H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Mélykúti Szivattyú Telepítése és Bekötése

Kerti gépek és kéziszerszámok útmutató
Nehézség:
Idő: Teljes délután

Mai bejegyzésünkben a mélykúti szivattyú telepítése és bekötése lesz a téma, hogy a fúrt kút flottul működjön! 

Tartalomjegyzék
Mélykúti Szivattyú Telepítése és Bekötése
Mélykúti szivattyú telepítése – a jó vízhozamért jól kell szivattyút választani és körültekintően telepíteni!
Mélykúti szivattyú telepítése – 1. lépés: A szivattyú elhelyezése
Mélykúti szivattyú telepítése- 2. lépés: A szivattyú szívó ágának összeszerelése
Mélykúti szivattyú telepítése – 3.lépes: feltöltés és a nyomó oldalra csatlakoztatás
Egyéb tudnivalók a mélykúti szivattyú bekötéséhez, telepítéséhez
Mélykúti szivattyú bekötéséhez, telepítéséhez szükséges kiegészítők
Mélykúti szivattyú szakszerű bekötése és telepítése biztosítja a problémamentes üzemelést

Mélykúti Szivattyú Telepítése és Bekötése

Mai bejegyzésünkben a mélykúti szivattyú telepítése és bekötése lesz a téma, hogy a fúrt kút flottul működjön! Manapság, aki csak teheti nem a drága, vezetékes ivóvízzel locsolja a kertet, a növényeket, hanem kútvizet használ erre a célra. Ez olcsóbb is, és a növényeknek optimálisabb, mint a klórozott csapvízzel történő öntözés. Fontos, hogy a mélykúti szivattyú megfelelő paraméterekkel rendelkezzen és a telepítése is körültekintően történjen, egyébként maga a folyamat egyszerű.

Mélykúti szivattyú telepítése – a jó vízhozamért jól kell szivattyút választani és körültekintően telepíteni!

Ha a fúrt kutunk üzemi vízszintje a felszíntől számítva mínusz 6 méter alatt van, ebben az esetben mélykúti szivattyú telepítése szükséges. Leggyakrabban a folyamatos és bőséges vízellátást adó kutak mélysége meghaladja a 10 métert, és ezek a szivattyúk már mély szívófejesek, fizikailag képesek az ilyen mélységből történő szívásra. Az optimális szivattyú megtalálása, bekötése és karbantartása lesz a kulcs a megfelelő vízellátáshoz. A kiválasztás során törekedni kell rá, hogy a szivattyú teljesítménye a legjobban megközelítse a kút maximális teljesítményét. Ekkor a leggazdaságosabb az üzemeltetés és a legeredményesebb a megtérülés. Szivattyú kiválasztásánál érdemes szakember tanácsát kérni!

Nagyon fontos, hogy engedélyező eljárást kell lefolytatni annak, aki házi ivóvízigény vagy öntözésre szeretne kutat létesíteni. Az engedélyezést az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságnál, mint a vízügyi hatósági jogkört gyakorló területi vízügyi hatóságnál vagy a települési önkormányzat jegyzőjénél, mint a helyi vízgazdálkodási jogkört gyakorló szervnél kell lefolytatni.

Kerti kút

Mélykúti szivattyú telepítése – 1. lépés: A szivattyú elhelyezése

Ha csak kerti öntözésre használjuk a szivattyút, a kút tetején szabadon is elhelyezhető. Ekkor is gondoskodni kell róla, hogy lehetőleg ne érje csapadék. (Aki fúrt kútból oldja meg az otthona vízellátását, ott gépészeti aknára is szükség lehet) Telepített kerti aknába is elhelyezhető a szivattyú. A bekötésnél lehetőleg hollandis csőkötés alkalmazása javasolt, ez hollanderrel valósul meg, ami két menetes végű csődarabot képes biztonságosan összekötni. Ennél a kialakításnál a menetes csővégekre olyan toldatokat csavarunk fel, amelyeket csőanya (hollandi) segítségével szoríthatunk össze. A hollandis csőkötés megkönnyíti a téliesítés elvégzését.

