Kerti Tó Építése Házilag - 8 Lépésben
Módosítva: 2024. február 14.
Létrehozva: 2022. május 27.

Kerti Tó Építése Házilag - 8 Lépésben

Nehézség:
Idő: Több nap
Helyszín: Kert

Egy gondosan tervezett, kivitelezett és rendszeresen karbantartott tó a kertünk, otthonunk ékessége lesz. A barkács Feng Shui szerint egy kerti tó hozzájárul a chi vagyis az éltető energia áramlásához. 

Tartalomjegyzék
 1. Kerti Tó Építése Házilag
 2. Kerti tó házilag - hogyan kezdjünk neki a telepítésnek?
 3. A kerti tó medrének kialakításhoz szükséges eszközök
 4. A kerti tó megépítéséhez, üzemeltetéséhez szükséges hozzávalók
 5. A kerti tó építése házilag – 5 lépésben
 6. Kerti tavunk karbantartása
 7. Élvezzük a saját kerti tavunkat!

Kerti Tó Építése Házilag

Egy kerti tó építése házilag nem bonyolult, bárkinek lehet otthon saját kis tava, ha van hozzá helye a kertben, az udvaron. Nagyszerű élmény egy tó mellett ücsörögni, magunkba szívni a nyugalmat, hallgatni a víz csobogását, figyelni a növényeket, a halakat. Miért ne élvezhetnénk mindezt otthon? Akár minden nap? Ebben a bejegyzésben segítséget adunk, hogyan lehet házilag, szakember nélkül otthon kerti tavat építeni, mik azok a dolgok amikre figyelni kell és mire lesz hozzá szükség. Mire a végére érünk, az is kedvet kap hozzá, aki  eddig bátortalan volt nekifogni…

Biztosan mindenki ismeri azt az érzést, amikor egy tó partján tölti a napot vagy csak egy délutánt, és este teljesen feltöltődve tér haza, miközben arra gondol: „Kell nekünk egy tó otthonra”. Ez az érzés azért jön elő, mert egy kerti tónak számos élettani és lélektani előnye is van, amit egy tóparton is megtapasztalunk. Lássuk mik ezek:

 • élettani előnyök: sokkal jobb lesz a kert mikroklímája, a levegő párásabb lesz, megjelennek enyhe légáramlatok
 • lélektani előnyök: a vízfelszín, a vízcsobogás hangja, látványa, a mini ökoszisztéma megnyugtatja az idegeket, kikapcsol, ellazít

Kerti tó halakkal

Kerti tó házilag - hogyan kezdjünk neki a telepítésnek?

Először is tervezzük meg hová és mekkora tavat szeretnénk, majd szerezzük be a szükséges hozzávalókat, hogy minden kéznél legyen. Lehetőleg ne szeles, esős, hideg időben fogjunk hozzá, a nehezített körülmények hamar elvehetik a kezdeti lendületet. A kerti tó építése házilag kiváló családi program!

Kerti tó híddal

A kerti tó medrének kialakításhoz szükséges eszközök

 • ásó
 • lapát
 • vágóeszköz

A kerti tó megépítéséhez, üzemeltetéséhez szükséges hozzávalók

 • geotextil
 • tófólia
 • tószivattyú és tószűrő
 • ha szeretnénk csobogást, vízesés elemek
 • kavicsok, sziklák, dekorációk
 • vízinövények és halak ( a halakat érdemes 1 héttel később betelepíteni, mikor már jobb az ökoszisztéma)

Ha minden megvan, nekifoghatunk a kerti tavunk megalkotásának, szabadjára engedhetjük a fantáziánkat.

Kerti tó díszkövekkel

A kerti tó építése házilag – 5 lépésben

 1. A tó megtervezése:
 2. 50 m3 alatt legyen, és ne legyen mélyebb 1,5 méternél (Az ettől nagyobb területű tó, valamint a 1,5 m-nél mélyebb magánhasználatú kerti medence és tó építése engedélyköteles. (312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. melléklet 18. pont)
 3. legyen félárnyékos rész is, naponta max. 4-6 órán keresztül kapjon közvetlen napsütést
 4. ha ökológiai egyensúlyra törekszünk, és halakat is tartanánk benne, a 3-4 métert el kell érje a tavunk mérete és legalább 1 ponton minimum 1 méter, hogy a halak ki tudjanak telelni
 5. a tóhoz sík terület szükséges, olyan helyre kell tervezni, ahol nem fog kiömleni a víz
 • A tó helyének kijelölése, majd a meder kiásása:

Karók és madzag segítségével kijelöljük a terv szerinti méretet, majd elkezdjük kiásni. Figyeljünk, hogy legalább 2 szint ültető zónát alakítsunk ki a növényeknek, eltérő magasság kell a kisebb és nagyobb növényeknek. A meder ásásakor mindenhol távolítsuk el az esetleges gyökereket, szikladarabokat, minden oda nem illő dolgot, mert később ezek károsíthatják a fóliát. Ha kész a meder, kis folyami homokot szórjunk az aljára.

