H-P: 8:00-16:00

+36-1-323-77-21

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

yato aug

Falfúrás - 4 Jó Tanács

Barkácsgépek és kéziszerszámok útmutató
Nehézség:

Falat fúrni nem is annyira könnyű dolog, mint azt elsőre gondolnánk. Nem mindegy, hogy milyen gépet használsz, milyen a fúrófej, milyen anyagba milyen fejjel próbálsz lyukat fúrni és még sorolhatnánk a többi alapvető kérdést.

Tartalomjegyzék
Mit szerezzünk be és mire figyeljünk mielőtt elkezdjük a falfúrást
Nézzük, hogy milyen anyagokba lehet fúrni, és azoknál, mikre érdemes odafigyelni.
Faanyagok fúrási technikája
Fémek fúrása
Így fúrj betont vagy téglát
A vasbeton fal fúrása igencsak kemény dió
További ötletek fúráshoz

Mit szerezzünk be és mire figyeljünk mielőtt elkezdjük a falfúrást

Manapság már biztos szinte mindenki megpróbálkozott a fúrógép használatával, akár ha csak egy kép feltevésre vagy polcfelfúrásra gondolunk. Viszont fúrni nem is annyira könnyű dolog, mint azt elsőre gondolnánk. Nem mindegy, hogy milyen gépet használsz, milyen a fúrófej, milyen anyagba milyen fejjel próbálsz lyukat fúrni és még sorolhatnánk a többi alapvető kérdést is. Hadd próbáljunk meg segíteni a leggyakoribb kérdésekre választ adni, mielőtt belevágtok a falfúrásba. Meglátjátok, a fúrógép használata nektek sem fog gondot okozni. Szerezz be egy vicces pólót hozzá, és indulhat is a falfúrás.

Először is nagyon fontos, hogy legyen egy megfelelő fúró, amivel egyáltalán el tudjuk kezdeni majd a fúrást Nagyon egyszerű a dolgunk, hiszen ha esetleg még nincs otthon fúró, akkor bármilyen barkácsboltban, szakáruházban vagy webshopban könnyen megvásárolhatod a számodra megfelelőt. Illetve különböző tartozékokat is találsz majd, amik az egyéb munkálatoknál is a segítségedre lesznek majd. Ha megvan a fúró, akkor következő lépésként érdemes az alapján választani fúrófej típusát, méretét, a tipliket és a csavarokat, hogy milyen anyagba szeretnél fúrni. Elektromos fúrók esetében pedig vagy a két sebességgel működő vagy inkább azok a legjobbak, amelyeknek a sebessége fokozatosan szabályozható.

Nézzük, hogy milyen anyagokba lehet fúrni, és azoknál, mikre érdemes odafigyelni.

Fúrás falon

Faanyagok fúrási technikája

A fa esetében elég könnyű dolgunk lesz, mivel a fa nem egy túlzottan kemény anyag, amibe nehéz lenne fúrni. Erre egyszerűen használhatjuk az elektromos fúrónkat, de még akár az is előfordulhat, hogy kéziszerszámokkal is könnyen el fogtok boldogulni. A fúrást előtt mindenképp be kell jelölni a faanyagon, hogy hova szeretnénk fúrni, hogy valóban pontosan tudjunk fúrni. A fúrófej csúcsát illesszük oda a megjelölt részre és először alacsony fordulatszámon kezdjünk el fúrni, hogy óvatosan kialakítsunk neki egy kis mélységet, amibe már utána nagyobb fordulatszámon könnyebben tudjunk majd kifúrni a lyukat.

A szakemberek egyébként azt javasolják, hogy ne fúrjuk át teljesen a faanyagot, mert sajnos roncsolódni fog. Inkább hagyjuk abba a fúrást, amikor már azt látjuk, hogy a fúrófej feje kezd kijönni a másik oldalon. Ilyenkor menjünk át a másik oldalra és abból az irányból fúrjuk át teljesen a lyukat, hogy megvédjük az anyagot is. Egyébként ha meg tudjuk oldani, akkor érdemes lehet a faanyagra vagy alá egy deszkát rakni, és abba nyugodtan belefúrhatunk, mert meg fogja védeni az anyagot.

Ha viszont esetleg egy bizonyos mélységbe szeretnél fúrni, akár egy képet szeretnél a faburkolatra akasztani, akkor mindig a tiplihez kell a lyukat is méretezni. Nagyon sok fúrónál már meg lehet csinálni azt is, hogy rácsatlakoztatod azt a kiegészítőt, amivel meghatározott mélységben lehet csak fúrni, és így biztos, hogy szép végeredményt kaptok. A fúrógép használata faanyagok esetében sem bonyolultabb mint a falfúrás.

Fa anyagok fúrási technikája

Fémek fúrása

Ha már van egy elektromos fúrógéped, akkor az nagy valószínűséggel tökéletes lesz fémek fúrásánál is, viszont mindenképp megfelelő fúrófejet kell beszerezni, mert a faanyaghoz való sajnos itt nem fog jól működni. Ahogy a fánál, a fémeknél is be kell jelölni a helyet, ahova fúrni akarunk, amit egy pontozó segítségével üssünk egy pici mélyedést az anyagba, hogy könnyebben meg tudjon kapaszkodni a fúrófeje anélkül, hogy kicsúszna a helyéről. Az adott területet amit fúrunk, akár szigetelőszalaggal le is ragaszthatjuk, rögzíthetjük, hogy még inkább stabilan tudjuk dolgozni, illetve ha esetleg elmozdulni a fúrófej, akkor sem sértjük fel az anyag felületét.

