Betoncsiszoló, falcsiszoló

Amikor a falak és padlók megújításáról van szó, akkor elengedhetetlen eszközeink közé tartozhat a betoncsiszoló és a falcsiszoló. Ezek a kis gépek hatalmas segítséget nyújtanak a felületek simításában, tisztításában és előkészítésében a festéshez vagy burkoláshoz.

Betoncsiszoló, falcsiszoló

Az otthonunk szépítése és karbantartása mindig izgalmas feladat, de olykor szükség van a nagyobb átalakításokra is. Amikor a falak és padlók megújításáról van szó, akkor elengedhetetlen eszközeink közé tartozhat a betoncsiszoló és a falcsiszoló. Ezek a kis gépek hatalmas segítséget nyújtanak a felületek simításában, tisztításában és előkészítésében a festéshez vagy burkoláshoz. Nézzük meg, mire használhatjuk őket, és milyen fontos szempontokat kell figyelembe vennünk, ha vásárolnánk egyet. Ha szeretnénk, hogy otthonunk felújítási projektje zökkenőmentesen menjen végbe, akkor a falcsiszoló mindenképpen egy jó befektetés.

 

falcsiszoló

Miért hasznos a falcsiszoló?

A gipszkarton az egyik legszélesebb körben alkalmazott építőanyag, amit falak megépítéséhez szoktak használni. Nem véletlen, hiszen amellett, hogy hosszú éveken át tartós tud maradni, a felszerelése és a javítása sem okoz nehézségét. Ehhez képest pedig nem is drága, így mind az építőipari vállalkozók, mind a lakosság körében megkérdőjelezhetetlen a népszerűsége.

Ezzel szemben viszont a falcsiszolás művelete meglehetősen lassú és fárasztó tud lenni a megfelelő szerszámok és előkészületek nélkül. Sokan a lakásfelújítás legkellemetlenebb részének tartják, mivel gyakran egy pici falcsiszolás is sok takarítási munkát vonhat maga után. A keletkezett por a legkisebb repedésekbe is beszáll, amit csak alapos takarítással lehet eltüntetni.

Az extra takarítási munkát a megfelelő előkészületekkel is el lehet kerülni (például, ha letakarjuk a bútorokat, hogy ne érje őket a por), de kulcsfontosságú a megfelelő szerszám is. Akár betonfelületet, akár gipszkartont csiszolsz, egy ilyen elektromos szerszámmal sokkal hatékonyabb munkát tudsz végezni. Arról nem is beszélve, hogy sokkal kevésbé fárasztó egy ilyen eszközzel dolgozni, és rengeteg időt is megspórolhatsz magadnak mind a csiszolással, mind a takarítással. Még a kézi falcsiszológépek is rendelkeznek saját porelszívó rendszerrel, vagy olyan adapterrel, aminek köszönhetően ipari porszívógépet lehet csatlakoztatni hozzájuk. Így sokkal könnyebben megakadályozhatjuk a por okozta károkat.

falcsiszoló zsiráf

Mire jó a betoncsiszoló?

A beton csiszolását kevesen végzik maguk, az igazi professzionális gépek nagyok, drágák és egy építkezés vagy felújítás után nem is sok mindenre tudnánk használni. Ha ilyen ipari célra szánt gépeket keresel, nézz szét profi betoncsiszolóink között. Azonban pár kézi gép a kisebb munkálatokhoz már megérheti, főleg annak fényében, hogy néhány falcsiszoló beton csiszolására is alkalmas. Így, ha jól választunk, akár egy multifunkciós eszköz is birtokunkba kerülhet.

Egy betoncsiszolóval nem csak a régi vagy új betonfelületeket, de a különböző ragasztókat, műgyanta felületeket vagy festékréteget is könnyedén kezelésbe vehetjük. Akkor érdemes bevetni, ha a felület felszínén csak 1-3 mm vastagságban szeretnénk dolgozni. Ennél vastagabb, akár több centis rész eltávolításához már betonmaróra van szükség.

Milyen falcsiszológépek léteznek?

Bár más csiszológépekkel is elképzelhető a falak csiszolása, mint a rezgőcsiszoló, excentercsiszoló vagy szalagcsiszoló, a leghatékonyabb az erre a célra kitalált falcsiszoló gép.

Az egyszerűbb kézi típusúak mellett léteznek úgynevezett falcsiszoló zsiráfok is, melyek egy teleszkópos nyéllel rendelkeznek. Ennek segítségével a létrát is elfelejthetjük, hisz akár 4 méteres magasságban is dolgozhatunk a földről. A fejrész ezeken úgy van kialakítva, hogy teljesen szabadon tudjon mozogni, így akármilyen szögben tarthatjuk, akkor is képes felfeküdni még az egyenetlen felületekre is.

Ha szeretnénk a sarkokat is könnyen elérni, érdemes olyan típust választani, ami lehetővé teszi a felületek találkozásánál lévő élekhez való hozzáférést is.

Egyes típusok pedig nem csak csiszolópapírral, hanem csiszolótárcsával is használhatóak, így akár olyan kemény felületek megmunkálására is alkalmas, mint a beton.

Hogyan használjuk a falcsiszolót?

