Faültetés ősszel
Módosítva: 2024. május 07.
Létrehozva: 2022. szeptember 01.

Faültetés ősszel

Nehézség:
Idő: Kevesebb, mint 2 óra
Helyszín: Kert

Mikor a legjobb fát ültetni? A tavasz vagy az ősz folyamán? Egy ázsiai mondás szerint a legjobb időpont húsz éve lett volna, de a második legjobb MOST van.

Tartalomjegyzék
 1. Faültetés ősszel?
 2. Mennyi időt tudsz szentelni az adott fa ápolására?
 3. Mennyi fát érdemes ültetni egyszerre?
 4. Földlabdás, konténeres vagy szabadgyökerű csemetét ültessünk?
 5. Milyen fát ültessünk ősszel, hogy sokáig gyönyörködhessünk benne?

Faültetés ősszel?

A sürgés-forgás ősszel sem áll meg egy kertészetben, a kertekben. Legyen az profi vagy hobbi kertészet, nézzük meg, milyen lehetőségeink vannak ha facsemetékről van szó, és mire érdemes figyelni, hogy meg is maradjanak az elültetett növények.

Mikor a legjobb fát ültetni? A tavasz vagy az ősz folyamán? Egy ázsiai mondás szerint a legjobb időpont húsz éve lett volna, de a második legjobb most van. Ha még kezdők vagyunk a fa ültetés terén, mindenképpen érdemes utána néznünk, hogy az adott fajtának melyik évszak lesz a legoptimálisabb.

Aranyszabály, hogy az úgynevezett szabadgyökerű fáknak kedvez elsősorban az őszi ültetés. Vannak típusok, melyek bármikor gyökeret tudnak ereszteni és egészségesen fejlődni, a földlabdás fák például remekül megélnek akár tavasszal, akár ősszel történik az ültetés.

Őszi faültetés

Az őszi faültetésnél figyelembe kell vennünk az alábbi tényezőket:

Mennyi időt tudsz szentelni az adott fa ápolására?

Az időtényező sokat számít különösen, ha csak szabadidőnkben foglalkozunk kertészkedéssel. Sajnos sok olyan faj létezik, melyek érzékenyek, sok gondoskodást igényelnek. Az éghajlat változása, a csapadék mennyiségének szélsőségességei és a különféle növényi betegségek is fenyegetnek sokféle fát. nem midnenkinek van ereje és ideje ezzel foglalkozni.

Tipp: gyümölcsfák esetébben mindenképpen gondoskodni kell a permetezésről. Egy akkus permetező nagyon megkönnyíti a dolfodat!

Milyen fát ültessünk ősszel

Mennyi fát érdemes ültetni egyszerre?

Sokan úgy vannak vele, hogy próba szerencse elültetnek néhány fát egymástól nem nagy távolságra és megnézik, hogy melyik marad életben. Ez a stratégia az esetek többségében nem túl kifizetődő, ilyen esetben előfordulhat, hogy alig marad életben egy-két facsemete.

Érdemes elgondolkozni a virágzó fák alkalmazásán. Hatalmas előnyük más fákhoz képest, hogy nem kell másik fa a beporzáshoz, hiszen önmegtermékenyítő a fa.

Ha gyümölcsöket akarunk, akkor mindenképpen kell másik fa virágaival párosítanunk a fánkat. Az ökológiai helyzet miatt sajnos nem mindenhol találhatóak meg kellő számban méhek, pedig nagyban megkönnyítenék a beporzást. Összefoglalva tehát párosan kell beszereznünk fákat, szükséges egy porzó és egy termő legalább, mint arról természetismeret órákon is hallhattunk. Érdemes figyelembe venni a környéket, ha sok fa van a területen, akkor valószínű, hogy a beporzás természetesen fog menni.

Földlabdás, konténeres vagy szabadgyökerű csemetét ültessünk?

Konténeres csemete:

Ehhez kell a legjobban a pénztárcánkba nyúlni, de cserébe sok előnyt kapunk.

Gyakorlatilag a fagyos már-már télies napokon kívül bármikor el lehet ültetni a csemetét.

