Kőzetfúró

A kőzetfúrók alkalmazási területei széleskörűek, tégla, ytong, mészkő, homokkő, terméskő, vakolat, falazat, beton fúrására is alkalmasak. Emiatt több néven is szoktak futni, betonfúró szárként is szoktak rájuk hivatkozni. Sok esetben ajánlják ezeket csempe fúrására is, de ha biztosra akarunk menni, hogy meg ne sérüljön a csempe, inkább használjunk speciális csempefúrót! Kőzetfúrásnál fontos, hogy alacsony fordulatszámmal fúrjon, ha a fúrószár beért a téglába, vakolatba, lehet feljebb venni a fokozatot.  A jól megválasztott fúrógép és fúrószár a kulcsa annak, hogy az adott anyagot ki tudja-e fúrni. Ha körültekintően választja meg a szükséges fúrót, biztosan nem jár úgy, hogy a fúró az adott anyagot egyáltalán nem, vagy nagyon nehezen viszi.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
90 Ft - 40 790 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Terméktípus
Hossz
-
60 - 1 200
Befogás
Átmérő  (mm)
-
3 mm - 120 mm
Fúróélek száma
-
2 - 4
Termék státusza
Szűrés és rendezés
550 termék
550 termék

A kőzetfúrók, betonfúró szárak jellemzői

Kimondottan kőfélék, például terméskő, mészkő, homokkő, de tégla, ytong, beton fúrására is használatosak. Ütve-fúrással használhatók, de alacsony fordulaton, majd, ha a kőzetfúró beért a téglába vagy a betonba, bekapcsolható az ütve-fúró funkció. Lényegében véső munkát végeznek, nem forgácsolnak, az él körbe forog, a keletkező port, morzsalékot a szár kivezeti. Kaphatók hengeres szárral, ezek bármilyen normál tokmányba befogathatók, és lehetőleg a lágyabb anyagokhoz ajánlottak. Az SDS Plusz vagy SDS Max befogásúak szilárdabb anyagok fúrására is alkalmasak. Ytong, tégla, terméskő, vakolat fúrásához vídia betétes fúró ajánlott, míg gres, márvány, gránit fúrásához speciális élkialakítású kobalt lapkás típust válasszon!

Tipp: Fúrókalapács, vagy vésőkalapács a kőműves szakemberek elengedhetetlen kelléke. Nézzen szét nálunk, akár elektromosat, akár akkusat keres!

Amikor lapkás fúrószárat használ, akár ütve fúrásnál akár normál fúrásnál is, fokozottan figyelni kell a fordulatszámra és a fúrószár melegedésére, hiszen, ha a szár, lapka túlmelegszik, a lapka rögzítése kiolvad a fúrószárból és ezután a fúrószár hasznavehetetlenné válik. Fontos az is, hogy fúráskor a szár ne érjen a furat széléhez, mert a szár anyaga nem olyan erős, mint a munkavégző lapka anyaga.

Fúró véső munkákhoz fontos lehet az arc védelme, ezért érdemes arcvédő pajzsot használni.

 

Kőzetfúró szár

A kőzetfúrók és egyéb fúrószárak kiválasztási szempontjai

A fúrószárak igen változatos méretekben, anyagokból, eltérő minőségben és különböző anyagokhoz készülnek, de a legfontosabb szem előtt tartani, hogy pontosan mit szeretnénk kifúrni, és milyen géppel szeretnénk használni.

A befogás sem elhanyagolható szempont, tudni kell, hogy a gépünk tokmánya milyen. Létezik kulcsos, 1 vagy dupla hüvelyű. A kulcsoshoz értelemszerűen kell a kulcs, ami nem mindig van kéznél mikor kellene, a gyorstokmányok viszont könnyedén nyithatók. SDS tokmány fúrókalapácsokon található és speciális SDS fúrószárral működik. Hatlap befogás leggyakrabban akkumulátoros fúróknál létezik, ez annyit jelent, hogy egy külön tartozékot kell rögzíteni a tokmányba, amelyben könnyen cserélhetők utána a fejek.

A megfelelő fúrógép viszont önmagában kevés, jól kell megválasztani a fúrószárat is ahhoz, hogy megfelelően vigye az anyagot fúrásnál.

