einhell-akksi-tolto-akcio

Fügefa metszése
Módosítva: 2024. május 07.
Létrehozva: 2024. január 19.

Fügefa metszése

Nehézség:

Fügefa metszsée, profi tippek akár kezdő kertészeknek is. Lássuk hogyan kell szakszerűen végezni!

Tartalomjegyzék
  1. Fügefa metszése
  2. Miért ültessünk füge bokrot?
  3. A fügefa metszése és a legfontosabb tudnivalók
  4. Néhány hasznos tanács a füge termesztéséhez
  5. Hogyan teleltessük a fügefát?

Fügefa metszése

A füge állítólag még a búzánál is ősibb kultúrnövény. Isteni táplálkként, afrodiziákumként tartották számon az ókori Egyiptomban. 4000 éve említették először írásos formában. A görörgök és a rómaiak is rajpngtak érte, nem véletlenül. A fügefa metszése és gondozása nem igényel szakértelmet, vagy gyakrolatot. Te is elkezdheted, ha kezdő kertész vagy.

A fügének fajtától függően több érési hulláma is lehet. Általában kétszer terem, de ha szerencsések vagyunk, hosszú, meleg az ősz, akkor akár háromszor is. Gyönyörű, levelei vannak, ősszel csodás sárgás színben pompáznak. Bokor, vagy kisebb fa formájában ismerjük. A fügefa metszése fontos, ha szeretnénk ha az általunk elképzelt formára nőne, alakulna.

Füge gyümölcse

Miért ültessünk füge bokrot?

Kevés gondozással bőséges terméshozamot érhetünk el. A füge nagyon egészséges, így a család asztalán lehet szezonjában akár mindennap. Nem kell metszeni, permetezni, akár kezdő kertészek is foglalkozhatnak vele, nagyon hálás növény. Gyümölcse sokféle módon tartósítható. Akár aszalással, akár lekvárkészítéssel, de fagyasztani is lehet. Húsok mellé isteni a füge chutney Káliumot, vasat, B-vitamint tartalmaz  nagy mennyiségben. A cukortartalma magas, nagyon tápláló gyümölcs. Mivel kereskedelemben nem igazán kaphatóak fügéből készült termékek, élelmiszerek (az aszalt változatot leszámítva), ezért érdemes vele foglalkozni. Ha Te is szeretnél fügefát ültetni és szaporítani, olvasd el erről szóló részletes cikkünket.

A fügefa metszése és a legfontosabb tudnivalók

A fügefa metszése fontos a fa egészséges fejlődéséhez és a termés minőségének javításához is érdemes időről időre elvégezni. A legideálisabb akkor metszeni a fügefát, amikor a növény éppen legmélyebb téli álmát alussza, mert így nem veszít majd túl sok nedvességet.

Az első évében hagyjuk a fügefát, hogy szabadon nőjjön, aztán következő évben dönthetünk arról, hogy fává, vagy bokorrá neveljük. Itt vegyük figyelembe a rendelkezésre álló teret a fügefa körül. Legyen elegendő helye növekedni! A második évben tél végétől, vagy kora tavasszal  már alakítható a korona a megfelelő metszéssel A sérült vagy elfagyott ágakat érdemes minden tavasszal kivágni, és ha túl sűrűn állnak az ágak metszéssel tudjuk alakítani a koronát. Egy dologra figyeljünk kiemelten. Ne metsszük túl a fügefát, mert a termést hozó ágakat is eltávolíthatjuk, és nem lesz bő a termésünk. Így zajlik a fügefa metszése!

A  fügefa metszése elsősorban a következő célokat szolgálja:

  • A fa növekedésének kontrollálása: A metszés segít a fának meghatározni a megfelelő méretét és alakját.
  • A termés minőségének javítása: A metszés segít eltávolítani a korán virágzó ágakat, ami növeli a termés mennyiségét és minőségét.
  • A kártevők és betegségek elleni védelem: A metszés segít eltávolítani a beteg és sérült ágakat, ami csökkenti a kártevők és betegségek terjedését.

A metszést úgy kell elvégezni, hogy a fa alakja és formája megmaradjon, és a metszési helyeken a sebgyógyulás gyors legyen. A vágásokat úgy kell elvégezni, hogy  a metszési helyeken a sebgyógyulás gyors legyen. A vágást a hajtásvégekre, a kérgesedő, korhadt ágakra és a beteg ágakra kell fókuszálni.

Fügefa metszése ábrával

Néhány hasznos tanács a füge termesztéséhez

Meleg éghajlatról származik, ezért keressük meg számára a kert legmelegebb, legvédettebb fekvését. Ilyenek a déli fekvésű házfalak, épületek védelme alatt álló területek.

Napos helyre ültessük, fontos, hogy a talaj jó vízelvezetésű legyen, ne pangjon a víz. Gondoskodjunk organikus tápanyagokkal jól ellátott termőföldről. Bár az 5,5 és 8,0 pH között értéket is elviselik, az ideális intervallum valahol 6,0 és 6,5 között mozog. Ezt talaj ph mérővel ellenőrizhetjük.

Az új fákat tavasszal ültesd ki. (Termesztése magról is történhet, ebben az esetben a magot mindenképpen elő kell áztatni.) A csupasz gyökerű fákat egy kis dombra helyezd rá a talajba vájt ültető lyukban. A gyökereket – óvatosan, hogy ne hajlítsd meg őket túlságosan – rendezd el úgy, hogy szétágazzanak illetve lefelé, bele a dombocskába. Ahol a törzs színe sötétből egyre világosabb lesz, az lesz ültetési mélység viszonyítási pontja, ennél kb 10 centivel mélyebbre ültesd a fát. Ha dézsából ülteted ki, a gyökérzetet tedd rendbe. Metszőollóval vágd le a gyökéren található kinövéseket, amik körkörösen nőnek. Metszőollód mindig legyen éles, és fertőtlenített, ne roncsoljon vágás közben!

Fügefa metszése útmutató

Hogyan teleltessük a fügefát?

Mint minden mediterrán növény esetében, így a fügénél is központi kérdés a teleltetés. A fiatal töveket téli hónapokban védjük takarással (komposzt, lomb, fenyőkéreg, szalma). Idősebb példányokat a növény nagy mérete miatt már nem igazán tudunk védeni. Keményebb téli hónapok után kezdjük a tavaszi szezont a visszafagyott ágak lemetszésével. Nem kell aggódnunk, a növény kitűnően regenerálódik kemény mínuszok után is, legfeljebb abban az évben nem hoz termést. Kis idő elteltével a hajtások beindulnak, és ugyanolyan nagyra megnő, mint előző évben. A fügefa optimális körülmények között hosszú ideig él és évről évre bőséges terméssel lát el bennünket, mely felhasználása széleskörű.
A fügefák szabadföldben, dézsában, üvegházban is jól érzik magukat. A konténeres növények jobban igénylik a törődést, téli időszakra telepítsük fagymentes helyre, garázsba, pincébe, és ne hagyjuk kiszáradni.

 

Kapcsolódó ötletek