Tómeder

Manapság megvan az a könnyebbség a kerti tó kialakításánál, hogy lehetőség van kész tómedret vásárolni. Ezek különböző alakban, méretben beszerezhetők, és kiváltható velük a kerti tó elképzelt alakjának precíz kialakítása és a tófólia lerakása is. Gyorsan telepíthetőek, sőt, ha úgy alakul a helyzet, akár máshová is áttelepíthetőek. Jól bírják az UV sugárzást és a hideget is, persze érdemes jó minőségű darabot megvenni, hogy biztosan teljesítse az elvárásokat!

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
15 190 Ft - 1 254 190 Ft
Márka
Termék státusza
Szűrés és rendezés
16 termék
16 termék

Tómeder, a praktikus kerti tó alap

A kerti tó többféle megoldással készülhet, ezek:

 • kerti tó vízzáró agyagbéléssel
 • kerti tó betonozással (vízzáró)
 • helyszíni üvegszálas poliészter bevonat
 • kész műanyag forma – tómeder
 • fólia

Vannak, akik a betonozás mellett teszik le voksukat, ha tóépítésről van szó, de ez precíz szakmunkát igényel és nem olcsó. Csak vasalással és megfelelő vízzárással lesz tartós. A függőleges betonfalat ráadásul a fagytól is óvni kell, és a növény-, állatvilágnak sem kedvez a mederben. Az agyagot, mint vízzárást főként gátaknál, mesterséges tavaknál használják, 20-30 cm vastagságban kell elhelyezni ahhoz, hogy megbízható vízzárásra legyen képes. Házi kivitelezésű kerti tavaknál ritkán alkalmazzák. A ház körüli kerti tavak legelterjedtebb megoldási a tófólia és a kész tómeder.

 

A kerti tómeder előnyei

 • gyorsan elhelyezhető, pontosan a kívánt formát adja
 • egyes típusok UV és fagyállóak
 • változatos formákban, méretekben elérhetők
 • hosszú élettartammal bírnak
 • rugalmasak
 • vakond és egyéb állatok nem tudják kiszakítani
 • előre gyártott, lépcsőzetes kialakítású medrek (ültetőzónák megvannak)
 • új technológiák fejlődésével HDPE – nagy sűrűségű tómedrek megjelenése

 

Kisebb kerti tavakhoz mindenképpen előnyösek a kész kerti tómedrek, még akkor is, ha ezek később nem bővíthetők.

 

Hogyan válasszon tómedret?

Tudni kell, hogy ezek később nem bővíthetőek, eszerint kell a megfelelő méretet, alakot kiválasztani. Mivel egy kerti tóban általában halakat is tart a tulajdonosa, az átteleltetés miatt fontos, hogy vegye figyelembe a szükséges tómélységet.

A lépcsőzetes kialakítású tavak praktikusak a különböző magasságokat kedvelő növényeknek, hiszen adottak az ültetőzónák. A kerti tó nagysága, köbmétere fogja meghatározni, hogy mekkora tószűrőre, tólevegőztetőre lesz szükség.

Előnyös választás a kész tómeder, hiszen csak a helyét kell kiásni, nem kell a belső medreket formázni, figyelni a szögre, hogy a kavicsok, növények a helyükön maradjanak. A kerti tómeder elhelyezésénél az ásást a legmélyebb ponttól kell kezdeni, a gödörnek legalább 10 cm-el szélesebbnek lennie. A tómeder szélének a földfelszín fölé kell emelkedni! A tó széle és a kiásott gödör közötti részt majd durvább szemű homokkal töltse fel!

 

Tómeder anyaga

A kerti tómedrek legnagyobb része polietilénből készül. Ez az anyag sokféle tartós berendezésnek az alapanyaga. Kiemelkedő feldolgozhatósága mellett jó a vegyszerállósága (kerti tó esetén nem elhanyagolható), szívós anyag. Jól állja a korróziót, ellenálló az UV-nak és időjárási viszontagságoknak, erősen kopásálló. Többféle sűrűségben létezik, de kijelenthető, hogy a világ legelterjedtebb műanyagáról van szó. A polietilén sokféle célra használható, a gyártók is előszeretettel alkalmazzák a kész tómedrek előállításánál.

 

Ubbink tómedrek

Webáruházunk kínálatában a kiváló minőségű Ubbink tómedreket kínáljuk Önnek, akár 150 literes változattól indulva, 250,350,500,1000,1500,2000 literes változatokon túl egészen az óriási 3800 literes Neptun modellig óriási a kínálat. Egyes modellek üvegszállal erősítettek, ami még fokozottabb ellenállóságot biztosít, garantálja a hosszú élettartamot.

Az Ubbink cég 1896-ban kezdte acél idomok gyártását, innen indult működésük. 1950-es években indították el füstgázelvezető idomok és légcsatornák gyártását. A cég ma már széleskörű megoldásokat kínál fűtés, szellőztetés, fenntartható épületgépészet terén világszerte, környezetbarát és energiatakarékos rendszereivel. Az elvárt német minőséget hozzák a termékei, kiemelt figyelmet fordítanak a minőségbiztosításra. A szellőztető, levegőztető berendezéseik, a tómedrek is a legmodernebb gyártási eljárással készülnek a vásárlók megelégedésére.

 

Kerti tómeder házhozszállítással a Profibarkácstól

A Profibarkács webáruházból mindent beszerezhet, ami a kerti tó építéséhez, működtetéséhez, dekorálásához szükséges lehet. Rendeléskor ne felejtsen el regisztrálni, hogy minden további vásárlásánál élvezhesse a törzsvásárlóknak járó kedvezményeket!

A kész kerti tómedrek lehetőséget biztosítanak a gyors telepítésre. A sokféle forma és méret kialakítás lehetővé teszi, hogy az Ön kertjébe leginkább illő meder kerüljön. Az ültetőzónás kialakítás az egyes tavi növények számára optimális életkörülményeket biztosít. A jó minőségű Ubbink termékekkel hosszú ideig gond nélkül élvezheti a kerti tó nyújtotta örömöket.

Ha szívesen olvasna ötleteket kerti tavakkal kapcsolatban, nézzen be a Profibarkács Blogjába! Akkor is lehet egy parányi kerti tava, ha nincs sok helye hozzá. Olvasgasson és merítsen ötleteket, aztán vágjon bele bátran! A kerti tó megnyugtató, hívogató, élettel tölti fel a kertet, a Profibarkácson pedig mindent beszerezhet a kialakításához!

 

 

Gyakori kérdések tómeder vásárlásával kapcsolatban

A kész tómedrek alá kell tófólia?

Nem, az előregyártott tómedrek kiváltják a tófólia alkalmazását a kerti tó építése során.

Az Ubbink tómedrek között mekkora a legkisebb?

Webáruházunkban 150 literes a legkisebb rendelhető tómeder.

A tómedrek miből készülnek?

Legtöbb esetben polietilén, esetleg üvegszállal erősített.