 • A tó szegély kialakítása:  megépítjük a tó szegélyét, lehet terméskő, tégla, járdalap, sokféle anyagból kivitelezhető, kinek mi tetszik.
 • Geotextil majd tófólia leterítése: 
 • A geotextil funkciói közé tartozik az elválasztás, a szűrés, a hőszigetelés, a gyomelnyomás, és a vízelvezetés biztosítása is, ezt ne spóroljuk ki a kerti tavunkból. Ha ezt leterítettük, jöhet a tófólia
 • A tófólia mennyiségének kiszámítása:  A fólia szélességét a tó szélessége, plusz kétszer a tó mélysége + 2×50 centiméter adja. A fólia hosszát a tó hossza, plusz kétszer a tó mélysége plusz 2×50 centiméter adja ki. Tehát ha van egy három méter széles és 4 méter hosszúságú, 1,5 mély tavad, az alábbiak szerint alakul:

A fólia szélessége: 3 méter + 2x 1,5 méter + 2 x 50 cm = 9 méter, 100 cm, azaz 10 méter. A fólia hossza: 4 méter + 2×1,5 méter + 2 x 50 cm = 12 méter, 100 cm, azaz 13 méter.

Rá kell hagyni pluszban, ha lépcsőket alakítottunk ki a növényeknek.

Minél nagyobb a kerti tó, annál vastagabb tófóliát érdemes választani. A PVC-ből készült fólia kevésbé strapabíró de olcsóbb, míg a gumiból gyártott fóliák tartósabbak de drágábbak is.  10 köbméter felett már mindenképpen gumifóliát érdemes leteríteni. A kerti tó építése házilag talán első olvasásra bonyolultnak tűnhet, de egyáltalán nem az.

 • Ültessük el a növényeket: Az ültetést ne szó szerint értsük,  a tóba ugyanis nem tudunk már ásni, csak szabad gyökeresen vagy kaspóstól helyezzük el a megfelelő növényeket a megfelelő helyre. A mélyvízi növényeket, így például a tavirózsát vagy a vízitököt tegyük a meder aljára, a virágzókat pedig a legfelső lépcsőfokra, hogy mielőbb beteríthessék majd tavunkat.
 • A tó vízzel való feltöltése:  Amikor felengedjük vízzel, a fólia széleit előtte beássuk a földbe. A legjobb PH érték, ha 6,5-8,5 közé esik, ezt kedvelik a halak leginkább. Vízkeménységet tekintve a 6-16 dGH az ideális. Amikor elkezd a víz folyni a meder aljába, simítsuk a fóliát, hogy minél egyenletesebben terüljön el, és a széleken súlyozzuk le, hogy ne csússzon el.

Kerti tó székkel

Tipp: felengedés előtt nézzük meg a vízóra állását, majd mikor végeztünk, újra lejegyezzük, így pontosan látjuk hány köbméteres lett a kerti tavunk!

 • Helyezzük el a szűrőt: A szűrő mindenképp fagyálló legyen, elhelyezhető a felszínen is, vagy elrejtve, de a felszínen sokkal könnyebb hozzáférni szükség esetén.
 • Telepítsük be a halakat: ezt érdemes néhány nappal, 1-2 héttel a tó elkészülte utánra hagyni, tudni kell, hogy minden  30 és 50 cm közötti hosszúságú hal számára fél köbméter vizet kell biztosítanunk a tóban. A leggyakrabban kerti tóba telepített halak az aranyhal, a fürge cselle, a jászkeszeg, a tüskés pikó, a fenékjáró küllő, a kurta baing, a naphal és a koi. 

Az egyik legfontosabb szabály, hogy mindig megfelelő hőmérsékletű vízben legyenek és biztosítsunk kellő oxigénellátást a tó lakóinak. Ha túl sok halat tartunk kis helyen, akkor előfordul, hogy nem jut számukra elég oxigén és elpusztulnak. Egymást jól megtűrő fajokat válasszunk, később nehogy ez okozza a pusztulásukat.  A kerti tó építése házilag nem is bonyolult, igaz?

Kerti tó tavirózsákkal

 

Kerti tavunk karbantartása

A kerti tó építése házilag bár sok munka, de nem bonyolult. Ha elkészült a kis kerti oázisunk, bizonyos dolgokra oda kell figyelni, hogy problémamentesen fennmaradjon sokáig. A tavunk gondozása számos hasznos kiegészítővel megkönnyíthető, melyeket a Profibarkácstól könnyedén beszerezhetsz.  Lássuk milyen teendőink lesznek a tó elkészülte után:

 • a szűrőt, szivacsot, vízpumpa házat hetente, kéthetente megtisztítani
 • nagy melegben pótoljuk a tó vizét
 • az elszáradt növényi részeket távolítsuk el
 • a tóba hullott faleveleket mindig időben szedjük ki
 • ha valamelyik növény uralkodóvá válik, ritkítsuk meg
 • használjunk UV-C lámpát az algásodás ellen
 • rendszeresen ellenőrizzük a víz minőségét

Élvezzük a saját kerti tavunkat!

Egy gondosan tervezett, kivitelezett és rendszeresen karbantartott tó a kertünk, otthonunk ékessége lesz. A Feng Shui szerint egy kerti tó hozzájárul a chi vagyis az éltető energia áramlásához. Családunk minden tagja számára örömet okozhat, minden napra tartogat élményt, látnivalót, és garantáltan magához vonzza a látogatókat is.  Ha belevágunk a kert építésébe, törekedjünk az alapos munkára, és mikor elkészültünk, élvezzük a saját kis vízi élővilágunkat nap, mint nap. Megannyi örömet adhat a kerti tó építése házilag kivitelezve!

Minden kerti tó tökéletes éke ez gyönyörű zöld pázsittal rendelkező kertnek, ha érdekelnek a füvesítés titkai, olvasd el vonatkozó bejegyzésünket is.

Kapcsolódó ötletek