H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Hogyan válassz léghűtőt

Ipari megoldások és szerszámgépek

A nyári forróságban sokan kutatnak hűtési megoldások után, - melyeknek egyik alternatívája lehet a léghűtő- nekik segítünk ebben a cikkben, hogyan válasszunk léghűtőt, illetve hogyan működik a léghűtő? 

Tartalomjegyzék
Hogyan válassz léghűtőt működési elv alapján
Léghűtő kalkulátor - hogyan válassz ipari léghűtőt a helyiség mérethez?
Mennyit fogyaszt a léghűtő?
Magas páratartalom mellett ne válaszd a léghűtőt!
Léghűtő kiválasztási segédlet
Léghűtő és a mindennapos karbantartás
Klímát vagy léghűtőt válasszak?

Hogyan válassz léghűtőt működési elv alapján

A léghűtők nem azonosak a klímákkal, más a működési elvük. Szakemberek inkább úgy fogalmaznak, hogy a léghűtő egy speciális ventilátor. Számos neves gyártó léghűtőjét választhatod, ha ilyen berendezésre van szükséged, de jó, ha tudod, milyen paraméterekkel kell bírjon, hogy megfelelő legyen számodra.

A léghűtők lényegében specializált ventilátorok. A hűvös levegőt hideg vizes közegből, párologtatással állítják elő. Ennek a folyamatnak a során óriási páratartalmat generálnak. Most sokunkban felmerülhet a kérdés, hogy akkor a léghűtők használata növelné a vírusok, baktériumok és gombák terjedésének kockázatát? A minőségi léghűtők, mint például a MASTER ipari léghűtőjeelőszűrik a levegőt, kiszűrve a kórokozókat. Így az emelkedett páratartalom nincs egyenes arányban a többlet veszéllyel.

A léghűtők általában 3-10°C közötti hőmérséklet csökkenést tudnak előidézni, de ez a szám számos tényezőtől függ. Befolyásolja a hőmérséklet, páratartalom és szellőztetés egyaránt. Minél magasabb a hőmérséklet, annál jobban hűtenek. Minél alacsonyabb a páratartalom, annál több vizet párologtatnak, és minél jobban működik a felhasználási helyen a szellőztetés, annál hatékonyabbak ezek a berendezések.

A léghűtők teljesen környezetbarát megoldással dolgoznak, hűtött vagy fagyasztott víz biztosítja a hűtőközeget, melynek párolgása nem károsítja a környezetet, azaz természetes alapanyag.

Ipari léghűtő

Léghűtő kalkulátor - hogyan válassz ipari léghűtőt a helyiség mérethez?

Alapszabály, hogy minden légköbméterre 30 Wattot kell kalkulálni. Ha van egy 20 m2-es 2,2 m belmagasságú helyiséged, akkor 44 légköbméterre kell 30 Watt/légköbméter teljesítmény. Persze a teljesítmény igényt sok más is befolyásolja, például a szigeteltség, leválasztás, helyiségben lévő személyek száma, hőforrások stb.

Tipp: Ha egyéb ipari megoldások is érdekelnek, nézz szét ipari hőlégbefúvó és hősugárzó választékunkban. 

Mennyit fogyaszt a léghűtő?

A legtöbb, modern léghűtő igen energiahatékony. Például a Master változtatható sebességű léghűtői 250 és 1 kW közötti fogyasztással dolgoznak, ami alacsonyabb, mint a légkondik esetében. A léghűtők légterelőlapátokkal rendelkeznek, amivel szabályozni lehet a levegő irányát és sebességét, ezáltal a légáramlás intenzitása csökkenthető.

Amikor egy mobilklímát és egy léghűtőt akarunk összehasonlítani fogyasztási szempontból, a léghűtők mindenképpen kisebb fogyasztók, hiszen javarészt egy ventilátornak megfelelő működést végeznek, egy hűtővizes közeggel hűtik a levegőt. Általában 300-500 W közötti teljesítmény igény van velük szemben, míg a mobilklímák esetén 800-1000 W ez a szám. Persze a léghűtőket órákon át kell üzemeltetni sok esetben, hogy érezhető hűtést tapasztaljunk, míg a klímák használatánál sokszor elég 1-2 óra bekapcsolt állapotban.

Léghűtő választás

Magas páratartalom mellett ne válaszd a léghűtőt!

A léghűtők egyrészt nem szabályozhatók, a hatásfokuk pedig elmarad a mobilklímáktól, de ezeken a tényezőkön kívül a magas páratartalom is gondot okozhat a használatuk során. A magas páratartalom melletti forróság nem a léghűtő barátja. Ennek az az oka, hogy a léghűtők a párásításon keresztül fejtik ki hatásukat, vízzel töltik meg a helyiség levegőjét. Ahol száraz a levegő, ott nincs ezzel gond, ahol viszont eleve párás a közeg, ott nem tud elég hűtő hatást elérni. Ráadásul kárt okozhatnak a falban, berendezési tárgyakban a felesleges víz kicsapódással.

Léghűtő kiválasztási segédlet

kiválasztási segédlet(kép forrása: eurokomax.hu)

Léghűtő és a mindennapos karbantartás

A léghűtők mindennapi karbantartást igényelnek abból a szempontból, hogy akkor képesek jól működni, ha elegendő víz van a tartályukban. Ezt az indítás előtt mindig ellenőrizni kell, és nyomon követni használat közben. Amikor a víz kifogy, már csak ventilátor funkciót lát el a berendezés.

Klímát vagy léghűtőt válasszak?

A klímák, mobilklímák és a léghűtők teljesen különböző elven működnek. Mindegyik képes a levegőt hűteni, de más-más mértékben. Sokan azért választják a léghűtőt, mert nem szeretik az „éles” hideget, amit a klíma biztosít, vagy mert árban legalább 50 %-kal olcsóbban beszerezhetők. A mobilklímák hatékonyabban hűtik a levegőt, és közben nem növelik a páratartalmat, a léghűtők pedig egy extra hűtőközeg segítségével működő ventilátornak tekinthetők.

Ameddig a hűtőközeg hűvös állapotban van, addig a léghűtőből érkezik a hűvös levegő, ennek intenzitása és hatékonysága fokozatosan csökken.

Ha gérvágó vásárlásán gondolkodsz, akkor olvasd az erről szóló posztunkat is! Melyik a legjobb gérvágó fűrész?

Kapcsolódó ötletek

Barkácsgépek és kéziszerszámok útmutató

Sokféle csiszológép fajta létezik, fejtörést okozhat közöttük eligazodni, kiváltképp, ha valaki nem használja ezeket napi szinten. Milyen fajták vannak? 

Barkácsgépek és kéziszerszámok útmutató

Ha ezt a cikket átolvasod, tökéletesen képbe kerülsz, hogyan válassz megfelelő csiszolópapírt az egyes munkákhoz, munkafelületekhez.

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!