H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Magaságyás

A magaságyás reneszánszát éli napjainkban. Ha jól készítjük elő benne a talajt, akkor  ahőtermelő képessége miatt korábban lehet benne kezdeni az ülteést, kitolódik a szezon. az ágyás magassága miatt  a művelése is sokkal egyszerűbb. Megfelelő növénytársításokkal fokozhatjuk a növényeink termőképességét. Megfelelő rétegezéssel, vízelvezetéssel növényeink ragyogni fognak benne. 


50termék 136
50termék 136

A magaságyás előnyei

 

Általában a magas ágyást ősszel vagy tavasszal szoktuk elkészíteni. Ősszel talán azért előnyös, mert tavaszig a talaj le tud ülepedni, és ha szükséges magvetés előtt újra feltölthetjük. A talaj kialakításánál arra figyeljünk, hogy legalulra a legnehezebben lebomló anyagok kerüljenek, míg az e fölötti rétegek fokozatosan gyorsabban bomló anyagokból tevődjenek össze.A rétegezés és a hőtermelése miatt hamarabb vethető bele a mag, mint a szabadföldbe, ráadásul amikor a termés beérett, akkor sem kell parlagon hagyni, mehet bele répa, káposzta, ami őszre még be fog érni. A kivételes minőségű talajnak, a megfelelő rétegrendnek köszönhetően sokkal jobb lesz a termés, mint egy átlagos konyhakertben. A rétegezés emellett hőt is termel, melynek következtében a növények gyorsabban fejlődnek.

Karibu, Lanitplast, Rojaplast, Jewel, karibu magságyásaink mindegyikével elégedett leszel!

magaságyás

Miből tevődik össze a magaságyásban található talaj?

 Az 1. réteg

Ebben a rétegben található a legnehezebben elbomló cellulózt tartalmazó anyagok összessége, mely nagyjából 20 cm vastagságú az ágyásban. A gyümölcsfák, cserjék és díszfák alkalomszerű ritkításából egész évben lehet gyűjteni a gallyakat és vesszőket, amiket érdemes felaprítva beletenni hogy könnyebben össze tudjon tömörülni. Kártékony, földben élő bogarak ellen ilyenkor célszerű talajfertőtlenítőt is használni.

 A 2. réteg

A szintén 20 cm vastag második rétegben is bomló anyagokat találhatunk. Ez a korhadása közben felmelegszik, és hőt áramoltat a felső talajrétegekbe. Ide jöhetnek nyári szerves hulladékok, például kukorica szára, burgonya, nádtörmelék, napraforgó, bab és borsó, a kipréselt vagy főzött szőlőtörköly, évelő virágoknak a levágott szárai, szalma, és bármi egyéb. Ezt a réteget is tömörítsük és ha nagyon kiszáradt, öntözzük meg.

 A 3.  réteg

A harmadik rétegbe könnyebben korhadó és félig már bomlásban levő anyagok kerülnek, melynek vastagsága 25-30 cm közé esik. Éles ásóval vághatunk gyeptéglákat valamilyen parlagterületen, ezeket a gyeppel lefelé helyezzük el a magas ágyásban. Lekaszált fűből, lehullott levelekből egészíthetjük ki a gyeptéglákat. Minél több anyag felhasználásával készítjük el a talajt, valószínűsíthetően annál többféle növénynek lehet a fejlődését támogatni. Ehhez a réteghez fenyőkérget is hozzá lehet adni, ugyanis ez segíti a talaj semleges kémhatását megtartani.

 A 4. réteg

Ebből a rétegből már a növények gyökerei is táplálkozni fognak, 20 cm vastag és olyan szerves anyagokból áll, amelyekbe a gyökerek behatolhatnak. Erre a legjobb anyag az istállótrágya, aki be tud szerezni szalmás szarvasmarhatrágyát, ezt a réteget tökéletes állapotba tudja hozni. Az érett komposzt is megfelelő erre a célra amit baromfi, házi nyúl és galambtrágyával is el lehet keverni. A komposzt a kertben keletkező szerves hulladékból jön létre. Ezeket egy kazalban gyűjtjük össze a kert félre eső részében. Érdemes lenne egy külön cikket szentelni annak, hogy a komposztba milyen anyagok kerülhetnek.

