H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Hogyan válassz téli munkaruhát

Barkácsgépek és kéziszerszámok útmutató

Milyen szempontokat tartsunk szem előtt, hogy a munkaruha biztosítsa a megfelelő védelmet a hideg időben, ugyanakkor mozogni is tudjunk benne?

Tartalomjegyzék
Hogyan válassz téli munkaruhát?
Téli munkaruha- miért nem jó, ami van?
Megéri téli munkaruhára költeni?
Mi a téli munkaruha?
Munkavégzés hideg munkahelyen – a téli munkaruhán túl…
Hogyan válassz téli munkaruhát munkáltatóként?
Mire figyelj elsősorban, ha téli munkaruhát választasz?

Hogyan válassz téli munkaruhát?

Aki hideg időben a szabadban vagy fűtetlen raktárban dolgozik, annak körültekintően megválasztott téli munkaruha kell! De hogyan válasszunk? Milyen szempontokat tartsunk szem előtt, hogy a ruha biztosítsa a megfelelő védelmet a hideg időben, ugyanakkor mozogni is tudjunk benne? Bemutatjuk nektek milyen tényezőket vegyetek figyelembe téli munkaruha választásnál és hogyan hangoljátok össze a funkcionalitást a mindennapi komforttal!

Téli jólláthatósági munkaruha

Téli munkaruha- miért nem jó, ami van?

Nem minden foglalkozás együtt járója a fűtött, kellemes irodában történő munkavégzés. Sokan dolgoznak a szabad ég alatt fagyos, nyirkos időben is, vagy fűtetlen, huzatos, hideg raktárhelyiségben.

Ilyenkor nem elég, ha az emberfia magára ránt egy jégert és egy farmert, mert az egyrészt nem kényelmes, másrészt nem védi a derekat, harmadrészt nem véd a víz, eső ellen. Ugyanez a helyzet a felsőruházattal. Az innen-onnan összeszedett pulóverek, kabátok rétegezve viselve sem számítanak téli munkaruhának. Ujjaiknál, derekuknál, nyakrészüknél bejuthat a hideg, és a mechanikai sérülésekkel vagy a csapadékkal szemben sem ellenállóak.

Megéri téli munkaruhára költeni?

Akár munkáltatóként olvasod ezt a bejegyzést, akár magad főnöke vagy és téli munkaruha ügyben kutakodsz, hidd el, a minőségi téli munkaruhába fektetett pénz minden körülmények között többszörösen megtérül! A hidegben dolgozó emberek színvonalas téli munkaruhában nemcsak fess megjelenésűek, ami kihat a vállalkozás megítélésére, de védi az egészségüket, akár a kifázástól, akár fizikális sérülésektől. Ez hosszútávon jogi szempontból is védi a munkaadót. Mindeközben viseletük kényelmes, a profi munkavégzést nem hátráltatja, hanem lehetővé teszi!

Mi a téli munkaruha?

Téli munkavégzéshez az alábbi ruházat fajták ajánlottak:

 • munkakabát: lehetőleg hosszított, gumis derekú, vízhatlan, a mozgást ne korlátozza, legyenek zsebei apróbb dolgoknak (telefon, zsebkendő, esetleg kisebb szerszám).
 • munkavédelmi nadrág: bélelt típus, de védjen a széltől és csapadéktól. Lehetőleg legyenek ennek is zsebei, dereka magasított gumis, alul a bokánál a szárai jó, ha összehúzhatóak.
 • munkavédelmi sapka: védjen a széltől, esőtől, hidegtől, de ne akadályozza a látást, hallást.
 • hideg elleni védőkesztyű: bélelt, vízhatlan típus, ne gátolja az ujjak mozgását. LÉtezik fűthető változata is.
 • vízálló, béléses munkavédelmi bakancs: vastag talp, bélelt belső, magasított szár, vízhatlan, orra erősített pl. acél, talpa csúszásgátlós.
 • aláöltözetre is szükség lehet: a legjobbak a termo aláöltöző nadrágok, felsők.
 • Jólláthatósági munkaruha: mellény, kabát, nadrág, akkor, ha a munkakör jellege, és a rossz látási viszonyok télen indokolttá teszik a jólláthatósági munkavédelmi ruházatot.

