Harapófogó, homlokcsípő fogó

Minden szakember műhelyében vagy szerszámos ládájában kell hogy legyen egy jó harapófogó és egy homlokcsípő fogó, a mesteremberekről nem beszélve, számukra alap szerszámokról van szó. Ezekből is nagy a kínálat, igaz, hogy valójában csak egy kéziszerszám, mégis van jó pár tényező, amit érdemes figyelembe venni, mielőtt kiválasztja a megfelelőt. Egy-egy jó minőségű darab kiválasztása után évtizedekig jó szolgálatot tesznek majd a harapó- és homlokcsípő fogók, meghibásodási lehetőségük nagyon csekély.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
790 Ft - 13 290 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
46 termék
46 termék

Harapófogó vs. homlokcsípő fogó  

A két szerszám között funkcióját és használatát tekintve is van különbség, illetve már ránézésre is észrevehető szembetűnő eltérés. A fej kialakításuk, méretük, súlyuk, a nyél hossza adják azokat az előnyöket vagy hátrányokat, amely eldönti, hogy a felhasználónak pontosan melyikre van szüksége, mert mindegyiknek megvan a maga erőssége, mely által egy adott feladatot magabiztosan el tudnak látni.

A harapófogó alkalmas huzalok, drótok elvágására illetve beszorult, kiálló szeg eltávolítására. A homlokcsípő fogó lágyabb huzalok megfogására, egymásba csavarására használatos.

A harapófogóról

A harapófogó nagyobb fejjel rendelkezik, a súlyának nagyobb része is a szerszám fejénél összpontosul. A harapófogó fejének elsődleges feladata drót, kerítésdrót, masszív fémhuzal vágása. Ehhez hozzájárul  a nyelek által biztosított erőkar és a minőségi szerszámok esetében az indukciósan edzett és megfelelő csiszolással kialakított élek.

Ezen túl alkalmas  beszorult szög, csavar eltávolítására is . A harapófogó feje olyan kialakítású, hogy a szegek, csavarok kihúzását a lehető legkisebb erőfeszítéssel elvégezhetővé tegye. Kerek fejkialakításának köszönhetően  a szeget, csavart, az azt szorító anyag felületére támasztva, gördülő mozdulattal is el lehet távolítani, ez nagyon leegyszerűsíti a mindennapi munkát.

Használatakor kis  keresztmetszetű anyagokat a két vágóél segítségével választjuk két részre, például a különféle huzalokat, kábeleket.

Abban az esetben, ha nagyobb keresztmetszetű anyagokat kell kettévágni, a harapófogó helyett ajánlott csapszegvágót használni.

A harapófogó az egyik  legnépszerűbb és legelterjedtebb fogó típus, hiszen az alapvető szerelési munkálatoknál mindig nagy hasznát vesszük.

A harapófogó fejrésze köríves formájú, vágóéleit pedig 60 fokos szögben kell köszörülni,  ahhoz, hogy hosszútávon megtartsa az élességét.

 

 

A homlokcsípő, vagy rabitz fogóról

A homlokcsípő fogó vagy rabitz fogó az építőiparban és az autóiparban rendkívül elterjedt, ez utóbbinál a tömlőbilincs fogó megnevezés ismertebb.

Az építőiparban a betonacél szerelők lágy huzalok megtartásához, fogásához és egymásba csavarásához alkalmazzák, mert itt előnyös a kisebb fej, a könnyebb súly, mivel ez a kéziszerszám sokszor egész nap a kézben van.

A burkolóknak is hasznos segítség a rabitz fogó, használják  járólapok, csempék vágott éleinek eltávolításához, formálásához.

 A leggyakrabban kapható típusok a műanyag borítás nélküli, fémfelületű nyelekkel rendelkező típusok, valamint a mártott, plasztiszol borítású nyéllel rendelkezők. Ez utóbbi nagy előnye, hogy fogása biztosabb és kényelmesebb. Puszta kézzel, szőtt kesztyűben, vagy PU mártott szerelőkesztyű használata esetében is biztosítani képes a csúszásmentességet.

