Üveg- és növényház

Az üvegház, növényház kínálatunk nagyon szerteágazó. A tágas polikarbonát házak és melegágyak mellett számos fóliás megoldás közül válogathatunk. A méretek nagyon eltérőek, ezért akár kis, akár nagy helyet szánunk a melegházas termesztésnek, biztosan megtaláljuk a megfelelő nagyságot.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
790 Ft - 378 990 Ft
Márka
Ajánlott felhasználás
Termék státusza
Szűrés és rendezés
78 termék
78 termék

Üvegház, növényház előnyei

Mit meg nem adnánk néha azért, hogy bármikor hozzájuthassunk kedvenc zöldségeinkhez és gyümölcseinkhez. Egy-egy téli ebéd közben vágyakozva gondolunk vissza azokra a nyári napokra, amikor játszi könnyedséggel leszaladtunk friss salátáért a körethez. Mikor lesz újra zsenge a petrezselyem és roppanós a sárgarépa? Költői kérdésként tesszük fel magunkban ezeket a talányokat, azonban nem is sejtjük ilyenkor, hogy megfelelő berendezések telepítésével, könnyedén elérhetővé válnak álmaink. Az üveghegyen és az Óperencián is túl, volt egyszer egy üveg- és növényház.

Nem is gondolnánk, de maga az ötlet már a középkor óta létezik, azóta azonban némiképp differenciálódott, különböző céloknak megfelelően. Száz szónak is egy a vége: üvegház, növényház, fóliasátor; vagyis melegház.

Hiába nem újkeletű tehát a találmány, néhány alapvető különbséget akkor is érdemes tisztázni. A melegház megnevezés a legtágabb fogalom ebben a témakörben. A melegház részben az idegen klímából származó fajok gondozását teszi lehetővé, részben pedig a növényeknek a megszokottól eltérő időben való termesztésére szolgáló épület. Az, hogy az alkalmatosságot üvegháznak vagy fóliasátornak hívják, csak az anyag megjelölésére szolgál, a betöltött funkció ettől eltekintve teljesen egyforma.

A túlnyomórészt üvegből készült melegház az üvegház, az általában két vagy több rétegű fóliából készült melegház pedig a fóliasátor, ilyen egyszerű. Ezek a fizikailag is elkülönített terepek azonban nem csak védelmet biztosítanak növényeink számára, hanem a gyakorlati kertészkedésnek is helyet adnak, tehát az itt termesztett növényeket általában nem ültetjük át évszakonként. Ettől eltérő lehet viszont egy növényház feladata, hiszen a trópusi körülményeket kedvelő fajok, melyek cserépben is jól megélnek (mint például a pálmák, banánfák és az összes citrus) sokszor csak a fagyok előli menedéket kapják ezeken a helyeken.

Szabadtéren lehetetlen befolyásolni a páratartalmat, a szellőzést, a fényt, a tápanyag összetételt és az öntözést is, pláne egyszerre. Egy zárt térben viszont már nagyobb eséllyel járunk sikerrel, hogy optimális feltételeket alakítsunk ki a növényeink megfelelő fejlődéséhez.

Plusz fűtés nélkül csak akkor járunk sikerrel, ha csak olyankor használjuk a melegházakat, mikor már éjszakánként sem esik fagypont alá a kinti hőmérséklet. Paradicsom, paprika, uborka palánták előnevelésére így is szert tehetünk, viszont, ha gondoskodni tudunk a hidegebb időkben is a melegház további fűtésére, akkor szinte bármilyen növény megélését biztosítani tudjuk a zordabb kinti körülmények közt is.

Ez azonban korántsem egyszerű feladat, hiszen gondoljunk csak bele milyen vékony falak választják el a növényeket a szabadtéri hőmérséklettől. Ráadásul nem elég éppen fagypont felett tartani a melegházi közeget, hanem növényfajtól függően, jellemzően 13-15 Celsius fok körüli hőmérsékletet lenne ideális fenntartani. Tehát attól függően kell megválasztani a melegház típusát, hogy mit szeretnénk és mikor termeszteni. Legkisebb hőtartással a fóliasátor rendelkezik, ennél lényegesen jobb az üvegházak megbízhatósága, de még ezt is jócskán (körülbelül duplaannyira) felülmúlja a polikarbonát házak teljesítménye.

