C szorító

Az idő a dolgos ezermestereket szorítja, a munkadarabokat pedig a C szorító. Ha már szorul a hurok, kezd szorult helyzetbe kerülni, mert fontos, hogy a feladathoz hamar beszerezzen egyet, akkor mi szorítunk, hogy ezt még időben megtegye és megtalálja a legmegfelelőbbet! Nincs is erre alkalmasabb hely és idő, itt és most a webshopunkban!

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
590 Ft - 10 890 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
32 termék
32 termék

A C szorítók legfőbb paraméterei

Előszöris lehet kézi vagy asztali. Ezen kívül pedig három paraméter jellemzi a C szorítókat:

  • A menet hossza: mekkora a legnagyobb távolság, amit át tud fogni a szorító, mennyire lehetnek vastagok együttesen a munkadarabok vagy a munkadarab és a rögzítési felület (asztallap)?
  • A pofák mélysége: A munkadarabnak csak a legszélét lehet a szorítóba fogni vagy annál bentebb eső pontját is?
  • A szorítóereje

Mit érdemes tudni a C szorító használatáról?

Nem tűnik bonyolult eszköznek, valójában arról van szó, hogy a munkadarabot úgy kell elhelyezni a tartó felületen, hogy azzal együtt beférjen a szorító pofájába és már kész is az ideiglenes, de biztos rögzítés. Ha nem a mozdulatlanság a cél, hanem az, hogy két munkadarabot összedolgozzunk, akkor a két munkadarabnak együttesen kell beférnie a szorítóba.

Viszont nem árt óvatosnak lenni! Ne húzzuk meg teljes erőből a szorítót két okból sem. Egyrészt, kellő idő elteltével, ha a szorító beáll, csak nagyon nehezen fogjuk tudni kiengedni. Másrészt, ha túlságosan nagyot húzunk a szorítón, akkor sérülhet a munkadarab, például egy puha fa felületen meg fog látszani a szorító által otthagyott bemélyedés. Erőfitogtatásra tehát semmi szükség, a szorítót csakis annyira húzzuk meg, hogy a két munkadarab vagy a munkadarab és a tartó felület éppen ne tudjon elmozdulni egymáson.

 

Tipp: Asztalosként szókséged lehet egy minőségi asztali körfűrészre, nálunk ezeket is megtalálod!

A c szorító felhasználási területei

Nagyon sokféle felhasználási terület létezik, ahogy azt érezhetjük önálló munka közben, hogy jól jönne még egy kéz. Az ilyen szorult helyzetekben nyújthat segítséget egy C szorító, vagyis egy olyan menetes szorító, mely használható modellezéshez, fúráshoz, hegesztési-, ács-, tetőmunkálatokhoz, igazából majdnem bármelyik műhelymunka előkészítési fázisához, fémszerkezetek összeszereléséhez vagy munkadarabok együttes megmunkálásához, például összecsiszolásához. A végtelenségig lehetne sorolni, hogy mikor adódhat szükség erre az eszközre és ezt a kört még tovább lehet bővíteni, ha kombináljuk a felhasználást különböző alátétekkel, kiegészítő betétekkel, támasztékokkal. Gondoljunk magunk elé például egy olyan munkadarabot, melyet a rögzítési felülethez nem tudunk a C szorítóhoz illeszkedően, két párhuzamos mentén rögzíteni. Ekkor a furfangos barkácsmester egy olyan támasztékot tesz 

c szorító

Pluszban a munkadarabhoz, hogy párhuzamos éllé egészítse ki az eddig attól eltérő alakzatot. Erre persze csak nagyon eltérő szögek esetén van szükség, hiszen a C szorítók egyik végén elhelyezkedő talpkorong lazasága enged egy minimális játékot, vagyis néhány fokos eltérés esetén is stabilan tudja egymáshoz rögzíteni a munkadarabokat vagy a munkadarabot és az rögzítő felületet. Erre mondják a szakemberek, hogy a szorító önbeálló, vagyis ahogy a pofák egyre jobban közelednek a munkadarabhoz, azt a pozíciót veszik fel, ahogy a legjobban illeszkednek ahhoz. Tehát ha a munkadarab nem tud tökéletesen felfeküdni a felületre, amihez rögzíteni kívánjuk, és nem tudjuk alátétekkel sem megoldani a helyzetet, akkor a C szorító könnyen kibillen és nem tudja betölteni a szerepét. Ideális esetben ugye egy lapos munkadarab és egy műhely asztallap esetén nincs ilyen probléma, de ha ennél sokkal speciálisabb esethez keresünk szorítót, akkor érdemes szétnézni a többi termékkategóriánkban is (például a keretszorítók közt).

A normál kivitelő asztalos szorítók esetében előfordulhat, hogy a finom munkálatokhoz túl nagyok, akkora felületen fogják le a munkafelületet, hogy az nehezen hozzáférhetővé válik és a munka ellehetetlenül. A filigrán C szorítók viszont elegendően kicsik, mégis biztos rögzítésre képesek, egyes esetekben úgy viselkednek, akár egy mini satu.

Tipp: Minőségi munkához elengedhetetlen a megfelelő megvilágítás. Munkalámpa, fejlámpa választékunk a precíz munkavégzéshez! 

A Topex kézi, poliamid C szorítói a legkiválóbb minőségű műanyagból készültek, formatervezésük az ergonómiát részesíti előnyben, felületük pedig csúszásmentes, így a munkabiztonságot is fokozzák. A markolat állítható, mely nem csak a kényelmesebb munkavégzést teszi lehetővé, hanem további speciális esetekre is megoldást nyújthat.

Elérhető menethossz: 50 mm, 75 mm, 100 mm.

A Top Tools készlet kézi C szorítói 25mm, 50 mm, 75 mm menethosszal rendelkeznek. Tökéletes választás a kisebb barkácsmunkák mellett például modellezéshez is.

A Yato kétféle C szorító szériával is rendelkezik:

A fajlagosan kisebb szorítóerővel rendelkező széria öntöttvasból készült szorító, acél nyomócsavarral, mely akár a sufniban, akár ipari körülmények közt is megbízhatóan teljesít.

Elérhető menethossz és szorítóerő:

25 mm, 120 kg

50 mm, 200 kg

75 mm, 280 kg,

100 mm, 350 kg

125 mm, 390 kg

150 mm, 450 kg

200 mm, 500 kg

250 mm, 540 kg

300 mm, 600 kg

A nagyobb szorítóerővel rendelkező sorozat, pedig minőségi acél gyártmány, melyet különösen a sok hegesztési munkát és/vagy fúrást végző mestereknek ajánlanak, de ugyanúgy remek kiegészítő bármely műhelyben.

Elérhető menethossz és szorítóerő:

50 mm, 1500 kg

75 mm, 1950 kg

100 mm, 2980 kg

150 mm, 3200 kg

200 mm, 3600 kg

 

 Gyakran felmerülő kérdések a c szorító használatával kapcsolatban

 

Milyen anyagból készülhet C szorító?

A nálunk kapható C szorítók közt található öntöttvas, acél és műanyag verzió is.

Kapható-e többféle méretű C szorító készletben?

Igen, a Top Tools készlet három különböző méretű C szorítót tartalmaz.

Nem szabályos, nem lapos munkadarabbal dolgozom, de nem tudok vele haladni biztonságos rögzítés nélkül. Létezik erre az esetre a C szorítóhoz hasonló megoldás?

Nem is hasonló, hanem pontosan a C szorító szükséges, csak kombinálni kell alátéttel, támasztékkal.