einhell-akksi-tolto-akcio

Karácsonyi Terasz Dekoráció
Módosítva: 2024. február 15.
Létrehozva: 2022. május 19.

Karácsonyi Terasz Dekoráció

A karácsonyi terasz dekoráció az egyik leghangulatosabb eleme az ünnepi készülődésnek. Adunk néhány jó tippet!

Tartalomjegyzék
 1. Mit takar az advent időszaka, milyen az ideális karácsonyi terasz dekoráció?
 2. A karácsonyi terasz dekoráció a rendezett teraszon mutat jól
 3. Karácsonyi terasz dekoráció az ablakpárkányra, bejárati ajtóra
 4. A karácsonyi terasz dekoráció a kültéri bútorokon
 5. Karácsonyi terasz dekoráció a fények segítségével!
 6. A karácsonyi terasz dekoráció és az adventi hangulat

ai bejegyzésünkben karácsonyi terasz dekoráció tippeket adunk, hogyan tudjátok a terasz dekorálását adventre ötletesen megcsinálni, hogy minél jobban érvényesüljön a karácsonyi hangulat, de a ló túlsó oldalára se essünk át. Az adventi időszak beköszöntével a legtöbb otthonban előkerülnek a különböző dekorációk, lámpások, angyalkák, rénszarvasok, Télapók és felsorolhatatlanul sok olyan tárgy, melyek kihelyezésével elkezdődik a ráhangolódás a közelgő ünnepekre. Az advent legfontosabb jelképe a fény. Ezért az adventi terasz dekorálásban ugyanúgy jelentősége van, mint a nappali vagy a ház többi részének ünnepi feldíszítésében. A terasz dekoráción felül ez a kis ajándékok barkácsolásának időszaka is. Készíts képtartót ajándékba!

Mit takar az advent időszaka, milyen az ideális karácsonyi terasz dekoráció?

Az advent a latin adventus, azaz eljövetel szóból származik, a keresztény ember Jézus születésének ünnepére készül. Ez a várakozás időszaka. Ez még szebbé tehető, ha lakásunkat, teraszunkat, környezetünket is ünneplőbe öltöztetjük. A számtalan készen kapható dekoráció mellett a gyerekek is készíthetnek üvegfestékkel képeket az ablakra, felakasztható díszeket, de az adventi koszorú is elkészíthető otthon is.  Sokan manapság, akik kreatívok és kikapcsolódásra vágynak, maguk készítik el az adventi koszorút, vagy asztaldíszt. Ezen is jelentősége van a fénynek, amelyet 4 gyertya jelképez. A koszorú maga az örökkévalóságot jelképezi, egy régi monda szerint a családot megvédi minden rossztól. A pislákoló gyertya, a felakasztott izzósorok, a kis lámpások mind-mind fokozzák a jóérzést, és segítik a közelgő ünnep átérzését.

Karácsonyi terasz

A karácsonyi terasz dekoráció a rendezett teraszon mutat jól

Sok lakáshoz tartozik kisebb-nagyobb terasz, erkély, családi házakhoz pedig szinte minden esetben kapcsolódik egy teraszrész vagy van a kertben egy filagória a családi összejövetelekhez.

Az első és legfontosabb, hogy rakjunk rendet a dekorálandó teraszon, hiszen senki sem szeretné, ha a kihelyezett világítással a pókhálók kerülnének előtérbe, vagy annyira sok felesleges dolog van láb alatt, hogy nem lehet kimenni, élvezni picit a hangulatot.

Legelőször pakoljunk ki mindent, pókhálózzunk le, ahol szükséges, törölgessünk le, például ablakpárkányt, asztalt, székeket, bejárati ajtót, redőnyt stb. A nyári dolgokat, ha még kint vannak, mint például a grillező, különböző növények, kaspók vigyük be fagymentes helyre. A teraszt végül mossuk fel és közben átgondolhatjuk a díszítést. Ha előző évekről is vannak díszeink, lámpásaink, azokat portalanítsuk, hogy emeljék az összképet és ne rontsák azt., de vigyázzunk az arányokra ne legyen “kacatos” hatása, inkább rendezett-hangulatos, de szedett-vetett legyen a karácsonyi terasz dekoráció.

Karácsonyi előterasz

Karácsonyi terasz dekoráció az ablakpárkányra, bejárati ajtóra

A bejárati ajtón nagyon jól mutat egy felakasztható karácsonyi kopogtató, ez lehet nagyon egyszerű, akár néhány fenyőág piros bogyókkal díszítve, de van, aki ragaszkodik a nagy és hangsúlyos kopogtatókhoz, akár LED sorral díszítve. A lényeg, ha tehetjük, az ajtót ne hagyjuk ki! Ezen lépünk mi is be, ezen érkeznek a vendégeink is, a meghitt otthon egyik jelképe. Az ajtó fölé vagy a terasz eresz alatt körbe tehetünk fenyő girlandot, ezeket is lehet világítós megoldással is, és jól mutat, ha stílusban passzol az ajtódíszhez. Az ablakpárkányon legjobban a világító mécsesek, lámpások mutatnak, ráadásul ezek bentről is láthatóak este. Fontos, hogy mindig LED-es izzókat használjatok, abból nem lehet baj. Soha ne hagyjatok égő gyertyát magára, mert könnyen tűz lehet belőle.

