Komposztáló

Ma már rengeteg dolgot tehetünk a környezetünk megóvásáért, de az egyik, ami szinte elengedhetetlen a környezettudatos életmódhoz, az nem más, mint a szerves hulladák komposztálása. Akár a kis kertünkben, akár az erkélyen vagy ha nagyobb lakásunk van, akkor lakáson belül is megoldható, és elég okos kis megoldásokat lehet találni. Na de miért is jó nekünk és a környezetünknek, ha komposztálunk?

A komposztáló több szempontból is nagyon hasznos. Az egyik azaz, hogy a szerves hulladék (ami igazából a háztartási hulladák 30-35%a) helyben marad, nem kell bajlódni az elszállítással, nem kell elvinni hulladéklerakó helyre, és nem kell feleslegesen elégetni, ami szintén szennyezi a környezetet. Ezek mellett pedig, a komposztálás során a szerves hulladékból, nagyon értékes tápanyagok kerülnek vissza a kertbe, vagy a lakóhelyünk környezetébe, ami újra be tud épülni a növényekbe, így nem kell a műtrágyával játszanunk.

Szűrés és rendezés
Szűrés törlése
Ár  (Ft)
-
17 490 Ft - 72 990 Ft
Márka
Termék státusza
Szűrés és rendezés
19 termék
19 termék

Először is tisztázzuk, hogy mire jó a komposztáló láda

Nagyon egyszerű a képlet, a komposztáló igazából az újrahasznosítás természetes módja. A komposztálás igazából egy szép kört ír le onnantól kezdve, hogy az emberek felhasználják a növényeket (emberi fogyasztás, állattartás, dekor), majd a szerves anyagok igazából szabályozottan lebomlanak, és egy új igencsak hasznos termék keletkezik, ami tulajdonképpen a humusz.

A mikro- és makroelemeken kívül a talaj életében az irányító és koordináló szerepet a humusz tölti be. Valójában ezt segíti a talaj apró szemcséit morzsákká összetapasztani, illetve serkentő anyagot ad a növények gyökereinek, ezen felül pedig még tápanyagokat is juttat a talajban tevékenykedő kis mikroorganizmusoknak. Humusz nélkül képtelenek lennének a magasabb rendű növények növekedni, szaporodni és táplálkozni. Így igazából a lehető legjobb dolgot tesszük a növényekkel és magunkkal is ha komposztálásra szánjuk el magunkat. Nagyon egyszerű folyamat, nem kell órákat, napokat eltölteni vele, viszont néhány alapszabályra természetesen oda kell figyelni.

 

Mit kell beszerezni és melyek az első lépések a komposzt láda használatánál?

Először is tájékozódjunk és olvassunk utána, majd következhet a megfelelő hely kiválasztása. Nagyon fontos, hogy sík terület legyen és félárnyékos. Ha például egy kisebb kertünk, és egy átlagos családot nézünk négy fővel, akkor egy-két 1-1.5m3-es komposztáló lesz szükséges. Szükségünk lesz egy komposzt ládára természetesen, anélkül elég nehéz dolgunk lenne, ami készülhet fából, fonott műanyagból, vagy lehet fémhálós is. Amire ezen felül még szükség lesz az egy gyűjtőedény, metszőolló, kis balta az aprításhoz, lapát, egy vasvilla, hogy meg tudjuk forgatni illetve átrakni, kelleni fog egy öntözőkanna a nedvesítéshez, és egy fólia vagy textília, hogy le tudjuk takarni. Öntözőkanna helyett jó lesz a kerti öntöző is, a szórófejet úgyis egyszerűbb használni. :)

 

Milyen a jó komposztláda?

Nos, akkor megfelelő a komposztálónk, hogyha a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

  • Jól lehessen szellőztetni, ami azért fontos, mert a lebomlás folyamatánál mindenhol megfelelő mennyiségű levegőellátottságra van szükség. Ha oxigénhiány lép fel, akkor ott a rothadás folyamata fog elindulni, és biogáz fog felszabadulni, amit higgyétek el, nem szeretnétek.
  • Szétszedhető, építhető legyen a láda, hogyha szeretnénk igényünknek megfelelően tudhassuk magasítani a falait. (pl. fa lécvázas láda esetében)
  • Egyszerűen tudjuk kezelni, és könnyen működjön a feltöltés és a kész komposztnak a kitermelése.
  • Itt is minél olcsóbb és minél környezetbarátabb, annál jobb. (maga a doboz/láda is készülhet lebomló anyagból)
  • Amikor épp nem komposztálunk, nem szennyezi a környezetet. (műanyag komposztáló esetén előnyben részesített az újrahasznosított, vagy újrahasznosítható változat.)
  • Hosszú élettartamú legyen és évekig tudjuk használni.

 

Milyen komposztáló ládákat találhatunk?

Fentebb már említettünk párat, de nézzük meg részletesebben is:

  • Fa: Szétszedhető, környezetbarát, nincs ökológiai lábnyoma és könnyű összerakni
  • Fonott: Kicsit kevésbé tartós, de környezetbarát, szintén nincs ökológiai lábnyoma, viszont nem szétszedhető, illetve a kiürítése kicsit bonyolultabb.
  • Műanyag: Ez az egyik legtartósabb, viszont érthető módon emiatt drágább, ez sem szétszedhető, illetve nagy az ökológiai lábnyoma.
  • Fémhálós: Szintén az egyik legtartósabb, viszont az előállítás során elég sok káros anya kibocsátás történik, ami miatt nagy az ökológiai lábnyom is.

 

Mire figyeljünk oda a komposztálásnál?

Először is tisztázzuk, hogy mi kerülhet a komposztáló ládába. Természetesen minden növényi anyag, ami lehet zöldség-, gyümölcshéj, szobanövény, vagy kerti hulladék (ág, fű, levél). Mehet bele a fűnyírás után maradt fűnyesedék is. Viszont érthető módon vannak olyan részek is, amit nem tanácsos beletenni: pl. a diófa vagy vadgesztenye, vagy akár a tűlevelűek levelei. Ezek is komposztálhatóak, viszont nagyon sok idő kell hozzá. Ha inkább ilyen fáink vannak, akkor csináljunk nekik egy külön komposztálót. Időről időre fontos, hogy a komposztáló tartalmát átforgassuk, hogy jobban levegőzzön. Ha úgy látjuk, hogy túl száraz, akkor nyugodtan locsoljuk meg kicsit, hogy segítsünk az érési folyamatnak.  Ezen felül még komposztálható a tojáshéj, kávézacc, teafilterek, nem fényes újság illetve a karton is. Amit mindenképp felejtsünk el, és tilos beledobni azok a fém, üveg vagy más szervetlen anyagok. Ételmaradékok, állati eredetű dolgok, étolaj, régi savanyúság, impregnált fahulladék, citrusféléknek a héja, gyomok gyökerei, vagy a növény beteg részei.

Reméljük nem csak a komposztládáról, hanem magáról a komposztálásról is van már egy kicsit részletesebb képetek és tudtunk segíteni megérteni azt, hogy miért fontos a komposztálás, miket lehet bele dobni, és mikre kell odafigyelni, miért előnyös ez számunkra.

Webshopunkban több komposztálót is találtok, amelyek közül reméljük mindenki megtalálja a magának valót. Gondoljunk a környezetünkre és legyünk minél inkább környezetbarátok. Kis lépések is mindig óriási segítség lehet a környezet számára. Komposztálásra fel!