Harapófogó és homlokcsípő fogó a szerszámosládákban

Minden barkács és szakember tudja, hogy egy-egy célszerszám hiánya milyen komolyan megakaszthatja a munka elvégzését. A praktikusan és előrelátóan gondolkodó mesterember minden alapvető szerszámmal felkészül, hiszen akkor nem lehet megoldhatatlan feladat számára, mindenre van megfelel eszköze. A különböző fogók is ilyen alapvető szerszámok, sosem lehet előre tudni milyen helyzetben, milyen munkánál lesznek hasznosak, ugyanakkor nem drágák, de örök darabok lehetnek megfelelő karbantartással és tárolással.

Harapófogók, homlokcsípő fogók paraméterei

  • Hosszúságuk: különböző méretben kaphatóak, vannak akik azt részesítik előnyben, ha nagyjából 15-20 cm-s a szerszám és elfér a munkaruhája zsebében, de ipari felhasználásnál kedveltek a hosszabb mérettel rendelkező fogók.
  • Fej anyaga, keménysége: a legtöbb esetben edzett acélból készülnek, egyes gyártók indukciós edzést is adnak a vágófelülethez a még kedvezőbb tulajdonságokkal való felruházás céljából. Nikkel bevonattal is találunk fogókat, ez inkább a korrózióvédelem miatt fontos.
  • Nyél kialakítása, anyaga: mindegyik gyártó törekszik az ergonómikus kialakításra, hogy a fogókat kényelmesen, csúszásmentesen lehessen fogni, miközben az erő kifejtését is egyenletesen lehet elvégezni. Különböző műanyagbevonattal, vagy csúszásmentes gumis bevonattal látják el általában a fogók nyeleit. Egyes típusok nyelein nincs bevonat, mivel van olyan is, aki nem kedveli és a hagyományos kivitelekhez ragaszkodik.

 

Harapófogó

Harapófogók és homlokcsípő fogók a legjobbaktól a Profibarkácson

Extol, Vorel, Top Tools,Topex, Yato, Festa, Neo, Handy, Juco gyártók harapó- és homlokcsípő fogói széles választékban és vonzó árakon elérhetőek a Profibarkács webáruházban. Ne hagyja ki, vásároljon meg minden szerszámot, eszközt ahhoz, hogy a munkavégzés egyszerű és zavartalan lehessen. Célszerszámmal vagy anélkül dolgozni, óriási a különbség. A harapófogók és homlokcsípőfogók szükségessége elkerülhetetlen, széles alkalmazhatósági területük lehetővé teszi sok nem várt probléma elhárítását.  Webáruházunkban megtalálja a legjobb, legkedveltebb és leginkább keresett fajtákat, Önnek csak ki kell választani az igényeivel összhangban lévő darabot. Ha pedig bármilyen okból rózsaszínű szerszámkészletre vágynának, akkor az Extol Lady termékeit ajánljuk.

 

Gyakori kérdések a harapófogókkal és homlokcsípő fogókkal kapcsolatban

 

 

Memória dróthoz harapó- vagy csípő fogót vegyek?

Harapófogót, ez az acél és vas drótot is el tudja vágni, nehezen hozzáférhető részeknél is.

Melyik harapófogót vegyem műhelybe? TÜV tanusítvány fontos.

A Neo 200 mm-es crv harapó fogóját javasoljuk, króm-vanádium acél, csúszásmentes markolat, professzionális felhasználásra is.

Egy korrózióvédelemmel ellátott, jó minőségű homlokcsípő fogót szeretnék betonacél szereléshez. Melyiket ajánlják?

A Yato Rabitz fogó 250 mm nikkel bevonattal, vagy az Extol Premium 250 mm-es rabitz fogó tökéletes választás lenne.