A bejárati ajtó mellé a terasz padlózatra szintén helyezzetek el 1-2 kisebb- nagyobb lámpást, melyekbe tehető kis LED gyertya, de sok kreatív ötletet találni, miképp lehet még feldobni ezeket, mint például LED-es izzósor a lámpás belsejébe vagy egy komplett kis berendezett karácsonyi falu, nappali miniatűrben, hát ezek igazán egyediek és hangulatosak tudnak lenni!

Aki szeretné, a bejárati ajtóba tehet valami hangulatos bejárati szőnyeget. Ha nem szeretnétek túltolni, a lámpások, kopogtatók esetleg girlandok mellett már elég lehet egy natúr kókuszrost lábtörlő, valami visszafogott mintával. Aki szereti a színes, ütős dolgokat, jópofa lábtörlőket találhat, vicces feliratokkal akár, ami már belépéskor jókedvre deríti az embert. Rusztikus berendezésnek is helye lehet, ha akad régi fa bútor, akkor felújítva szuperül mutat.

Karácsonyi terasz, kutyával

A karácsonyi terasz dekoráció a kültéri bútorokon

Ha maradt a teraszon asztal, székek, ülőbútor, ezeket is feldobhatjuk kicsit adventre, hogy hívogató legyen pár percre leülni egy forralt bor vagy egy csésze tea mellett és hangolódni az ünnepekre.

Az asztal közepére tehetünk:

 • mécsest
 • adventi koszorút
 • fenyőágból, díszekkel saját kezűleg készített dekort
 • egy tálba néhány díszítő gömböt vagy gyerekek által készített papír, karton díszeket
 • lámpás belső miniatűr berendezéssel (amit a bejárati ajtónál említettünk)
 • bármi mást, ami tetszik

A székekre, ülőbútorokra tegyünk vastag ülőpárnákat, néhány plédet ki, melyekre leülhetünk, vagy magunkat becsavarhatjuk, ha nagyon fázunk. Bár akinek terasza van, és hidegben is szeretné élvezni a hangulatát, egyszer érdemes beruházni egy gáz vagy elektromos teraszfűtőre. Emellett télen is didergés nélkül el lehet fogyasztani a forralt borunkat vagy bekapni pár mézes süteményt. Ha pedig a terasz is dekorálva van mellé az adventi időszakra, biztos, hogy rajtunk kívül minden vendégünk itt szeretne majd időzni.

Karácsonyi terasz dekoráció a fények segítségével!

A terasz körül sok háznál kert van, ahol örökzöldek, tuják, bokrok, esetleg fenyők díszelegnek télen is, de ha nincs kert, csak egy erkély, akkor is lehet kint kaspóban örökzöld, egyéb hidegtűrő növények. Olyan is van, hogy az erkélyhez vagy teraszhoz belóg 1-2 faág, ezeket mindet feldobhatjuk egy- egy jópofa fényfüzérrel, körbe lehet tekerni velük és esténként élvezni a hangulatot.  Az ereszdeszkához fogatva, belógatva a látótérbe, kimondottan jól mutatnak a fényfüggönyök vagy fényhálók. Ezeknek a világító dekorációknak a nagy része bentről is élvezhető, sőt, a (szomszéd) gyerekeknek is fix esti program lesz a bennük való gyönyörködés.

Karácsonyi bejárati ajtó

 

A karácsonyi terasz dekoráció és az adventi hangulat

A terasz adventi dekorálásához, hangulatossá és télen is használhatóvá tételéhez a Profibarkács webáruházból számos kiegészítőt beszerezhetsz, mint például a napelemes lámpák, a teraszfűtő berendezések, műfenyő, fényháló, fényfüzér, fényfüggöny, girland, tányér- poháralátétek stb.  Nézd át mi van meg előző évekről és mivel kell kiegészíteni a dekorációt. Ezeket érdemes beszerezni még advent előtt, hogy ne csak a hiányos választék maradjon, mindenből a leginkább az ízlésnek, elképzelésnek megfelelőt választhasd.

Ha elkészült az ünnepi dekoráció a teraszon, erkélyen, jutalmazzuk meg magunkat és családtagjainkat, barátainkat egy forró csokival, teával és lazítsunk, hangolódjunk a karácsonyra!

Kapcsolódó ötletek