Kézi csempevágó

A csempevágó egy olyan eszköz, ami nem csak a burkoló szakemberek számára nélkülözhetetlen, hanem igazából minden lelkes otthoni barkácsoló is nagy hasznát veheti akár a fürdőszobának akár a konyhának a csempézése során. Manapság már rengeteg csempevágó típus és márka közül válogathatunk, pont azért is, mert maga a csempeválaszték is ma már végtelen variációban jelenik meg. A legkülönfélébb  burkolólapokat szerezhetjük be, az egészen olcsó verzióktól a csillagos egekbe szárnyaló verziókig. Ahhoz viszont, hogy valóban igényes és minőségi burkolt felületet és szép végeredményt kapjunk, sok dolog kell.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
890 Ft - 239 900 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
72 termék
72 termék

Mit érdemes tudni a csempevágóról?

Először is nagyon fontos, hogy akkor lesz a burkolt felületünk a legmegfelelőbb, ha egy valóban hozzáértő szakember végzi el a munkát, ezen felül pedig elengedhetetlenek a megfelelő eszközök, burkolatok, a ragasztó, a fugázó anyag. Bár inkább javasolt egy tapasztalt szakember bevonása, senkinek sem szeretnénk elvenni a kedvét egy jó kis otthon barkácsolástól, ezért is szeretnénk tiszta képet adni, hogy mik a fontos tudnivalók egy csempevágó kapcsán. Vedd fel a térdvédőd, és irány burkolni!

Ahogy már említettük a tökéletes munkához, tökéletes eszközök is kellenek, hogy minden fontos lépést megfelelően tudjuk véghez vinni a csempézés közben. Miután beszereztük a megfelelő burkolatot, utána fontos, hogy beszerezzük a megfelelő eszközöket is. Amikor megvesszük az általunk kiválasztott burkolatot, érdemes kicsit ráhagyni a mennyiségre, hogyha esetleg bármi történik, leg ne essünk kétségbe és tudjunk tovább dolgozni, legyen alapanyag.

Úgy kell megválasztani a kézi csempevágó vágási hosszát, hogy a kerámialap átlóméretéhez kell igazítani és érdemes rászámolni egy kicsit. Ezért érdemes egy nagyobb, akár 50-60cm-es vágásihosszal rendelkező kézi csempevágót beszerezni, hogy akár a 40cm-nél nagyobb lapokat is el tudjuk vágni, ha arra kerül a sor. A gyártók ma már pont emiatt feltüntetik az adott csempevágó dobozán, hogy milyen vágási hosszúságot lehet vele elvégezni illetve mekkora a maximum burkolólap vastagság, amivel elbír a szerszám.

 

 

Hogyan működik a kézi csempevágó és mikor melyik típust használjuk?

Ha netán nem használtál még ezelőtt csempevágót, akkor mindenképp érdemes gyakorolnod egy picit előtte, mivel ez is veszélyes szerszám tud lenni ha nem vigyázol. Ha van néhány selejtes vagy esetleg törött csempéd, akkor az tökéletesen meg fog felelni erre a célra. Arra is figyelj, hogy a vágás közben keletkezett élekkel ne vágd meg magad, és hogy a gépet csakis szilárd és sima felületen használd! Ennél a munkafolyamatnál is érdemes munkavédelmi kesztyűt használni, komoly sérülésektől óvhat meg minket.

A csempevágó használata előtt erősen ajánlott megjelölnöd a vágás helyét az adott csempelapon. Úgy fektesd le a szerszámot, hogy a vágóél pontosan a vonal fölé kerüljön! Vágás közben tartsd jó szorosan a kezedben a gépet, majd egyenletes erővel és sebességgel történő húzással és tolással tudsz majd eredményes munkát végezni (csak így tud tökéletesen szétroppanni a burkolólap). Természetesen laptól függően más erővel kell majd dolgoznod, hogy megfelelően eltörjön.

