Praktikus Tárolási Ötletek Garázsba
Módosítva: 2024. március 28.
Létrehozva: 2022. május 18.

Praktikus Tárolási Ötletek Garázsba

Érdemes rászánni az időt a garázsban a tárolási megoldások kialakítására, átgondolására, mert kis helyen is hihetetlenül sok minden el fog férni, ha okosan dolgozunk.

Tartalomjegyzék
 1. Miért kellenek a praktikus tárolási ötletek a garázsba?
 2. Tárolási ötletek garázsba – nézzük át, miket kell tárolni!
 3. Rendhagyó tárolási ötletek garázsba – a tárolók beszerzése, felkutatása
 4. Tárolási ötletek garázsba profiktól
 5. Praktikus tárolási ötletek garázsba – az optimális helykihasználás
 6. Praktikus tárolási ötletek a garázsba és mindennek meglesz a helye!

Neked is kellenek praktikus tárolási ötletek garázsba? A rendszerre ugyanúgy szükség van, mint bent a házban. Egyrészt rengeteg olyan eszköz, gép, szerszám, felszerelés van a ház körül, amiket használaton kívül tárolni kell valahol, másrészt, ha mindennek helye van és mindent rendben tartunk, sokkal egyszerűbb lesz az életünk, nem kell időt tölteni a keresgéléssel. Bizonyított tény, hogy a tiszta, rendezett környezet építő jelleggel hat az emberre, kreatívabb, jobb kedvű, felszabadultabb. Tartsuk hát rendben a garázst is, mutatunk pár praktikus tárolási ötletet, tartsatok velünk!

Miért kellenek a praktikus tárolási ötletek a garázsba?

A garázst hajlamosak vagyunk elhanyagolni, ha takarításról, rendrakásról van szó, pedig egyszer kell alaposan megcsinálni, aztán csak mindig mindent a helyére visszatenni. Ennyire egyszerű! Rengeteg kerti szerszám, barkács szerszám, autófelszerelés, medence kiegészítő stb. összegyűlik az évek során egy háztartásban, amelyeket tárolni kell. Okos tároló megoldásokkal kihasználhatjuk a legkisebb helyeket is és mindig tudni fogjuk, hol keressük amire éppen szükségünk van.

Fali szerszám tartó

Tárolási ötletek garázsba – nézzük át, miket kell tárolni!

Minden garázs más és más, mint ahogy nincs két egyforma lakás, egyforma életvitel. Megszámlálhatatlan mennyi féle dolgot tárolnak az emberek a garázsokban. Általánosságban azért van jónéhány tárgykör, amit az emberek, családok többsége garázsban tart. Ezek leggyakrabban:

 • autó/motor felszerelések (téli, nyári gumik, tisztító eszközök, alkatrészek, takaróponyva stb.)
 • kerékpárok és ezekhez kapcsolódó kiegészítők, felszerelések
 • kerti pavilon, gumi vagy fémvázas medence, tartozékok, esetleg kerti bútorok, napvitorla, kerti tó kiegészítők
 • kinti porszívó pl. autótakarításhoz, nagynyomású mosó, száraz-nedves porszívó
 • gyerekjátékok
 • túrafelszerelések, peca cuccok, sportfelszerelések (gördeszka, focilabda stb.)
 • kerti szerszámok, eszközök, gépek (fűnyíró, ágvágó, robikapa, permetező)
 • barkács szerszámok, eszközök

A kerti szerszámokat, barkács eszközöket sokan a műhelyben tárolják, de ha nincs más lehetőség, általában a garázsban kapnak helyet ezek is, ekkor még inkább szükségesek a praktikus tárolási ötletek garázsba.

Rendhagyó tárolási ötletek garázsba – a tárolók beszerzése, felkutatása

Egy jól átgondolt tárolási rendszer sokat segíthet, hogy rendet tudj tartani a garázsban, és még hely is maradjon az autónak, meg persze közlekedni, megközelíteni a felszereléseket.

Legjobb, ha az egész garázst kipakoljuk, mert akkor pontosan látjuk milyen tárgyaknak kell helyet biztosítani, és szortírozni is tudunk, esetleg kidobni felesleges kacatokat, de ilyenkor szoktak kincsek is előkerülni, olyan dolgok, amikről el is feledkeztünk az évek során, vagy azt hittük, hogy elvesztek.

Mielőtt bármit megvásárolnánk, nézzünk körül a házban, műhelyben, hogy mi az a tároló megoldás, ami esetleg rendelkezésünkre áll, és azt hasznosítsuk! Például régi konyhaszekrény, gardróbszekrény vagy akasztók, kampók, karton és műanyag dobozok, esetleg polcok. Ezek után a tárolandó tárgyakat és a hely adottságait figyelembe véve szerezzük be amire még szükségünk van. Ezek igazán rendhagyó tárolási ötletek garázsba, és még a természetet is védjük, ha második életet adunk bútorainknak!

Tárolási ötletek garázsba profiktól

 1. Mindenképpen szerezzünk be 1-2 vagy több műhelypolcot(a tárgyak mennyiségétől és a rendelkezésre álló helytől függően). Ezeken sok minden tárolható átláthatóan, könnyen hozzáférhetően. Ötlet: ha a helyünk véges, de rengeteg dolognak kell megoldani a tárolását a garázsban, igyekezzünk a plafontól a padlóig kihasználni az összes helyet. Ehhez lehet például olyan megoldásokat alkalmazni, mint például a műhelypolcokat a falhoz rögzíteni és akár több méretet alkalmazni, egymás alá-fölé szerelni, de legalábbis úgy alkalmazni a polcokat, hogy az egész falat beborítsák egészen a plafonig. Magasabbra tudunk tenni olyan dolgokat, amelyek ritkán kellenek csak, és nem gond a nehézkesebb elővételük.
 2. Szerezzünk be pár darab műanyag ládát vagy dobozt, hogy szortírozni tudjuk az apróbb dolgokat.  Ötlet: műanyag alkatrésztároló dobozokat is választhatunk erre a célra, ezek előnye, hogy az egyik oldalfaluk lentebb helyezkedik el, könnyű belenyúlni és kivenni a kívánt tárgyat. Ezermesterek szerszámkocsit is beszerezhetnek.

