munkaruha

Üvegajtós hűtővitrin vendéglátóhelyre
Módosítva: 2024. augusztus 12.
Létrehozva: 2024. július 27.

Üvegajtós hűtővitrin vendéglátóhelyre

Helyszín: Konyha

Üvegajtós hűtővitrin vendéglátóhelyre, cukrászdába, étterembe, kávézóba sokféle létezik, de nem mindegy, hová melyiket választjuk. Mindegyik típusnak meglehet a maga előnye, hátránya, mást tud egy álló hűtővitrin, egy süteményes hűtővitrin, egy asztali hűtővitrin vagy pultra helyezhető hűtővitrin. Ebben a bejegyzésben segítséget nyújtunk, melyik hűtővitrin típus miben erős, melyik üvegajtós hűtővitrin hová ajánlott!

Tartalomjegyzék
  1. Üvegajtós hűtővitrinek funkciója
  2. A hűtővitrinek működése
  3. Üvegajtós hűtővitrin süteményekhez
  4. Álló hűtővitrin salátákhoz, koktélokhoz
  5. Pultra helyezhető hűtővitrin
  6. Legjobb hűtővitrinek – statikus hűtéssel

Üvegajtós hűtővitrinek funkciója

Az üvegajtós hűtővitrinek nem sima hűtőszekrények, hiszen az élelmiszereket nemcsak biztonságosan, hűtve tárolják, de esztétikusan kell, hogy bemutassák, szemet gyönyörködtető és étvágygerjesztő módon. Vendéglátóhelyeken, élelmiszerüzletben, cukrászdában, pékségben, kávézóban és még hosszan sorolhatnánk milyen területeken nélkülözhetetlenek a hűtővitrinek, melyek praktikusan és biztonságosan tárolják a bemutatandó árut, miközben láthatóvá is teszik azokat. A vásárlók nem kiszáradt sütemény, nem romlott tortát akarnak, hanem frisset! A hűtővitrinek feladata, hogy megtartsák az áru minőségét, miközben bemutatják a kínálatot, kiválaszthatóvá teszik az árut.

Tipp: Egyéb ipari hűtő típust keresel? Nézz szét kínálatunk között!

A hűtővitrinek működése

A hűtővitrinek működésének megértéséhez tisztában kell lenni azzal, hogy a hideg levegő nehezebb, mint a meleg, így amikor kinyitjuk az ajtót, azonnal megy kifelé. Az egyes hűtővitrinek hőáramoltatása is eltérő lehet, mert az eltérő hőáramlások másképp hatnak az élelmiszerekre. Egy alap funkciós hűtővitrin csak alul hűt, de az élelmiszer felső harmadának már nem biztos, hogy megfelelő hőmérsékletet tud biztosítani. A ventilációs hűtővitrinek a hideg levegőt keringtetik. Nem arra szolgálnak, hogy meleg árut lehűtsenek, hanem az előhűtött élelmiszerek hőmérsékletét megtartsák.

Csemegepultokban általában olyat használnak, ami irányított levegőáramlással működik, de a felvágott egy része nem jut megfelelően hideg levegőhöz. Míg hátul hidegebb a levegő, elöl lehetnek „fekete foltok”. Salátabárok, szendvicsezők is ezt a típust vásárolják leggyakrabban, mert árban elérhetőek és alacsony működési költség jellemzi.

A ventilátoros hűtővitrinek sütik, készételek tárolására, bemutatására terjedtek el, itt az alsó rész valameddig hűtött, a felső már magasabb hőfokú. Felülre hűtést nem igénylő termékeket helyeznek ki, például elálló süteményeket, linzer, sós rágcsa és így tovább.


Az egyik legjobb hűtővitrin az, amelyiknek a belseje egyenletes hűtésű, általában ventilációs hűtésű kivitel és négy oldalon üveges, de egy hátsó ajtóval rendelkező süteményes hűtővitrin is általában ilyen elvű.