A gyökérlabda kicsi így kevésbé fog megsérülni. Érdemes a konténeres típussal kezdeni, ha még az első fáinkat ültetjük, mert a gyökere ennek a fajtának a legellenállóbb.

Néhány példa konténeres csemetékre:

 • Acer 'Norwegian Sunset' - Skarlátvörös őszi juhar
 • Acer platanoides 'Fassen's Black' – Vérjuhar
 • Acer Negundo 'Flamingo' - Tarka levelű zöld juhar
 • Acer Plataniodism'Emerald Queen' - Korai juhar

Földlabdás csemete:

Eggyel bonyolultabb a földlabdás csemetével való munka, hiszen itt több mindenre kell figyelnünk, picit körülményesebb fajta.

A gyökerét általában zsák veszi körül, fontos vigyázni, hogy stabilan tartsa a zsák a gyökereket, ezért javasolt a jutaszövet anyagú zsák.

Ültetésnél gyakorlottabbnak kell lennünk, mert jóval kényesebb növényekről van szó, mint a konténeres társai esetében. Cserébe legalább olcsóbb is.

Ültetésnél ássunk egy mély gödröt, és el ne felejtsünk vizet is önteni rá, mindezt úgy, hogy figyelünk az érzékeny gyökérzetre.

Néhány példa földlabdás csemetékre:

 • Buxus sempervirens 'Suffruticosa' - Örökzöld puszpáng,
 • Buxus sempervirens 'Suffruticosa' 50/60 cm - Törpe örökzöld puszpáng, buxus,
 • Chamaecyparis lawsoniana 'Ellwoodii' - Oregoni hamisciprus, Chamaecyparis lawsoniana 'Erecta Viridis Nana' - Törpe zöld orogoni hamisciprus

Szabadgyökerű csemete:

A szabadgyökerű csemete a kezdők kertjében a legritkább esetben marad meg, nagyon vigyázni kell a kis érzékeny gyökerekre az ültetés során. Viszont sokszor próbálkozhat az, aki el szeretné sajátítani ennek az érzékenyebb fajtának a meghonosítását, hiszen a három közül ez a legolcsóbb.

A szabadgyökerű elnevezés sem véletlen, hiszen a gyökerek között nincsen föld, szabadon kell a gyökereket hagyni és amint megkapjuk lehetőleg hamar elültetni.

Néhány péda földlabdás csemetékre:

 • Sajmeggy (Cerasus mahaleb),
 • Vadalma (Malus sylvestris),
 • Vadkörte (Pyrus pyraster),
 • Zselnicemeggy (Padus avium ssp. padus) Kökény (Prunus spinosa)

 

Bármelyiket is választjuk, szükségünk lesz trágyára, illetve házi komposztra, általános virágföldre, és vízre! Nagyon fontos a víz különösen napjainkban, amikor a klímaváltozás miatt nem ritkák az olyan évszakok, amikor szinte egyáltalán nem esik az eső.

Nézz szét esővízgyűjtő választékunkban!

Őszi faültetés, őszi kert

Milyen fát ültessünk ősszel, hogy sokáig gyönyörködhessünk benne?

Azt mondják olyan fát ültessünk, hogy még az unokáinknak is adjon majd árnyékot. –nem tudhatjuk mit hoz a jövő de annyi biztos, hogy egy fa jó ideig maradandó dolog marad generációk számára.

Az egyik leglátványosabb választás lehet az őszi faülteteés során a Tulipánfa (Liriodendron tulipifera). Nemcsak nyáron, de ősszel is csodálatos látványt nyújtanak az ilyen fák. Ráadásul hosszú évekig pompáznak nekünk, ha betartjuk a fentebb említett szabályokat. Sokan esküsznek az életfákra is, sok legenda fűződik hozzájuk, mi szerint összekötnek generációkat. Bármilyen ötlet is adódik, mi igyekszünk a megfelelő kerti szerszámokkal és egyéb növénytermesztési kiegészítőkkel  segíteni a megvalósítást! Faültetés ősszel is a Profibarkáccsal.

Ha gyümölcsfát ültetsz ősszel, akkor tudnod kell hogyan érdemes őket permetezni. Olvas el a Gyümölcsfák permetezése című bejegyzésünket.

Kapcsolódó ötletek