Ha egy egyszerű csempevágóról beszélünk, akkor azt érdemes tudni, hogy két párhuzamos acélrúd felelős a csempevágó megvezetéséért, illetve a szánja leginkább sikló csapágyazású. Hogyha azt látjuk illetve halljuk, hogy a szerszám kotyog, akkor valószínű, hogy pontatlanul fog már vágni az eszköz. A vezeték rudak talphoz való rögzítésénél egy alumínium ötvözetű bak segédkezik. Ha viszont gyakrabban használnánk csempevágót, akkor érdemesebb lehet egy professzionálisabb, egysínes csempevágót beszerezni. Karbid anyagból készült vágókerekük van, amin az acél vezetőrudakon lévő mozgatható csúszka a lenyúló végén helyezkedik el,  mögötte találjuk a törőlapot, aminek a feladata, hogy kettétörje a lapokat egy meghatározott nyomás által.

A kézi csempevágók talp része készülhet préselt acéllemezből vagy akár alumínium öntvényből is, de találkozhatunk műanyag verzióval is, ami a lényeg, hogy stabilan álljon az eszköz. Egyes esetekbe gumibetétekkel is találkozhatunk, amik még inkább elősegítik és megtámogatják a további stabilitást. A szélesebb talp, jobb felfekvést is jelent, mind a vágandó lap mind a szerszám szempontjából. Egyenes vágásoknál szerepet játszik még a csúszka holtjátéka is, mivel a tolókar hossza az erőkifejtés szempontjából nem lényegtelen. Minél rövidebb egy tolókar, annál nagyobb erőkifejtés kell a lapok teljes hosszánál. Amikor merőlegesen szeretnénk vágni, akkor fontos szerepet játszanak a talp végén található kis ütközők. Ha egyszerűbb gépet vásárlunk, akkor csak egy méretskálát fogunk találni a gépen, ahol a vágási szélességet fogjuk tudni beállítani. Egy profibb gépnél már ütközővel ellátott vezetőrúd is található, ami a szögbeállítást segíti. Ha több, azonos méretű burkolólap vágásához szeretnénk gépet, akkor érdemes az ilyen típusú gépet választani.

Nagyobb felületek burkolásánál javasolt elfelejteni a kézi csempevágók használatát, ilyenkor már érdemes akár egy asztali csempevágó gépet beszerezni, amivel már pontos méretre-, szögbe- vagy mérten aluli vágásokat tehetünk meg. Ezeknél már léteznek olyan gépek, ahol a vágás vonalát egy lézerfény is mutatja. Amikor burkolunk, akkor nem csak egyenes vonalakban kell vágni, hanem találkozunk csőkiállásokkal, szerelvényekkel a falon, amit ügyesen körbe kell burkolni és megfelelően kell kivágni. Ehhez egy vezetékre szerelt, keményfém-lapkás körkivágóval kombinált gépet javasolnánk, viszont ezt inkább csak szakemberek számára.

A csempevágó előnyös tulajdonságai

Találkozhatunk a barkácsolás során keményebb felületű burkolatokkal, amik értelemszerűen nehezebben vághatóak, ezért nagyon fontos a gép kopásállósága. Ilyenkor érdemes a központi csapra odafigyelni és minden szükséges esetben cserélni. A vezetők és csuklók kopására is figyeljünk oda, ha minőségi munkát akarunk végezni, ezért érdemes kis viszkozitású olajjal időnként bekenni ezeket az alkatrészeket. Munka után mindenképp portalanítsuk a gépet, kenjük le a csuklórészeket, és tároljuk megfelelően.

Az egyik legelőnyösebb tulajdonsága a csempevágóknak, hogy akkor is szuper munkát tudunk velük végezni, ha nem igazán vagyunk tapasztalt szakemberek. Szerencsénkre a mai gépek már tudják a dolgukat, és óriási segítség tud lenni számunkra minden munkafolyamatnál. Azt érdemes először eldönteni, hogy milyen szintű munkához kívánod használni a gépet. Inkább ipari, és fontos a nagy teherbírás, vagy csak egy-egy kisebb otthon barkácsolási a fő fókusz.

