GN edények méretei
A GN edény nem egy mindennapi használati eszköz, sokan azzal sincsenek tisztában, hogy mi is az, azonban ha valaki meglát egy képet róla, azonnal rájön, hogy a vendéglátásban számtalan helyen látott már ilyen edényeket, legyen szó egy kínai gyorsbüféről, egy menzáról, de a fagyizókban is javarészt GN edényben tárolják a fagylaltot.
- Mi az a GN edény?
- GN edény típusok
- Kiegészítők
- A Profibarkács kínálata
Mi az a GN edény?
A GN kifejezés tulajdonképpen egy rövidítés, a GastroNorm rövidítése, mely nem más, mint egy Európában általánosan elterjedt és használt konyhai tárolóméret szabvány. A szabványnak megfelelő termékek, edények egymással csereszabatosak, a különböző gyártók termékei ugyan azon a tárolórendszeren, hűtőszekrényben, pulton stb. tarthatók.
A szabványos méretek kialakítása úgy történt, hogy a nagyobb GN edények hézag nélkül egész számú kisebb edénnyel legyenek helyettesíthetőek, így praktikusan kihasználva a rendelkezésre álló teret, és szabadon variálhatóvá teszik a pultot annak függvényében, hogy melyik alapanyagból mennyire van szükség.
A GN edények alapmérete a GN1/1 jelölésű edény, mely fizikai méreteit tekintve 530x325mm. Az összes többi méret ebből van származtatva, egészen egyszerűen az alapméret hányadosakét van méretezve. Például a GN1/2 méretű edény azt jelenti, hogy az alapméret GN 1/1 két részre van osztva a hosszabb mérete mentén, tehát ennek a fizikai mérete 323x265mm, melyből a 325mm az alapegység szélességével megegyezik, a 265mm pedig pontosan az alapegység hosszméretének a fele. Ezenkívül léteznek negyed, kilenced, hatod, harmad és kétharmad, valamint dupla méretek is. A fenti méretekből következik az, hogy a GN1/2 edényből a GN 1/1 helyére 2db-ot tudunk elhelyezni, míg a GN 1/9-ből 9dbot, és így tovább. A GN2/1 méretű edény pedig 2 alapegységnyi helyet foglal el.
A leggyakrabban használt GN edény méretek a vendéglátásban:
- GN 2/1: 650 x 530 mm
- GN 1/1: 530 x 325 mm (pl. Yato tálaló edény 26 l)
- GN 2/3: 355 x 325 mm (pl. Yato perforált tálaló edény 6,5 l)
- GN 2/4: 530 x 162 mm
- GN 1/2: 325 x 265 mm (pl. Yato tálaló edény 4 l)
- GN 1/3: 325 x 176 mm (pl. Yato polikarbonát tálaló 2,4 l)
- GN 1/4: 265 x 162 mm (pl. Yato polikarbonát tálaló edény 2,5 l)
- GN 1/6: 176 x 162 mm (pl. Yato tálaló edény 2,5 l)
- GN 1/9: 108 x 176 mm (pl. Yato tálaló edény 1 l)
A GN edényeknek emellett van még egy harmadik jellemző mérete, a mélysége, mely igen fontos jellemző, az edény tényleges térfogatát ennek ismeretében fogjuk tudni látni. Hiszen nem mindegy, hogy a GN edényben fasírtgolyókat szeretnénk felszolgálni, melyhez elég egy sekélyebb, 20-50mm mélységű edény is, vagy valami levest, amihez mindenképpen mélyebb szükséges, elkerülve a kilöttyenését. A mélységi méretet sok esetben úgy szokás megjeleníteni, hogy a GN méret után írják mm-ben kifejezve. Például a GN 1/2 150 jelöléssel ellátott edény esetén látjuk a jelöléséből, hogy ez egy feles méretű GN edény, mely 150mm mély.
GN edény típusok
Alapanyag tekintetében alapvetően két féle anyagból készült termékek terjedtek el, a rozsdamentes acél GN edények, és a különböző műanyagból készült változatok (polipropilén, polikarbonát). Leggyakrabban rozsdamentes acél GN edényekkel találkozhatunk, hiszen ezek több előnyös tulajdonsággal is bírnak, nem rozsdásodnak, könnyen tisztíthatóak, tartósak, ellenállóak, nehezen törnek el. Ezen tulajdonságai miatt „ipari” környezetben (vendéglátás, menza, étterem) a műanyagból készült GN edények helyett elsősorban ezek használatosak. Háztartási környezetben, kisebb igénybevételnek kitett helyeken van létjogosultsága a műanyag változatoknak is, melyek ára némileg kedvezőbb a rozsdamentes acél alapanyagúakéhoz képest, azonban véleményem szerint még háztartási körülmények között is érdemes a rozsdamentes változatot megvenni, hiszen az árkülönbség a kettő típus között nem jelentős.
Kiegészítők
A GN edényhez leggyakoribb kiegészítő a fedő, mely használata számos esetben elengedhetetlen. Szállítás közben megakadályozza az étel kiömlését, szennyeződését, lassítja a kihűlését. Emellett óvja a rovaroktól a benne tárolt ételt vagy alapanyagot.
A fedőkön kívül gyakori kiegészítő még a különböző GN edény tartó konyhaberendezések, mely számtalan méretben, kialakításban kapható. Léteznek pultra feltehető kisebb állványok, nagyméretű gurítható GN edény tartó kocsik, illetve különböző pultokba való rácsok, melyek variálhatóságát a hozzá kapható sínek biztosítják.
Például fagylalt kínálásához a megfelelő GN edény mellett egy cukrászdának a különböző üvegajtós hűtővitrinekre is gondolni kell.
Tipp: Terasszal rendelkező vendéglátóhelyeknek látványos és egyben különleges kínálata lehet, ha smokert is használ az ételkészítés során. Mit tud egy BBQ sütő vagy smoker? Olvasd el egy másik cikkünkben!
A Profibarkács kínálata
Áruházunkban számos GN edény közül választhat, garantáltan megtalálja mindenki a számára megfelelőt. A YATO Gastro márka rozsdamentes acél és polikarbonát termékei közül van lehetőség választani, melyek a fent említett szinte összes méretben rendelkezésükre állnak. Az edények mellett például ipari dagasztóépek típusait is megtalálod.
A Profibarkács teljes Gatro GN edény kínálatát itt találod >>
Kapcsolódó ötletek
Mit tud egy alacsonyabb árfekvésű smoker? Leteszteltük az Activa kombinált grillsütőjét, érdemes kattintani, ha vásárlás előtt állasz!
Üvegajtós hűtővitrin vendéglátóhelyre, cukrászdába, étterembe, kávézóba sokféle létezik, de nem mindegy, hová melyiket választjuk. Mindegyik típusnak meglehet a maga előnye, hátránya, mást tud egy álló hűtővitrin, egy süteményes hűtővitrin, egy asztali hűtővitrin vagy pultra helyezhető hűtővitrin. Ebben a bejegyzésben segítséget nyújtunk, melyik hűtővitrin típus miben erős, melyik üvegajtós hűtővitrin hová ajánlott!