Lépcsős fúró, kúpos fúró

Arra gondoltunk, hogy először egy kisebb feladaton keresztül segítünk nektek megérteni, hogy mire való a kúpos fúró. Képzeljük el, hogy van egy vékony acéllemezünk, amibe egy kör keresztmetszetű lyukat kéne fúrnunk, vagy vágjunk. Lássuk, hogy hogyan tudjuk ezt a legegyszerűbben és emellett a legpontosabban megoldani. Első körben valószínű, hogy a legáltalánosabb szerszám fog eszünkbe jutni, ami a fém csigafúró. Megfelelő is lehetne erre a feladatra, viszont itt egy vékony lemezről van szó, aminél nem lesz célszerű ezt használni. A fúró belekapna az anyagba, emiatt viszont nagyon messze lennénk a szép kör alaktól. Továbbá pedig az oldalakon keletkezett sorja miatt további utómunkálatokra is szükség lenne. Ez azt jelenti, hogy a csigafúró kiesett a versenyből. Következő szerszám, ami az eszünkbe juthat a lyukfűrész, amivel a fent említett problémák elkerülhetőek, viszont megvan ennek a szerszámnak is a maga hátránya. Az egyik, hogy minden fúrás után ki kell szedni a szerszámba bele szorult munkadarabokat, illetve nincs sok választásunk a méretek kapcsán, mivel csak egyféle átmérőt tudunk ezzel készíteni. Ennek a kettő hátránynak a tudatában már láthatjuk, hogy nem ez lesz a legmegfelelőbb szerszám erre a feladatra, hanem a lépcsős fúró!

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
1 290 Ft - 21 890 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Terméktípus
Befogás
Maximális átmérő
-
10 - 45
Minimum átmérő
-
3 - 28
Termék státusza
Szűrés és rendezés
37 termék
37 termék

Mit kell tudni a lépcsős fúróról, illetve a kúpos fúróról?

A lépcsős fúró képes egy komplett fúrókészletet befogni a tokmányba, és akár 4mm-39mm-ig tudunk vele tökéletes furatokat készíteni. A másik hatalmas előny, hogy előfúrás nélkül tudunk maximum 4mm vastag lemezben sorjamentes furatot készíteni a speciális élkialakítás miatt.

Ennek a szerszámnak köszönhetően a kör biztos, hogy kör lesz, illetve attól se kell félnünk, hogy hidegen felhegesedés történne. A lépcsős fúró anyaga egy tömör HSS acél, amit a gyártók egy plusz anyaggal, egy kopásállóval illetve alacsony súrlódást biztosító anyaggal is bevonják, amit akár a hadiiparban, sebészeszközöknél illetve autósportban is használnak. Ennek köszönhetően nagyobb vágósebességet érhetünk el, hosszabb lesz a szerszám időtartama, így tehát egészen gazdaságosan tudunk majd a jövőben furatokat készíteni elég széles átmérőtartományban.

Mivel általában nagyobb átmérőket kell fúrnunk, azokat alacsony fordulatszámon és nagy nyomatékkal kell fúrni, itt ezért a befogó szár le van lapolva. Ezek az átmérők 1-3mm-ként változtathatóak. A kúpos fúrónál is nagyon fontos, hogy milyen a vágósebesség, ezért mindenképp oszlopos fúrógépben, vagy akkumulátoros fúrógépben javasolt ennek a fúrónak a használata. A hagyományos, hálózati áramról működtetett pisztolyfúrók azért nem lesznek ideálisak, mert az alacsony fordulatszám miatt, nem lesz megfelelő a nyomatékuk.

A kúpos fúró egyébként nem igazán nevezhető klasszikus fúrónak, viszont nagy előnye, hogy a munka során 60, 75, 90 illetve 120 fokban tudunk furatokat megmunkálni. A legismertebb süllyesztés egyébként a 90 fokos, ami igazából a süllyesztett fejű csavarok miatt lehet nagyon hasznos.

 

A kúpos fúró, lépcsős fúró megfelelő hűtése

Lehet nem is gondolnánk, viszont nagyon fontos, hogy a munka közben a szerszámot megfelelően le tudjuk hűteni (acél és színesfémeknél), mivel a hűtő-kenő anyag az, amivel meg tudjuk védeni az eszközt a túlhevüléstől, ezen felül pedig így tudjuk megnövelni a szerszám élettartamát is. A hűtő-kenő anyagon kívül még használhatunk fúró vágó sprayt vagy folyadékot, mivel ez is csak növelni tudja a szerszám használati idejét. Ez a szerszám tökéletes olyan feladatoknál, mint például a maximum 4-5mm vastag acél, színesfém vagy műanyag lemezeknél, nyitott-vagy zártszelvényeknél, amikor nagyon pontos furatot szeretnénk készíteni.

Ha konkrét feladatokat szeretnénk említeni, akkor ideális például a villamos kapcsolószekrények kábelbevezetésinek az elkészítésénél, vagy akár egy acél zártszekrényben való furat készítésénél. Nagyon fontos még a megfelelő védőszemüveg és kesztyű használata is a sérülések elkerülése érdekében!

Webshopunkban rengeteg fajta kúpos fúróval, illetve találkozhattok, ezen felül pedig lépcsős fúró multikészleteket is ajánlunk számotokra. Reméljük mindenki megtalálja számára éppen a tökéletes szerszámot, amit az adott feladathoz tud majd tökéletesen használni. Hasonlóan izgalmas ez a szerszám kiegészítő, mint a felsőmaró készletek, minden komoly férfiember álma!