Hogyan válassz akkumulátort
Módosítva: 2022. június 09.
Létrehozva: 2022. május 27.

Hogyan válassz akkumulátort

Hogyan válassz akkumulátort a mai kor követelményeinek megfelelően? Ma ezt a témát járjuk körbe alaposan.

Tartalomjegyzék
 1. A megfelelő akkumulátor kiválasztása
 2. Hogyan válassz akkumulátort fő típusok szerint
 3. Ma már ne válaszd a Nikkel-Kadmiumot!
 4. Nikkel – Metal Hidrid? Talán..
 5. LI–ION – ezt nyugodtan választhatod!
 6. Hogyan válassz akkumulátort a mai igényeknek megfelelően?
 7. Hogyan válassz akkumulátort, ha több géphez is használod?
 8. Hogyan válassz akkumulátort a megfelelő paraméterekkel?

A megfelelő akkumulátor kiválasztása

Akkumulátor választásához ismerni kell a kínálatot, és hogy milyen paraméterekre kell odafigyelni, hogy az elvárásokhoz legjobban illeszkedő típust sikerüljön megvásárolni. Akkumulátor szükséges az autókba is, de az akkus szerszámgépek működéséhez is.  A gyártók az akkumulátoros gépekhez 3 féle típust alkalmaznak, jó, ha tudod, melyik mit tud, és mire számíthatsz, ha megvásárolod. Megmutatjuk hogyan válassz akkumulátort!

Akkumulátor

Hogyan válassz akkumulátort fő típusok szerint

A szóban forgó 3 féle akkumulátor típus az alábbi:

 • NI-CD: ez a legrégebbi fajta, Nikkel-Kadmium akkumulátor
 • NI-MH: Nikkel- Metal Hidrid típus
 • LI-ION: a harmadik és napjainkban is leggyakrabban használt és legelterjedtebb akkumulátor technológia, a Lithium-Ion.

Ma már ne válaszd a Nikkel-Kadmiumot!

A Nikkel -Kadmium akkumulátorok forgalmazása folyamatosan szűnik meg, 2017 óta az EU-ba importálni már nem lehet, csakis a készleten lévő termékeket adhatják el az üzletek. Ennek az akkumulátor típusnak nagy előnye (volt), hogy olcsó és legtöbb esetben újratölthető. Hátrányai viszont elsősorban a memória effektus, ami szerint ha egy ilyen akkumulátort több esetben is félig töltött állapotban kezded tölteni, ezt az akksi megjegyzi, és ezt az állapotot tekinti teljesen feltöltöttnek. Ezt a típust minden esetben teljesen le kell meríteni aztán tölteni. Ellenkező esetben nem lesz hosszú életű.

Másik hátránya, hogy veszélyes anyagokat tartalmaz, kiemelt fontosságúnak számítanak a kadmium káros hatásai. A környezetben vagy az emberi szervezeteben komoly károsodást okozhat a halmozódása. Figyelni kell a megfelelő hulladék kezelésre is, ha már nem használjuk.

Akkumulátor kiválasztása

Nikkel – Metal Hidrid? Talán..

Ez a típusú akkumulátor nem tartalmaz mérgező vegyületet, és energiából is többet képes adni, mint az NI-CD, nagyjából 15-40 %-kal.  Kevésbé jelentős a memória effektus és a tömege is alacsonyabb. Hátrányként tartják számon, hogy hamarabb lemerülnek és az újratöltések lehetősége is korlátozott. Profi gyártók jellemzően már nem ezzel gyártják az akkus gépeket. Maximális teljesítményüket megtartják viszont a teljes lemerítésig. Egyébként a felépítését tekintve a nevéből is eredően a pozitív oldalon nikkelt tartalmaz, a negatív oldalon hidrogénmegkötő fémötvözetet.

LIION – ezt nyugodtan választhatod!

