket, kerti csobogókat, szökőkutakat is beszerezhet.

Az Ubbink cég 1896-ban kezdte acél idomok gyártását, innen indult működésük. 1950-es években indították el füstgázelvezető idomok és légcsatornák gyártását. A cég ma már széleskörű megoldásokat kínál fűtés, szellőztetés, fenntartható épületgépészet terén világszerte, környezetbarát és energiatakarékos rendszereivel. Az elvárt német minőséget hozzák a termékei, kiemelt figyelmet fordítanak a minőségbiztosításra. A szellőztető, levegőztető, szűrő berendezéseik is a legmodernebb gyártási eljárással készülnek a vásárlók megelégedésére.

Tipp: Tedd hangulatossá  kerti tavad, vedd meg a tódekorációidat nálunk. Széles választék, hangulatos kerti tó elemek. 

 

 

Tószűrővel kapcsolatban felmerülő kérdések

1 köbméteres kerti tóhoz milyen típusú szűrőt ajánlott venni?

Optimális lehet egy kisebb, szökőkút-tószűrő egyben.

Nagyobb kerti tavakhoz milyen típusú szűrő megfelelő?

Mindenképpen nyomás alatti vagy gravitációs típust válasszon!

Az UVC lámpa segít az algásodás ellen?

Igen, hatékony lehet az algásodás megelőzésében.