 Az 5. réteg 

Az utolsó 20 cm vastagságú felső termőréteg a magas ágyás helyéről kitermelt talaj, ebbe fog majd belenőni a zöldségfélék gyökérzete. Törekedjünk arra, hogy a felső talajréteg fizikai, kémiai és biológiai állapota minőségi és megfelelő legyen. Akkor megfelelő a talaj szerkezete, ha apró morzsákból áll, mely a vizet jól tudja tárolni és a felesleget könnyen átereszti és az is fontos, hogy elegendő oxigén legyen benne az élettevékenység támogatásához, és rendelkezzen tápanyagokkal. A jó talajban a tápanyag felvehető formában található. Ehhez fontos a talaj kémhatása. A semleges kémhatás a növények többségében optimális a fejlődéshez. Biológiai állapotát vizsgálva akkor beszélhetünk egészséges talajról, ha elegendő mikroorganizmus található benne és az élettani folyamat intenzíven zajlanak le. A földigiliszta például egy szívesen fogadott vendég, mert javítja a talaj termékenységét. A káros rovarok ellen javasoljuk a csapdák állítását vagy a fertőtlenítő szereket.

 Tipp: Egy minőségi ásóra mindenképp szükséged lesz!

KARIBU MAGASÁGYÁS HOCHBEET 282 (91550) TERRAGRAU

RÉSZLETEK

Német minőség a prémium német gyártótól, a Karibu Holztechnik GmbH-tól.

A KARIBU magasított virágágyása tökéletes megoldást kínál növényei elhelyezésére. Legyenek azok virágok, fűszernövények, zöldségek, ezeket szabadon elhelyezheti az ágyásban. Kényelmes, 92 cm-es magassága nem fog gondot okozni a hátának, mivel ez minimálisra csökkenti a megerőltető hajolást. Az emelt ágyás 28 mm vastag, nút/horony rendszerben összehajtott faprofilokból áll. A virágágyás belsejében műanyag fólia található. A gyárilag festett ágyást semmilyen módon nem kell kezelni, ezáltal azonnal használható. Mindazonáltal mi javasoljuk, hogy használat előtt a natúr dizájnt kültéri fához megfelelő felületkezeléssel kezelje (választása szerint) - pl. gombaellenes bevonat. Magaságyás talajrétegezésekor javasoljuk, hogy a talaj szerkezetét a növényeihez igazítsa.

Szépítse meg kertjét, erkélyét vagy kis teraszát egy emelt KARIBU magaságyással!

 

Milyen magaságyás típusok kaphatóak a Profibarkácsnál?

Fém és fa magaságyásokat tartunk kínálatunkban. Mindkettőnek megvannak az előnyei és  a hátrányai is. Tartósságban a fém verhetetlen. Bár megfelelően kezelve a fa is tartós, ami mellette szól, az a külső megjelenése és természetessége. Magaságyást házilag is lehet építeni, de ha valakinek nincs hozzá ideje, vagy tehetsége, nálunk kiváló fém és fa készen kapható magaságyásokat talál különböző méretekben, stílusban. 

Gyakori kérdések a magaságyásokkal kapcsolatban.

 

Miért érdemes magaságyást vásárolni?

Legfőbb előnye, hogy nem kell hajolgatni, guggolni a növények gondozásához, sokkal kényelmesebb a művelése. A kivételes minőségű talajnak, a megfelelő rétegrendnek köszönhetően sokkal jobb lesz a termés, mint egy átlagos konyhakertben.

Mi kerüljön az első rétegbe?

Az első rétegbe kerülhetnek levágott, lenyesett gallyak, vesszők, kukoricaszár körülbelül 20 cm magasságban, ezek cellulóztartalma lényeges.

Milyen márkájú magaságyásokat lehet kapni?

Mindegyik kiváló minőségű magaságyást gyárt. Jewel, Lanitplast, Karibu, Rojaplast, bámelyiket választod, elégedett leszel.

Szűrés
Ár
 (Ft)
13 990 Ft - 257 390 Ft
Márka
Termék státusza

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!