Munkavégzés hideg munkahelyen – a téli munkaruhán túl…

Hideg munkahelynek számít, ha a napi középhőmérséklet a munkaidő több, mint felében szabadtéren a 4 C fokot, zárt téren a 10 C fokot nem éri el. A megfelelő téli munkaruhán túl a munkáltatónak egyéb kötelezettségei is vannak, hiszen ilyen helyen nem könnyű egész nap dolgozni.

Kötelező 5-10 perces szüneteket biztosítani például, forró teát adni a dolgozóknak, gondoskodni ivópoharakról és közegészségügyi feltételekről, de ilyen elvárás az is, hogy körültekintően meghatározza, a munkavállalóknak milyen típusú és anyagú téli munkaruhára van szüksége, továbbá kell-e valamilyen speciális védelem is?

Ha erős vegyszerekkel vagy elektromos eszközökkel dolgoznak az emberek, saválló és antisztatikus ruha kell, míg, ha hegesztéssel, tűzzel, lánggal járó feladataik vannak, alapvető a lángálló ruházat. Ha esti munkavégzés, éjjeli műszak is van, kültéren, a láthatósági mellény sem maradhat el!

Téli munkaruha

Hogyan válassz téli munkaruhát munkáltatóként?

A munkáltató a hidegnek számító munkahelyen köteles a kockázatértékelési jelentésben szereplő védőruházatot biztosítani, ez pedig több mindentől függ. Például:

 • a munka jellegétől, a felhasználási környezettől, a munkakörülményektől
 • dolgozók általános egészégi állapotától, igényeitől (pl. allergia)
 • a munkavédelmi előírásoktól (pl. faipari dolgozó – vágásbiztos kabát vagy mellény)
 • a foglalkozás-egészségügyi orvos véleményétől
 • a védőeszközök viselése miatti esetleges többletterheléstől

Mire figyelj elsősorban, ha téli munkaruhát választasz?

 • Pontosan tudd, milyen téli munkaruházati elemekre van szükség (nadrág, aláöltözet, kabát, mellény, sapka, kesztyű, bakancs stb.)
 • Döntsd el, milyen anyagból szeretnéd (pl. aláöltözet termo, kabát softshell stb.)
 • Válassz megbízható gyártót, minőségi munkaruhákat! (pl. Neo )
 • A téli munkaruha feleljen meg az EN ISO 13688:2013 szabványnak!
 • Figyelj rá, hogy a dolgozók vagy akár te magad is bizalmat sugárzó, lehetőleg azonos színvilágú téli munkaruházatban dolgozzatok, hiszen ez profizmust jelent és a vállalkozás megítélését is pozitívan befolyásolja!
 • A téli munkaruha legyen méretes a dolgozóra, sem a szűk, sem a bő munkaruha nem megfelelő a mindennapos munkavégzéshez és ellehetetleníti a koncentrálást, sőt, mitöbb, balesetveszélyes is lehet!

Ha szívesen olvasol hasonló tartalmakat, kövesd a Profibarkács Blogját, ahol folyamatosan új, érdekes, ötletadó vagy informatív bejegyzéseket találsz! Ha nem csak gidegben gondoskodsz megfelelően a munkavállalóidról, de ipari csarnokod, műhelyed levegőjének hűtéséről is gondoskodnál, olvasd el a Hogyan válassz ipari léghűtőt című bejegyzésünket is.

 

 

Kapcsolódó ötletek

Idő: Teljes délután
Karbantartás

Ahhoz, hogy a kerti gépeink és szerszámaink sokáig tudjanak szolgálni minket, fontos hogy külön figyelmet szenteljünk a karbantartásukra.

Idő: Teljes délután
Kertrendezés és dísznövények

Ha gondosan elvégeztük a kerti dísztavunk felkészítését a téli időszakra, nyugodtan kiélvezhetjük az ősz hátralévő részét.

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!