graphite-kiegeszito-akcio

Az üvegház működése
Módosítva: 2023. december 05.
Létrehozva: 2022. július 07.

Az üvegház működése

Egy fűtött üvegházzal akár egész évben termelhetőek a kedvenc zöldségek, nem csupán szezonálisan.

Tartalomjegyzék
  1. Az üvegház működése
  2. Üvegház fűtéssel vagy anélkül
  3. Napelemes panelek üvegház fűtésére
  4. Passzív napenergia az üvegházban
  5. Melegvizes fűtés az üvegházakban
  6. Melegágyas üvegházak
  7. Üvegházak, melegházak anyaga
  8. Az üvegházak tájolása
  9. Üvegház vagy fóliasátor minden kertbe!

Az üvegház működése

Ezen építmények alapvető feladata, hogy a fényenergiát hővé alakítsák. A fény belép az üvegházba és ott csapdába ejtik a különböző növények és tárgyak. Így lesz a fényből hőenergia.

Az üvegház lényege, hogy a növények nincsenek kiszolgáltatva a szeszélyes időjárásnak. Egy fűtött üvegházzal akár egész évben termelhetőek a kedvenc zöldségek, nem csupán szezonálisan. Olvasóink között sok a hobbikertész, talán sokatokat foglalkoztat a téma, hogyan is működik egy üvegház, miért érdemes üvegházat építeni a kertben, ha adott a hely hozzá. Hogyan oldhatod meg a fűtését a legoptimálisabban?

Üvegház fűtéssel vagy anélkül

A nem fűtött üvegházat elsősorban időszakos termesztésre, magról keltetésre, zöldségek hajtatására használhatod. Ha az üvegházban hidegtűrő zöldségeket ültetsz, kihúzhatják tavaszig fűtés nélkül is. Ha túl kemény a tél, akkor viszont el kell gondolkodni fűtési megoldáson, máskülönben semmilyen növény nem fog megmaradni benne. Az üvegházban érdemes körülbelül 15 C fok körül tartani a hőmérsékletet, de ha ettől melegebb van, már egzotikus növények is megmaradhatnak benne.

 Akár szabadon álló akár csatolt üvegházat telepítesz, arra törekszel, hogy a növénytermesztés hosszát kitold, az időjárás viszontagságait elkerüld, ideális lehetőségeket biztosíts a növények részére. Ha nem használnánk fóliasátrat vagy üvegházat, igen rövid idő állna zöldségtermesztésre rendelkezésre a mi éghajlatunkon. Ráadásul a paprika, paradicsom vagy épp a görögdinnye termesztése során igazán előnyös, ha már tavasszal el tudjuk vetni a magokat és ideális hőmérsékleten nevelni a palántát. Ha nagyobb üvegházat tudsz létesíteni, annál egyszerűbb benne biztosítani a megfelelő hőmérsékletet és párát.

Üvegház

Sokaknak először az elektromos fűtés jut eszébe valamilyen fűtőtesttel, ez viszont nem túl hatékony üvegház esetén, hiszen nem szigetelt az „építmény”, így szinte állandóan üzemelnie kellene az elektromos fűtési berendezésnek, hogy megtartsa a kívánt hőt az üvegházban. Az olajfűtők is szóba jöhetnek, ráadásul ezek előnye az elektromossal szemben, hogy nem szárítják ki az üvegház levegőjét, megmarad a szükséges páratartalom.

Vannak, akik állatokat is telepítenek az üvegházba, mivel a testhőjük, ürülékük szintén emeli a levegő hőmérsékletét.

Tipp: ha nincs elég tároló kertedben, válassz egy kerti kisházat kerti szerszámaid, gépeid tárolására.

Napelemes panelek üvegház fűtésére

Napenergiával üzemelő fűtőtesteket is alkalmazhatsz az üvegházad fűtésére, ugyanakkor, ha napelemek kerülnek az üvegház tetejére, a fénynek szűkös lehetőségei lesznek bejutni. Ha valakinek a házán van már napelem és meg tudja oldani az üvegháza fűtését is vele, az igazán hatékony és optimális megoldás.

