Faszenes grill begyújtása - A tűz csiholója
Ebben a bejegyzésben kifejezetten a faszenes grillsütő begyújtásának legfontosabb ökölszabályairól szeretnénk írni.
- Faszenes grill begyújtása - a tűz csiholója
- Grillezés vagy barbecue - melyiknél hogyan izzítsd be a grillsütőd
- Melyik a jobb: faszén vagy grill brikett?
- Hogyan gyújtsuk be a faszenet, vagy a grillbrikettet?
- A faszenes grill begyújtása elektromos begyújtóval
- A faszenes grill begyújtása, ha nincsen brikettünk, vagy faszenünk
Faszenes grill begyújtása - a tűz csiholója
Bár ebben a bejegyzésben kifejezetten a faszenes grillsütő begyújtásának legfontosabb ökölszabályairól szeretnék írni, rögtön az elején tisztázni szeretném a grill és a smoker közti alapvető különbséget, ugyanis ezek a fogalmak tapasztalataim szerint némileg összemosódnak és a két eszköz beizzítása között is vannak különbségek.
Grillezés vagy barbecue - melyiknél hogyan izzítsd be a grillsütőd
A grillezés, mint ételkészítési technika alapvetően a hús forró grillrácson, közepes, vagy inkább magas hőmérsékleten, direkt hővel történő elkészítése. Ezzel szemben a barbecue, avagy bbq indirekt, low&slow, azaz alacsony hőfokon (100-130 fok körül), és hosszú ideig történő elkészítést jelent. Tehát az utóbbi eljárás során hosszú ideig, akár egy napig is, viszonylag alacsony hővel kezeljük a sütőnk tartalmát, addig a grillezés során magas hőt használunk rövid ideig és alapvető célunk egy szép sötétbarna kéreg létrehozása a húsdarabunkon.
A grillsütőknek két alapvető típusa létezik. Egyrészt vannak a gázgrillek. Nagyon praktikusak és használatuk végtelenül egyszerű, a leadott hő mértéke könnyen szabályozható és akár egy társasház erkélyén is beüzemelhetitek őket. Hátrányuk pedig, hogy talán pont a grillezés lényege hiányzik belőlük, a füst hozzáadott értéke. ha gázgrillünk van, és szeretnénk a füst ízét az ételekhez adni, akkor használjunk grill segédeszközt, G21 füstölő dobozt!
A grillek másik típusát a faszéngrillek alkotják. A faszéngrillek ellenzői gyakran hangoztatják a nehéz begyújtás problémáját. Ennek leküzdéséhez szeretnék pár tanácsot adni, hogy még kezdőként se okozzon kellemetlenséget a grillezés legelső lépése. Faszenes grill begyújtása - titkos tippek tőlünk.
Tipp: Próbáld ki milyen a hússütés grilltárcsán! Igazán ínycsiklandó élmény tud lenni!
Melyik a jobb: faszén vagy grill brikett?
Első lépében érdemes megvizsgálni, hogy milyen anyagok begyújtásával generáljunk hőt, második lépésként pedig azt, hogy hogyan gyújtsuk be ezeket.
Ha a húst vagy a zöldséget faszenes grillen sütöd, akkor a faszén és az úgynevezett grillbrikett között választhatsz. A faszén akkor ajánlott, ha spontán módon, gyorsan és nem túl hosszú ideig szeretnél grillezni. Ennek a széntípusnak az az előnye, hogy nagyon gyorsan felforrósodik, így időben megkezdheted a grillezést. Azonban nem ég túl sokáig, átlagosan csak 45-75 percig és viszonylag egyenetlenül adja le a hőt. A grillbrikett szénporból készül nagy nyomáson. A nagyobb sűrűség miatt ezért hosszabb ideig izzik, mint a faszén és a hőleadása egyenletes. Ezért leginkább hosszabb grillezésekhez, például füstöléshez használható. Itt a grillezett ételek akár 48 órán át lehetnek a parázs felett. A brikett a közvetett grillezéshez is ideális. Természetesen az sem lehetetlen vállalkozás, hogy parázson grillezzünk, de mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a faszénhez és a grillbriketthez képest számos hátránnyal jár. Egyrészt, nagyobb mennyiségű fát kell parázsig égetnünk, ami nagyon időigényes. Másfelől pedig az így kapott parázson maximum 30-40 percig grillezhetünk és a hőleadása kifejezetten egyenetlen lesz, tehát professzionális eredményt nehezebb elérni ezen az úton.
Hogyan gyújtsuk be a faszenet, vagy a grillbrikettet?
Erre négy lehetőség van.
