Magaságyás

A magaságyás reneszánszát éli napjainkban. Ha jól készítjük elő benne a talajt, akkor  ahőtermelő képessége miatt korábban lehet benne kezdeni az ülteést, kitolódik a szezon. az ágyás magassága miatt  a művelése is sokkal egyszerűbb. Megfelelő növénytársításokkal fokozhatjuk a növényeink termőképességét. Megfelelő rétegezéssel, vízelvezetéssel növényeink ragyogni fognak benne. 

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
13 990 Ft - 257 390 Ft
Márka
Termék státusza
Szűrés és rendezés
46 termék
46 termék

A készen vásárolt magaságyás előnyei

Általában a magas ágyást ősszel vagy tavasszal szoktuk elkészíteni, vagy kész magaságyást vásárolni. Ősszel talán azért előnyös, mert tavaszig a talaj le tud ülepedni, és ha szükséges magvetés előtt újra feltölthetjük. A talaj kialakításánál arra figyeljünk, hogy legalulra a legnehezebben lebomló anyagok kerüljenek, míg az e fölötti rétegek fokozatosan gyorsabban bomló anyagokból tevődjenek össze.A rétegezés és a hőtermelése miatt hamarabb vethető bele a mag, mint a szabadföldbe, ráadásul amikor a termés beérett, akkor sem kell parlagon hagyni, mehet bele répa, káposzta, ami őszre még be fog érni. A kivételes minőségű talajnak, a megfelelő rétegrendnek köszönhetően sokkal jobb lesz a termés, mint egy átlagos konyhakertben. A rétegezés emellett hőt is termel, melynek következtében a növények gyorsabban fejlődnek.

Karibu, Lanitplast, Rojaplast, Jewel, karibu magságyásaink mindegyikével elégedett leszel!

magaságyás

Miből tevődik össze a magaságyásban található talaj?

 Az 1. réteg

Ebben a rétegben található a legnehezebben elbomló cellulózt tartalmazó anyagok összessége, mely nagyjából 20 cm vastagságú az ágyásban. A gyümölcsfák, cserjék és díszfák alkalomszerű ritkításából egész évben lehet gyűjteni a gallyakat és vesszőket, amiket érdemes felaprítva beletenni hogy könnyebben össze tudjon tömörülni. Kártékony, földben élő bogarak ellen ilyenkor célszerű talajfertőtlenítőt is használni.

 A 2. réteg

A szintén 20 cm vastag második rétegben is bomló anyagokat találhatunk. Ez a korhadása közben felmelegszik, és hőt áramoltat a felső talajrétegekbe. Ide jöhetnek nyári szerves hulladékok, például kukorica szára, burgonya, nádtörmelék, napraforgó, bab és borsó, a kipréselt vagy főzött szőlőtörköly, évelő virágoknak a levágott szárai, szalma, és bármi egyéb. Ezt a réteget is tömörítsük és ha nagyon kiszáradt, öntözzük meg.

 A 3.  réteg

A harmadik rétegbe könnyebben korhadó és félig már bomlásban levő anyagok kerülnek, melynek vastagsága 25-30 cm közé esik. Éles ásóval vághatunk gyeptéglákat valamilyen parlagterületen, ezeket a gyeppel lefelé helyezzük el a magas ágyásban. Lekaszált fűből, lehullott levelekből egészíthetjük ki a gyeptéglákat. Minél több anyag felhasználásával készítjük el a talajt, valószínűsíthetően annál többféle növénynek lehet a fejlődését támogatni. Ehhez a réteghez fenyőkérget is hozzá lehet adni, ugyanis ez segíti a talaj semleges kémhatását megtartani.

 A 4. réteg

Ebből a rétegből már a növények gyökerei is táplálkozni fognak, 20 cm vastag és olyan szerves anyagokból áll, amelyekbe a gyökerek behatolhatnak. Erre a legjobb anyag az istállótrágya, aki be tud szerezni szalmás szarvasmarhatrágyát, ezt a réteget tökéletes állapotba tudja hozni. Az érett komposzt is megfelelő erre a célra amit baromfi, házi nyúl és galambtrágyával is el lehet keverni. A komposzt a kertben keletkező szerves hulladékból jön létre. Ezeket egy kazalban gyűjtjük össze a kert félre eső részében. Érdemes lenne egy külön cikket szentelni annak, hogy a komposztba milyen anyagok kerülhetnek.