Passzív napenergia az üvegházban

Próbáld megtalálni annak a módját, hogy a hőt meg tudd tartani éjszaka és egyenletesen felhasználni. Ehhez fontos, hogy magas hőtároló tömegű anyagokat használj az üvegházban. Akár talaj, kövek, tégla, víz. Ezek akkor is megtartják a hőt, ha az eredeti hőforrás már megszűnt. Hőgyűjtéshez tartályokat is elhelyezhetsz, vagy hűtőbordát is kialakíthatsz.

Melegvizes fűtés az üvegházakban

A napelemes vízmelegítők jó szolgálatot tesznek, hiszen a napenergiát használhatjuk az üvegház fűtésénél. A nap ereje kerül hasznosításra a tekercselt vízvezetékek fűtésénél. A vízvezetékek az üvegházban elhelyezett hordót töltik fel melegvízzel. A tartály hője kisugárzik, melegítve ezzel az üvegház levegőjét. Melegvíz vezetékeket még az ágyásba, a talaj melegítésére is lehet használni. A vízpumpa tartja fenn a víz keringését a napelemen keresztül. A melegvizes fűtés bojlerre, fatüzeléses, de akár elektromos kályhára is csatlakoztathatod, sőt komposzttartállyal is működhet. A lebomlás során keletkező hő felmelegíti az üvegházat.

Üvegház zöldségeknek

Melegágyas üvegházak

Üvegházak esetén az egyik leginkább hatékony és költségkímélő fűtési mód, amikor a beültetett területeket melegággyá alakítjuk. A bomlás folyamán keletkező hőt használják fel, hogy melegítsék a földet a növényeknek. A magasított ágyások kialakítása is jó ötlet, az ágyások legaljára lótrágya és szalma kerüljön.

Üvegházak, melegházak anyaga

A fólia sátrak ideálisak lehetnek tavasszal a palánták nevelésére, ha napközben magas a hőmérséklet, érdemes szellőztetni, ablakát vagy ajtaját kinyitni. A polikarbonát panelekből álló, alumíniumszerkezetes üvegházak már jóval strapabíróbbak ennél, UV állóak, stabilak. Akár mobil akár magunk készítette üvegházat használunk, már a csatornarendszer is kialakítható rajtuk, hogy az esővíz hatékonyan el legye vezetve. A szellőző nyílások elengedhetetlenek, mert az optimális hőmérséklet és páratartalom szabályozásához használni kell őket.

A fóliák jobban áteresztik a fényt, mint az üveg, vagyis a fólia alatti fény összetétele hasonlít a legjobban a természetes fényhez. A fóliasátrakon belül erőteljes a páraképződés is a talaj és a levegő erőteljes felmelegedése miatt. Az üvegház erősebb, mint a műanyagfólia de nehezebb és drágább.

A polikarbonát borítású melegházak hőtartása 50 százalékkal is meghaladhatja az üvegházakét, de áruk is magasabb.

Az üvegházak tájolása

Üvegházaknak, növényházaknak a legideálisabb a déli tájolású elhelyezés. Az üvegház gerince kelet-nyugati irányban álljon betonalapra építve. Ha a közelében magas fal, ház oldal, esetleg sövény áll, jól jön energia megtakarítási szempontból is. A déli tájolású üvegházat viszont a nyári égető naptól árnyékolással védeni kell, és meg kell hagyni a szellőztetés lehetőségét.

Üvegház vagy fóliasátor minden kertbe!

Az üvegházak és fóliasátrak előnye nem merül ki abban, hogy magasabb bent a hőmérséklet. Az átgondoltan kialakított üvegházakban szabályozható a páratartalom, a szellőzés, az öntözés és a fény mennyisége is. Üvegházakból, fóliasátrakból hatalmas a választék, megrendelhetjük vagy mi magunk is megépíthetjük. Gondoljunk át mindent, mekkorát, miből szeretnénk és a kert mely részébe helyeznénk el. Ha egy nagyobb, igazán komoly üvegházat szeretnél, ne felejtsd el a szabályozást megkérdezni a helyi építésügyi hatóságtól, ne utólag kelljen bosszankodni miatta.

 

Kapcsolódó ötletek