H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Csiszológépek Fajtái

Barkácsgépek és kéziszerszámok útmutató

Sokféle csiszológép fajta létezik, fejtörést okozhat közöttük eligazodni, kiváltképp, ha valaki nem használja ezeket napi szinten. Milyen fajták vannak? 

Tartalomjegyzék
Mi is az a csiszolás, miért van szükség különböző fajtájú csiszológépekre?
A csiszológépek fajtái
1. Csiszológépek fajtái – a rezgőcsiszoló
2. Csiszológépek fajtái- a deltacsiszoló
3. Csiszológépek fajtái – az excentercsiszoló
4. Csiszológépek fajtái – a szalagcsiszoló
Az 5. csiszológép fajta- a multi csiszoló
Mire figyeljünk csiszológép vásárlásakor?
Jól megválasztott csiszológép fajta- hatékonyabb munkavégzés

A csiszolás olyan forgácsoló átalakítás, melynek során a felület egyenetlenségeit csökkentjük, a felület minőségét javítjuk. A koptatás folyamata során az adott felület simára munkálása történik, mely nemcsak esztétikai de technológiai követelmény. A csiszolás lényeges munkafázis, a megmunkált felületek szinte mindig finomításra szorulnak.

Sokféle csiszológép fajta létezik, fejtörést okozhat közöttük eligazodni, kiváltképp, ha valaki nem használja ezeket napi szinten. Milyen fajták vannak? Melyik mire való? Mit kell tudni róluk? Ezeket a kérdéseket járjuk körbe, hogy minden a helyére kerüljön a szóban forgó szerszámgépekkel kapcsolatban, senkiben ne maradjon megválaszolatlan kérdés. Egy dolog mindegyik berendezésben közös, mégpedig, hogy a csiszoláshoz cserélhető csiszolóvásznat vagy csiszolópapírt használ. De akkor miben különböznek? A válasz: ezek mozgatási módjában. Csiszológépek fajtái, leírással.

Mi is az a csiszolás, miért van szükség különböző fajtájú csiszológépekre?

A csiszolás olyan forgácsoló átalakítás, melynek során a felület egyenetlenségeit csökkentjük, a felület minőségét javítjuk. A koptatás folyamata során az adott felület simára munkálása történik, mely nemcsak esztétikai de technológiai követelmény. A csiszolás lényeges munkafázis, a megmunkált felületek szinte mindig finomításra szorulnak. Az első fázis mindig a durva csiszolás, majd ezután jön a többfázisú finom csiszolás. A durva csiszolás célja a felületi egyenletlenségek eltüntetése.

A koptató munka kézzel rendkívül fárasztó, időigényes, emiatt jelentek meg a csiszológépek, melyek különböző felületi kialakítással eltérő mozgatási móddal alkalmazzák a csiszolópapírt, mindegyik gépnek van olyan előnye, egyedi tulajdonsága, ami alkalmasabbá teszi bizonyos típusú csiszolásra, mint a másikat.

A csiszolás elmaradhatatlan mellékterméke a szálló por, melynek elszívása a tiszta munkaterület és egészségi szempontból is lényeges követelmény. A delta, vibrációs és excenteres csiszolók a talpukon át szívják el a port közvetlenül a porképződés helyétől. Ezenkívül minden gépen porszívócsonk található, amihez porszívó berendezés csatlakoztatható.

A csiszológépek fajtái

A csiszoló berendezéseket mozgatási módjuk szerint 3 nagy csoportra oszthatjuk:

 1. vibrációs vagy rezgő
 2. excenteres vagy forgó-rezgő
 3. szalagcsiszolók

Ebbe a 3 csoportba 5 fajta gép tartozik:

 • rezgőcsiszoló
 • deltacsiszoló
 • excenter csiszoló
 • szalagcsiszoló
 • multi csiszoló

1. Csiszológépek fajtái – a rezgőcsiszoló

Ezt a gépet elsősorban nagy felületek finomra csiszolására használják abban az esetben, ha nem kell teljes egészében festék- vagy lakkrétegeket eltávolítani.

 • Szögletes csiszolótalpa van
 • kiváló nagy felületekhez
 • megfelelő sarkok, élek csiszolásához

 

Rezgőcsiszoló

2. Csiszológépek fajtái- a deltacsiszoló

Elsősorban finom eldolgozásra használatos.  Nagy felületekhez nem az elsődleges választandó gép, mert viszonylag kicsi a csiszolórész.

 • kisebb felületekhez ajánlott
 • Háromszög (deltoid) formájú csiszolótalp
 • sarkokhoz, élekhez, tagolt részekhez, felületekhez kiváló, 
 • nehezen elérhető helyekhez megfelelő

Deltacsiszoló

3. Csiszológépek fajtái – az excentercsiszoló

Kiváló választás nagy felületeken is gyors anyageltávolításhoz és finom felületkezeléshez. Görbe felületekhez és különböző anyagok finomcsiszolására is.

