Hogyan Válassz Szivattyút?
Módosítva: 2024. május 27.
Létrehozva: 2022. június 03.

Hogyan Válassz Szivattyút?

Helyszín: Kert

A Profibarkácson is óriási a választék a különböző típusú és teljesítményű szivattyúkból, egy kis odafigyeléssel, néhány számítással bárki megtalálhatja a számára ideális típusú és teljesítményű szivattyút.

Tartalomjegyzék
 1. Hogyan válassz szivattyút – legfontosabb szempontok
 2. A szivattyú választáshoz ismerni kell a típusokat!
 3. Hogyan válassz szivattyút – az igények felmérése
 4. A szivattyú választáshoz határozd meg a szükséges nyomást!
 5. A nyugalmi és üzemi vízszint és vízhozam jelentősége
 6. Hogyan válassz szivattyút – gyakorlati tanácsok

Mai cikkünkben segítséget nyújtunk neked abban, hogyan válassz szivattyút, milyen szempontokat vegyél figyelembe. Óriási a szivattyú kínálat a piacon, de egyáltalán nem mindegy, hogy kerti-, búvár- vagy éppen átemelő szivattyút választasz, hiszen mindegyiknek más a feladata, amire megalkották, ráadásul a paramétereik sem elhanyagolhatók a döntésnél. Jelentős befolyásoló tényezők a víznyerő hely tulajdonságai a vízmennyiség és nyomás igény. Lássuk hát, hogyan válassz szivattyút átgondoltan!

Hogyan válassz szivattyút – legfontosabb szempontok

 • emelési magasság
 • távolság
 • szívómélység
 • áramlási veszteség
 • nyomásigény
 • folyadék, víz szennyezettsége
 • volumenigény

egyszerűbben:

 • mire használnád a szivattyút?
 • mekkora a kút átmérője?
 • mekkora a nyugalmi és az üzemi vízszint?
 • mennyi a felhasználási helyen igényelt víz mennyisége és nyomása?

Szivattyú szett

A szivattyú választáshoz ismerni kell a típusokat!

A szivattyúk piacán sokféle speciális berendezéssel találkozni, talán a legtöbb ember által ismert típus a búvár vagy más néven merülő szivattyú. A szennyvíz vagy szennyezett víz felszívására alkalmas a szennyvíz szivattyú, a kertben használt legfőbb típus pedig a kerti szivattyú. A búvárszivattyúk főként elárasztott pincékben víz kiszivattyúzására használatosak, a magasabb nyomással rendelkezők öntözésre valók, egy mélykúti típussal pedig kútmélységből szivattyúzható fel a víz. A szennyvízszivattyúk között késes típusok is megtalálhatóak, melyek feldarabolják, amit kell és működik az áramlás, nincs dugulás. A feladathoz mérten kell kiválasztani a szükséges szivattyú típusát, aztán pedig a megfelelő paraméterűt meg kell találni!

Hogyan válassz szivattyút – az igények felmérése

El kell dönteni a szivattyú választás előtt, hogy honnan szeretnénk szivattyúzni, mennyire mélyről, milyen messzire és milyen magasra kell elvinni a vizet.

 • Az emelési magasság: a gyártók mindig feltüntetik a teljes emelési magasságot. Ezt két érték adja meg, az egyik a szívómélység és a nyomóoldali magasság. Ha például egy szivattyú 30 méter magasságba tudja eljuttatni a vizet, és 3m mélységből kell tegye ezt, akkor max. 27 méter magasra tudja vinni.

Ha a gyártó a maximális nyomást adja meg, ezt át lehet számolni nyomómagassággá, mivel 1 bar nyomás megfelel 10 méter emelőmagasságnak.

 • A szállítási mennyiség: ez mutatja meg, a szivattyú percenként, óránként hány liter vizet képes szállítani.
 • A nyomómagasság és a szállítási mennyiség: minél magasabbra szállítja a vizet, annál kisebb a szállítási mennyiség. Ezt a gyártók diagrammal szokták ábrázolni a használati útmutatóban.

A szivattyú választáshoz határozd meg a szükséges nyomást!