A fényáteresztő képessége mindegyik típusnak változik az idő függvényében. Míg rövidtávon a fólia fényáteresztése a jobb (ez hasonlít legjobban a természetes fényhez), addig hosszútávon inkább az üveg és a polikarbonát diadalmaskodik. A fényáteresztő képesség romlása egyértelműen a szennyeződéseknek és az elhasználódásnak tudható be, hiszen a fólia egy idő után „elfárad”. Emellett nagyon fontos, viszont kevésbé köztudott tény, hogy az üveg nem engedi át a Nap ultraibolya és infravörös sugarait, melynek hatására a növényeink látványos módon megnyúlhatnak.

A kínálatunk nagyon szerteágazó. A tágas polikarbonát házak és melegágyak mellett számos fóliás megoldás közül válogathatunk. A méretek nagyon eltérőek, ezért akár kis, akár nagy helyet szánunk a melegházas termesztésnek, biztosan megtaláljuk a megfelelő nagyságot. Ha kis földterületet foglal el a melegházunk, akkor kisebb méretű kerti szerszámokkal kényelmesebb gondozni a benne nevelt növények földjét.

Ehhez bátran ajánljuk kínálatunkban megtalálható bármelyik kézi kerti szerszámunkat. Sokféle kiegészítőt is kínálunk a melegházak teljeskörű kiépítéséhez. Parafinos melegítők, kanócok, merevítők, rögzítők segítenek tökéletesíteni ezt a termesztési módot.

További üvegház, melegház tartozékokat is találhatunk webshopunkban,például a Lanitplast márkától melyekkel mégprofesszionálisabbá tehetjük melegházunkat. A teljesség igénye nélkül, szerepelhet ezek közt állvány, polc, alap, tetőablak nyitó, ereszcsatorna lefolyó vagy hőmérő is.

Üvegház, növényház

A polikarbonát melegház, üvegház megfelelő elhelyezése

Célszerű szélvédett helyre telepíteni a melegházunkat, illetve legjobb, ha a házunk egyik oldala mentén tudjuk elhelyezni azt. A megfelelő tájolás megválasztása is jótékony hatással bír a bőséges termés eléréséhez. A napsütéses órák számának figyelembevételével gondoskodni kell a szükséges árnyékolásról és szellőztetésről.

Tipp! Tovább fokozhatjuk a szélkitettségtől való védelmet, ha félig földbe süllyesztjük az építményt. Nézz szét ásó kínálatunkban!

Üvegházzal, növényházzal kapcsolatban gyakran felmerülő kérdések

Mekkora méretű melegházat vegyek?

Ez nagyon sok tényezőtől függ, elsődlegesen attól, hogy milyen növényekből és mekkora mennyiséget szeretnénk termeszteni. Elegendő lehet egy alacsony melegágy, de felfelé futó palánták esetén házra vagy sátorra lesz szükségünk. Másodsorban kérdés, hogy egy vagy többféle növénynek szeretnénk helyet adni. Csak saját részre vagy a tágabb családi kört is el szeretnénk látni? Mekkora befektetést szánunk a projekt megvalósítására? Ezek alapján bármely termékünkre is esik a választás, a legjobb ár-érték arány biztosított, a beruházásunk pedig garantáltan megtérül!

Milyen vastagok a polikarbonát házak falai?

A falak vastagsága 4-6 milliméter közti.

Csak fólia, üveg vagy polikarbonát lehet a melegház anyaga?

Leggyakrabban ezekkel érhető el a kívánt hatás, de létezhet ezektől eltérő megoldás is, mint például a kínálatunkban is fellelhető különlegesség, a Nature poliester háló. Ez a típus leginkább fixen földben elhelyezett virágágyásokhoz ajánlott.