Minden esetben kövessük a használati utasításban leírtakat, de alapvetően minden gép hasonlóan működik, legtöbbször csak a papír felrögzítésében vannak különbségek. Használjunk porszívót vagy porgyűjtő zsákot, de emellett is érdemes azért takarófóliázni a padlót, bútorokat. Az ajtókat tartsuk zárva, hogy a többi helyiségbe semennyi por se kerülhessen. A munkavégzés helyén szellőztessünk. Használjunk porvédő maszkot és védőszemüveget.

Mikor elég a kézi falcsiszoló?

Ha csak alacsony magasságokban szeretnénk vele dolgozni, elegendő lehet egy kézi falcsiszoló. A legtöbb lakás kis belmagasságú, általában 2,7 méteres, itt még könnyebben el lehet boldogulni egy létrán, főleg, ha a fal javítása, glettelése miatt amúgy is szükségünk van rá. A régebbi típusú házakban, ahol 3,8 méter vagy akár még magasabban van a plafon, már jelentősen megkönnyíthetjük a munkánkat, ha egy teleszkópos verziót szerzünk be, ilyenkor épp elég tud lenni, ha csak az elengedhetetlen mértékben kell felmászkálnunk.

Bár a fal és a festék típusától is függ, mennyire lesz finom a csiszolás során keletkező por, így sem számíthatunk rá, hogy bármilyen esetben elbánik ezzel a háztartási porszívónk. Erre a célra ipari porszívót szükséges alkalmazni. Amennyiben nem rendelkezünk ilyennel és nem is kívánunk egyet beszerezni, érdemes lehet olyan, zsákos rendszerű gépet választanunk, amelynél a por automatikusan a felcsatlakoztatott porgyűjtő zsákba gyűlik.

Minél nagyobb teljesítménnyel és maximális fordulatszámmal rendelkezik, annál több célra lesz használható és annál gyorsabban érhetjük el a kívánt eredményt.

A fordulatszám szabályzó megkönnyíti, hogy a csiszolópapír szemcseméretének és a felületnek megfelelően be tudjuk állítani az ideális sebességet. A lágyindítás pedig megkönnyíti a tartást, mivel nem ránt nagyot a gép a kezünkben, amikor bekapcsoljuk.

Néhány esetben extra funkció a beépített LED világítás. Ebben az esetben viszont más célt szolgál, mint egyéb készülékeknél. Itt nem az a fontos, hogy sötétebb helyeken jobban lássunk a munkaterületen. A falfelület közelében történő megvilágítás hangsúlyossá és nagyon jól láthatóvá teszi az egyenetlenségeket, így sokkal egyszerűbb megállapítani, meddig kell folytatnunk a műveletet.

Ha szükséges, ezek között is találhatunk akkumulátoros verziót, amivel megkönnyíthetjük a használatot a hálózattal nem rendelkező helyeken.

Melyik falcsiszoló zsiráf a legjobb számomra?

Aki szeretne egy olyan falcsiszolót, ami beton csiszolására is alkalmas, annak jó választás a Yato multifunkciós gépe erős, 1300W-os motorral. 180 mm-es tárcsaátmérővel rendelkezik és sebességszabályzóval, amivel maximum 1750 fordulatot érhetünk el percenként. Azonban vegyük figyelembe, hogy a betoncsiszolásra is alkalmas eszközök mind kézi kivitelűek.

Aki csak falcsiszolási céllal keres megfelelő eszközt, annak inkább egy teleszkópos gép javasolt. Tudásban és árban talán az egyik legjobb a Yato falcsiszoló zsiráf. 710 wattos motorral és kétféle fejjel rendelkezik, amik segítségével minden sarokba elérhetünk és minden felülethez megtalálhatjuk a legalkalmasabbat. A kör tányér átmérője 225 mm és tépőzáras rendszerű, amivel nagyon egyszerű a papír cseréje. A gém akár 4 méterig hosszabbítható, így a legmagasabb helyekhez is könnyű hozzáférést biztosít. Mindez pedig egy praktikus táskában található.

Akkumulátoros használatra alkalmas a Yato egy másik modellje, aminél természetesen számoltak azzal, hogy egy ipari porszívót sem tudunk hálózatra kapcsolni, így egyszerű, felcsatlakoztatható porgyűjtő zsákkal rendelkezik.

Felejtsd el a hosszas, fáradságos csiszolást és szerezz be egy falcsiszolót, hogy a felújítás egy élménnyé váljon!

Graphite, Scheppach, Yato, Einhell falcsiszolók és betoncsiszolók nagy választékban szolgáják ki a vásárlóink igényeit. 

 

Elektromos falcsiszoló, vagy akkus falcsiszoló a jobb

Ez attól is függ, hogy mi a preferenciánk, illetve hogy ahol dolgozunk, azon a munkaterületen lesz-e elérhető árramforrás, vagy egy megbízható akksira kell hagytakoznunk. Ha akkumulátoros falcsiszolót választunk, érdemes tartalék akkut is választani hozzá, hogy amíg az egyikkel dolgozunk, a másik töltőn lehessen, így nem érnek majd meglepetések, folyamatosan mehet a munka.