Elektromos faeszterga

Az elektromos faeszterga egy nagyon hatékony eszköz, ami faanyagok megmunkálására alkalmas. A faesztergálás ősi művészete az évszázadok során különböző kultúrákban és iparágakban kiemelkedő fontossággal bírt. Vázák, korlátoszlopok, különböző fogantyúk, de akár tányérok is készíthetők a különböző fafajtákból. A faesztergályosok, akik ezt a mesterséget űzik, egyedülálló kézügyességgel és szakértelemmel rendelkeznek, hogy a faanyagot megmunkálják és gyönyörű, finom részletekkel ellátott műalkotásokat hozzanak létre. Kreatív és élvezetes szakma ez, amivel nagyon sokan hobbiból is foglalkoznak

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
64 990 Ft - 84 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
4 termék
4 termék

Mire jó és hogyan működik az eletkromos faeszterga?

A fa esztergálása során a fát úgy tudjuk megmunkálni, hogy különböző forgástesteket alakítunk ki, aminek eredményeként a kapott darab hosszirányban szimmetrikus lesz. Ezt a munkadarab forgatása közbeni forgácsolás segítségével érjük el.

Léteznek rendkívül összetett ipari gépek, azonban most csak az egyszerűbb elektromos faesztergákról lesz szó, amelyek alkalmasak hobbicélokra is.

elektromos faezsterga

Mi a különbség a faeszterga és a fémeszterga gépek között?

Az elektromos faeszterga jelentősen különbözik a fémesztergáktól. A legjelentősebb különbség már első ránézésre is látható a szánszerkezeten. A fémeszterga szánrendszere precíziósan mozgatható a keresztszánnak köszönhetően két irányban is, illetve a kés rögzített helyzetben van. Ezzel ellentétben a faesztergánál a szán igazából csak egy késtámasz, ahol jellemzően szabadkezes műveletek végezhetők. Erre a fa megmunkálására során szükség is van, mivel teljesen eltérő jellegű műveleteket kell végezni, amik így sokkal gyorsabbak is. Természetesen ettől még egy fémesztergán is lehet bizonyos faanyagokat esztergálni, hiszen nagyon pontos és azonos méreteket tudunk elérni. Viszont hosszadalmasabb és rugalmatlanabb így a folyamat, továbbá a művelethez képest fölöslegesen bonyolult a készülék. A faesztergán fémet azonban semmiképp sem tudunk esztergálni.

A faesztergával sokkal nagyobb forgási sebességet tudunk elérni, ami szükséges sok művelethez, fafajtához, illetve a kis keresztmetszetű darabokhoz.

A gép vázának bal oldalán található az orsószekrény. Ez a rész az, amin keresztül egy motorral, áttételen keresztül meghajtásra kerül a főorsó, amihez a munkadarab csatlakozik. A munkadarab másik oldalát a szegnyereggel tudjuk megtámasztani. A megfelelő áttétel beállításával szabályozható a főorsó, így a faanyag forgási sebessége. A késtámaszra helyezett célnak megfelelő késsel pedig forgás közben az anyag a kívánt alakra forgácsolható.

elektromos-faeszterga-hasznalata

Hogyan kell használni a faesztergát?

A faeszterga használata viszonylag egyszerű, azonban nagyon fontos odafigyelni a biztonságos kezelésre. A gép nagy sebességgel forgatja a fát, így mind a megfelelő rögzítésre, mind a faanyag méretére legyünk tekintettel. Ne viseljünk bő vagy hosszúujjú felsőt, sem ékszereket, mivel ezek beakadhatnak az orsóba vagy a megmunkálandó darabba, amivel súlyos balesetet tudunk okozni. Minden esetben alaposan ismerkedjünk meg a géppel és tanulmányozzuk át a használati utasítását. Viseljünk megfelelő védőeszközöket!

A munkadarabot megfelelően elő kell készítenünk, hogy mind hosszban, mind szélességben megfelelő legyen az adott paraméterekkel rendelkező esztergagéphez. Kezdők számára érdemesebb kör vagy körhöz hasonló keresztmetszetű anyagokat használni, mivel a négyzet alapú daraboknál nagyobb a vibráció.

A fa felfogatása során annak egyik végének közepét szükséges a főorsó csúcsán lévő hegyhez igazítani. Ez egy nagyon fontos része a műveletnek a megfelelő kiegyensúlyozás érdekében. Ha ez sikerült, akkor egy gumikalapáccsal ráüthetünk a fadarab másik végére, hogy az orsó hegye megfelelően fogjon. Ezután a szegnyereggel támasszuk meg a másik oldal közepét.

