Szőlő metszése
A gyümölcshozamon és a borkészítésen túl egy megfelelően metszett szőlőlugas nagyon hasznos lehet az udvarunkon, kiváltképpen a nyári hőségben, amikor is tökéletes árnyékolóként védheti teraszunkat a napsugarak ellenében.
- Szőlő metszése
- Miért fontos a szőlő metszése?
- Mikor metsszük a szőlőnket? Ősszel vagy tavasszal?
- Hogyan metsszük a szőlőnket?
- Hogyan metsszük a fiatal szőlőnket az első három évben?
Szőlő metszése
A szőlő az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, lényegében a civilizációnk kezdetétől jelen van az életünkben. A szőlőt termeszthetünk a gyümölcséért, erre a célra a csemegeszőlő fajták a legalkalmasabbak. A szőlő másik felhasználási módja természetesen a borkészítés, amelyre a bortermő szőlőfajták a legjobbak. A gyümölcshozamon és a borkészítésen túl egy megfelelően metszett szőlőlugas nagyon hasznos lehet az udvarunkon, kiváltképpen a nyári hőségben, amikor is tökéletes árnyékolóként védheti teraszunkat a napsugarak ellenében. Szőlő metszése profin!
Miért fontos a szőlő metszése?
Érdemes talán azzal kezdeni, hogy egyáltalán miért fontos a szőlő metszése. Elintézhetném azzal – nem fogom – hogy pontosan azért, amiért a gyümölcsfák esetében. A szőlőnek van egy természetes fejlődési iránya, amelyet ha a metszéssel „terelgetünk” akkor elérhetjük, hogy tetszetősebb, cukorban gazdagabb, megfelelő savtartalmú, „koncentráltabb” szőlőszemeket kapjunk. Ezek a szempontok lényegesek a csemegeszőlők esetében is, de különös fontosságra a bortermő szőlők esetében emelkednek. Ha hagynánk, hogy a szőlő tetszése szerint növekedjen, vagy túlteremjen, azzal ártunk a növénynek: a túl sok fürt fejlesztése elvonja a szőlő "figyelmét" a mézédes szemek termelésétől, illetve meg is terheli a növényt, ami a szőlőre nézve hosszú távon ártalmas.
Tipp: Szőlődet kizárólag minőség metszőollóval metszd meg, különben roncsolhatod az ágakat. Legjobb metszőolló választásában blogcikkünkben segítünk.
Mikor metsszük a szőlőnket? Ősszel vagy tavasszal?
A szőlő metszésének két optimális időszaka van. Egyrészt ősszel, a téli fagyok beálltáig, másrészt pedig tavasszal a téli fagyok elmúltával. A lényeg tehát az, hogy metszeni fagymentes időszakban kell, de úgy, hogy a növény nedvkeringése még ne induljon el, vagy más leálljon. A szakirodalom általában a tavaszi metszést részesíti előnyben, ugyanis az ősszel metszett szőlő rügyei érzékenyebbek a fagyra. (Az őszi metszés előnyéül azt szokták felhozni, hogy a szőlő ősszel nem könnyezik, a meghagyott csapok rügyei ezért nem vakulnak be, s a fakadás is korábban kezdődik.)
A tavaszi metszés előtt mindig végezzünk rügyvizsgálatot: a termőrügyet éles késsel (zsilettpengével) a hosszanti tengelye mentén vágjuk ketté. Ha a metszési felület halványzöld, nem barna, akkor a rügy ép, belőle egészséges hajtás fejlődhet. Ha a metszési felület csúcsi része elbarnult, akkor a rügy károsodott, de kedvező körülmények között még hajtást és azon fürtöt fejleszthet. Ha a rügy alapja, vagy a teljes metszési felület elbarnult, akkor a rügy nem fog kihajtani. A metszés mértékét a rügyek épsége alapján kell eldönteni.
A szőlő sebei érzékenyek a különböző, kérget támadó gombákra, így fontos, hogy a szőlő metszése után a nagyobb sebeket, például, ha ifjítottunk, kezeljük valamilyen sebzáró készítménnyel, hogy ne legyen a szőlő védtelen. A szőlő betegségei ellen védekezhetünk a metszőszerszámok gyakori fertőtlenítésével és a látványosan beteg, elhalt részek eltávolításával is, ugyanis a szőlő és más gyümölcsök betegségei egyaránt hajlamosak a növényen áttelelni.