 • kör alakú csiszolótalp
 • nagy felületekhez, gyors anyageltávolítás
 • különlegessége, hogy görbe felületekhez is használható
 • fa/fém/műanyag egyenes vagy domború finomcsiszolására, polírozására is

 

excentercsiszoló

 

4. Csiszológépek fajtái – a szalagcsiszoló

Nem csiszolótalpa van, hanem szalagja. Hatékony nagy felületen gyors anyageltávolításhoz.

 • nincs talpa, de van csiszoló szalagja
 • nagy felületekhez, sebessége az anyageltávolításban (festék, lakk) kiemelkedő

szalagcsiszoló

Az 5. csiszológép fajta- a multi csiszoló

Ez a gép a rezgő és delta kombinációja. Finom eldolgozó csiszoló. Jellegzetes vasaló alakú talppal rendelkezik, nagy felületekhez és sarkokhoz is jó választás.

 • vasaló alakú talp
 • kiváló sarkokhoz, nehezen hozzáférhető helyekhez
 • nagy felületek csiszolására is alkalmas

Mire figyeljünk csiszológép vásárlásakor?

Nyilvánvalóan az elsődleges, hogy a lehető legjobban használható legyen a gép az adott felületen, az adott feladathoz. Ehhez figyelembe vesszük, hogy a gép fajták közül melyik alkalmas leginkább a konkrét munkafolyamathoz, amikor ez megvan, akkor jönnek a technikai adatok, megnézzük milyen teljesítményt, fordulatszámot tud a gép, működik -e a por elszívás és hogyan.   Ugyanakkor manapság a jól használhatóság és megfelelő tudás, továbbá technikai paraméterek mellett elvárja az ember a kényelmes munkavégzést. Itt is bejön a képbe néhány szempont a gép súlyán, a fogantyú ergonómiáján túl.

A vibrációs gépeknél jelen van a rezgés, optimális esetben megfelelő a szerszámban a rezgéscsillapítás, ezt onnan lehet megállapítani, hogy nem rezonál be az egész gép, hanem a rezgés az anyagleválasztásnál van jelen és kis mértékben a fogantyúnál. A nem megfelelő rezgéscsillapítás nemcsak kellemetlen munkavégzést okoz, de az alkatrészek, gép élettartamát is rövidíti.

A másik fontos szempont a jól eltalált súlypont. A magasabb készülékeknél, ahol nehéz a motor és könnyű a talp, magas a súlypont, nos ezekkel nem egyszerű dolgozni. Az ilyen gép feje nehéz, félrehúzza a kezet, nehezen irányítható, dobálja a gépet, ilyennel biztosan nem lehet szép a végeredmény.

Excenter csiszolóknál előfordulhat, hogy a gép át akarja venni a forgó mozgást. Jól megépített eszköz esetén munka közben normálisan meg lehet tartani a gépet, de ha nem megfelelő a megépítése, megjelenik a búgócsiga hatás, a gépet nehéz egy kézzel kordában tartani, irányítani.  

Jól megválasztott csiszológép fajta- hatékonyabb munkavégzés

A csiszoló berendezések a kimerítő, időigényes, nyűgös kézzel csiszolást hivatottak gyorsabbá, egyszerűbbé tenni, de csak abban az esetben, ha az adott munkadarabhoz, felülethez a megfelelő csiszolót választjuk ki, figyelembe véve az anyageltávolítás szükségességét, mennyiségét, a nehezen hozzáférhető helyeken való munka szükségességét, az esetleges görbe felületek meglétét, éleket, sarkokat, és ennek megfelelően választjuk ki az elvárásainkhoz igazodó típust. Mivel ilyen berendezést nem mindennap vásárolunk, szánjuk rá az időt a tájékozódásra és a döntésre. A jutalmunk egy olyan csiszológép lesz, amivel öröm lesz a dolgozni és nem bosszúság.

Nem tudod hogyan kell rögzíteni a napvitorlát? Olvasd el az erről szóló blogbejegyzésünket is!

Kapcsolódó ötletek

Barkácsgépek és kéziszerszámok útmutató

Ebben a bejegyzésben segítünk nektek felkutatni az 5 leghasznosabb barkácsgépet, melynek ára 30 ezer forint alatt van.

Kerti gépek és kéziszerszámok útmutató

Ma sorra vesszük, hogy mik a forgalomban lévő fűnyíró típusok, főbb tudnivalókat, karbantartásukat, hogy kellő információval rendelkezz a számodra legjobb fűnyíró beszerzéséhez

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!