Deltacsiszoló

Sarkok, élek finomra csiszolásához a deltacsiszoló a megfelelő választás. Ez a berendezés egy finom eldolgozó csiszoló, kis háromszögletű csiszolótalppal. Elektromos és akkumulátoros változatban létezik, a legtöbb típus rendelkezik porgyűjtő tartállyal vagy porelszívó csatlakozási lehetőséggel. A csiszolópapírok a kívánt csiszolási munkának megfelelően cserélhetőek rajtuk. A deltacsiszoló nagy fordulatszámon dolgozik, egyes gyártók gépeinél a fordulatszám szabályozható. Nagy felület csiszolására nem alkalmas, kimondottan nehezen hozzáférhető helyek, sarkok, élek csiszolására lett tervezve.

A deltacsiszoló alkalmazása, előnyei

 

A deltacsiszolók elnevezésének eredete, hogy a csiszolótányér háromszög, azaz deltoid alakú. Nehezen megközelíthető részek csiszolására alkalmasak, finomra csiszolási munkáknál. Különböző munkadarabok sarkainál, éleinél, széleinél, lépcsőknél a legelőnyösebb ez a csiszoló a fej kialakítása miatt. Ez a hegyes fej forma teszi lehetővé, hogy a sarkokhoz is hozzáférhessünk vele.

Nagy felületekhez nem a legjobb választás, mert a csiszolófelületük kicsi, és így nem csak lassú lenne vele a munkavégzés, de a megmunkált terület sem lehet sima, hiszen a gépet megbillentve belemarhatunk a felületbe a csúcsaival. Az anyageltávolítási sebességük sem túl magas, ez is a kifejezetten precíz, kis felületen végzendő feladatvégzéshez igazodik. Nagy felületen anyageltávolításhoz válassza a szalagcsiszolókat!

Vezetékes és akkumulátoros kivitelben elérhetőek. Széleskörűen alkalmazható fához, fémhez, festékek lecsiszolásához, de elsősorban körülményesen megközelíthető részeknél, sarkoknál.

A deltacsiszoló működése

A háromszög, vagyis delta rész csak rezgő funkciót végez, jobbra-balra vibrál, így csiszol. Van egy függőleges tengely, amit a belső motor hajt, az van összecsatlakoztatva az alsó tányérral, így adja át a vibrációs mozgást neki.

Nagy fordulattal dolgozik, egyes gépeknél szabályozható a fordulatszám. Ez nagyon praktikus, hiszen a különböző anyagok és eltérő szemcseméretű csiszolópapírok szinkronba hozhatók, mindig a legoptimálisabb fordulaton használhatók. A csiszolópapírok kiválasztásánál a szemcsék méretén kívül figyeljünk a papír színére, hiszen például a barna csiszolópapírok fához alkalmasak, a feketék fémhez, a fehérek festékek eltávolításához.

Fontos, hogy használatnál eltalálja az optimális kézi nyomás erősséget, ugyanis, ha túl erősen nyomja a csiszolót a felülethez, nem tud megfelelően rezegni, ha viszont túl lazán, akkor a csiszolópapír nem éri el kellően a munkadarabot.

A deltacsiszoló karbantartása

A legoptimálisabb, ha minden munkafolyamat végén kompresszorral kifújatjuk. A csiszolóknak általában van porgyűjtő tartálya vagy porelszívó csatlakozási lehetőség. Ha tartályos, a munka végeztével a tartály ki kell üríteni, a lyukacsokat pedig tisztán tartani. Csiszolópapírt is úgy érdemes választani, hogy szabadon maradjanak a lyukak, hiszen ezeken keresztül szívja a gép a keletkezett port a porgyűjtőbe.

Akkumulátoros és elektromos deltacsiszolók a Profibarkácson

Einhell, Extol és Scheppach akkumulátoros deltacsiszolókat rendelhet webáruházunkból különböző típusú akkumulátorokkal. Elektromos gépből Hecht, Einhell, Extol, Scheppach, Graphite gyártók termékeit kínáljuk. Az akkumulátoros csiszolók mindig praktikusak, ha nem akarunk a vezetékkel bajlódni, vagy nincs a közelben áramforrás, de az akksik töltéséről természetesen mindig gondoskodni kell. Arra is érdemes figyelni megrendelésnél, hogy egyes akkus csiszolóknál a töltőt és az akkumulátort nem tartalmazza a doboz, azt külön kell megvásárolni hozzájuk. Az elektromos gépek között nagyobb a választék, olcsóbban is vásárolhat ugyanolyan teljesítményt, mint akkusból, de nem használhatók hálózati áramforrás nélkül.

Deltacsiszoló

Hogyan válasszon csiszolót, deltacsiszolót?

A legoptimálisabb csiszoló fajta megtalálása több mindentől függ. Mekkora a felület, mi az anyaga, milyen vastagon kívánjuk csiszolni, milyen a felület alakja, struktúrája, hol vannak egyenetlenségek? Ezek határozzák meg leginkább, hogy milyen technológiát alkalmazó csiszolóra van szükség.

Ha már tudja, hogy sarkok, élek csiszolásához van szüksége egy megfelelő csiszolóra, akkor a deltacsiszolók között kell nézelődni. El kell dönteni, hogy akkus vagy elektromos berendezésre van-e szükség, egész nap adott helyen használja majd, ahol van áram, vagy mobilisabb eszköz kell, amelyik bárhol használható? Fontos, hogy a gép rendelkezzen porgyűjtővel vagy porszívó csatlakozással! Ez nem kizárólag a tiszta munkaterület miatt, de egészségvédelmi okokból is fontos tényező.

 Lehetőleg legyen minél stabilabb, csúszásmentes, de kényelmes, ergonomikus a fogása, hiszen sokszor órákon át dolgozni fog vele. Mindig a munkálandó anyaghoz válassza a csiszolópapírt, fához, fémhez, festék eltávolításhoz. A csiszolópapír szemcsemérete legalább ilyen fontos, és a legjobb, ha a gép fordulatszáma is szabályozható mellé!

Abban az esetben, ha ritkán kell csiszolnia, és mindig más-más felületen, eltérő feladatok adódnak, olykor nagy felület, máskor sarkok, esetleg gyors anyageltávolítás a cél, akkor érdemes megfontolnia egy multicsiszoló beszerzését, mely a rezgő- és deltacsiszoló kombinációja. Jellegzetes vasaló alakú csiszolótalppal rendelkezik. Használható nagy felület, de akár sarkok csiszolására is. Ráadásul a vásárolható, vagy egyes típusokhoz „járó” tartozékoknak köszönhetően az elvégzendő munkához, a felülethez alkalmazkodva alakíthatjuk a gépet.

Fejlessze műhelyét, vegyen élezőgépet. Nagy választékban találja meg nálunk, a legjobb minőségben.

Deltacsiszoló vásárlásával kapcsolatos kérdések

 

Nagy felületet csiszolnék, de csak deltacsiszolóm van. Használhatom hozzá?

Nem lesz szép a felület, a deltacsiszoló nem nagy felülethez lett tervezve. Sarkok, tagolt részek, nehezen hozzáférhető helyek csiszolása a fő funkciója. Gyors anyageltávolításhoz, nagy egybefüggő felületen a szalagcsiszoló a jó választás.

Deltacsiszolómra finom, készre csiszoláshoz, fa munkadarabhoz milyen csiszolópapírt vegyek?

120-as szemcseméret felettit válasszon!

Az Extol delta csiszolóhoz drága a csiszolópapír?

A 10 db-os kiszerelések 800-1500 Ft között vannak, szemcsemérettől függően.