A LI-ION akkumulátorok a legmodernebbek közé tartoznak. A lítium könnyű fém, így az ebből elkészült akksik könnyebbek és tartósabbak, mint a nikkel alapúak. Nincs memóriaeffektus, lassan veszíti el a töltést. A nagyobb kapacitás és cellafeszültség következtében energiasűrűsége jóval magasabb, mint az előző két típusnak. (a kadmiumosnak a 3-szorosa, a metal-hidridnek körülbelül 1,5-szöröse). Áruk viszonylag magas, de ez amiatt van, mert folyamatosan fejlesztik, hogy minél kisebb, könnyebb, de egyre jobb teljesítményük legyen.

Nagyon nagy előnye, hogy nincs memória effektus, hiszen így az akkumulátort bármely állapotban tölthetjük. Arra viszont törekedni kell, hogy a töltést ne szakítsuk félbe, ha lehet! Ezt a típusú akkumulátort ne tárod töltetlenül, legalább félig legyen feltöltve, ha hosszabb ideig nem lesz használatban, akkor is! Ez az akkumulátor fajta nem kedveli az extrém időjárást, sem a túlzott meleget, sem a jelentős fagyokat nem bírja. Előnye ennek az akkumulátornak, hogy nincs önkisülés, rövid a töltési idő, kisebbek és könnyebbek, élettartamuk legalább 2-3 év, de ez nagyban márkafüggő, milyen beépített akucella és töltőrendszer van benne.

Hogyan válassz akkumulátort a mai igényeknek megfelelően?

A vezeték nélküli szerszámgépek működését a bennük lévő akkumulátor biztosítja. Nem csak maga a szerszámgép fontos, de az akkumulátor megléte ezekhez a gépekhez nélkülözhetetlen, arról nem beszélve, hogy mennyivel jobb, ha egy modern akkumulátor típussal rendelkezünk. A felhasználói igényekhez igazodnia kell az akksi kapacitásának, töltési idejének vagy tárolási módjának, hiszen így képesek biztosítani az elvárt előnyöket!

Hogyan válassz akkumulátort, ha több géphez is használod?

Igen, ez több gyártó esetén lehetséges. Talán az Einhell az egyik legismertebb a Power-X-Change családjáról. Ennek az a különlegessége, hogy az ezzel a jelzéssel ellátott összes gép akkumulátora kompatibilis a többi géppel is. Ez azt jelenti, hogy elég egy olyan gépet vásárolnod, amihez töltő és akkumulátor is tartozik, ezután pedig a többi gépet olcsóbban beszerezheted akku és töltő nélkül, mégis tudod használni a termékcsalád meglévő töltőjével, akkumulátorával. Ez a gépcsalád egyre bővül. Ha sok szerszámgépre van szükséged, érdemes megfontolnod, hogy lehorgonyzol egy márkánál, és kihasználod ezt a lehetséges előnyt!

Akkumulátor típusok

Hogyan válassz akkumulátort a megfelelő paraméterekkel?

Nagyon fontos figyelembe venni az akkumulátor típusát tehát, a kapacitását (Ah), a töltési idejét, a feszültséget. Nem elhanyagolandó, hogy a cella túlmelegedés elleni védelemmel ellátott -e? A cellák célzottan külön tölthetők -e? Rendelkezik -e töltöttségi szintjelzővel (LED)? Ütésvédelemmel rendelkezik -e az akksi? Pornak, rozsdának vagy fizikai behatásnak mennyire áll ellen? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket kell átgondolni, mielőtt akkumulátort választasz. Fontos, hogy megbízható gyártó termékét válaszd, nem érdemes kétes eredetű akkumulátorokkal foglalkozni. Hosszútávon mindig bebizonyosodik, hogy „Olcsó húsnak híg a leve”.

Ha éppen szerszámgépek beszerzése, cseréje előtt állsz, figyelmedbe ajánlunk egy másik hasznos bejegyzést, a fúrógép választásáról! Sok hasznos információ, hogy átgondoltan dönthess!

Kapcsolódó ötletek