otthonfelujitas-2024

Gyümölcsfák Permetezése
Módosítva: 2024. május 14.
Létrehozva: 2022. május 30.

Gyümölcsfák Permetezése

Nehézség:
Idő: Teljes délután
Helyszín: Kert

A gyümölcsfák permetezése azért nagyon lényeges lépés, mert több károsító szervezet ellen tudjuk megvédeni a fákat. A különböző gyümölcsfajtákon más és más károkozó illetve betegség is megjelenhet. 

Tartalomjegyzék
  1. Gyümölcsfák Permetezése - mielőtt belevágunk
  2. Metszés időpontjai
  3. Milyen szereket használjunk gyümölcsfa permetezésénél?
  4. Hogyan adagoljuk a növényvédő szereket a gyümölcsfák permetezése során?
  5. Gyümölcsfák permetezése táblázat és naptár
  6. Mire figyeljünk még oda a gyümölcsfa permetezés során?
  7. Mikor tilos gyümölcsfát permetezni?

Gyümölcsfák Permetezése - mielőtt belevágunk

Mielőtt permeteznénk, fontos lépés előtte még a metszés is, viszont ilyenkor minden esetben használjunk sebkezelőt a metszésfelületén, nehogy a baktériumok vagy gombák megfertőzzék a növényeket. Ha pedig majd a kertépítésre kerül sor, érdemes olvasni a füvesítésről is!

Metszés időpontjai

Gyümölcsfajta Időpont Megjegyzés
Alma, körte, meggy, szilva február, március Erős fagyban ne metsszük
Cseresznye, dió június, július Inkább lombos állapotában metsszük
Őszibarack március, április

A cseresznye-, meggy- és barackfák jellemzően április közepére kivirágoznak, majd utána bizakodva nyílnak az alma- és körtefák is, remélve a szép időt. Szerencsénkre ha diófánk van, akkor csak a fagyosszentektől kell tartanunk, a birs illetve naspolya bokrok / fák viszont a legóvatosabb növények, és ők nyílnak a legkésőbb, általában május magasságában. Viszont annál szebb látvány biztosítanak számunkra, amire érdemes várni.

Nos, a fák esetében a sziromhullás után nagyon fontos lesz majd egy kombinálthatású permetezés, ami igazából megvédi a gyümölcsfáinkat a gombás, vírusos vagy baktériumos betegségektől, vagy akár a kártevőktől is. Ezeket a permetezéshez használt szereket szaküzletben vásároljuk meg ami a kár- és kórokozók ellen hatékonyan fel tud lépni, emellett pedig környezetkímélő is egyben, permetezőt pedig rendelhet akár a Profibarkács.hu-ról is például akkus változatban az Einhell Ge-WS 18/150 permetező ideális választás lehet.

Gyümölcsfák permetezése

Milyen szereket használjunk gyümölcsfa permetezésénél?

Fontos tudni, hogy sajnos egy szer nem fog tudni egyszerre segíteni a gombánál, baktériumoknál, vagy akár a rovaroktól való védelemnél. Ha az atkák, tetvek ellen szeretnénk védekezni, akkor olajos permet javasolt, a lisztharmat esetében kéntartalmú szert használjunk, míg a gombánál, moníliánál vagy tűzhalál esetén pedig réztartalmú szereket permetezzünk a növényre. Ahhoz ne hogy ne kelljen mindig kevergetni a szereket, használjunk olajos rézként, vagy Vegesolt, ami egy nagyon összetett készítmény, ami pont megfelelő arányban fogja tartalmazni a fent említett összetevőket.

Gyümölcsfáknál a fák nyugalmi állapotában végzett lemosó permetezés az egyetlen, amit fontos alkalmazni valamennyi fánál. Rügypattanás után, lombfakadáskor szinte minden fafajnál találkozhatunk levéltetvekkel, aminél a fertőzés elején javasolt kezelni a fákat, mielőtt elszaporodnának. Egyre gyakoribb és súlyosabb a csonthéjas fajoknál virágzásakor a virág- és hajtásfertőző monília fertőzés, ami ellen 2-3 permetezés is szükséges lehet. Molykártevő pedig a gyümölcsfajok többségének megtalálható, amely 2-3 nemzedéket nevelnek ki évente, és mindegyik nemzedék ellen szükséges lesz védekeznünk.

Minden növényvédelmi kezelést indokolt esetben végezzünk, amihez szerencsére különböző csapdák állnak rendelkezésünkre. A sárgaszínű ragacsos színcsapda a levéltetvek, cseresznyelegyek és egyéb légykártevők esetén tudják számunkra jelezni ha gond van, és egyben ritkítják is a kártevőket. Gyümölcsmolyok rajzásakor az adott molyfajra kifejlesztett speciális szex-feromon csapdákat tudjuk használni. Ezek kereskedelmi forgalomban kaphatóak és segítik a gyümölcsfa permetezések megfelelő idejének meghatározását, ezzel növelve azok hatékonyságát.

Hogyan adagoljuk a növényvédő szereket a gyümölcsfák permetezése során?

Mindenképp javasolt a csomagoláson lévő leírást követni, de átlagosan azt mondhatjuk, hogy egy 10 literes permetlé körübelül 3 db 2,5-3 méteres fára lesz elegendő. Egy 1 literes olajos rézkén oldalt hozzávetőlegesen egy 43 liter teljes erősségű permetlevet eredményez, amivel rengeteg fát le tudunk permetezni. De természetesen ha kicsit enyhébb oldatot szeretnénk, akkor sokkal több permetet tudunk készíteni.

