H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Adventi Naptár Készítése Házilag

Karácsonyi dekoráció
Nehézség:
Idő: Teljes délután

Adventi naptár készítése házilag nagyon jó móka, és egyáltalán nem nehéz, nem igényel drága eszközöket. Érdemes belevágni!

Tartalomjegyzék
Ki készítette el az első adventi naptárt?
Adventi naptár készítése házilag – ötletelés
Adventi naptár elkészítése házilag – egy világító kalendárium gyerekeknek
Adventi naptár készítése házilag, és a benne rejlő kincsek
Adventi naptár készítése házilag a párunknak
Adventi naptár készítése házilag – fő a kreativitás!

Ma ötleteket hozunk nektek ahhoz, hogy belekezdjetek az adventi naptár készítése házilag projektbe. Az adventi naptár meglepetései -elsősorban a gyerekeknek, de akár a gyereklelkű felnőtteknek is – a nap fénypontjai lehetnek. Türelemre tanít és örömteli várakozással tölt el mindenkit a naptár napi nyitogatása. Számtalan jópofa ötletet találni manapság, hogyan készítsünk adventi naptárt házilag, és saját fantáziánknak is csak a csillagos ég szab határt. Készítsétek el a gyerekeknek, párotoknak akár – felnőtt kivitelben, és csaljatok örömet, mosolyt az arcukra nap, mint nap.

Adventi zokni

Ki készítette el az első adventi naptárt?

Egy kreatív sváb édesanya találta ki az ötletet, akinek a kisfia türelmetlenül várta a karácsonyt. Az anyukája egy kartonra rávarrt 24 darab habcsókot és a gyermek minden nap megehetett belőle egyet. A kisfiú Gerhard Lang nagyon boldog volt ettől, és mikor felnőtt, eszébe jutott, hogy anyukája ötletét meg kell ismertetni a világgal, így 1904-ben elkészült az első igazi adventi naptár, melyet az egyik stuttgarti napilaphoz ajándékba adtak. A naptár a Karácsony országában nevet kapta és két kartonlapból állt, az egyik lapon 24 vallásos vers állt, a másikon 24 kis kép, ezeket kellett kivágni és összepárosítani. Ezután többféle típusa is népszerűvé vált, például a nyitható ablakos, csokikat rejtő változat is.

Adventi naptár készítése házilag – ötletelés

Az adventi naptár lényege tehát, hogy december 1-től 24-ig 24 napon keresztül minden nap tartogat valami meglepetést annak, akinek szántuk. Először is nézzünk szét a környezetünkben, mi az, ami van otthon, amiből meg tudjuk valósítani a 24 darab meglepetés elrejtését. Néhány ötlet, hogy mibe rejthetjük az apróságokat:

 • gyufásdobozok
 • wc papír gurigák
 • üres kávékapszulák
 • papírtasakok, papírpoharak
 • borítékok
 • joghurtospoharak
 • kis dobozkák stb.….

Azt is át kell gondolni, mielőtt belefogunk az adventi naptárt házilag elkészíteni, hogy milyen meglepetéseket szeretnétek beletenni. Például édesség, házi sütemény, aszalt gyümölcs, magvak, apró játékok, üzenetek? Ez azért fontos, mert az elkészítendő típust ehhez érdemes megválasztani. Ha például apróbb játékot is elrejtenénk, a gyufásdoboz vagy az üres kávékapszulás lehet, hogy pici lesz.  Mi most két ötletet fogunk nektek megmutatni, az egyik gyerekeknek szól, a másik pedig felnőtteknek, ha szeretnétek a párotokat is meglepni egy jópofa adventi kalendáriummal.

Adventi naptár poharakból

Adventi naptár elkészítése házilag – egy világító kalendárium gyerekeknek

Ehhez szükségetek lesz:

 • 1 db hullahopp karikára
 • 1-2 db LED fényfüzérre (mérettől függően)
 • 24 darab papírpohárra vagy borítékra, gyógyszeres vagy vitaminos dobozra, joghurtos pohárra vagy akár ezek kombinációjával is kivitelezhető, nem kell, hogy egyforma méretűek legyenek
 • egyszínű vagy karácsonyi mintás csomagolópapírok
 • fekete filctollra
 • vattapamacsra
 • madzagra vagy karácsonyi szalagra
 • ragasztóra
 • ollóra

A papírpoharakat, joghurtos poharakat, kis dobozokat vagy borítékokat díszítsük fel tetszés szerint. Lehetőleg mindet vonjátok be tetszés szerinti karácsonyi csomagolópapírral, akár többfélével is (ha maradt tavalyról, azokat is nyugodtan felhasználhatjátok). Ha egyszínű papírt használtok, akkor mindegyikre rajzoljatok szemet, esetleg vattapamacsból orrot, és írjatok rá egy számot 1-24-ig. Ha karácsonyi mintásat használtok, akkor azt már nem kell tovább díszíteni, mehet rá a szám.