Hogyan válassz szivattyút a szükséges nyomás szerint? Az elméleti szívómélység 10 méter, de gyakorlatban 8 méternél többre nem képesek általában a szivattyúk, és minél mélyebbről kell szivattyúzni, annál rosszabb a hatásfokuk. Nagy mélységből történő szivattyúzáshoz csakis búvárszivattyút érdemes választani. A szívótömlőt nem szabad leszűkíteni, ez rontja a hatásfokot! Mivel nyomásveszteséggel (szívó oldali veszteség, tömlő veszteség a nyomó oldalon, nyomásvesztés a szórófejek előtti csatlakozásoknál, szűkítőknél.) is kalkulálni kell, érdemes mindig nagyobb teljesítményű szivattyút választani legalább 1-2 Barral.

Magasnyomású szivattyú

A nyugalmi és üzemi vízszint és vízhozam jelentősége

A nyugalmi vízszint az a szint a fölfelszíntől mérve, ahol a kútban beáll a vízszint, ha nem történik kivétel. Az üzemi vagy más néven dinamikus vízszint, ahol a kútban beáll a vízszint a fölfelszíntől mérve, a szivattyúzás során. Ha az üzemi vízszint 8 méter alatt van, akkor felszíni szivattyút is használhatsz, ha több, mint 8-9 méter akkor búvárszivattyú használata a megfelelő.

A maximális vízhozamot a kút készítője tudja megadni. Ha kútfúró szakember készítette a kutat, akkor valószínűleg megfelelően ellátta szűrővel, hogy ne hordja a homokot a kút. Ez azért fontos, mert a szivattyúknak van homoktűrése, de ha efölött jelenik meg homok a vízben, ez már a szivattyú meghibásodásához vezethet. Ha túl nagy szivattyút vásárolsz és ez több vizet szállít a kútból,  mint a megengedett maximális mennyiség, akkor a szivattyú és a kút kárára is a vízáram homokot hoz magával. Ezt is fontos mérlegelni ha azt a kérdést járod körbe, hogy hogyan válassz szivattyút.

Tipp: Ha kerti tó építésén gondolkodsz, akkor a szivattyún kívül egyéb tótechnikai elemeket is megtalálsz nálunk.

Kerti tó szivattyú

Hogyan válassz szivattyút – gyakorlati tanácsok

Átvettük, mik a legfontosabb szempontok, mielőtt szivattyú után nézel, mikre kell odafigyelni. Most jöjjön néhány gyakorlati tanács konkrétumokkal!

 • ha pázsitot, veteményest locsolsz majd, akkor 2-2,5 bar nyomás mellett 20-30 liter/perc vízhozamra van szükség. Ha rövidítenéd a locsolási időt, nagyobb vízhozamot kell elérni. Ha pedig a kertben öntözőrendszer lett telepítve, még nagyobb nyomásra és vízhozamra van szükségünk. Fontos a betáplálási nyomás, ami általában 3-3,5 Bar, fejenként pedig 4-8 liter/perc vízfogyasztással kell kalkulálnod (pl. Extol Craft szivattyú).
 • a szivattyú paraméterein kívül az öntözőrendszer paramétereit is figyelembe kell venni. A szivattyúk teljesítményét alapvetően befolyásolja, hogy a vizet csövön továbbítják. Nem mindegy, hogy ez a cső milyen átmérővel rendelkezik. 
 • ha nagy sebességgel folyik a víz, az homokot és egyéb törmeléket is vihet magával, így ennek megfelelő homoktűrésű szivattyút kell majd választani. 50 gr/m3 homoktűrés egy ilyen szerkezet esetében azt jelenti, hogy 1 köbméter vízben maximum 50 gr homok folyhat át problémamentesen.

Tipp: Tudtad, hogy nálunk kerti kutat is lehet kapni? Nézz szét kerti kút választékunkban is!

A Profibarkácson is óriási a választék a különböző típusú és teljesítményű szivattyúkból, egy kis odafigyeléssel, néhány számítással bárki megtalálhatja a számára ideális típusú és teljesítményű szivattyút.

Ha további érdekes bejegyzéseket is olvasnál, akkor ajánljuk neked a Hogyan válassz akkumulátort című bejegyzésünket is.

Kapcsolódó ötletek