Fúrószár

Találkoztatok már olyan helyzettel a barkácsolás során, hogy a fúró egyáltalán nem viszi, vagy csak nagyon nehezen az anyagot? Nos, lehet nem árulunk el nagy titkot, de egy megfelelő fúrógép és főleg egy jól megválasztott fúrószár valóban csodákra képes. Pont ezért szeretnék nektek segítséget adni, hogy milyen anyagnál, milyen fúrószárat érdemes használni.

Milyen fúrószárakat különböztetünk meg?

 

Fúrószár fémhez

Fémnél javasoljuk a HSS gyorsacélból készült fúrószárat, ami nagy széntartalmú acélt tartalmaz, mivel a keménysége miatt, nagyon gyorsan lehet vele dolgozni. HSS-R gyorsacél fúrószár, fekete színű és olcsó Leginkább lágyabb acélok esetében használandó, mint például zártszerelvény, lapos vagy L vasak fúrásához tökéletes. Ugyanúgy szóba jöhet még a réz, horgany vagy alumínium fúrása is. A fémfúrót műanyagoknál is használhatjuk, viszont kerüljük a túl kemény műanyagot, mert ahhoz már inkább kobaltos fúró fog kelleni.

Minden fúrószár esetén gondoskodni kell a megfelelő hűtésről is a fémek fúrásánál. Ilyenkor javasoljuk, hogy használjatok vágó-fúró-üregelő sprayt, ha az nincs, akkor pedig valamilyen olajat.  A vizet mindenképp kerüljétek, mert nem használjuk hűtésre!

A HSS-G ötvözött gyorsacél fúrószár készlet egy fényes ezüstös színű és nincs felület kezelve. Ugyanúgy tökéletes a már fent említett anyagoknál, réz, horgany, alumínium, illetve faanyaghoz is megfelelő. De vajon miért jó a HSS-G fúró? Azért, mert sokkal keményebb, mint egy sima gyorsacél, emiatt tovább is fogjuk tudni használni. Itt is szintén figyeljetek oda a hűtésre spray vagy olaj segítségével.

 

Fúrószár fához

A fafúrók egy eléggé speciális központosított orrkiképzéséről ismerhetőek fel. A fához javasolt fúrószárak általában alkalmasak puha és keményfa fúrására is, és igazából bármilyen fához megfelelő. Létezik nagyon hosszú fafúró is, amit úgy hívunk, hogy gerendafúró. Ennek a fúrónak a központosító csúcsa megvezeti szépen a fafúrót, behúzza azt a fába, így akár sokkal vastagabb anyagokba is könnyen tudunk vele fúrni.

Miért jó a fafúró? A fafúrók csúcsos orrának köszönhetően nagyon pontos furatot lehet vele készíteni. Semmiképp se fúrjunk vele fémet, mert biztos, hogy elköszönhetünk tőle, mert tönkre fog menni. Illetve próbáljuk kerülni a műanyag fúrását is, mert berepeszti és roncsolni is fogja.

 

Fúrószár műanyaghoz

Műanyagok esetében a fémfúrókat fogjuk tudni használni. Mindenképp felejtsük el a fafúrókat, leginkább csak kobalt vagy titán fémfúrót használjunk. Amikor például rideg műanyagot fúrunk, mint például a plexi, akkor nagyon figyeljünk oda, hogy a munkadarab mindenképp le legyen szorítva a munkaasztalhoz, mert különben a fúró fel fogja kapni, amikor átért az anyagon, és könnyen megrepedhet és eltörhet.

 

Fúrószár téglához, ytonghoz illetve falazathoz

Ezeknél az anyagoknál kicsit erősebb fúrót javaslunk, ami inkább egy keményfémlapkás fúró, amit egy sima tokmányos fúrógépbe be lehet fogatni. Leginkább tégla, falazat, mészkő, homokkő, terméskő, csempe vagy ytong anyagoknál bevált verzió.

Amire nagyon figyeljetek oda a fúrásnál, hogy alacsony fordulatszámon fúrjunk, mert ha nagy fordulatszámot választunk, akkor a nagy hőtermelés kiolvaszthatja a keményfémlapka forrasztását, ez pedig nem szerencsés. Illetve mindenképp kapcsoljátok ki az ütvefúró funkciót is, és akkor biztosak lehetünk, hogy nem fog lepattanni a máz sem a csempéről, és nem fog berepedni az anyag. Ha pedig már beért a fúrószár a vakolatba, vagy a téglába, akkor nyugodtan visszakapcsolhatjuk az ütve fúrást funkciót is.

 

Fúrószár betonhoz

Beton esetében szintén keményfémlapkás fúró és SDS befogása van. Ennek a fúrószárnak vídia vagy más keményfémlap van belehegesztve a végére. Létezik SDS-plus vagy a nagyobb, ami az SDS-max befogás, ezeket a befogási átmerő alapján tudjuk megkülönböztetni, a plusszosnak kb. egy 10mm az átmérője, a maxosnak pedig kb. 20 mm. Ez a fúrószár a pneumatikus ütve fúrógépbe fogható be.