Mélykúti szivattyú telepítése- 2. lépés: A szivattyú szívó ágának összeszerelése

A fúrt kút létesítésénél egy PVC cső található, amelyre egy gumigyűrűvel ellátott csatlakozó könyököt kell tenni, ehhez egy köztes átalakítóval lehet csatlakoztatni a szivattyú szívó bemeneti oldalát. Az átalakító elé a szakemberek egy rézből készült visszacsapó szelepet is szoktak betenni, ez lényegében az átalakító és a PVC csatlakozó könyök közé kerül. Ennek funkciója, hogy amikor a szivattyút kikapcsoljuk, ne tudjon belőle visszafolyni víz a szívócsőbe.

Mélykúti szivattyú telepítése – 3.lépes: feltöltés és a nyomó oldalra csatlakoztatás

Amikor végeztünk a szívó ág összeszerelésével, fel kell tölteni a szivattyú házát és a szívó csövet vízzel. Ezután össze kell szerelni a nyomó oldalt és kész van. A nyomó oldalra megfelel a ¾” -os  locsolótömlő. Erre mehet a locsolópisztoly.

Beüzemelés előtt a kerti szivattyúban és szívótömlőjében levegő található. A víz és a levegő áramlástani szempontból azonban eltéréseket mutat, így ebben a helyzetben a víz szállítására csak önfelszívásra képes szivattyú alkalmazható. Ezek a szivattyúk képesek a mélyebben lévő vizet felszívni, a levegőt kidolgozni, majd biztosítani a folyamatos folyadékáramlást.

Szivattyút telepítő férfi

Egyéb tudnivalók a mélykúti szivattyú bekötéséhez, telepítéséhez

 • a rendszerbe be lehet szerelni áramlás érzékelőt is, hogy ne kelljen a ki és be kapcsolással bajlódni. Ha viszont emellett döntünk, egy szűrőt is be kell tenni a szivattyú és az áramláskapcsoló közé, hogy védje a homoktól.
 • a bekötéshez szükséges szerelvények attól függenek, hogy tömlővel vagy merev csővel oldjuk meg a vízszállítást. Aki tömlő mellett dönt, használjon gyors tömlőcsatlakozót!
 • bekötéshez szükség lesz réz közcsavarra (1” -osra), ez külső menetesre alakítja, általában 1” -os belső menet van a szivattyún.
 • a szivattyú szívó oldalán mindenféle fojtás elkerülendő, így a szűrő is.
 • A megengedett maximális szívómélység mindig szerepel az önfelszívó szivattyúk dokumentációjában, tehát csak annyi a dolgunk, hogy erre ügyeljünk és ezt ne lépjük át, ne akarjunk mélyebbről szívni, mert nem fog sikerülni.

Mélykúti szivattyú bekötéséhez, telepítéséhez szükséges kiegészítők

 • 1” réz közcsavar
 • rézből készült visszacsapó szelep
 • gumigyűrűvel ellátott csatlakozó könyök
 • ¾ locsoló tömlő, tömlővég/KPE csövek- pl. öntözőrendszer
 • locsoló pisztoly
 • gyors tömlőcsatlakozó

Szükség lesz még hosszabbító elosztóra is, áramvételezési lehetőséghez.

Locsolás kannával

Mélykúti szivattyú szakszerű bekötése és telepítése biztosítja a problémamentes üzemelést

Az önfelszívó szivattyúk telepítése nem nehéz feladat, ha követjük a lépéseket és körültekintőek vagyunk. A gyártók visszajelzései alapján a szivattyúk meghibásodásának több, mint 90%-a a nem megfelelő telepítésből adódik. Télre a szivattyút érdemes fagymentes helyre tenni, előtte a benne lévő vizet kiönteni. Az alapos bekötéssel és minimális karbantartással sokáig használhatók problémamentesen a mélykúti szivattyúk. Ha már kútvízzel tudunk spórolni, akkor ne hagyjuk csöpögni a csapot, a Csöpögő csap javítása házilag című bejegyzésünkben elmondjuk a hogyant. Tipp: Érdemes esővízgyűjtő telepítésén is gondolkodni.

 

Kapcsolódó ötletek

Idő: Teljes délután
Kerítés és térelválasztó ötletek

A kertkapu, vagy vadászkapu készítése házilag se tartozik a legbonyolultabb munkák közé, Kevés alapanyag, kevés szerszám, és egy költséghatékony megoldás.

Idő: Teljes délután
Kertgondozás és haszonnövények

A gyomnövény vagy más néven dudva, gaz olyan növény, amelyeket nem mi vetettünk, mégis nőnek, haszontalanok a kertben, sőt kimondottan károsak.

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!