Fali tároló garázsban

Ha van sok kartondobozunk, azok is megfelelnek a célnak, fel is címkézhetjük akár, hogy lássuk miket tettünk bele, illetve ezeket is kialakíthatjuk kis bevágással úgy, hogy könnyebb legyen belenyúlni, rálátni a benne tárolt dolgokra.

 • Ha a kerti szerszámokat és a barkács eszközöket is a garázsban tároljuk, ezek számára fali szerszámtartót, guruló szerszámkocsit mindenképpen érdemes használni, helytakarékos, és rendezetten tartja a szerszámokat.
 • Ötlet: ha a bicikliket is a garázsban tudjuk tárolni, ezekre igazán praktikus megoldás a plafonra rögzíthető kerékpár liftek használata.
 • Szereljünk a falra néhány nagyobb akasztót, amelyre tudjuk majd akasztani például a kisebb alu létrát, például a Neotól szuper erős műhelyi célra szánt akasztókat találunk, amik tökéletesek a garázsba. Érdemes még néhány fali univerzális tartót is beszerezni és rögzíteni, melyekre felfogathatók a kerti szerszámok, a seprű vagy partvis, a kültéri terasz felmosó stb.
 • Ötlet: ha a kandallóba, kályhába szükséges feldarabolt fahasábokat is a garázsban kell tárolni, használjuk hozzájuk állítható méretű hasábtárolót.
 • Ötlet: kültéri gyerekjátékok, vagy olyan tárgyak tárolására, amelyek biztos, hogy tavaszig, nyárig nem kellenek, használhatunk nagyobb, zárható kartondobozokat, ezeket akár egymásra is lehet pakolni, hiszen úgysem vesszük elő következő szezonig. Esetleg írjuk rájuk mit tettünk bele. Ilyenekbe elrakhatóak a szétszerelt kerti pavilonok, fémvázas medencék, kerti tó kiegészítők, melyeket fagymentes helyre kell vinni télre, gyerekjátékok, kültéri nem fagyálló kaspók stb.

Praktikus tárolási ötletek garázsba – az optimális helykihasználás

A garázsnak általában 4 fala van, amelyből az egyiken a garázskapu, tehát oda nem tudunk pakolni. A másik 3 falat érdemes úgy megosztani, hogy az egyikre kerüljenek a polcok, a másikra fali szerszámtartók, akasztók, a harmadikon, ahol a legkevésbé zavaróak a garázsba közlekedésnél pedig beállíthatóak a nagyobb gépek, fűnyíró, robikapa, magasnyomású mosó, a sarokba a nyári/téli gumik stb., esetleg feléjük, ha fér, kerülhetnek a liftes bicikli tárolók a biciklikkel együtt. A polcokon dobozokat, szerszámgépeket tárolhatunk, fúrót, kéziszerszámokat, autó vagy motor alkatrészeket, kerékpáros felszereléseket. A különböző dobozok kiválóan alkalmasak a kategóriánkénti szortírozásra, csinálhatunk külön dobozt a peca felszereléseknek, az autójavító eszközöknek, az autóápolási szereknek, gyerekjátékoknak stb. tetszés szerint.

A legalsó és szemmagasságig érő polcokra tegyük azokat, amik gyakrabban kellenek, és feljebb, amik csak ritkábban. Ha egy kiselejtezett gardróbszekrényt használunk a garázsban, az alsó részébe tehetjük például a krokodilemelőt, a kinti porszívót, feljebb a polcokra a dobozokat. A fali akasztókra is sok felszerelés mehet, melyeket egyébként sem tudnánk polcon tárolni. Ha fát is tárolunk a kandallóba, lehetőleg a garázsajtóhoz közel legyenek, minél kevesebbet kelljen cipekedni velük, mikor be kell vinni a házba, és az autót sem fogjuk véletlenül összekarcolni amikor kerülgetjük.

Mennyezeti tárolók

Praktikus tárolási ötletek a garázsba és mindennek meglesz a helye!

Érdemes rászánni az időt a garázsban a tárolási megoldások kialakítására, átgondolására, mert kis helyen is hihetetlenül sok minden el fog férni, ha okosan dolgozunk. Egyszer kell alaposan megcsinálni, aztán csak fent kell tartani a rendet, a rendszert! Egy háztartásnak fontos része a garázs, de kevesen vannak abban a szerencsés helyzetben, hogy a garázsban csak az autót kell tárolják. Általában helyszűke miatt sok egyéb mást is be kell zsúfolni ebbe a helyiségbe, de fontos, hogy ne az útban legyenek lepakolva a dolgok, és az is, hogy pontosan tudjuk hová nyúljunk, mikor szükség van valamire.

Praktikus tárolási ötletek garázsba című bejegyzésünkben leírtak alkalmazásával a garázsunk is hasonlóan rendezett lesz, mint az otthonunk! Vágjatok bele és meglátjátok mennyivel jobb érzés lesz egy rendezett garázsba bemenni, mint egy összezsúfolt, átláthatatlan lomosba, ahol soha semmi nincs meg, nincs a helyén! Olvastad már a hasítófejszékről szóló bejegyzésünket?

Kapcsolódó ötletek