Üvegajtós hűtővitrin süteményekhez

A Yato fekete hűtővitrine sütik, koktélok, italok bemutatására, tárolására alkalmas, 100 l űrtartalommal. 

yato-hutovitrin
Ez az asztali hűtővitrin vagy pultra helyezhető hűtővitrin cukrászdákban, kávézókban, éttermekben és kisebb üzletekben is ideális választás, hiszen esztétikus, LED-es világítás emeli az élelmiszerek látványát és több polccal is rendelkezik. Tolóajtóval működik, az alapanyaga pedig edzett üveg, ami miatt tartós és jól is szigetel. 0-12 Celsius fokos tartományban képes működni, statikus hűtési rendszere pedig energiatakarékos, saját leolvasztó funkciója is van. Elektronikus vezérlésű, és évente csak 912 kWh a fogyasztása, ami havonta 7-10 ezer forintos költséget jelent csupán. Egy kávézóban, kisebb cukrászdában, ahol első sorban a tea, kávé, kapucsínó mellé kínálnak sütiket, elegendő lehet a mérete.

Álló hűtővitrin salátákhoz, koktélokhoz

A Yato álló hűtővitrine 78 literes űrtartalommal elsősorban salátákhoz, koktélokhoz italokhoz ajánlott, 3 üvegpolccal, melyek magassága állítható. Nyíló üvegajtaja van, kétrétegű edzett üvegből készült a vitrin, tartós és jól szigetel. 2-8 Celsius fok között üzemel keringtető levegős hűtési technológiával, így egyenletes eloszlatást biztosít minden polcon. Elektronikusan vezérelhető, ráadásul kerekeken tud gurulni, könnyű mozgatni, ugyanakkor stabilizálható, ahol felállítjuk.

yato-allo-hutovitrin

Pultra helyezhető hűtővitrin

A Yato pultra helyezhető hűtővitrine kiváló segítség, ha előételeket, zöldségkrémeket, húspástétomokat kínálunk például pita, bagett mellé. 5 db rozsdamentes acél tárolóban tárolhatjuk a kínált ételeket, üveg tolóajtóval férünk hozzájuk. 0-12 Celsius fok között üzemel, automata leolvasztás működik. Elektronikusan vezérelhető és LED fény emeli ki az ínycsiklandó falatokat.

yato-pltra-helyezheto-hutovitrin

Tipp: A nyári teraszok kialakításánál egy napvitorla felszerelése hangulatossá teszi a fagyizós, sütizős estéket!

Legjobb hűtővitrinek – statikus hűtéssel

Amikor a legmodernebb üvegajtós hűtővitrint keressük, a statikus hűtési rendszerűek között találhatjuk meg az elvárásainknak megfelelőt. Egy vagy több motorral működnek, a hűtést gáz biztosítja, addig kering, míg eléri a kívánt hőmérsékletet. A statikus ventilációs vitrin kiegészül azzal, hogy a hűtővitrinben a hideget még egyenletesen el is oszlatja.

Hűtővitrinen nem érdemes spórolni, hiszen fontos, hogy az élelmiszer kiváló minőségben kerülhessen a vásárló, vendég elé, és az sem mindegy, milyen látvány nyújt, hiszen ez adja el a kínált ételeket, italokat lényegében. Megkívánjuk és eszerint választunk.

Tipp: Ipari gastro termékeinkkel kapcsolatban további érdekességeket olvashatsz például a GN edények méreteiről vagy az ipari dagasztógép típusai.

A Profibarkács teljes hűtővitrin kínálatát itt találod >>

Kapcsolódó ötletek

GN edények méretei

A GN edény nem egy mindennapi használati eszköz, sokan azzal sincsenek tisztában, hogy mi is az, azonban ha valaki meglát egy képet róla, azonnal rájön, hogy a vendéglátásban számtalan helyen látott már ilyen edényeket, legyen szó egy kínai gyorsbüféről, egy menzáról, de a fagyizókban is javarészt GN edényben tárolják a fagylaltot.

Mihala Ferenc
Módosítva | 2024. augusztus 12.