Lapos fafúró

Fában – legyen az puha, vagy kemény fa – nagyobb átmérőjű lyukak fúrására használjuk a központmarót, vagy más néven a lapos marófúrót. Lényegében akkor kerül előtérbe a központmaró használata, amikor a hagyományos fúrószáraink átmérője már túl kicsinek bizonyul, esetleg nem is létezik a piacon az az átmérőjű hagyományos fúrószár amire az adott munka elvégzésénél szükségünk van, vagy létezik ugyan, de  a  fúrónk tokmányába már nem tudjuk befogatni.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
280 Ft - 3 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Terméktípus
Hossz
-
150 - 152
Befogás
Átmérő  (mm)
-
3 mm - 40 mm
Termék státusza
Szűrés és rendezés
48 termék
48 termék

Központmaró - mire való?

Fában – legyen az puha, vagy kemény fa – nagyobb átmérőjű lyukak fúrására használjuk a központmarót, vagy más néven a lapos marófúrót. Lényegében akkor kerül előtérbe a központmaró használata, amikor a hagyományos fúrószáraink átmérője már túl kicsinek bizonyul, esetleg nem is létezik a piacon az az átmérőjű hagyományos fúrószár amire az adott munka elvégzésénél szükségünk van, vagy létezik ugyan, de  a  fúrónk tokmányába már nem tudjuk befogatni. A központmaró hasonló kialakítású mint az általános fafúrószárak, azzal a különbséggel, hogy a vezető tüske lényegesen nagyobb, ugyanúgy megtalálható a kétoldali él amely körbevágja a körvonalat, és a két főél az amely kiforgácsolja a felesleges anyagot. Lényeges különbség viszont, hogy ezeknél a fúrószáraknál nem találunk forgácshornyot. Az említett specifikációk miatt a központmaróval leginkább durvább kialakítást tudunk elvégezni. Kivitelét tekintve kapható gyorsacél, vagy bevonatos gyorsacél felülettel is.

Miket tudunk központmaróval fúrni?

Általánosságban elmondható, hogy a kínálatunkban megtalálható központmarók  alkalmasak a kémény és puhafa fúrására egyaránt. A fúró úgy van kiképezve, hogy a vágóélei érik először a fát. A vágórész éles inkább vágja a fát, mint szakítja.

A központmaró két munkalépés összehangolásával tűnik ki a hagyományos fafúrószárak közül. Miközben a központosító hegy a pontos felhelyezést teszi lehetővé és előkészíti a tényleges fúrást, az edzett vágóélek elvégzik a lyukak marását. Az intenzitás és a forgatónyomaték az anyagtól függően és a várt eredményhez illően, az anyagot kímélve választható meg. Ezzel a fúrószár típussal megfelelően alakíthatóak ki a marások az asztallábakon, szekrényajtókon és sok egyéb munkadarabon.

Köpontmaró

Központmaró a munkadarab átfúrására

A központmaró elsősorban a munkadarab átfúrására alkalmas. Amennyiben a munkadarab átfúrása a cél, számításba jöhet még a körkivágó. Amennyiben nem akarjuk teljesen átfúrni a fát, csak fenéklyukat szeretnénk kialakítani akkor erre a célra fenékfúrót kell használnunk. Kínálatunkban természetesen nagy választékban találja mind különböző típusú körvágókat és fenékfúrókat. A központmaró használatánál mindenképpen ügyelni kell arra, hogy ugyan a fában nagyon jól és precízen halad, de a munkadarab kimeneti felületén kisebb roncsolódások alakulhatnak ki, ezért mindenképpen ajánlott a kétoldali fúrás. Az ellenoldali fúrást akkor kell megkezdenünk amikor a központmaró vezető tüskéje már átért a munkadarabon és lényegében megjelölte a túlsó felületen a furatunk központját. A munkadarabot megfordítva a központba kell behelyeznünk a központmaró vezető tüskéjét és megkezdeni az ellenoldali fúrást.

 A központmaró használatának előnye

Speciális előnye a központmarónak – és ezt kevesen szokták kiemelni – hogy amíg a hagyományos fafúrószárak otthoni élezése kifejezetten bonyolult és nagy szakértelmet igényel, addig a központmarók otthoni élezését egy kis gyakorlással könnyen el lehet sajátítani, mely művelet lényegében nagyon hasonlít a késélezéshez, vagy a vésőink élezéséhez.

Kínálatunkban az Extol Craft, Extol Premium, Graphite, Top Tools, Verto, Wolfcraft és a Yato központmaróit találhatja meg.

 

Központmaróval kapcsolatos kérdések

Milyen típusú munkákhoz ajánlott a központmaró használata?

Fában – legyen az puha, vagy keményfa – nagyobb átmérőjű lyukak fúrására használjuk a központmarót. Lényegében akkor kerül előtérbe az eszköz, amikor egyfelől a hagyományos fúrószáraink átmérője már túl kicsinek bizonyul, esetleg nem is létezik a piacon az az átmérőjű hagyományos fúrószár amire az adott munka elvégzésénél szükségünk van, vagy létezik ugyan de, a fúrónk tokmányába már nem tudjuk befogatni. Másfelől pedig abban az esetben, ha a munkadarabunkat teljesen át szeretnénk fúrni. Ebben az esetben számításba jöhet még a kőrkivágó is. (Amennyiben csak fenéklyukat szeretnénk létrehozni a munkadarabon fenékfúrót kell használnunk.)

Hogyan működik a központmaró?

A központmaró hasonló kialakítású mint az általános fafúrószárak, azzal a különbséggel, hogy a vezető tüske lényegesen nagyobb, ugyanúgy megtalálható a kétoldali él amely körbevágja a körvonalat, és a két főél az amely kiforgácsolja a felesleges anyagot. Lényeges különbség viszont, hogy ezeknél a fúrószáraknál nem találunk forgácshornyot. Az említett specifikációk miatt a központmaróval leginkább durvább kialakítást tudunk elvégezni.

Mire kell odafigyelni a központmaró használata során?

A központmaró elsősorban a munkadarab átfúrására alkalmas. Amennyiben a munkadarab átfúrása a cél számításba jöhet még a körkivágó. Amennyiben nem akarjuk teljesen átfúrni a fát, csak fenéklyukat szeretnénk kialakítani akkor erre a célra fenékfúrót kell használnunk. Kínálatunkban természetesen nagy választékban találja mind különböző típusú körvágókat és fenékfúrókat. A központmaró használatánál mindenképpen ügyelni kell arra, hogy ugyan a fában nagyon jól és precízen halad, de a munkadarab kimeneti felületén kisebb roncsolódások alakulhatnak ki, ezért mindenképpen ajánlott a kétoldali fúrás. Az ellenoldali fúrást akkor kell megkezdenünk amikor a központmaró vezető tüskéje már átért a munkadarabon és lényegében megjelölte a túlsó felületen a furatunk központját. A munkadarabot megfordítva a központba kell behelyeznünk a központmaró vezető tüskéjét és megkezdeni az ellenoldali fúrást.