Chili paprika fajták
Kevés olyan megosztó fűszer létezik, mint a chili. De aki szereti, az viszont szinte függő. Chili paprika fajták, és amit tudni kell róla.
- Chili paprika fajták
- Mitől lesz csípős a chili?
- Miért kedveljük a csípős ízt?
- Chili paprika fajták - melyik mennyire csípős?
- Miért van ennyi féle chili?
- A leghíresebb chili paprika fajták
- Lesznek még csípősebb chili paprika fajták?
Chili paprika fajták
Kevés olyan fűszer létezik, amit annyira lehet szeretni és nem szeretni is, mint a chili. Mégis még azok is, akiknek kevésbé kedves ez a csípős ízt adó alapanyag, általában gond nélkül fogyasztják azokat az ételeket, melyekben csak mértékkel alkalmazták. Ők rendszerint a főzés során a “tehetek bele csípőset?” kérdésre a “csak nagyon kicsit” válasszal felelnek. De léssuk mik a legismertebb chili paprika fajták.
Mitől lesz csípős a chili?
A chili erősségét a benne található kapszaicin nevű alkaloid adja. Minél nagyobb mennyiségben van benne jelen, annál csípősebb lesz. Ezt befolyásolhatja a paprika érési állapota is. Vannak, amiket teljesen beérve, de olyanok is, amiket szándékosan nem teljesen beérett állapotban szednek, mivel ilyenkor legnagyobb bennük a kapszaicin mennyisége vagy egyszerűen ilyenkor a legharmonikusabb az ízük. Leszedésekor is hordjuk kertész kesztyűt (pl. Extol Premium kerti kesztyű) mert a nagyon erős fajták irritálhatják a bőrt.
Miért kedveljük a csípős ízt?
Érdekes kettőség övezi az ízlelésünknek ezt a típusát. A chili csípősségét adó kapszaicin a nyelvünkön és nyálkahártyáinkon lévő idegvégződéseket úgy aktiválják, hogy azok fájdalomérzetet közvetítenek az agy felé. Az agy erre válaszként endorfint szabadít fel, ami egy természetes fájdalomcsillapító és boldogságérzetet okoz. Végül ezért érezhetjük kellemesnek az ilyen ételek fogyasztását, akár annak ellenére, hogy emellett izzadunk és könnyezünk.
A képzett fogyasztók gyakran a csípősség többszörösét is elviselik a gyakorlatlan, alkalmi kóstolókkal szemben. De általában elmondható, hogy kis mennyiségű chili alkalmazása az ételeket jobbá teszi és kiteljesíti, fokozza azok intenzitását és karakterét.
Chili paprika fajták - melyik mennyire csípős?
A paprika csípősségét általában a Scoville-skálán határozzák meg annak ellenére, hogy ma már fejlett HPLC módszerek is léteznek az ezt okozó anyag koncentrációjának pontos kimutatására. A Scoville pontszámot (SHU) nagyjából úgy határozzák meg, hogy az adott fajtájú chiliből kivonatot készítenek, majd addig hígítják folyamatos kóstolás mellett, míg a csípős íz teljesen el nem tűnik. Ahányszoros hígításnál történik ez meg, akkora lesz az érték. Eszerint minél nagyobb ez a pontszám, annál csípősebb a paprika. Egy bizonyos szint felett persze nyersen kóstolva a termést már semmi különbséget nem fogunk érezni, a legelszántabbaknak is elviselhetetlen lesz az érzés.
Miért van ennyi féle chili?
A chilinek több száz fajtája létezik eltérő mértékű csípősséggel és időnként egészen különleges ízvilággal. A chilimánia hamar megtámadta a csípős íz kedvelőit és az ezzel foglalkozó növénytermesztőket. Alapvetően néhány kiinduló fajtából keresztezésekkel, szelekcióval és generációk közötti szaporítással érik el azt, hogy egyre nagyobb kapszaicin tartalmú paprikák jöjjenek létre. Ez néha sikerül, néha pedig nem, de összességében hozzájárul a chilik listájának folyamatos növekedéséhez. A legtöbb nagy hírt kapott új fajta általában már csak rekordkísérlet, a főzési szokásainkra az újonnan létrehozott fajták már nem lesznek nagy hatással.
A leghíresebb chili paprika fajták
Számtalan fajta chilit kereszteztek már ki, amiknek leírása már egy egész könyvet érdemelne, így most az itthon legnépszerűbb és az igazi chili kedvelők kedvenc fajtái kerülnek említésre. Bár van néhány híres csípős jellegű paprikánk, mint a cecei csípős almapaprika vagy az erős fűszerpaprika, ezek a szó tágabb értelmében sem minősülnek chili paprikának, ezért nem szerepelnek a felsorolásban.