 

Egy profi kézi csempevágó a leghasznosabb társ a burkolásnál!

A csempevágó egy nagyon pontos és precíz munkát végző kis szerszám, viszont ehhez mérten neked is figyelned kell a használata közben. Itt minden milliméter számíthat, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő gépet szerezzetek be, amivel hosszú távon is elégedettek lesztek. 

Ha burkolásban már profi vagy, akkor a laminált parketta lerakása sem fog gondot okozni, ehhez is kínálunk szuper eszközöket!

Így csempézz a fürdőszobában:

Miután eldöntötted, hogy zuhanyzó, vagy fürdőkád kerüljön a helyiségbe, azt kell megfontolnod, hogy faltól falig csempézel, vagy a modern vonalat képviseled, vagyis a vizes blokkok mellé burkolsz kizárólag, a többi falfelületet szabadon hagyva.

Ennek előnye, hogy megszabott büdzsé esetén is választhatsz különlegesebb csempét, aminek az ára kissé borsosabb és egy egész helyiséget túlságosan drága lenne beburkolni vele.

A csempézési terület magassága attól is függ ebben az esetben, hogy álló- vagy ülőkádat, illetve zuhanyzási lehetőséget szeretnénk-e. Az ajánlott magasság legalább 2 méter.

 

Fali csempézés során érdemes a legalsó sort kihagyni, ezt rendszerint alábakoljuk (pl. feltiplizett deszkával). Amennyiben ezt kihagyjuk, a lapok közti fugahézagok felfelé haladva elcsúsznak. 

Fontos kiegészítés a csempevágó használatához!

Ehhez a folyamathoz egy hosszú vízmértékre szükséged lesz, ugyanis, ha az alsó sor vízben van, a többit már csak pakolni kell.

A csempék közötti hézagot fugakereszttel tartjuk meg. Ezek többféle méretben elérhetőek, a kisebbeket (2-3mm) a falicsempékhez, a nagyobbakat (4-5mm) inkább a padlólapokhoz ajánlott használni. Kínálatunkban ezt is megvásárolhatod:

A csempevágó minősége azért fontos, mert lenyomásnál hajolhat az eszköz, így nem lesz egyenes a vágás. Az egyenes felületű csempét sokkal könnyebb elvágni, míg a dombornyomott típusoknál érdemes próbavágást végezni, ha szépen bekarcolja és a törés egyenletes, akkor görgős csempevágóval is vágható. Azonban, ha rosszul törik, és nehezen karcolható, akkor érdemes vizes vágóval, vagy gyémántkoronggal vágni.

Minden egyes vágás után a csempe oldalát le kell húzni kőkoronggal, hogy az élét elvegyük.

Jó, ha tudod, csempevágó használatával rengeteg időt megspórolsz a burkolás során!

Kínálatunkban a YATO, BATTIPAV, NEO, TOP TOOLS, TOPEX, EXTOL, WOLFCRAFT, BAUTOOL és FORTUM csempevágóit találhatod meg.

 

 Gyakori kérdések a csempevágóval kapcsolatban

Hogyan használhatom a csempevágót?

A bejelölt csempét behelyezzük a vágófelületre, majd egy óvatos, de határozott mozdulattal lenyomjuk a kart és előretoljuk, ezzel megkarcolva a felületet. Utána a tolókaron lévő fém segítségével megpattintjuk a csempét.

Mire lesz még szükségem csempézés során?

Szükséged lesz vízmértékre, fugakeresztre, fugaékre, és csemperagasztóra. A csemperagasztó felvitelét fogazott glettvassal tudjuk elvégezni.

Minden csempe alkalmas arra, hogy csempevágóval vágjuk?

Sajnos vannak különleges dombornyomott csempék, melyek méretre vágásához elkelhet vizes vágó, vagy egy gyémántkorong.