riwall-kampany

Komposztálás Házilag
Módosítva: 2024. május 14.
Létrehozva: 2022. május 24.

Komposztálás Házilag

Nehézség:
Idő: Kevesebb, mint 20 perc

Komposztálás házilag. Elmondjuk hogyan és mit komposztálj, a legoptimálisabb eredményért.

Tartalomjegyzék
  1. Komposztálás házilag – legfontosabb, hogy legyen komposztálód!
  2. A házi komposztáló kritériumai – a komposztálás házilag művészete
  3. Komposztálás házilag. De mik kerülhetnek a komposztálóba?
  4. Komposztálás házilag – mi történik a hulladékkal az érés során?
  5. A házi komposzt felhasználása után…

A házilag komposztálás előnyei, hogy mindamellett, hogy a kertünk, növényeink számára hasznos tápanyagot állítunk elő, még a háztartási hulladék mennyiségét is okosan csökkentjük közben. A kertből, a konyhából kikerülő szerves hulladékok zöme értékes talajjavító anyaggá alakítható egy kis tudatossággal. Adunk számotokra egy kis útmutatót, mit tegyetek, és mit ne tegyetek a komposztálóba, mire figyeljetek, amikor a komposztálás házilag a terveitek közé kerül!

Komposzt

Komposztálás házilag – legfontosabb, hogy legyen komposztálód!

A komposztáláshoz akár készen is vásárolhattok komposztálót, de ha van faanyagotok, vagy nagyobbat készítenétek, mint a készen kaphatók, a legpraktikusabb megépíteni saját magatoknak. Ha esetleg raklapotok van hozzá, – házépítés, házfelújítás során cserép, térkő stb. építőanyagok elhasználása után gyakran megmarad -, tökéletesen megteszi a komposztáló saját kezű kialakításához. Elő a jó öreg akkus fúrócsavarozóval, és indulhat is a munka! A kész műanyag komposztálók akkor elegendőek általában, ha a komposzt alapanyag nagy része konyhából kerül ki, akinek kertje van, ott legtöbb esetben tetemes mennyiségű zöldhulladék is keletkezik.

Földdé vált komposzt

A házi komposztáló kritériumai – a komposztálás házilag művészete

Melyik a legjobb komposztáló típus? Nézzük röviden:

  • méret: igazodjon a kerted, és a komposztálandó anyag mennyiségéhez. Egy átlagos kertbe 1,5*1,5 méteres komposztálónál nem érdemes kisebbet kialakítani.
  • alapanyaga: lehet fából, dróthálóból és sok más anyagból, akár raklapból is. Fontos, hogy ne legyen teljesen zárt, tömör, jusson levegőhöz, de túl hézagos se legyen!
  • az egyik oldala legyen kivehető, kitermelés, forgatás esetén igen jól jön.
  • a teteje legyen levehető vagy felhajtható, ha napokig, hetekig esőzés várható, érdemes lefedve tartani.

A Profibarkács webruházban a Nature márkától több méretben is találhatsz megfelelő komposztálót (például Nature Komposztáló, műanyag, 600L).

Komposztláda

Komposztálás házilag. De mik kerülhetnek a komposztálóba?

A házi komposztálás egyik sikerének kulcsa az úgynevezett barna és zöld anyagok megfelelő aránya, ami lehetőleg fele-fele mennyiségűnek kell lennie. A zöld hozzávalók biztosítják a gyors rothadást és a megfelelő nedvességet, melyek: egynyári gyomok, állati trágya szalmával, sárgarépa végek, citrusfélék haja, kávézacc, vágott virágok, gyümölcsök héja, rostja, lenyírt fű, széna, levágott sövény, szobanövények maradványai, lemetszett puha ágak, zöldségek héja, pépje stb. A barna hozzávalók lassabban rothadnak, ezek biztosítják a légzését a komposztnak. Ezek az avar, kartonpapír, fenyőfa, tojástartó dobozok, tojáshéj, örökzöld, haj, szőr, kukoricacsőr, teafilterek, tealevelek, tűzifa hamuja stb. Sohasem szabad beletenni a csontokat, macskaalmot, kutya- és macska ürüléket, állateledelt, műanyagot stb.

