Tóvilágítás

A tóvilágítás egy speciális tódekorációs megoldás, amelyet kerti tavak, szökőkutak, vízesések, csobogók és egyéb vízi elemek megvilágítására használnak. Esztétikai értékükön túl megnövelik a kert biztonságát és akár meg is duplázhatják a kert környezetében eltölthető időt. Segítségükkel napnyugta után sem kell búcsút inteni a tó hangulatos közegének, és kivilágítva élvezhetjük, ahogy fodrozódik a víz, vagy ahogy a különböző színű halak az esti fényekben egy teljesen új megvilágításban nyújtanak egyedülálló látványt.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
6 690 Ft - 169 690 Ft
Márka
Termék státusza
Szűrés és rendezés
26 termék
26 termék

Milyen tóvilágítások közül választhatunk?

Webshopunk kínálatában számos tóvilágítási megoldás található, amelyek alkalmazkodnak a különböző igényekhez és preferenciákhoz is egyaránt. Egy igazán jó tóvilágítás ugyanis nem csak a kertészeti dizájn része, de emellett praktikus és hosszú távon is megbízható megoldást kínál a megfelelő minőségű anyagok, az energiatakarékos fényforrások vagy az egyéb funkcionális kiegészítők révén.

A tóvilágítás fényforrásának típusa

A legjobb és leggyakrabban használt technológia a tóvilágítások terén a LED világítás, számos előnyös tulajdonsága miatt. Például, sokkal kevesebb energiát használnak fel, mint a halogén lámpák, amely a tóvilágítások esetében különösen fontos lehet, hiszen sokszor akár egész éjszaka működhetnek. Ez az alacsonyabb energiafogyasztás egy másik pozitívummal is jár, ugyanis ennek köszönhetően kevesebb üvegházhatású gáz kerül kibocsátásra, így a LED világítás azok számára is kiváló választás lehet, akik szeretnének odafigyelni rá, hogy a leginkább környezetbarát opció mellett tegyék le a voksukat.

A LED tóvilágítások emellett kevesebb hőt termelnek, mint a hagyományos párjaik, amely csökkenti a víz alatti élet sérülésének esetleges kockázatát is. A biztonságot az alacsony feszültséggel rendelkező darabok is megkönnyítik. Esztétikai vonzerejükön javít, hogy könnyen szabályozható a fényerejük, ezzel számos fényhatás létrehozását lehetővé téve, emellett pedig, hogy nemcsak hideg és meleg fényű modellek léteznek, de akár különböző színű, vagy színváltós darabokat is be lehet szerezni.

Az sem elhanyagolható szempont a LED tóvilágítások esetében, hogy hosszabb élettartamot ígérnek, amivel pedig csökken a fenntartási költségük, és nem igényelnek túlzott karbantartást. Emellett a jó szigetelésüknek köszönhetően kevésbé szennyeződnek, és könnyebben tisztíthatóak is.

Persze, habár ritkábban használják, UVC fényforrású tóvilágítások is elérhetőek a kínálatunkban. Ezek rendkívül hatékonyak a mikroorganizmusok, mint például a baktériumok, gombák és algák elpusztításában, ezzel biztosítva a víz tisztaságát és a tó – tehát a halak és a növények – egészségét. Emellett, mivel kevés vegyszerhasználatot igényel a takarításuk, így hosszú távon ezek is környezetbarát megoldásnak minősülhetnek, valamint a tisztább víz révén kevesebb karbantartást is igényel a tó kezelése.

A tóvilágítások telepítési típusok szerint

A tóvilágításokat telepítésük szerint több kategóriába lehet sorolni. Az úszó lámpák például könnyedén elhelyezhetőek a víz felszínén, amivel egy különleges, mozgó fényhatást biztosítanak. Előfordul, hogy az ilyen lámpák napelemmel működnek, így ezzel sokkal környezetbarátabb és energiatakarékosabb megoldásul szolgálva. A parti lámpák ezzel szemben a tó környezetét világítják meg, ami inkább a biztonság növelésében és az esztétikai értékén változtat a kertnek. A merülő lámpák pedig leginkább a víz alatti élet díszítésében segíthetnek, viszont hiába biztonságos ezeknek a kialakítása is, fontos, hogy felszerelésükkor rendkívül ügyeljünk az elektromos vezetékekre és csatlakozókra, elkerülve ezzel a baleseteket.

Tóvilágítások a fény színe vagy hőmérséklete szerint

A hideg fényű lámpák inkább élesebb, fehérebb fényt biztosítanak, míg a meleg fényű LED-ek egy kellemesebb és barátságosabb hangulatot varázsolhatnak a tóból és környékéből, ezzel alkalmassá téve azt egy nyugodt családi estéhez, vagy akár egy romantikus kerti vacsorához is. Ezen kívül vannak természetesen színes lámpák is, amelyek meg egy igazán egyedi atmoszférát képesek kialakítani a tó körül, ezzel pedig még inkább illeszkedik a személyre szabott igényekhez. Persze mindegyik megoldás kiváló lehet, és valójában csak a személyes preferencia a kérdés a választásnál.

A tóvilágítások védelme és karbantartása

Az alapvető biztonsági előírások mellett – minthogy mindig áramtalanítsuk a rendszert mielőtt mondjuk a víz alatti világításokat kezeljük – számos más dologra is érdemes odafigyelni a tóvilágítások esetében.

Többek között, habár tavasztól egészen késő őszig képes ellenállni a csapadékos időjárásnak, a téli hónapokban fontos, hogy ügyeljünk a víz alatti világítások védelmére a fagytól. Ha egy darabig így nincs használatban a tódekorunk, akkor a melegebb hónapok bekövetkeztével, mikor újból felszereljük őket, mindig ellenőrizzük, hogy az továbbra is megfelelően működik. Emellett, ha egy lámpa mondjuk kiég, mindig az eredetivel kompatibilisre cseréljük ki azt, a kábelekre és egyéb csatlakozókra pedig folyamatosan figyeljünk oda, nehogy megkopjanak vagy sérüljenek.

Annak érdekében, hogy nyugodtan élvezhessük a tóvilágítások nyújtotta kellemes hangulatot, elengedhetetlen, hogy a rendszer hosszú távon is működőképes és biztonságos maradjon, ami pedig csak az állandó karbantartással és az esetleges problémák azonnali kezelésével lehetséges.