Cseresznyepaprika
Kedvelt, piros színű, kerekded bogyójú paprika. Enyhe, nagyon kellemes pikáns íze miatt közkedvelt a kevésbé elhivatottak számára is, mivel alapízében gyümölcsös és lédús. 1000 SHU alatti erősséggel rendelkezik.
Hegyes erős paprika
Bár nem igazából konkrét fajta, valószínűleg a legismertebb. Szinte minden kertben megtalálható belőle egy-két tő. Frissen fogyasztva vagy ételbe, pörköltbe főzve kiváló ízt nyújt, miközben kellemesen pikáns. Csípőssége 1000-2500 SHU.
Jalapeno
Rendkívül kellemes ízű paprika, amit még zölden, a beérés előtt szüretelnek. Biológiai érettségében egyébként piros. Szintén sok területen felhasználható és vastagabb húsa miatt grillezve is nagyon ízletes, sajttal töltve, kirántva is remek. Bár másik fajtának hangzik, igazából a chipotle paprika a szárított, füstölt jalapeno. 5000 SHU csípőséggel rendelkezik. A rántott ételek egészségesebb verzióját elkészítheted forrólevegős fritőzben, airfryerben is.
Cayenne
A cayenne-i chili vagy cayenne-bors egy vékony húsú, piros csípőspaprika. Hasonlóan közkedvelt, szárítás után nagyon jól használható őrleményként vagy por formában is. Kellemes aromájú és már elegendően erős ahhoz, hogy egészen kevés elég legyen belőle. Körülbelül 35000 SHU értékkel rendelkezik.
Habanero
Ez már egy kellően csípős paprika, itt már nem alkalmazható a “mind a 10 ujját megnyalja utána” szólás. Feldolgozása is csak gumikesztyűben ajánlott. Többféle színű változata létezik, sárga, narancs vagy piros. Alapvetően trópusi gyümölcsös ízű, ezért előszeretettel alkalmazzák egzotikus szószok összetevőjeként. Óvatosan adagoljuk, hogy elkerüljük a gyomorégést. A legcsípősebb híres paprikák közül több is a habanero hibridje. Csípőssége a Scoville-skálán 100000-350000 SHU.
Szellem chili
Ez már egy hihetetlenül csípős indiai fajta, annyira erős, hogy egészen 2011-ig Guiness rekordot tartott. 900000 SHU értéke miatt már egy leheletnyi is elég intenzív hatást vált ki.
Trinidad Scorpion
Több változata létezik, ebből az egyik a szellem chili rekordját megdöntő paprika. Több mint 1,5 millió SHU csípősségével már inkább csak rekorddöntögető, nehéz elképzelni a konyhaművészet bármelyik ágában.
Carolina Reaper
Bár nem hivatalosan léteznek erősebb paprikák, az ellenőrzöttek közül 2013 óta ez a csúcstartó. Az elmondások alapján édeskés ízű, de az azonnal előtörő, szinte elviselhetetlen fájdalom ezt valószínűleg könnyen feledteti.
Tipp: Aszaló készülékkel paprikát is tudunk aszalni, szárítani. Zöldség és gyümölcs aszalása házilag egyáltalán nem ördöngösség!
Lesznek még csípősebb chili paprika fajták?
A Scoville-skálán való felfelé törekvés egy darabig biztosan nem áll meg, de ez a gasztronómiára már nemigen lesz hatással. Az újabb és újabb fajtákat leginkább csak a botanikusok és a kertészetet kedvelők fogják termeszteni, de a kóstolást valószínűleg ők is meghagyják az igazi fanatikusoknak.
Ha chili paprika termesztésén töröd a fejet, nézz szét hasznos konyhakerti szerszámaink között.
Mostmár tudod mik a legnépszerűbb chili paprika fajták. neked melyik a kedvenced? Esetleg te is termelsz a kertedben valamelyikből?
Tipp: Egyéb fűszernövényt is szeretnél kertedben vagy erkélyeden? Olvasd el Milyen fűszernövényeket ültessek blogcikkünket is!
Kapcsolódó ötletek
A leander metszése ősszel kulcsfontosságú, ha azt szeretnénk, hogy a növényünk tavasszal újra virágözönnel hálálja meg a gondoskodást.
Mit tud egy alacsonyabb árfekvésű smoker? Leteszteltük az Activa kombinált grillsütőjét, érdemes kattintani, ha vásárlás előtt állasz!