 Az 5. réteg 

Az utolsó 20 cm vastagságú felső termőréteg a magas ágyás helyéről kitermelt talaj, ebbe fog majd belenőni a zöldségfélék gyökérzete. Törekedjünk arra, hogy a felső talajréteg fizikai, kémiai és biológiai állapota minőségi és megfelelő legyen. Akkor megfelelő a talaj szerkezete, ha apró morzsákból áll, mely a vizet jól tudja tárolni és a felesleget könnyen átereszti és az is fontos, hogy elegendő oxigén legyen benne az élettevékenység támogatásához, és rendelkezzen tápanyagokkal. A jó talajban a tápanyag felvehető formában található. Ehhez fontos a talaj kémhatása. A semleges kémhatás a növények többségében optimális a fejlődéshez. Biológiai állapotát vizsgálva akkor beszélhetünk egészséges talajról, ha elegendő mikroorganizmus található benne és az élettani folyamat intenzíven zajlanak le. A földigiliszta például egy szívesen fogadott vendég, mert javítja a talaj termékenységét. A káros rovarok ellen javasoljuk a csapdák állítását vagy a fertőtlenítő szereket.

 Tipp: Egy minőségi ásóra mindenképp szükséged lesz!

 

KARIBU MAGASÁGYÁS HOCHBEET 282 (91550) TERRAGRAU

Német minőség a prémium német gyártótól, a Karibu Holztechnik GmbH-tól.

A KARIBU magasított virágágyása tökéletes megoldást kínál növényei elhelyezésére. Legyenek azok virágok, fűszernövények, zöldségek, ezeket szabadon elhelyezheti az ágyásban. Kényelmes, 92 cm-es magassága nem fog gondot okozni a hátának, mivel ez minimálisra csökkenti a megerőltető hajolást. Az emelt ágyás 28 mm vastag, nút/horony rendszerben összehajtott faprofilokból áll. A virágágyás belsejében műanyag fólia található. A gyárilag festett ágyást semmilyen módon nem kell kezelni, ezáltal azonnal használható. Mindazonáltal mi javasoljuk, hogy használat előtt a natúr dizájnt kültéri fához megfelelő felületkezeléssel kezelje (választása szerint) - pl. gombaellenes bevonat. Magaságyás talajrétegezésekor javasoljuk, hogy a talaj szerkezetét a növényeihez igazítsa.

Szépítse meg kertjét, erkélyét vagy kis teraszát egy emelt KARIBU magaságyással!

 

Hogyan válassz magaságyást

 

Hogyan válasszak magaságyást?

Magaságyást telepíteni nagyszerű módja annak, hogy kertedben növényeket termessz, különösen, ha a talaj minősége nem megfelelő. Ha minőségi termőfölddel töltöd fel a magaságyást, akkor talajminőségtől függetlenül termeszthetsz kiváló minőségű zöldségeket, akár biogazdálkodással is.  Az alábbiakban néhány fontos tényezőt sorolok fel, amikre érdemes figyelmet fordítanod, amikor magaságyást választasz:

Az első lépés az, hogy eldöntsd, mekkora magaságyást szeretnél, és hol helyezed el a kertedben. A méret legyen olyan, hogy könnyen hozzáférhess a növényekhez, anélkül, hogy túl messzire kellene hajolnod vagy sétálnod körülöttük. A magaságyásnak egyenletesen meg kell kapnia a napfényt is.

Gondoskodj arról, hogy a magaságyásnak megfelelő vízelvezetése legyen. Kialakíthatsz vízelvezető rétegeket, például kavicsot vagy homokot a magaságyás aljára, hogy megakadályozd a víz pangását.

 

Kiegészítő funkciók magaságyás esetében

Néhány magaságyáshoz tervezhetsz kiegészítő funkciókat, például öntözési rendszert vagy védelmet a korai tavaszi vagy késő őszi fagyok ellen. Ezek a funkciók a növények számára optimális körülményeket teremthetnek.

 

Magaságyás árak

Az magaságyás ár is fontos tényező lehet választásnál. Az árkategóriától függően válaszd ki azt a magaságyást, amely megfelel a költségvetésednek, de itt is igaz, hogy ne a legolcsóbbat válaszd, hanem adj a minőségre, ha hosszú évekre tervezel. 50 000 forint és 500 000 forint között lehet kapni kész magaságyásokat anyagtól, mérettől függően. 

 

Tartósság és karbantarthatóság

Válassz olyan magaságyást, amely hosszú távon tartós és könnyen karbantartható. Például, ha fa anyagot választasz, azt a megfelelő felületkezelővel, vagy kiégetéssel ápolni kell.

 

Milyen magaságyás típusok kaphatóak a Profibarkácsnál?

Fém és fa magaságyásokat tartunk kínálatunkban. Mindkettőnek megvannak az előnyei és  a hátrányai is. Tartósságban a fém verhetetlen. Bár megfelelően kezelve a fa is tartós, ami mellette szól, az a külső megjelenése és természetessége. Magaságyást házilag is lehet építeni, de ha valakinek nincs hozzá ideje, vagy tehetsége, nálunk kiváló fém és fa készen kapható magaságyásokat talál különböző méretekben, stílusban.