H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Készülékgörgő

Szereljünk nehezen mozdítható berendezéseinkre készülékgörgőt és máris minden úgy megy, mint a karikacsapás! A gördülékenység egy új dimenzióját ismerhetjük meg ezzel a rendkívül praktikus és hasznos eszközzel. Ebben a kategóriában azonban nem csak a gördülékenység, de a csúszás és a tapadás is fontos szerephez jut! Tekintse meg bútorcsúsztató filceinket és csúszásgátló alátéteinket is!


46termék 136
46termék 136

Mi a kerék?

Fizika/matematika: Olyan szerkezet, mely a térgeometriai definíciók szerint megfelel forgástest jellemzőinek, vagyis alkalmas a tengelye körüli forgásra.

Történelem: Az emberiség történetében a harmadik forradalmi lépésként említik a szakirodalmak a kerék használatát (a tűz alkalmazása és az élelemtermelés után), melyről a legősibb adatok a Krisztus előtti 4. évezredig mutatnak vissza. A kerekekre helyezett szán (vagyis a kocsi elődje) áthidalhatóvá tette a távolságot. Ez hatalmas léptékű fejlődést generált az élet minden területén. A világgazdaság alapjait teremtette meg a kerék forradalma. Jelenlegi ismereteink szerint a legrégibb kerék a 2002-ben talált ljubljanai kerék.

A készülékgörgők, ipari kerekek típusai

Fix villás görgők

A fixvillás görgők egy kerékből és egy nem forgatható villából (ún. „bak”-ból) állnak. Ezeket felszerelhetjük kizárólag többedmagukkal, ha az adott tárgyat előre meghatározottan kell periodikusan ismétlődve előre-hátra mozgatni (leggyakoribb alkalmazása például üzemekben) vagy forgóvillás kerekekkel együtt az iránystabilitás fokozása érdekében. Ezeknek a görgőknek a felszerelése általában csavarral történik, tehát nem csak a mozgatási irány, de a rögzítés is fix.

Tipp: Ha a háztartásodba, műhelyedbe létrára, fellépőre lenne szükséged, nézz szét nálunk!

Forgóvillás görgők

Műszaki alaptermék. A görgő egy függőleges tengely körül fordul el, így az ehhez csatlakoztatott berendezés szabadon irányítható bármilyen irányba. Az ún. kinyúlás, vagyis a kerék rögzítési pontja és a forgócsapágy tengelye közt hagyott minimális távolság biztosítja, hogy a kerék és a tengely közt a lehető legkisebb legyen a súrlódás, így a legkönnyebben legyen az elemek elfordulása. Ugyanezt, kicsit szemléletesebben leírni úgy lehetne, hogy a fix és a forgóvillás görgők első ránézésre is különböznek, ez könnyen belátható: míg a fix görgő függőlegesen pontosan a rögzítés alatt helyezkedik el, míg a forgóvillás görgőkről ez nem elmondható. Ez azt eredményezi, hogy a forgóvillás típus teherbírása valamelyest csekélyebb a fixeknél, de ez (főleg) a minőségi alapanyagok használata miatt a gyakorlati életben alig észrevehető különbséget eredményez. A görgők gyakran blokkolhatók: a villa adott iránya rögzíthető, illetve fékkel ellátott görgö lefékezhető. Ezeknek a görgőknek a felszerelése típustól függően többféleképp is történhet, talplemezzel, hátfurattal, menetes szárral, stb.

A legtöbb forgóvillás görgőről nem csak az mondható el, hogy manuálisan elforgatható (irányba állíthatók) a görgő, hanem ez az irányítás során átadott erőnek köszönhetően automatikusan végbemegy, vagyis a görgő önbeálló.

A készülékgörgők paraméterei

  • A kerék átmérője (típustól, modelltől függően 40-200 mm közt)
  • A teherbírása (típustól, modelltől függően 20-150 kg közt)

Webshopunkban találhatunk önálló ipari kereket is, illetve a nagyobb, de nem túl nehéz berendezések mozgatásához szükséges egyéb kiegészítőket is, mint például a bútorcsúsztatófilc vagy a csúszásgátló alátét. Mindkét termékből többféle szett is elérhető, akár színben, akár alakban, akár a benne rejlő darabszámban. Ha sok a lábakon álló bútor az otthonunkban akkor érdemes nagyobb kiszerelésben gondolkozni. Érdemes alaposan végigböngészni a webshopot mivel a 12 darabostól akár a 92 darabos csomagig terjed a kínálatunk! Ha nem stimmel a forma, akkor egy általános ollóval  bármikor tetszés szerint alakíthatunk a filcen és az alátéteken is.

Csúsztatófilc

A bútorcsúsztató filc arra hivatott, hogy ha már csak az utolsó centimétereken kell beigazítani a kanapét a nappaliba, vagy az asztalt az étkezőbe, akkor ezek az apró elmozdítások ne tehessenek kárt a padlóban. Amennyire kis jelentéktelen milliméterekről van szó, éppen annyira könnyű kijavíthatatlan, elrejthetetlen, mély karcolásokat ejteni a parkettán vagy a járólapon. Ne kapjon el minket a hév, hogy csak egy gyors mozdulattal mindent a helyére toljunk-húzzunk, inkább előrelátóan ragasszunk öntapadós csúsztatófilcet a nehezebb berendezési tárgyainkra.

Készülékgörgő

Csúszásgátló alátét

A csúsztatófilccel ellentétben viszont, ha pont azt szeretnénk elérni, hogy minden a helyén maradjon, akkor öntapadós csúszásgátló alátétre van szükségünk. Ezek a kis párnácskák egyszerre védik meg padlónkat a karcolásoktól és egyéb sérülésektől, illetve a könnyű súlyú, túlságosan is könnyen elmozduló tárgyainkat késztetik az egyhelyben maradásra. Tehetjük a kerti bútoraink lábaira, de akár a mikrohullámúsütő tartólábaira vagy az állólámpa talpára is.

Készülékgörgő vásárlásával kapcsolatos kérdések

 

Milyen görgőátmérő és teherbírás (mm-kg) kombinációkban érhetők el készülékgörgők?

Fixvillás 40-20, 65-30, 75-40, 100-45, 100-60, 125-100, 200-150. Forgóvillás még az előzőekben felsoroltakon kívül: 50-20, 50-25, 75-30, 160-130, 200-150 paraméterekkel is.

Milyen színű bútorcsúsztató filcek és csúszásgátló alátétek kaphatók?

A filc barna vagy fehér, az alátét pedig fekete vagy fehér.

Milyen alakú bútorcsúsztató filcek és csúszásgátló alátétek kaphatók?

Kerek és szögletes mindkettőből egyaránt kapható, illetve a filc esetében ezek az alakzatok egyszerre megtalálhatók a 92 darabos szettekben.

Szűrés
Ár
 (Ft)
190 Ft - 5 890 Ft
Márka
Termék státusza

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!