H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Műfű Lerakása - 6 Egyszerű Lépésben

Kültéri ötletek és projektek
Nehézség:
Idő: Teljes délután

Ha a műfüvet választjuk, akkor egyben a kényelmet is választjuk. Egész évben gyönyörködhetünk a csodálatos zöld kertben

Tartalomjegyzék
Műfű lerakása 6 Egyszerű Lépésben
A műfű lerakása - Lépések
Előkészítés: tiszta és egyenletes felület kialakítása
A műfű szőnyeg elhelyezése
A műfű méretre vágása
A műfű szőnyeg rögzítése
Utolsó finomítások – homok szórás
A műfű kefélése

Műfű lerakása 6 Egyszerű Lépésben

Manapság már szerencsések azok az emberek, akiknek sok szabadideje van, és mivel az idő korlátozott mennyiségben áll a rendelkezésünkre, így egyre több területen próbáljuk megtalálni a leghatékony megoldást. Ez nincs is másképp a műfű telepítésénél illetve lerakásánál sem. Ha a műfüvet választjuk, akkor egyben a kényelmet is választjuk. Egész évben gyönyörködhetünk a csodálatos zöld kertben, minden fajta extra befektetett energiával, akár beszélünk egy fűnyírásról vagy gyomlálásról. Műfű esetén ezeket nyugodtan elfelejthetjük.

Mindenki gyönyörű és egységes kertet szeretne, a legkevesebb befektetett energiával, ezért is akartunk nektek segíteni, és megmutatni, melyek azok az egyszerű és gyors lépések, amikkel ti is könnyedén varázslatos kertet tudtok teremteni. Amire szükség lesz a folyamat során, az maga a műfű, egy kis ragasztószalag, akár rögzítő fémelemek, illetve szőnyegvágó kés.

A műfű lerakása - Lépések

Mindössze 6 lépésből megvan a műfű lerakása, gyerekjáték az egész, akár földre, akár betonra, akár teraszra készül. Természetesen a nulladik lépés az, hogy a felületet megmérjük és a méretre vágott, vagy tekercselt műfüvet vásároljuk meg. Óriási különbségek lehetnek a legolcsóbb és a legdrágább gyepszőnyegek között! Gyakorlatilag ugyanaz a helyzet, mint a műfenyők esetében. A drágább, prémium termékek sokkal puhábbak, szebb, természetesebb a színük, jobban tolerálják az időjárás viszontagságait és úgy általában sokkal inkább olyan benyomást fognak nyújtani, hogy valódi talajon járunk, vagy fekszünk. Ha pedig kész a műfű, ideje berendezni – egy jó hintaágy a tökéletes pihenés alapja lehet a kertben egy lusta nyári vasárnap délutánon.

Előkészítés: tiszta és egyenletes felület kialakítása

Az első lépés mindenképp az lesz, hogy előkészítsük a megfelelő alapot a műfű lerakásához. Nézzük, hogy melyek a konkrét lépések kemény alap esetén, és mik a teendők ha esetleg puhább felülettel dolgozunk.

Kemény alap estén (aszfalt, beton, fa vagy tégla esetében):

  • minden szennyeződést, és egyéb anyagot távolítsunk el
  • az esetleges hézagokat, réseket mindenképp töltsük fel, hogy ne legyen egyenletlen a felület
  • illetve távolítsuk el a növényi gyökereket az alapból.

Puha felület esetén (föld, fű esetében):

  • Legyünk biztosak abban, hogy az alap stabil, porózus és erős.
  • Távolítsuk el a talaj felső rétegét és töltsük fel tömörített homokkal min 7 cm vastagságban.
  • Használjunk geotextilt, ami segít megakadályozni a gyomok áttörését, és a vakondok által okozott esetleges károkat.

Összességében tehát, hogy biztos és egyenletes talajt kapjunk, tényleg használjunk legalább 5-10 cm vastag homokágyat vagy akár finom zúzott követ az alapnál. Ehhez porózus-vízáteresztő fehér vagy sárga homokot használjunk. Egyengessük el a megfelelő mennyiségű homokot a szegélyzárók között. Terítsük el a homokot egyenletesen és tömörítsük döngölővel. A geotextília lefektetésénél pedig gurítsuk ki a geotextíliát a homokágy fölé. Mindenképp figyeljünk oda, hogy a geotextília az egész homokágyat befedje. Ha szükséges nyugodtan vágjuk méretre a széleknél.

Műfű lerakása betonra

A műfű szőnyeg elhelyezése

Második lépésként terítsük ki a műfű szőnyeget, és figyeljünk arra hogy a szálirány megfelelő legyen. Nagyon fontos, hogy a műfű szorosan passzoljon minden egyes oldalon. Ha teljesen biztosra akarunk menni, akkor akár egy 5cm-s átfedéssel fektessük le őket a szegélyeken túl. Ha több tekercsnyi műfű lerakása kell a kertben, akkor egymás után gurítsuk ki őket és mindegyik tekercset azonos irányba tegyük le, úgy mint az előzőket.