 

Falazat fúrása kőzetfúróval, fém fúrása fémfúróval történjen!

Rengeteg féle fúró elérhető manapság, de mindegyik típust egy adott anyaghoz tervezték és gyártották, teljesen más fúrószár kell fémhez, mint fához, falazathoz vagy betonhoz vagy műanyaghoz.

Például a fémfúrók részlegesen csiszolt heggyel rendelkeznek, jellemzően színesfémhez használják ezeket, mint alumínium, vas, réz, cink. Ha rozsdamentes acélt fúrna, akkor titánium vagy kobalt ötvözet bevonat kell rá, hogy megbirkózzon az anyaggal. Fa fúrásánál a fúrónak egy hosszú központi csúcsa van és két elővágó éle. Puhafa, keményfa egyaránt megmunkálható velük, sőt, ha kell kimondottan gerenda fúrására is vásárolhat speciális hosszú furatot készítő fúrót. Fafúróból is széles a választék a Profibarkácson!

Műanyagokhoz megfelelő lehet a fémfúró, a fafúró nem a legjobb választás.

Falazat fúrásához, tégla, ytong, mészkő a legjobban a keményfémlapkás, vídia fúróval fúrható, ami azt jelenti, hogy a fúrószár hegyén egy kemény vídia, vagy ehhez hasonló kopásállóságú lapka van, mely elbánik a kőzetekkel, falazattal.

A betonnál is keményebb a gránit és a márvány. Ennek a fúrására mindenképpen speciális kőzetfúró kell, melynek a végére keményfémlapkát hegesztenek lézerhegesztéssel. Csak lassú fordulaton, mert a nagy hő kiolvaszthatja a lapkát, kapcsoljuk ki az ütvefúrást is. Ezt akkor kell visszakapcsolni, ha a fúró már beért az anyagba.

Beton fúrásra keményfémlapkás SDS befogású fúrószárat kell használni. A beton pneumatikus ütve fúróval fúrható.

Vékony lemezekhez léteznek speciális fúrószárak, melyek kúpos vagy lépcsős kialakításúak, vékony lemezekhez kiválók. A kúp fejkialakítás miatt többféle átmérőjű lyuk fúrható velük a fej cseréje nélkül.

 

SDS Plusz vagy SDS Max betonfúró szár?

Az SDS Plusz és az SDS max tokmány nyomatékátvitelében és méretben különbözik.

  • az SDS+: a szerszám átmérője 10 mm, érintkező felülete a nyomatékátvitelhez 60 mm2.
  • SDS max: a szerszámszár átmérője 18 mm, érintkező felülete a nyomatékátvitelhez 160mm2.

A kisebb gépek általában SDS Plusz, míg a nagyobb, akár ipari felhasználásra tervezettek SDS Max tokmányt kapnak.

 

Kőzetfúró szár rendelését végezze a Profibarkácson!

Webáruházunkban több, mint 350 féle kőzetfúró rendelhető, különböző méretekben, eltérő anyagokhoz, tokmányokhoz, akár készletben is, a Yato, Extol, Wolfcraft, Proline, Graphite, Top Tools, Verto gyártók minőségi termékeiből.

Ne feledje, a jó minőségű és megfelelő kapacitású fúrógép mellett a hatékony fúráshoz legalább ugyanolyan fontos a jól megválasztott fúrószár! Nézzen körül webáruházunkban, és a kőzetfúrókon kívül szerelje fel szerszámosládáját magas minőségű fa-, fém-, vagy akár üvegfúróval!

 

Gyakran felmerülő kérdések betonfúró szár vásárlásával kapcsolatban

14 mm-es betonfúrót keresek, melyiket rendeljem?

Például a Graphite 14 mm-es vídiabetétes betonfúróját, melynél a lepkeszárny kialakításnak köszönhetően a fúrás kezdetén biztosan nem csúszik el a fúróhegy.

A 8 mm-es SDS pluszos Yato kőzetfúrónak milyen hosszú a menetes része?

A teljes hosszúság 160mm, a menetes rész 90mm hosszú.

Csempéhez kőzetfúrót használhatok?

Speciálisabb szerszám ajánlott a nagyon sérülékeny, kényes anyagokhoz, ezek csempe- és üvegfúrók.