Fafúró

Voltatok már olyan helyzetben a barkácsolás során, amikor a fúró egyáltalán nem vitte, vagy csak nagyon nehezen az anyagot? Nos, valószínű nem árulunk el nagy titkot, de egy megfelelő fúrógép és főleg egy jól megválasztott fafúró fúrószár, vagy tipliző fúró valóban csodákra képes. Ezért szeretnénk nektek segítséget adni, hogy fafúrás esetében, milyen fúrószárat érdemes használni.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
180 Ft - 12 090 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Terméktípus
Hossz
-
60 - 600
Befogás
Átmérő  (mm)
-
3 mm - 40 mm
Termék státusza
Szűrés és rendezés
165 termék
165 termék

Mi az a fafúró és mire használjuk?

Manapság már szinte minden anyaghoz tudunk találni megfelelő fúrószárat, ezért nagyon fontos, hogy ezt valóban vegyük komolyan, ha szeretnénk a fúrónkat, illetve magát a fúrószárat is hosszútávon használni és kímélni. Ma már találhatunk fúrószárat fémhez, fához, műanyaghoz, téglához vagy akár betonhoz is. Aki pedig akár már komolyabb munkát végez, az találkozhat márványhoz, illetve gránithoz megfelelő fúrószárat is.

A fafúrók egy eléggé speciális központosított orrkiképzéséről ismerhetőek fel. A fához javasolt fúrószárak általában alkalmasak puha és keményfa fúrására is, és igazából bármilyen fához megfelelően tudjuk majd használni. Létezik nagyon hosszú fafúró is, amit úgy hívunk, hogy gerendafúró. Ennek a fúrónak a központosító csúcsa megvezeti szépen a fafúrót, behúzza azt a fába, így akár sokkal vastagabb anyagokba is könnyen tudunk vele fúrni. Ismét csak szeretnénk hangsúlyozni, hogy minden faanyaghoz is érdemes az ahhoz alkalmas fúrószárat használni, ha csak nem szeretnénk a barkácsolás felénél megállni, és elrohanni a boltba, mert sajnos elrontottuk a fúrószárat.

Miért is jó a fafúró? A fafúrók, fúrószárak csúcsos orrának köszönhetően valóban nagyon pontos furatot tudunk vele készíteni. Semmiképp se fúrjunk vele fémet, mert biztos, hogy elköszönhetünk tőle, mert tönkre fog menni. Illetve próbáljuk kerülni a műanyag fúrását is, mert berepeszti és roncsolni is fogja.

Fafúró

Fafúró, fafúvószár, tiplizőfúró típusai

Ahogy említettük, a fafúrókon belül is találkozhatunk ma már különböző típusokkal, ezért szeretnénk nektek segíteni, hogy melyek közül tudtok válogatni és a legmegfelelőbbet kiválasztani az adott barkácsolási feladathoz.

Négyélű fafúró

Az egyik fafúró fajta, amit jó hogyha ismertek, az a négyélű fafúró, amit leginkább ács illetve asztalos munkákhoz használnak a leggyakrabban. Ez a fúró alkalmas lehet puhafához, keményebb fához, illetve nagyon kemény vagy akár egzotikus faanyaghoz is, ezen felül pedig nyugodtan használhatjuk laminált munkalapokhoz és gerendák fúrásához is. Ennek a fúrónak a központosító csúcsa jól megvezeti a fúrót, a négy él pedig nagyon jó stabilitást ad a fúrás során, amiért egy keményebb faanyagnál nagyra fogunk értékelni. Ennél a típusnál tripla horony, jó forgáskihordás és nagyon gyors fúrás garantált.

Körkivágó

A faanyagok esetében néha akár azon kapjuk magunkat, hogy körvágóra is szükségünk lehet. A körvágót nevezhetjük akár lyukfűrésznek vagy koronafúrónak is, ki melyiket preferálja vagy ismeri. Ez a típus a nevéből adódóan nagyobb méretű kör alakú furatokat fog tudni kivágni számunkra. A körkivágó megvezetését egyébként a szerszámtartó közepébe fogatott csigafúró végzi. Ezt is több fafajtához is használhatjuk.

Fafúró + kúpsüllyesztő

A fafúró és egy kúpsüllyesztő egy olyan szerelhető szerszám, amely egy fafúróból és egy arra illeszkedő furatos kúpsüllyesztőből tevődik össze. A süllyesztett csavarfejek helyének a kifúrását és 90° kúpos besüllyesztését egy műveletben fogja tudni majd elvégezni. Ennél a kombinációnál a fúrás mélysége állítható, illetve puhafához és rétegelt falemezhez is ajánlott a használata.

Hosszú gerendafúrók

Ha esetleg nem kisebb faanyagokhoz szeretnénk fúrót választani, hanem nagyobb fába vágnánk a fejszénket, akkor találunk a piacon már hosszú gerendafúrókat is. Ezek 200-450-600 mm hosszúak, amivel már biztos jó eséllyel indultok neki a gerenda fúrásának. Ezeket a gerendafúrókat kemény, illetve puha gerendánál is tudjuk használni, illetve akár homlokfák mélyfúrásához is bevethetőek. Nagyon pontos fúrást tud ejteni ez a típus a központosító hegynek köszönhetően, amit hexa vagy SDS+ befogással tudunk megtenni.

Reméljük tudtunk segíteni, ha esetleg fafúrásra szánnátok el magatokat. Ahogy említettük ma már számtalan fúrószárat tudunk beszerezni, még egy anyagtípuson belül is. A faanyag sem kivétel, ezért érdemes körbe nézni a webshopunkban a különböző fúrószár típusok között, hogy valóban megtaláljátok a legmegfelelőbb verziót, amit hatékonyan fogtok tudni használni.

Ha már fával kapcsolatos munkákról beszélünk, a fafúrókhoz hasonlóan a baltáknál, fejszéknél sem mindegy, hogy milyen munkához melyiket választjuk. Másikat választunk aprításhoz, hasításhoz, faragáshoz. Egy jól megválasztott szerszámmal öröm a munka.

 

Milyen fafúró, állítható fafúró, és fafúró készlet márkákkal találkozhatunk a Profibarkácson?

Graphite, Extol, Extol Premium, Wolfcraftm Yato, csak néhány példa a széles kínálatunkból.