A tekercsek széleit egymás mellé fektessük le, és utána mindkét oldalát fordítsuk át. A ragasztót helyezzük a szőnyeg szélei alá és legyünk biztosak abban, hogy a két tekercs közötti távolság nem lépi túl a 4 mm-t.A ragasztószalagot a tekercsek közepére kell rakni, és kenjük be a szalag felületét a megfelelő mennyiségű ragasztóval. Egyszerűen csak fordítsuk vissza a műfű széleit és amikor a végéhez értünk, finoman nyomjuk le a lábunkkal a füvet ott, ahol a ragasztott felület van.

Egy extra tipp a fűszálak elhelyezése kapcsán, mindig ahonnan nézzük a füvet, pl a teraszról, vagy a ház hátsó részéről, a fűszálak mindenképp felénk nézzenek, így tudjuk leginkább elérni a legtermészetesebb hatást.

A műfű méretre vágása

Miután a műfű lerakása megtörtént és a széleket beragasztóztuk illetve az egész szőnyeget feszesen és simán lefektettük, csak azután kezdhetjük a műfű méretre vágását a szegélyzárók mentén. Ehhez mindenképp használjunk éles vágóeszközt és figyeljünk arra, hogy a vágást a műfű hátoldalán végezzük. Érdemes szőnyegvágó kést használni a méretre vágáshoz, de figyeljünk oda arra, hogy a szőnyeg hátoldalát vágjuk el, közvetlenül a tűzött szálak mentén, és nem azokat átvágva.

Műfű elhelyezése a kertben

A műfű szőnyeg rögzítése

A műfű rögzítésénél nézzük meg hogy kisebb vagy nagyobb felületen tettük el le a műfüvet. Kisebb területnél csak lazán terítsük le a műfüvet és a szélén és a sarkán rögzítsük. Nagyobb mint 20m²-nél érdemes az egész terület leragasztása és rögzítése, kétkomponensű ragasztóval, aminél fontos hogy kb 30 percig erősen súlyozzuk le amíg megszárad. A széleit a gondosan illesszük össze, úgy hogy a szálak a lehető legkevésbé érintkezzenek a ragasztóval. Végül pedig kapcsokkal rögzítsük a széleket a kert külső részénél, kb. 2 méterenként fogassuk le a műfüvet, hogy biztosan nem tudjon elmozdulni bármilyen hatás is éri.

Utolsó finomítások – homok szórás

Ahhoz, hogy még szebb és teljesebb legyen a végeredmény, szórjunk kvarchomokot a műfűre, amely extra védelmet is biztosít egyben, emellett pedig látványra is sokkal természetesebb eredményt kapunk. Szórjunk 1 cm vastagságban 80%-ban kerek kvarchomokot a műfűre, és szépen, egyenletesen terítsük el a szőnyegen egy partvis vagy kefe segítségével. Ezzel is stabilizálni tudjuk a szőnyeget, és egyidőben pedig alátámasztja a fűszálakat is. Javasolt mennyiség általában 6-10 kg közötti mennyiség négyzetméterenként, és addig próbáljuk elegyengetni a homokot, amíg már nem marad látható a műfű felületén.

A műfű kefélése

Utolsó lépés és meg is van a műfű lerakása. Mindenképpen meg szeretnénk említeni a műfű kefélését. Amikor a homokot a műfűbe szórjuk, azután mindenképp keféljük át, viszont ezután egy extra kefélés is optimális lehet a gyepszőnyegnek. Használjunk seprűt és kefét és egyszerűen csak keféljük át a műfüvet a szálirányának ellentétesen.

Ezután már gyönyörködhetünk munkánk gyümölcsében és még hosszú évekig ki fog tartani. Ha pedig már felújításban vagyunk, itt van 7 terasz ötlet, amivel garantáltan nem foghatunk mellé!

Egyre többen választják ezt a megoldást a valódi gyep helyett. Ennek nem csak az az oka, hogy nem a teraszra nem lehet fűmagot vetni, hanem az is, hogy a modern műfű tényleg ugyanolyan szép tud lenni mint az igazi. De közben nem kell locsolni, karbantartani és könnyen tisztítható is marad. Mi úgy gondoljuk, hogy pár négyzetméterre fölösleges gyeppel szenvedni, itt az ideje a műfű lerakásának!

 

Kapcsolódó ötletek

Idő: Teljes délután
Otthonfelújítási ötletek és projektek

Ebben a leírásban a laminált padló lerakásának folyamatát járjuk körbe, hogy bárki otthon, egyedül vagy családtaggal, szakember segítsége nélkül el tudja végezni ezt a munkát.

Idő: Több nap
Terasz, erkély, kerti pihenő és árnyékolás

Teraszépítés házilag? Ne félj tőle, nem olyan nehéz, mint első hallásra gondolnád! Egy hangulatos teraszra minden háztulajdonosnak szüksége van, hiszen, ha van teraszod, tavasztól őszig élvezheted a kint létet a kertben

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!