Műfenyő

A műfenyőről mindenkinek az év legszebb időszaka jut eszébe mégpedig nemmás mint a karácsonyi időszak. Nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy a szülinapja után mindenki a karácsonyt várja és nemcsak az ajándékozás miatt, de a hangulat és a szokások miatt. Ez az az ünnep, amikor a család összegyűlik, és úgynevezett rituálékat csinál és ilyen például a közös fa díszítés is melyhez sokan választanak műfenyőt. És ha már a díszítésnél járunk, ne felejtsük el a ház többi részét sem hiszen könnyedén feldobhatjuk otthonunkat pár LED sorral, amit megtalál nálunk is megtalál.

De miért is a fenyő a karácsony jelképe? Legyen műfenyőd!

Az örökzöldek tisztelete már a germán, a római, az egyiptomi és a kelta kultúrák hagyományvilágában is ismert volt, olykor örökzöld ág, esetleg koszorú vagy fagyöngy formájában. Néhány forrás szerint középkori szokás volt, hogy egy fiatal fát vágtak ki, ami az ifjú élet áldozatának jelképe, hasonlóan Jézushoz, aki fiatalon áldozta fel életét az emberekért. Sok egyéb legenda kötődik a karácsonyfához, például hogy Luther Márton állított gyermekének először karácsonyfát. A „karácsonyfa-állítás” szokása Magyarországon a 19. század második felében jelent meg, kezdetben főleg a német ajkú városi lakosság körében, hiszen a németek kezdték el a karácsonyfa-állítást. A források egymásnak is ellentmondanak abban a kérdésben, kinek köszönhetjük e nemes hagyományt hazánkban, de mindenesetre egy nagyon kedves kis hagyomány ez az ünnepek alatt. Az új szokás a városokban viszonylag gyorsan meghonosodott, és a hatvanas években, az adventi időszakban, Pesten fenyővásárokat tartottak.

Sokan választanak igazi fenyőt, de egyre többen vesznek műfenyőt, hiszen sokkal praktikusabb és pénztárca barátibb hosszútávon

 

Műfenyők és mesterséges fenyők

Természetvédelem okából napjainkban egyre elterjedtebb lett a műanyagból készült fenyők és fenyőágak használata, amelyek nemcsak környezetkímélőbbek a kivágott természetes fáknál, de praktikusabbak is. Az első műkarácsonyfák megalkotása óta már sokat fejlődött a műfenyők alakja és minősége is. A kereslet gyors növekedése miatt a gyártás leginkább Kínában zajlik, ahol gyorsítottak a fenyő elkészítésének folyamatán. Legelőször a 2D típusú fenyők jelentek meg, ez azt jelenti, hogy 2–3 mm széles műanyag lapokat vágnak fel és fűznek be a fenyő drótágaiba. Az ilyen fenyőfák igen olcsón állíthatók elő, ezért nagyon népszerűek. A kereslet azonban megkívánta a magasabb minőségű fenyőfát, így megalkották a 3D típusú levélszerkezetet, aminek a jellemzője, hogy a fenyőtűhöz hasonló leveleket fröccsentenek műanyagból. Az egyedi eljárás miatt ez nagyon drága technológia, így ezek a fenyők a drága fenyő kategóriába tartoznak. Nem véletlen hogy felmerült az igény egy közép-ár kategóriás fenyő megalkotására is, így a gyártók a 3D-s ágakat ritkították és a "réseket" az olcsóbb 2D-s levélszerkezetű ágakkal tömték ki.

 

Mire figyeljünk a műfenyő forma megválasztásakor?

A műfenyőforma megválasztásakor a következőkre érdemes figyelni:

  • A fenyő magassága
  • A fenyőlevelek típusa
  • A fenyőágak száma
  • A fenyőágak hosszúsága
  • A fenyő talp takarása az alsó fenyőágak által
  • A fenyő alsó átmérője (meghatározza a fenyő alakját)
  • A fenyő színe


Ne feledkezzünk meg a karácsonyfa díszítésről sem ugyan is vannak alapszabályai 

Az egyik legnagyobb kérdés minden évben, hogy melyik fatípust válasszuk, sokan a hagyományos élő fát részesítik előnyben, hiszen illatával igazi karácsonyt varázsol lakásunkban. Azonban az élő fa sok kérdést felvet, mert sokan sajnálják kivágni a fát, és pár hétnyi használat után az utcára száműzni a kiszáradt testüket, ezért a másik környezetbarát megoldás a műfenyő és persze ebből is mindenkinek megvan a kedvence. Az első és legfontosabb a karácsonyfa díszítés esetén a sorrend betartása, hiszen, ha nem tartjuk be, és a feldíszített fára próbáljuk felrakni a fényfüzért. Vagy ami még történhet, hogy elkezdjük felpakolni a díszeket, majd észrevesszük, hogy elfogyott az összes és a fa 3/4 még üresen áll.

Először magával a fával kell kezdenünk, a műfenyők esetében az első lépés a hajtogatás, a legnagyobb hiba, amit elkövethetnek az emberek, hogy nem hajtogatják ki szépen a műfenyőt, így az ágak össze-vissza állnak és emiatt ritkásnak tűnhet. Minden ág álljon kifelé, és egymástól ellentétes oldalakon, ha ezzel megvagyunk, jöhet a fényfüzér. Itt a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, hogy céltalanul rakjuk, majd a felénél elfogy, ezért rendezzük el szépen, hogy a tetejére is jusson, és a rétegek között is egyenlő távolságban legyen.

Akkor végzünk tökéletes munkát, ha sötétben is kirajzolódik a fa formája, ezután a következő mozzanata a boák és füzérek, ha ezekkel is megvagyunk, kezdhetjük is a díszekkel. A díszek esetében fontos a rögzítés, a műfenyők esetében könnyű dolgunk van, mert a díszekhez kapott kis cérnákkal is tökéletesen rögzíthetjük. Ezek után már csupán arra kell figyelnünk, hogy a fa minden részére eloszlassuk a díszeket, ne maradjanak nagyobb lyukak, vagy ne kerüljön egy helyre sok dísz, és kész is a tökéletes karácsonyfa.

 

Milyen műfenyőt válasszak?

De mindenek előtt a fát kell kiválasztani ehhez, ajánljuk weboldalunkat, hiszen rengeteg fajta, színű, és méretű műfenyő közül választhat. Csapatunk alig várja, hogy rendelést követően össze csomagolja és kiszállítsa rövid időn belül. Bátran hívja ügyfélszolgálatunk kérdésével kapcsolatban és segítünk megtalálni mindenki igényeinek a megfelelő darabot a Profibarkács.hu-n.