Mivel sokszor nem csak kisebb lyukakat szeretnénk fúrni, hanem előfordul, hogy egy nagyobb méretű furatot kell készítsünk, akkor is érdemes kisebbel kezdeni, próbafuratot csinálni és utána lehet nagyobb fúrófejjel a megfelelő méretre alakítani a furatot. Minél nagyobb furatot szeretnénk, akkor is fokozatosan kell haladni, mire elérjük a kívánt méretet és mélységet. Keményebb fémek esetében nagyon fontos, hogy magasabb fordulatszámon működő gépet használjunk, de ugyanúgy érvényes, az kezdési alacsony fordulatszám és a fokozatosság. Fém esetében javasolt már a munkaruha és a védőfelszerelés viselete is, mint a kesztyű vagy a szemüveg.

Így fúrj betont vagy téglát

Hogyha esetleg a lakásban, házban téglafal, vagy betonpadló van, akkor mindenképp speciális csigafúróval vagy legalábbis kifejezetten ilyen célra gyártott fúróval lehet csak lyukakat fúrni. A téglafal esetében egy úgynevezett vídiabetétes fúrófejet kell alkalmazni, és ezzel lehet a falba fúrni, szintén először megjelölve és alacsony fordulatszámon, majd szépen emelve a fordulatszámot, miután már egyre mélyebb a furat. Annál pontosabb lesz illetve magát a fúrót is így tudod kímélni és sok évig élvezni a szolgálatát.

Keményebb klinkertéglából épült házaknál, lakásoknál már pedig ütvefúró üzemmódban fogunk tudni csak lyukat fúrni a falba. Mivel az ütvefúró magas fordulatszámon dolgozik, ezért a fúrófejet nagy sebességgel előre-hátra mozgatja ezért mindig merőlegesen kell tartani a falhoz a gépet fúrás közben. Ha szükséges akkor használjunk létrát, ha esetleg magasabban kell lyukat fúrni, mivel ahogy kicsit elmozdul a fúró és nem merőleges, azonnal deformálódni fog a furat és nem fogjuk tudni behelyezni a tiplit. Ez esetben is javasolt a védőfelszerelés használata, kesztyű, illetve szemüveg viselete.

Fúrás falon

A vasbeton fal fúrása igencsak kemény dió

Ha már esetleg laktatok panellakásban, akkor már biztos találkoztatok a betonfúrás nehézségeivel. A fúrógép használata itt igényel némi gyakorlatot. A vasbeton egy igencsak erős szerkezet, ami miatt a fúrás nem éppen a legegyszerűbb feladat. A beton fúrásához fúrókalapácsot vagy pneumatikus fúrógépet kell beszereznünk, mivel az ütvefúró inkább csak kisebb lyukakhoz lesz megfelelő, mivel a fúrófejet egy pillanat alatt tönkre teheti ez a nagyon kemény felület. Itt is a szokásos lépéseket kell megtenni, bejelölni hogy hova szeretnénk a furatot, alacsony fordulatszámmal kezdeni majd szépen lassan, ahogy mélyül a furat, egyre feljebb lehet menni a fordulatszámmal is.

Beton esetében előfordulhat, hogy kavicsba vagy vasbetonba szaladsz, ilyenkor érdemes megállni és megnézni, hogy mi van a lyukban. Ha esetleg kavicsot találtok, akkor érdemes egy pontozóval és kalapáccsal összetörni mivel a fúró könnyen leolvadhat. Ha a betonvasba ütköznél, akkor először cseréld ki a fúrófejet fém spirálfúróra, illetve válts normál fúrási üzemmódba, majd lassú fordulaton, óvatosan próbál meg átfúrni a betonvasat. Azt is figyelembe kell venni, hogy a vasdarab eldeformálhatja a furatodat. Amikor elkészült a furat, nyomjuk a lyukba a tiplit, végül pedig csavarjuk be kézzel vagy elektromos csavarhúzóval a megfelelő méretű csavart, és máris fölakaszthatjuk a képet vagy polcot a falra.

További ötletek fúráshoz

A fúrógép használata mindenkinek menni fog , ha megfogadjátok tanácsainkat. Ezeknek a tanácsoknak a teraszotok kidekorálásakor is hasznát vehetitek. Ha szeretnéd tudni, hogyan használd a falhoronymarót, akkot olvasd el az erről szóló cikkünket is!

Kapcsolódó ötletek

Mindig vágyunk a legjobbra. Mindenben. Ebből az elvárásunkból ne engedjünk akkor sem, mikor trambulint vásárolunk. Számtalan féle-fajta variációja létezik, és nem egyszerű kiválasztani a legjobbat. Felvetődik a kérdés: Melyik a legjobb trambulin? 

Csempefúrás, mint feladat nem csak akkor adódik, mikor a zuhanyzóba a fali tárolót kell felszerelni vagy a wc-be a wc papírtartót, hanem különböző vezetékek, kábelek, kiállások miatt is szükségessé válhat.

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!