Már fentebb említettük, hogy az egyes fákat milyen kárttevők, gombák illetve baktáriumok tudják megtámadni, és mire figyeljünk oda, a tél végi lemosó permet mindegyiknek hasznos lehet. A sárgabarack, szilva, meggy illetve a cseresznye, további permetezéseket is igényel, mivel ezek nagyon érzékenyek a monília fertőzésre, amibe akár bele is pusztulhatnak. Ezért ezeket a többször érdemes permetezni:

  1. A fagyok elmúltával lemosó permetet alkalmazzunk február vége fele, olajos rézkénnel,
  2. Virágzáskor pedig a monília ellen többszöri alkalommal kell védekeznünk, Topas, vagy akár Chorus növényvédő szerek használatával.

Nos, amikor gyümölcsfa permetezésről beszélünk, fontos szem előtt tartani, hogy ezeknek a szereknek is lehet káros hatásuk, így nagyon oda kell figyelni, hogy milyen gyakran permetezzük a növényeinket. Minden szer esetében van várakozási idő, ezen felül befolyásolják az időjárási viszonyok is, ezutóbbi arra van hatással, hogy meddig marad a növényen az adott szer, ami emberi egészségre káros lehet, ezért a permetezési idő alatt étkezésre felhasználni őket tilos. Általában a növényvédőszerek hatástartalma 1-14 nap között mozog.

Almafa Permetezése

A kezeléseknél mindig figyeljük meg, hogy megjelennek-e a kárttevők (poloska, pettyes szárnyúmuslinca stb.), hiszen ezek is hatással vannak a kezelések ismétlésének a szükségességére.

A fent említett tényezők értelmében általánosan, teljes felelősséggel sajnos nem lehet megmondani az évenkénti szükséges növényvédelmi beavatkozásoknak a számát. De általában 1-5 permetezés évente szükséges és elegendő is szokott lenni. De itt találtok egy táblázatot, ami jó vonalvezető lehet a számotokra:

Gyümölcsfák permetezése táblázat és naptár

Permetezési módok Időpont Megjgyzés
Gyümölcsfák lemosó permetezése január, február, november, december Az időintervallumon belül max háromszor
Növényvédőszeres permetezés levéltetvek ellen április, május, június Tartsuk be a gyártók előírásait
Gombaölő szeres permetezés április, május, június, július Tartsuk be a gyártók előírásait

Mire figyeljünk még oda a gyümölcsfa permetezés során?

Sosem szabad elfelejteni, hogy a virágzás során a méhek és más rovarok jelenléte elengedhetetlen a növények számára. Nagyon fontos, hogy megóvjuk őket a káros anyagoktól. Az egyik legnagyobb érték a kertben, ha vannak kis beporzó rovarok, akiket nagyon meg kell becsülni.

Virágzás során a porzó rovarokat kíméljük, igyekezzünk zöld szereket használni, ha lehet és mindig, minden esetben tartsuk be a gyártók utasításait!

Először is három kategória van a növényvédőszerek veszélyességét tekintve. Kisebb kertekben csakis az úgynevezett zöld szereket szabad használnunk, a másik két kategória esetében már csak képzett szakemberek vásárolhatják meg és használhatják őket.  Így amikor szaküzletben jártok, mindenképp kérjetek segítséget, hogy melyek azok a szerek, amik számotokra a legmegfelelőbbek. Nagyobb területű gyümölcsösökhöz érdemes lehet beszerezni a legjobb akkus permetezőt.  Ha sikeres volt a gyümölcsfák permetezése, akkor pedig az ősszel lehullott leverek összehúzására érdemes lehet egy gereblyét is beszerezni.

Mikor tilos gyümölcsfát permetezni?

A gyümölcsfák permetezése során a legfontosabb az optimális időpont kiválasztása. Az időpont azonban különböző lehet az egyes gyümölcsfajták és a permetezés típusa szerint. Évszak szerint legtöbben a tavaszi időszakban permeteznek, de egyes esetekben érdemes bevezetni az őszi lemosó permetezést is. Általánosságban az alábbiakban találhatóak a gyümölcsfák permetezésének legfontosabb időpontjai:

Virágzás alatt: A virágzás alatt általában nem ajánlott permetezni a gyümölcsfákat, mert a permetezőszerek károsíthatják a beporzást, és csökkenthetik a terméshozamot, ahogy már fentebb is említettük.

Gyümölcs érése előtt: A gyümölcs érése előtt általában el kell kerülni a permetezést. Ez az időszak a termés érett állapotában fontos, és a permetezőszer maradványai nem kívánatosak az érett gyümölcsön.

Napos, meleg időjárásban: Kerüld a permetezést erős napsütésben vagy nagyon meleg időben. Ilyen körülmények között a permetezőszer gyorsan kiszáradhat és nem hatékony. Emellett a meleg időjárásban a permetezőszerek égethetik a növényeket.

Az optimális permetezési időpontot gyakran a gyümölcsfa fajtája, a környezeti körülmények és a permetezőszer típusa határozza meg. Fontos tehát, hogy olvasd el a permetezőszer csomagolásán található utasításokat és konzultálj egy kertészettel vagy szakemberrel a megfelelő időpont meghatározásához a saját körülményeid alapján.

Tipp: Korábbi blogcikkünkben bővebben olvashatsz a permetezéskor elkövetett leggyakoribb hibákról.

Kapcsolódó ötletek