Marókés

Aki fával bánik, akár hobbiból barkácsol, akár szakmabeli, szüksége van felsőmaró készletre, faipari marókésekre. A felsőmaró berendezések legfontosabb tartozékai a kések, hiszen minél több áll rendelkezésre belőlük, annál nagyobb a mozgástér az elvégezhető feladatok tekintetében. A készletek pedig igazán praktikusak, hiszen a gyártók a leggyakrabban alkalmazott felsőmarókat, nútmarókat válogatják össze egy dobozba. Webáruházunk kínálatában mindenféle famegmunkálási feladathoz megtalálja a megfelelő maró eszközöket, készleteket.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
890 Ft - 25 390 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
64 termék
64 termék

Felsőmaró készletek marógépekhez

A felsőmaró gépek, élmaró gépek a famegmunkálás fontos eszközei. Bútorgyártásban, asztalosiparban nélkülözhetetlen a használatuk. A felsőmarók a szegélyek kialakításához, mélyedések kimarására használatosak. Az élmarók élek megmunkálására alkalmasak, kisebbek, könnyebbek, és főleg kerekítéshez, élgömbölyítéshez, díszesebb szegélyek kimarásához használják. A marókések nagyon fontos tartozékai, kiegészítői egy ilyen berendezésnek, értelemszerűen, ha ezekből több fajta áll rendelkezésre, több egyedi mintázatot, megoldást, díszítést lehet létrehozni a fa munkadarabon.

Hasonlóan alap kiegészítő, mint a csiszológépekhez a csiszoló, polírozó, köszörülő, gravírozó, élező gép tartozék.

A nagyobb, drágább gépekhez többféle szárátmérőt befogni képes adapterek tartoznak, ez nagyon nagy előny gyakori, eltérő marási feladatok felmerülésekor.

Kisebb gépek esetén könnyebb a használat, a mozgatás, forgatás, esetleg nehezebben hozzáférhető helyek is megközelíthetők. A nagyobb gépek súlyosabbak, robusztusabbak, ezek stabilan fekszenek a munkadarabon. Hobbi, barkács célra kisebb gép is tökéletesen megfelelő, míg rendszeresen végzendő, nagyobb munkákhoz jól jön, ha vastagabb szárú marók befogását is lehetővé teszi a berendezés.

 

Felsőmaró készlet

A felsőmaró készletek rendeltetése, anyaga, minősége

A famegmunkálásban a marás a legfontosabb műveletek közé tartozik. A marás egy olyan forgácsoló megmunkálás, melynek során a maró szerszámmal leválasztjuk a felesleges részeket a fa vagy faalapú anyagokról. A marás célja elsősorban a díszítő vagy szerkezeti megmunkálások végrehajtása, a méretre alakítás. A marószerszámok anyaguk, rendeltetésük alapján eltérőek lehetnek.

Anyaguk általában szerszámacél, alumínium, ötvözött alumínium, míg a forgácsoló él magas ötvözésű gyorsacél (HSS) és keményfém (HM) ötvözetekből készül. Minőségükben is van eltérés természetesen, az él tartóssága az, ami az egyes marószerszámok esetén kulcsfontosságú. A marókések kínálatában megtalálni a standard késeket, melyek ára alacsonyabb, ugyanakkor az él kevésbé tartós, a professzionális késeket, melyek ára középkategóriás, megfelelően tartós az él és jó minőségben végzi a marást. Legfelső szinten találhatók az ipari minőségű marók, melyek a legdrágábbak, az él igazán tartós és kiváló marási eredményekre képesek.

Marókések rendeltetés szerint

Tíipp: A fúrókalapács vásárlása is igényel némi utánajárást. Menjen biztosra, válasszon tőlünk minőségi fúrókalapácsot!

Rendeltetésük szerint az alábbiak lehetnek:

 • 45 fokos gérillesztéshez alkalmas fejek
 • nútoló marófejek
 • falc és gyalufejek (akár spirális éllel is)
 • fózoló és él gömbölyítő fejek
 • marófejek szélesítő toldásokhoz
 • rádiuszmarók
 • lambéria gyártó fejek
 • univerzális cserélhető késes fejek
 • kontraprofilmarók
 • ajtó- és ablakgyártó marók
 • platolómarók

 

Marókésekkel végezhető marási műveletek

 • Pontos méretek kialakítása, letörése, gömbölyítése
 • Szerkezeti marások
 • Ívek, síkgörbe felületek marása
 • Díszítő, profilozó marások

Pontos méretek kialakítása, letörése, gömbölyítése: a szabás utáni néhány milliméteres ráhagyás eltávolítására, élek letörésére, legömbölyítésére szolgál.

A szerkezeti marások során a munkadarabon kötések kialakítása céljából elvégzett aljazások, árkolások, csapok, fogazások marási műveletek elvégzését értjük.

Díszítő, profilozó marások során a munkadarab élébe vagy lapjába profilos minták kerülnek kimarásra, ezeknek a fő célja a szebb esztétikai megjelenés, esetleg praktikusabb használat.

Az ívek, síkgörbe felületek marása a legnehezebb és legveszélyesebb faipari munkák közé tartoznak, mert a megvezetésük, leszorításuk nem könnyű.

Egy remek ár-érték arányú felsőmarókés készlet a Voreltől!

Webáruházunk kínálatából teljes bizalommal ajánljuk Önnek a 12 részes Vorel felsőmarókés készletet, melyben 12 különböző marófej található, 12 különböző marási megoldáshoz. Kompletten, fa dobozban szállítjuk, a kések mindegyike keményfém lapkás vágóéllel rendelkezik, mely strapabíró és erős, a befogásuk pedig egységesen 8 mm-es. Mindegyiken vezetőgörgő található. A gyártó több, mint 20 éves tapasztalata megmutatkozik a kések kialakításában, a szett megjelenésében és a keményfémlapkás kivitelezésben. A keményfém lapkákról tudni kell, hogy keményfémekből készülnek, a keményfém pedig magas olvadáspontú fémkarbidokból áll. Ezek a fémkarbidok adják az anyag keménységét és a kopásállóságát.
A karbidokat alacsony olvadáspontú kötőfémekkel szilárd lapkák formájában szinterezik. Nagy forgácsolási sebességnél is kiválóan használhatók az ilyen keményfémekből készült szerszámok, tartozékok. A minőségi forgácsoló szerszámok jelentős része keményfém lapkás.

Marókések és készletek a Profibarkácson

Webáruházunkban a marókések kategóriában Extol, Wolfcraft, Vorel, Yato, Graphite, Einhell felsőmarók, nútmarók és készletek széles választéka tárul Ön elé, hogy bármilyen marási műveletet el tudjon végezni, amit szeretne. Minél több kése van, annál több lehetőség van a famegmunkálásra, szerkezeti kialakításokra vagy díszítő megoldásokra. A készletek másik nagy előnye, hogy rendezetten, egy helyen tárolja a marószerszámokat, könnyen áttekinthető, kiválasztható, hogy melyik szükséges éppen. Pormentesen, tisztán tartja a vágóéleket.

 

Gykori kérdések felsőmaró készlet vásárlásával kapcsolatban

 

Nútmaráshoz melyik készletet ajánlják?

A Wolfcraft 5 részes, műanyag tárolós nútmaró készletét.

Ár-érték arányban melyik marókés készlet éri meg leginkább?

A Vorel felsőmarókés készletében 12 db különböző marókéshez juthat kivételes áron.

Mit jelent az, hogy száras marókés?

A marókések egy szárral rendelkeznek, ezzel lehet a felsőmaró tokmányába befogni.