Zöldség és gyümölcs aszalása házilag
Módosítva: 2023. május 04.
Létrehozva: 2023. május 04.

Zöldség és gyümölcs aszalása házilag

Nehézség:

Az aszalás a legősibb tartósítási mód, amivel különböző, ízletes gyümölcsöket, zöldségeket, fűszernövényt, gyógynövényt tudunk „eltenni télire”.

Tartalomjegyzék
  1. Zöldség és gyümölcs aszalása házilag
  2. Milyen zöldséget és gyümölcsöt lehet aszalni házilag?
  3. Hogyan működik az aszalás?
  4. Hogyan készülj neki a házi aszalásnak?
  5. Zöldség és gyümölcs aszalása házilag aszalógéppel
  6. Aszalás sütővel
  7. Napon történő aszalás
  8. Miért aszalj házilag zöldséget és gyümölcsöt?

Zöldség és gyümölcs aszalása házilag

A zöldség és gyümölcs aszalás házilag egyáltalán nem ördöngösség! Az aszalás a legősibb tartósítási mód, amivel különböző, ízletes gyümölcsöket, zöldségeket, fűszernövényt, gyógynövényt tudunk „eltenni télire”. Nem használunk tartósítószert, így a házilag aszalt finomságok nemcsak finomak, de egészségesebbek is, mint a tartósított, adalékokkal eltett változataik.Zöldség és gyümölcs aszalása házilag, profi tippekkel!

Tipp: zöldségeidből, gyümölcseidből készíts smoothiet. Nézz szét gyümölcsturmix gép és smoothie készítő választékunkban.

Citrom aszalása

Milyen zöldséget és gyümölcsöt lehet aszalni házilag?

Hazánkban ismert és kedvelt gyümölcsök, zöldségek közül szinte mindent tudunk aszalni házilagos módszerekkel.

Alma, körte, szilva vagy meggy, cseresznye, sárgabarack, eper, áfonya és még sorolhatnánk. Zöldségek közül a spenót, sóska, sárgarépa, petrezselyem, vöröshagyma, pasztinák, de a lista itt is hosszú.

Sokan nem is gondolnak rá, de a fűszernövények is aszalhatóak, gondoljunk csak a petrezselyemre, kaporra, citromfűre, kamillára például. A termesztett vagy (biztonsággal) gyűjtött gombákat is aszalhatjuk!

Hogyan működik az aszalás?

Az aszalás vagy szárítás lényege, hogy legyen rá idő és a célnak megfelelő sütő vagy aszalógép. Vannak, akik a napon történő szárításra esküsznek, az is lehetséges, ha száraz idő van és süt a nap.

A lényeg, hogy legyen rászánva az idő, hiszen az aszalás lényege, hogy a zöldség, gyümölcs nedvességtartalmát csökkentjük, ezáltal megakadályozzuk a káros baktériumok, penész elszaporodását. Ehhez néhány tényezőnek muszáj teljesülnie:

  • alacsony páratartalom
  • alacsony hőforrás
  • jó szellőzés

Hogyan készülj neki a házi aszalásnak?

Az aszalásra szánt gyümölcs legyen ép, érett és egészséges! A penészes gyümölcsből nem lesz jó aszalvány. Mindig alaposan tisztítsd meg az aszalásra szánt zöldséget és gyümölcsöt, majd csepegtesd le! Egyes termékeket, mint az alma, körte, gyökérzöldek, fel kell aprítani, karikákra vágni vagy kockázni, ahogy szereted!

Almát és körtét érdemes meghámozni, a meggyet kimagozni, a ribizlit bogyóira szedni, de például a szilva szárát nem szabad eltávolítani, mert aszalás közben elfolyik a cukros leve és ízetlen, rágós lehet.

A cseresznye, meggy aszalásához is vannak praktikák, például, hogy aszalás előtt leforrázzuk, ne repedjen meg, érdemes ezeknek utána olvasni részletesebben.

Zöldség és gyümölcs aszalása házilag aszalógéppel

Az aszalógépek rendkívül praktikusak, elektromos árammal működnek, több tálcás megoldással, hőmérséklet szabályozási lehetőséggel, tálcák közötti távolság állítási lehetőséggel. Egyenletes légáramlást biztosítanak, miközben túlmelegedés ellen védettek.

Az aszalógépbe a tálcákra rá kell tenni az aszalni kívánt zöldséget, gyümölcsöt és fokozatosan melegíteni! Ha van lehetőség, érdemes a tálcák helyét többször cserélni! (felsőt alulra, alsót felülre). Zöldség és gyümölcsfüggő, hogy mennyi ideig kell szárítani, de a gyümölcsöknél a 20% körüli víztartalom ideális, zöldségeknél 7% körüli. Ez változó szárítási időt igényel, minimum 6-8 órát, de inkább többet. Ha fűszernövényt szárítasz, annyira kell száraznak lennie, hogy el lehessen morzsolni.

A kész aszalványokat hűvös, szellős, száraz helyen kell tárolni lehetőleg vászonzsákban vagy papírzacskóban.

gyümölcs aszalógép

Aszalás sütővel

Sütőben is aszalhatunk zöldséget és gyümölcsöt, viszont ez 2-3x tovább fog tartani, mint ha aszalógépet használnánk és több energiát is emészt fel.

Ha mégis sütős aszalás mellett döntesz, a sütőt állítsd 60 Celsius fokra, résnyire hagyd nyitva az ajtaját, és vagy tegyél elé egy ventilátort, hogy a légmozgás jobb legyen vagy ha van lehetőség, állítsd légkeverésesre a sütőt!

Napon történő aszalás

Ha napon aszalsz, a legtermészetesebb gyümölcsszárítási módszert választod. Csak a Nap erejére, szárító hatására van szükség. Nagyjából 2-3 napra lesz szükség, hogy a kedvenc gyümölcsödből egy finom, elálló vitamin koncentrátum készülhessen!

Az aszalásra szánt gyümölcsöt megtisztítva és félbevágva vagy felszeletelve helyezd biztonságos, napsütéses részre!

Ajánlott pormentes, de szellős helyen egy tiszta papíron vagy tálcán szétterítve úgy elhelyezni a gyümölcsöket, hogy azok ne érintkezzenek egymással!

Tartsd az aszalni valót legalább 3 napig a napsütésben, de éjszakára védett, száraz helyre tedd be, majd reggel újra ki a napra!

Naponta legalább egyszer forgasd át a gyümölcsöket, ilyenkor ellenőrizd a száradás állapotát is!

Aszalt gyümölcsök

Miért aszalj házilag zöldséget és gyümölcsöt?

Sok-sok előnye van, ha aszalással tartósítasz. A gyümölcs megőrzi aromáját és vitamin, valamint ásványi anyag tartalmának jó részét. Később, mikor édességet ennél, 1-2 falat belőlük csillapítja az édesség utáni vágyat, kiváló nassolni valónak számítanak. Magas a rosttartalmuk, telítettségérzetet biztosítanak. Megfőzve vagy vízben megduzzasztva szélesedik a konyhai felhasználhatóságuk. Érdemes meggondolni egy többtálcás aszalógép, aszaló készülék beszerzését, hiszen sokféle aszalványt készíthetsz velük, kevés energiafelhasználás mellett, kényelmesen, biztonságosan! A zöldség és gyümölcs aszalása házilag nagyon hasznos konyhai tevékenység.

 

 

Kapcsolódó ötletek