heatlucky-futheto-termekek

Az 5 leggyakoribb komposztálási hiba
Módosítva: 2024. május 14.
Létrehozva: 2023. február 02.

Az 5 leggyakoribb komposztálási hiba

A komposztálásról már olvashattál korábbi írásunkban, most szedjük össze, milyen hibákat érdemes elkerülnöd, hogy sikeres legyen a végeredmény.

Tartalomjegyzék
  1. Egy kis komposzt-történelem
  2. A komposztálás szabályai - 5 leggyakoribb komposztálási hiba
  3. Komposztálási hiba, amire nem gondolsz esetleg: idő előtt használod fel a komposztot
  4. Komposztálj okosan - leggyakoribb komposztálási hibák elkerülése!

Egy kis komposzt-történelem

A komposztálás, mindamellett, hogy a talaj minőségét javítja, a háztartási hulladék egyharmadának eltüntetését is aktívan segíti.

Már az ókorban is ismerték és használták a komposztálást, így megnyerte a legősibb hulladékfelhasználási eljárás címet a képzeletbeli környezetvédelmi versenyen. Őseink hamar rájöttek, hogy az egymásra halmozott növényi hulladék rothadásnak indul, akárcsak az a természetben tapasztalható. Igaz, ez a folyamat a komposztálás által kicsit gyorsabban megtörténik, így felhasználható a termelés során.

Napjainkban a környezettudatos életmód részévé vált a hulladék komposztálása, ami ökológiai szempontból roppant jelentős folyamat.

Természetesen, mint mindennek, a komposztálásnak is vannak nehézségei, most ezekre szeretnénk felhívni a figyelmed.

Komposztálás

A komposztálás szabályai - 5 leggyakoribb komposztálási hiba

1. Nem megfelelő alapanyagot teszel a komposztálóba

Korábban írtunk arról, mit szabad és mit nem ajánlatos a komposztálódba tenni ahhoz, hogy megfelelő minőségű komposztot kapj végeredményként. Amit határozottan felejts el, azok az állati eredetű és kommunális hulladékok, ételmaradékok, beteg növényi részek, olajok, festékek, vegyszerek, üveg, műanyag, stb. Ha ilyesmi kerül a bomlásnak indult anyagok közé, akkor olyan baktériumok szaporodnak el, amelyek károsak a környezetre – nem beszélve a kemikáliákról, aminek semmi keresnivalója nincs a természetben. Erre mindenképpen fontos odafigyelned, ahogy arra is, hogy egyes termékek nem bomlanak le idővel sem.

Komposztálás körgorgás

2. Nem szellőzik jól a komposztálód

Megfelelő szellőzésre szükség van a lebomló folyamatokért felelős gombák és baktériumok életben maradásához. Ha azt tapasztalod, hogy rohad a felgyülemlő kupac és rossz szaga van, mindenképpen mozgasd át és oldd meg a szellőzését. Fontos, hogy a rohadó részt távolítsd el a komposztálóból. Vannak esetek, mikor a lágyszárú gyomok és a túl sok gyümölcs összerohad ennek következtében és emiatt elfolyik.

Tipp: Melyik a legjobb komposztáló típus? Olvasd el cikkünket.

3. A nedvességtartalom nem ideális

A lebomló folyamatokhoz szükség van nedvességre. Ha túl száraz, vagy túl nedves, egyaránt kedvezőtlen a rothadásért felelős mikroorganizmusoknak. Amennyiben vágott füvet is teszel a komposztba, abban az esetben nem szükséges pótolnod a vizet, mert ez elegendő nedvességet juttat bele. Száraz helyen érdemes néha utána öntözni. Ha túl sok víz jut bele (eső, túlöntözés, stb. miatt), akkor ugyanazzal a problémával szembesülhetsz, mint nem megfelelő szellőzés esetén. Éppen ezért érdemes jól megválasztani a komposztáló helyét, ezzel további fejtörést spórolva meg magunknak a későbbiekben.

4. A „zöld” és „barna” összetevők aránya nem elégséges

A zöld, magas nitrogéntartalmú összetevők közé soroljuk a gyümölcs- és zöldségmaradványokat, a kávézaccot és teafüvet, no meg a különféle növényi részeket.

A barna, széntartalmú komposztálható anyagok a komposztálóban nagyobb arányban kell, hogy szerepeljenek a kiváló minőségű végeredmény előállításához. Idetartoznak például a faágak, gallyak, szalma is. A rétegrend kialakítása nagyon fontos a komposztálás során, ugyanis a gallyakat alulra kell rakni, amivel egy minimális légrést képezünk. Így növeljük a szellőzését és ezáltal könnyebben lebomlik maga a gally is a fölé helyezett lágyszárú, könnyebben bomló növényi részek és a föld keverékétől.

Komposztálási hiba, amire nem gondolsz esetleg: idő előtt használod fel a komposztot

A jó komposzt előállítása nagyjából egy szezont ölel fel (tavasztól-őszig). A komposzt kijuttatási ideje általában a tavaszi időszakban történik. Általában beforgatással juttatjuk a termőtalajba, de van, aki csak kiszórja a veteményesbe. Ezzel sem vétünk hibát, a csapadék ugyanis bemossa a földbe a tápanyagot, ezzel segítve a körforgást.

A nitrogén azonban így nem tud megfelelően hasznosulni, illetve a rosttartalom sem javítja a talajminőséget.

Tipp: Használj  minőségi, ergonomikus kialakítású lapátot és ásót a kerti munkákához!

Komposztálj okosan - leggyakoribb komposztálási hibák elkerülése!

Ahhoz, hogy a belefektetett energiád megtérüljön, érdemes jól átgondoltan és felkészülten belekezdeni a komposztálásba. Ha betartod az alapszabályokat, és odafigyelsz a komposztálás házilag könnyű lehet, kiváló minőségű tápanyagot készíthetsz a növényeidnek otthon a növényi hulladékokból, nem mellesleg ezzel a környezetvédelem aktív résztvevője is leszel.

Tipp: a kerti hulladék hatékony, és praktikus összegyűjtéséhez használj lombgyűjtő zsákot. Például az Extol Craft henger alakú levélgyűjtő ideális választás lehet.

A folyamathoz szükséges komposztálót meg tudod vásárolni a Profi Barkács oldalán is, többféle típus közül választhatod ki a számodra megfelelőt.

Ha a levágott ágakat, gallyakat is komposztálnál, akkor vegyél ágaprítót! A Hogyan válassz ágaprítót című bejegyzésünk segítségedre lesz ebben!

Kapcsolódó ötletek