Na de nézzük, milyen anyagoknál fog nekünk segíteni ez a fúrószár: elsősorban érthető módon a beton, de egész nyugodtan fúrhatunk vele téglát, falazatot, mészkövet, homokkövet vagy akár terméskövet, vagy esetleg csempét is. Viszont ne használjátok műanyagnál illetve fémnél.

Ennél a típusnál is a csempe esetében mindenképp kapcsoljátok ki az ütve fúrást, hogy ennél is elkerüljük a repedést, vagy a máz lepattanást. Illetve ugyancsak, amint elértétek a vakolatot, mehet vissza az ütve fúrás is!

 

Fúrószár gránithoz és márványhoz

A gránit és a márvány esetében, egy még erősebb fúró kell mint a betonhoz. Ehhez egy blue gránit kőzetfúró lesz a megfelelő fúró, ami kék színű és a kőzetfúró hegyére keményfémlapkát hegesztenek lézerhegesztéssel, hogy még erősebb legyen. Ez a fúrószár szintén befogható a hagyományos tokmányú fúrógépbe, nem kell semmilyen speciális fúró szerencsére.

Amire itt is érdemes odafigyelni, az az, hogy alacsony fordulatszámon kezdjünk, hogy elkerüljük a hőtermelés miatti problémákat. Kapcsoljuk ki az ütve fúrást és csak a vakolat elérése után kapcsoljuk vissza.

 

Fúrószár választása, ha lemezes anyagot kell fúrni

Lépcsősfúró

Lépcsős vagy kúpos fúrót fém vagy alumínium lemezekhez szoktuk javasolni max. 3 mm-es vastagig. Ha esetleg vastagabb lemezzel van dolgunk, akkor váltsunk körkivágóra. Miért is jó ez a fúró? Azért mert lemezekben gyorsan és nagyon pontosan tudunk fúrni, akár nagyobb lyukat is. Leginkább a villanyszerelők között elterjedt a lemez kapcsolószekrények kifúrásánál. Lassú fordulatszámon fúrjunk, és gondoskodjunk a hűtésről is a fent említett eszközök segítségével.

 

Csavaros lyukkivágó

A csavaros lyukkivágó lényegében egy csavaros lyukasztó, ami két csavarral összeszorítható pofája ki tudja vágni a lemezekben (fémlemez, rozsdamentes acél, inox lemez) a lyukat. Általában vízcsapok felerősítő furatának a kivágásához, csaphoz vagy mosogatóhoz használjuk.  Ez a verzió is nagyon egyszerű és pontos lyukasztást végez illetve igencsak olcsó szerszám egy kobaltos körkivágóval szemben.

 

Körkivágó fához, falhoz és fémhez

A körkivágó egy harang alakú kiképzéséről illetve a benne lévő központosító fúróról ismerhetjük fel. Más körvágó használható egyébként más anyagokhoz. Miért is lesz jó nekünk a körkivágó? Azért mert a lemezek esetében még a lépcsős fúrónál is nagyobb lyukat fog tudni fúrni nekünk, amit nem csak gyorsan, de pontosan is fog megtenni. Ennél az is fontos, hogy akár vastagabb lemezeknél is használhatjuk. Lassú fordulatszám, és ismételten a hűtésre oda kell figyelni itt is!

 

Üvegfúró

Az üvegfúrószárakat a szívalakú fejkiképzéséről tudjuk azonnal felismerni. Ez csak üveg fúrására alkalmas, más anyagnál nem érdemes ezzel próbálkozni. Viszont itt is szintén figyelni kell a hűtésre, ezt sajnos nem fogjuk megúszni.

 

Fúrószárak befogás szerint

Típustól függően több fajta befogást különböztetünk meg. Kaphatóak hatszögletű, vagy bitbefogású szárak, hengeres szárak és SDS Plus fúrószárak mellett SDS Max fúrószárak is.

 

Fúrószár rendelés a Profibarkácsról

Kaphatóak nálunk a Verto, Einhell, Extol Premium, Top Tools kínálatából fúró készletek, míg a különböző típusó fúrószárakból, már jóval nagyobb a választék. Webáruházunkból több, mint 1000 fajta fúrószárat rendelhet! Az egy darabos szárak bliszeren csomagolásban érkeznek, a készleteknél viszont a műanyag tok a jellemző. Az egyik legalapvetőbb kiegészítőről van szó, hiszen ahol fúró, oda fúrószár is elkél. Ha csak egy képet kell felfúrni a falra, vagy rossz helyen van a lyuk a kerti bútorban, szükségünk lesz rá.