Elsőnek a gyújtófolyadékkal kezdem, mert kifejezetten nem ajánlom, ellenére annak, hogy ez tekinthető a legelterjedtebb eljárásnak. A kétségtelen praktikus volta ellenére én nem szeretem, mert tapasztalatom szerint a gyújtófolyadék nem várt mellékízekkel „gazdagíthatja” a grillezett ételeinket. De ha mégis használnád, a következőkre figyelj: Csak a kifejezetten grillekhez készített folyékony készítményeket használj. Semmilyen más gyúlékony anyagot ne locsolj a faszénre, mert hatásuk kiszámíthatatlan és olyan adalékokat tartalmaznak, amik az egészségre is ártalmasak lehetnek. A grillfolyadékok használata ezzel szemben biztonságos, és mire elkezded sütni a húst a parázs fölött, már el is párologtak. A folyadékot mindig hideg, piramisformában elrendezett faszénre locsold, majd gyújtsd be a gúlát. Az izzó faszenet később terítsd el egy rétegben, hogy sütéshez egyenletes hőforrást alakíts ki.
Hogy a grillezéshez megfelelő mennyiségű faszén gyorsan elérje a kellő hőmérsékletet, használhatsz grillgyújtó kéményt is. A füllel ellátott fémhenger remek hővezetésének és hőeloszlatásának köszönheti hatékonyságát. A jól szellőző alsó részre kell behelyezni az éghető anyagot (papír), majd e fölé jöhet a faszén. Ezután már csak egy gyufára lesz szükség: gyújtsd meg vele a papírt, hogy felmelegítse a faszent. A fém kürtőnek köszönhetőn – további beavatkozás nélkül is – a faszén mennyiségétől függően 10-20 percen belül elkészül az izzó parázs, amit utána csak át kell borítani a grillre és már kezdődhet is a sütés. A grillgyújtó kémények egy tipikusan faborítású fogóval vannak ellátva, de mindenképpen ajánlott a hőálló kesztyű használata az előbbi műveletnél, mert a henger nagyon fel tud forrósodni. Ezeket az eszközöket többfajta méretben is megvásárolhatjátok, igazodva a grilletek méretéhez. Én tavaly szereztem be egyet és nem is értem, hogyan tudtam grillezni korábban nélküle.
A faszenes grill begyújtása elektromos begyújtóval
Még ennél is egyszerűbben izzíthatod fel a faszenet, ha elektromos begyújtót használsz. Az eszközt közvetlenül a faszénhez kell tartani. A felszikrázást követően kicsit hátrébb kell húzni a gyújtót, de még nem szabad elvenni. Pár perc alatt már látható, hogy izzik a szén, és indulhat a grillezés. A gyorsaságon kívül további nagy előny, hogy a begyújtás történhet a grillen, tehát az izzó szenet nem kell pakolgatni.
A faszenes grill begyújtása, ha nincsen brikettünk, vagy faszenünk
Abban az esetben sem kell kétségbeesni, ha nincs grillgyújtó kéményünk, sem elektromos begyújtónk és gyújtófolyadék sincs a háznál. Ebben az esetben marad a jó öreg módszer, miszerint első lépésben tüzet rakunk a grillünkbe. Természetesen nem egy óriási tábortüzet, hanem éppen akkorát ami elegendő parazsat fog eredményezni arra, hogy a ráhelyezett faszenünket begyújtsa. Ennek hátránya az, hogy lényegesen lassúbb eljárás a korábbiaknál és igényel némi törődést a parázsra helyezett faszén is, kell némi legyezés, de olyat is láttam már, hogy valaki hajszárító alkalmazásával gyorsította a folyamatot. Viszont kétségkívül a begyújtás eme formája kölcsönöz némi romantikát a grillezésnek.
Tipp: Ha éppen nem használod a grill sütőt, érdemes grilltakaróval védeni az időjárás viszontagságaitól. Sőt, egy állandó hangulatos grillező sarkot is könnyen kialakíthatsz mellé.
Remélem hasznosak voltak számodra a fenti tanácsok és eredményesen nyitod a grillszezont és már tudod hogyan gyújtsd be a grillsütőd.
Kapcsolódó ötletek
Mit tud egy alacsonyabb árfekvésű smoker? Leteszteltük az Activa kombinált grillsütőjét, érdemes kattintani, ha vásárlás előtt állasz!
Nincs annál jobb, mint egy saját kerti grill építése házilag. Így nem csak a fantasztikus ízekkel tudjuk levenni a lábukról vendégeinket, hanem barkácstehetségünket is meg tudjuk csillogtatni.