A konyhában érdemes egy lyukkal ellátott fedeles tárolóban gyűjteni a szerves hulladékot, amik a háztartásban keletkeznek. A kertben keletkezett alapanyagok közül a gallyakat törjük 5-7 cm-es darabokra, vagy ágaprítóval daraboljuk fel, ha nagyobbak akadnak. A komposztálás házilag, a saját kertünkben nem bonyolult, csak ezt a néhány szabályt kell betartani.

Komposztálás házilag – mi történik a hulladékkal az érés során?

A komposztunk hőt termel, a halom belsejében télen sem áll le az érési folyamat. Ősszel és tavasszal érdemes 2-3 alkalommal átforgatni az egészet, hogy a nedvesebb és szárazabb, továbbá a szénben és nitrogénben dúsabb anyagok jól elkeveredjenek. A komposztot 9-12 hónapig hagyni kell érni, ennek az időszaknak a végére a komposzthalom körülbelül 20 %-ra esik össze. A komposztálást apró élőlények végzik el, az oxigén, a nedvesség, a tápanyag a lételemük, ami a komposztban mind megvan. A giliszták, hangyák, egyéb rovarok, gombák és egyéb mikroorganizmusok bontják le a szerveshulladékot. Ez egy aerob folyamat, nem rothadás, hanem korhadás!

A szenet a barna hozzávalók, a nitrogént a zöld hozzávalók adják. A víztartalom sem mindegy, az érésben lévő komposztnak nyomás hatására össze kell tapadni, de nem szabad, hogy vizet tudj préselni belőle! A megfelelően összerakott komposzthalom nem büdös, nem kell félni tőle! A kész komposzt leginkább friss termőföldre hasonlít, már nem látni benne a növényi részeket, szerves hulladékok részeit.

Akkor érett a komposzt, amikor az egész sötétbarna, földszerű, a földigiliszták is távoztak. Ilyenkor rostán át kell szitálni, és a kész humusz mehet is a kert földjébe vagy a virágok alá.

Óvakodj attól, hogy túl sok zöld hozzávaló kerüljön bele, mert akkor sáros, bűzös állagúvá válik a komposzt, de ha ősszel a rengeteg lehulló falevelet is egyszerre teszed a komposztálóba, túlsúlyba kerülhetnek a barna adalékok, ami nem termel elég nitrogént a bomláshoz! A komposztálás házilag csak ilyen alapvető kémiai ismereteket igényel, érdemes belevágni, ha kerted van. További gyakori komposztálási hibákat blogcikkünkben találsz.

Tipp: A jó minőségű talaj elengedhetetlen, hogy minőségi gyümölcsöt, zöldséget termeszthessünk. A megfelelő háztartási gépekkel, pedig egészséges élelmiszereket állíthatunk elő. Legyen szó gyümölcsprésről, smoothie készítőről, vagy robotgépről, a Lund háztartási kisgépei között érdemes szétnézni.

komposzt láda földdel tele

A házi komposzt felhasználása után…

A komposztáló kiürítése után, ha felhasználtad a kertben a megérett komposztot, érdemes egy újat elkezdeni összeállítani, hogy következő évre is meg legyen oldva a szervesanyag, zöldhulladék kérdése, és a tápanyag ellátása a kertnek. A legjobb, ha a régi, érett komposztból egy alsó réteget teszel az új adagba, ebben már benne van a komplett gomba, mikroorganizmus, rovarcsapat, azonnal elkezdik ezt a rendkívül hasznos tevékenységet, mely során újra hasznosul sokféle háztartási és kerti „hulladék”.

A komposztálás házilag nem bonyolult, sokkal kevesebb szemetet termel, aki ezt alkalmazza és még a kertje is hálás lesz a jó minőségű tápanyagért!

Ha szívesen olvasnál további kerti témákban, és szeretnél felkészülni a hamarosan aktuális kerti munkákra, a permetezésre, gyepszellőztetésre, tápanyagpótlásra például, olvasd el Legfontosabb Kora tavaszi Kerti Munkák cikkünket a témában!

Kapcsolódó ötletek