Ezután mindegyikre csináljatok egy lyukat az akasztáshoz. Rejtsétek el benne minden napra a meglepetéseket, és ha lehet, fedjétek is le, ha pedig dobozkát használtatok, vagy borítékot, csomagolópapírt, akkor értelemszerűen becsomagolás után zárva vannak, nem látszik mi van bennük. Ha csak csomagolópapírotok van, szaloncukrot is formázhattok a becsomagolt ajándékból, ami fontos, hogy mindegyiken legyen rajta szám. A gyerekek élvezik majd, hogy nyomon követhetik melyik következik és hány nap van még hátra.

A hullahopp karikára körbe kell tekerni a LED füzért és rövidebb-hosszabb szalagokkal, madzagokkal úgy felakasztani a kis csomagokat, poharakat, dobozokat, hogy rövidebben és hosszabban is belógjanak középre, minél jobban töltsék ki a helyet. Ezután a hullahopp karikát akasszuk fel valahová, akasztóra, kép helyére stb. és december első napjától Szentestéig minden nap bontsanak ki egyet a gyerekek.

Adventi naptár készítése házilag, és a benne rejlő kincsek

Számtalan ötlet van erre is, de ha nem jut eszetekbe semmi, ezek közül is szemezgethettek:

 • édesség, apró csokik, nyalókák, rágók, cukrok – ha nem is minden napra, de néhány meglepetésdobozkába kell egy kis édesség is
 • egészséges nassolni valók (magvak, aszalt gyümölcsök)
 • ceruza, radír, hegyező, apróbb kis hasznos tárgyak
 • lego darabok – melyekből össze tud rakni a gyermek valamit pl. egy rénszarvast, szánt stb.
 • kis üzenetek, meglepik papírcetlin – pl. cirkuszba megy a család vagy forró csokit készítenek együtt, esetleg mesét néznek
 • gyűjthető matricák
 • gyöngyfűzéshez gyöngyök, betűk

Adventi naptár kicsi dobozokból

Adventi naptár készítése házilag a párunknak

Talán nem annyira elterjedt ötlet, hogy a férjünknek, feleségünknek, párunknak készítsünk egy adventi naptárat, pedig higgyétek el, ha igazán ismerjük a másikat, nem lehet melléfogni! Minden nap egy apró örömforrás lesz, és rá lehet kattanni. Vegyük elő gyermeki énünket, egy húzósabb év után mindenkinek jól esik kicsit lazítani, és és visszarepülni a gondtalan gyermekkorba. 

Vegyünk elő egy mutatós fonott kosarat vagy tárolódobozt, és ebbe tehetjük a kis adventi meglepetéseket minden napra, akár feldíszített, számozott, borítékban, akár csomagolópapírral bevont kis dobozokban, papírtasakokban. Férfiaknak akár egy fiókos csavartartóba is rejthetjük az ajándékokat, amelynek előnye, hogy az adventi időszak után megkapja a tárolót is, hasznát veszi majd a garázsban. De mi legyen benne?

Néhány tipp férfiaknak:

 • sör, üdítő, kedvenc csoki, keksz becsomagolva – megszámozva
 • apró üzenetek, belépőjegy – moziba, közös program stb.
 • valamilyen barkács készlet több részletben átadva, ha szereti a barkácsolást pl. fúrófej, csavarok stb.…

Néhány tipp nőknek:

 • tea, kávé kedvenc csoki, keksz becsomagolva -megszámozva
 • apró üzenetek, közös program meghívó, belépőjegy
 • szépségápolási termékek – pl. egyik nap egy kézkrém, másik nap egy ajakápoló a kedvenc márkájától
 • új receptek, ha szereti a főzést

Adventi naptár papírzacskókból

Adventi naptár készítése házilag – fő a kreativitás!

Nézzetek szét otthon, mi az, ami alkalmas lehet az adventi naptár készítése házilag haditervhez, illetve milyen meglepetéseket rejtenétek el bennük. Ha se időtök, de kedvetek rá, akkor a Profibarkácstól készen is rendelhettek karácsonyi dekorációt, melyet csak meg kell töltenetek személyre szóló ajándékokkal. Ha kedvet kaptatok az általunk javasolt adventi naptárak elkészítéséhez, vágjatok bele bátran és barkácsoljatok valamit, használjátok a kreatív oldalatokat! Mindenkiben van, csak elő kell csalogatni! Az igényes dekorációk, csak a tiszta lakásban mutatnak jól, a fürdőszoba nagytakarításához is adunk ötleteket!

Kapcsolódó ötletek

Idő: Teljes délután
Karácsonyi dekoráció

A karácsonyi karton kandalló közös elkészítése nagyon jó móka, érdemes vele megpróbálkozni családilag!

A karácsonyi terasz dekoráció az egyik leghangulatosabb eleme az ünnepi készülődésnek. Adunk néhány jó tippet!

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!