Sok esztergagéphez kaphatóak olyan kiegészítők, amikkel eltérő módon is rögzíthetjük a munkadarabot, ilyen például a síktárcsa vagy különböző befogó tokmányok. Ezek általában külön vásárolhatóak meg, de nagyban meg tudják könnyíteni a műveletet és sokrétűbb feladatokat végezhetünk segítségükkel.

A megfelelő sebesség megválasztása a faanyagtól is függ, de még inkább a fa átmérőjétől. Minél vastagabb a darab, annál kisebb sebességet szükséges beállítani. Ez azért is van, mivel a nagy átmérő nagyobb kerületi sebességet eredményez.

A megfelelő esztergakés kiválasztása után meg is kezdhetjük a megmunkálást. A szerszámtartóra támasztva a kést, fontos azt szilárdan tartani. Ez a megmunkálási rész, ami természetesen a legnehezebb és nagy gyakorlatot igényel. Nem kíséreljük meg ezt szóban részletezni, érdemes az interneten minél több oktatóvideót megnézni erről és a munkadarab felfogatásáról is.

Milyen további eszközök szükségesek a faesztergáláshoz?

Sok esetben a megmunkálandó fa még nem áll készen az esztergálásra. Annak darabolásához különböző fűrészelő eszközökre lehet szükség, ami akár egy kézi fűrész vagy körfűrész is lehet.

A munkadarabok felfogatásához beszerezhetünk különböző kiegészítőket is, mint síktárcsát vagy akár tokmányt is, illetve különböző homlokmenesztőket.

Viszont ami elengedhetetlen, az a jó minőségű és vágóélű favéső készlet. Sok esetben kapunk egy-két darabot egy megvásárolt faeszterga géphez, azonban ahhoz, hogy sokféle műveletet tudjunk végezni, egészen biztosan bővítenünk kell ezt a készletet. Számos kialakításban kaphatóak nagyolókések, alakítóvésők, lapos- és egyéb vésők, de akár leszúró kések is.

Hogyan válasszunk faesztergát?

Hogy a faesztergánkat sokáig elégedetten használjuk a tervezett céljainkra, ahhoz fontos néhány dolgot átgondolnunk és ennek megfelelő paraméterekkel rendelkező gépet választani.

Munkadarab mérete

Bár a kezdőknek nehezebb még elképzelni, mi mindent szeretnének majd alkotni, érdemes már a vásárlás előtt gondolkodni ezen. A különböző gépek eltérő méretű darabok megmunkálására alkalmasak. Kétféle méretet vegyünk szemügyre. Az egyik a fa keresztmetszete. Ha például csak korlátokat és egyéb keskenyebb eszközöket szeretnénk készíteni, akkor nincs szükség nagy esztergálási átmérőre. Azonban például vázák vagy tányérok nemigen férnek majd el ezen. A másik a forgóhossz vagy csúcstávolság. Az előző példánál maradva, a tányér és a váza könnyedén elkészíthető egy rövid csúcstávolsággal rendelkező gépen, de egy lépcsőkorláthoz már akár egy méteres forgóhossz is szükséges lehet.

Teljesítmény

A hobbicélra szánt faesztergák jellemzően 4-600 W-os motorral vannak szerelve, ami elegendő a műveletekhez. Nagy átmérőjű, kemény anyagokhoz hasznos lehet a magasabb teljesítmény, ám ilyenkor még fokozottabban kell figyelni a biztonságos használatra. A teljesítmény mellett nézzük meg a használati időtartamot is. Általában minden gépnél meg van adva, hogy milyen hosszú ideig lehet egyhuzamban folyamatosan használni, ezután pihentetni kell a motort.

Fordulatszám

A legtöbb géppel kb. 800 és 3000 között állítható a fordulatszám az áttétel manuális beállításával 4 fokozatban. Szerencsére nem sok olyan van a piacon, ami kizárólag egy fordulatszámmal működik, az ilyen vásárlása nem is javasolt, hisz nagyon kevés célra tudjuk alkalmazni.

Bővíthetőség

A főorsó csúcsának befogási mérete meghatározza, hogy a későbbiekben tudunk-e olyan tartozékokat vásárolni, amivel eltérő alakú és anyagú fákat tudunk felhelyezni és forgácsolni. Ilyenek a síktárcsák és a tokmányok. A legtöbb ilyen kiegészítő M 18-as tartóval rendelkezik, így érdemes az ilyen befogással rendelkező gépet választani.

Melyik a legjobb elektromos faeszterga?

A fenti paramétereket egybevetve kiváló modell a Scheppach DM 1100 T 400 wattos faeszterga, ami 350 mm maximális esztergálási keresztmetszettel és 1000 mm maximális forgóhosszal rendelkezik. Fordulatszáma 890 és 2600 között 4 fokozatban szabályozható és M 18-as befogásának köszönhetően számos további kiegészítővel kompatibilis, így szinte minden elképzelhető faesztergálási műveletre használható.