Először az elszáradt, letermett csonkokat, idősebb fás részeket kell eltávolítani és ezután kerül sor a termőcsapok megmetszésére. Vannak rövid csapon termő fajták, mások csak hosszú csapon vagy szálvesszőn hoznak kielégítő fürttermést. Általános szabály az, hogy a termőterület minden négyzetméterén 20-30 ép, egészséges rügy maradjon meg. Ez éppen elég ahhoz, hogy jó termést takaríthassunk be! A túlterhelés kockázatos módszer, mert a mennyiség csak a minőség rovására fokozható.
Gyakori élethelyzet, hogy egy öreg, elhanyagolt szőlőt kell megmetszenünk, de ez nem olyan bonyolult feladat ,mint amennyire elsőre látszik. A metszés időpontjára vonatkozó szabályok ebben az esetben is irányadóak. Hideg időben a csupasz szőlőtőke és a termővesszők között könnyű eligazodni: metsszük vissza az öreg, terméketlenebb tőkerészeket, hagyjuk meg a szőlőt kezelhető méretűnek. Válasszuk ki, hogy a sok közül melyik szőlővesszőket szeretnénk a következő szezonra termőterületnek kijelölni, azokat hagyjuk meg, a többit metsszük le aszerint, hogy milyen metszési technikát alkalmazunk. Tipp: Vastagabb ágatak vághatjuk kézi ágvágóval.
Hogyan metsszük a szőlőnket?
A váltócsapos szőlőmetszés a kisebb kertek hagyományos eljárása. A szőlő metszése ez esetben abból áll, hogy az egymás mellett növő termővesszők között hosszú és rövid csapokat metszünk: a rövid 1-2 rügy (ezek lesznek a jövőévi termővesszők), a hosszú 3-4 rügy hosszúságú (idén ezeken terem a szőlő). A tavalyi, letermett részeket minden esetben távolítsuk el, ugyanis ezek nem hoznak szőlőt. A hosszú termőrészt érdemes mindig a tőke végére hagyni! Érdemes úgy metszenünk, hogy a szőlő könnye ne folyjon rá a rügyekre!
A szálvesszős technika a modern termesztésben szokásos eljárás, a borászatok is ezt a módszert alkalmazzák: kettő vagy három hosszabb, 6-8 rügynyi termővesszőt hagynak meg általában egy rövid csappal, amely a jövő év termőterülete lesz. A szőlő metszése során figyeljünk oda, hogy ne hagyjunk meg túl sok termővesszőt, ugyanis azzal túlterhelhetjük a növényt! Válasszuk ki maradónak a legszebb, legjobb helyen lévő szálvesszőket, amelyek a szőlőtőke ágának végén helyezkednek el. Bármelyik metszési móddal egyidőben megtörténhet a szőlő fiatalító metszése is.
Ha nagyobb területen szükséges a szőlőt metszenünk, érdemes elgondolkodni egy Bosch akkus metszőollón. Segítségével gyorsabban haladhatunk, ráadásul a kezünk sem fog fájni vagy elfáradni.
Tipp: rögzítsük az ágakat, friss hajtásokat növénytámasszal, rögzítővel (például Nature kender madzag)
Hogyan metsszük a fiatal szőlőnket az első három évben?
Az első évben a fiatal szőlő metszése során a főhajtást vissza kell vágnunk 3 szemnyire a talaj közelében, ennek köszönhetően a szőlő gyorsan fog növekedni és erősödni. A következő évben a szőlőtőke számos oldalhajtást fog növeszteni: ezek közül ki kell választanunk a két legszebbet, a többit a tövénél metsszük el, nem lesz rájuk szükség. Az egész idény során figyeljünk oda arra, hogy az új oldalhajtásokat távolítsuk el. A kettő közül az erősebbet válasszuk ki és kötözzük ősszel karóhoz, dróthoz. A másik hajtást lemetszhetjük, nem lesz rá szükség. A harmadik évre ez a vessző lesz majd a szőlőtőke főága, amelynek szintén lesznek oldalhajtásai. Ilyen egyszerű, ugyanakkor nagyon fontos a szőlő metszése.
Tipp: Ha hatalmas almát is szeretnél termeszteni, érdemes az almafa metszésre ősszel időt szánni.
Kapcsolódó ötletek
Manapság rengeteg kertben látunk ciprusokat, olajbogyó fákat, fügét vagy akár banánfákat, pálmákat, begóniát melyek igénylik a téli takarást, védelmet, de ugyanígy a fiatal, nemrég ültetett fák, cserjék szintén. Ezért fontos a téli növényvédelem.
Napjainkban egyre többen fordulnak újra a kerti munkák felé. Nem csak költséghatékony élelmezési megoldás - a saját magad által termesztett növényt leszedni és megenni óriásiélvezetet nyújt, - a hangulatodra is jótékony hatással lesz egy kis kertészkedés. Elmondjuk mi a palántázás menete.