H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Tapéta Leszedése - 4 Lépéses Útmutató

Otthonfelújítási ötletek és projektek
Nehézség:
Idő: Teljes délután

Ha meguntuk a régi tapétánkat, és vagy egy másikra szeretnénk lecserélni, vagy esetleg egy sima festés feldobná a szobát. Megmutatjuk hogyan szedd le a régi tapétát.

Tartalomjegyzék
Tapéta Leszedése - 4 Lépéses Útmutató
Tapéta leszedése egyszerű lépésekben
A burkolat eltávolítása az első lépés
Egyszerű papírtapéta leszedése
Lehúzható és PVC-tapéták
Dombornyomású és mosható tapéták
Festett tapéták
Linkruszta leszedése
Tapéta eltávolítása mennyezetről
Egyéb kiegészítő tudnivalók és tennivalók
Mi történik ha eltávolítottuk a tapétát?

Tapéta Leszedése - 4 Lépéses Útmutató

Tapéta leszedése akkor jön szóba, amikor lakás vagy házfelújításban gondolkodunk. Akár kisebb, akár nagyobb átalakításokról van szó, sokszor találkozunk azzal a gondolattal, hogy meguntuk a régi tapétánkat, és vagy egy másikra szeretnénk lecserélni, vagy esetleg egy sima festés feldobná a szobát. Ezért is akartunk segíteni nektek abban, hogy ha meg szeretnétek szabadulni a régi tapétától, akkor melyek azok a lépések, amiket ti is otthon, szakember segítsége nélkül meg tudtok tenni. Nézzük tehát hogy melyek azokat a lépések, amiket számításba kell venni egy tapéta leszedésénél.

Tapéta leszedése egyszerű lépésekben

A burkolat eltávolítása az első lépés

Az első és legfontosabb lépés a burkolta eltávolítása. Először is kaparjuk le a tapétát a falról lentről felfelé haladva, viszont nagyon figyeljünk arra, hogy nehogy túlságosan mélyre menjünk és közben belevágjuk a spaklival a vakolatunkba. Sok időt és energiát meg tudunk magunknak spórolni, ha a falburkolat eltávolítása előtt áztatós vagy gőzölős módszert használunk. Az áztatós módszert minden bonyolultabb szerszám nélkül meg tudjuk oldani, a gőzölős módszernél pedig egy kisebb, háztartási használatra tökéletes gőzölőt is tudunk akár venni, akár egy barkácsboltban bérelni pár napra, amíg a munkálatok folynak. A Profibarkács webáruházban is kapható ilyen gőzölő tapétaleválasztó, kattintás után már rendelhető is.

Ha kíváncsiak vagyunk, hogy hogyan is működik a gőzölős tapétaleszedő, akkor azt érdemes tudni, hogy forrásban lévő víz illetve gőz együttes alkalmazásával működik, ezért nagyon fontos, hogy használat közben erősebb és vízhatlan kesztyűt illetve védőszemüveget használjunk, hogy elkerüljük a sérüléseket. Gyerekeket mindenképp tartsuk távol, miközben ezzel a géppel dolgozunk. Miután leszedtük a falról a régi tapétát, utána mindenképp használjunk tapétaragasztó vizes oldatot és kenjünk át az egész falat, majd másnapig hagyjuk megszáradni. Nagyon fontos, hogy mielőtt bármit rátennék a falra, mindenképp sima és hibátlan felületnek kell lenni, akár új tapétát szeretnénk felrakni, akár ha csak egy sima festést szeretnénk a tapéta helyére.

Tisztában vagyunk vele, hogy manapság már számtalan tapéta típus közül lehet válogatni, ezért szeretnénk nektek több típusnál is segíteni, hogy mik a teendők azoknak az eltávolításánál is.

Tapéta eltávolítása

Egyszerű papírtapéta leszedése

Ahogy már fentebb említettük a bevált módszer több tapéta esetében is a gőzölős tapétaleszedő módszer, de igencsak elterjedt az áztatós módszer is, amit folyékony mosószeres, meleg vizes illetve kevés tapétaragasztó híg oldatával szoktuk megtenni. A ragasztó azért kell, hogy a víz rajta tudjon maradni a tapétán az áztatás során. Miután átkentük a tapétát várjunk 20-30 percet, mire teljes felázik és utána spaklival kezdjük el a tapétának a fellazítását.

Lépések:

  1. Alaposan itassuk át a tapétázott falat egy vizes szivaccsal illetve egy vízzel megtöltött permetező flakon segítségével.
  2. Várjuk meg, amíg rendesen felázik a tapéta a falon, és már látszik hogy a régi ragasztó is kezd oldódni. Érdemes először kisebb felületen próbálkozni, hogy ne kövessünk el nagy hibát. Ha felázott a tapéta, akkor spakli segítségével nyúljunk a tapéta alá és kezdjük elválasztani a vakolattól. Nagyon fontos, hogy túl sokáig se várjunk, mert akkor a tapéta elkezd visszaszáradni és nem fogjuk tudni leszedni a falról.
  3. Amikor kapcsolók illetve konnektorok mellett dolgozunk, érdemes áramtalanítani a lakást, hogy elkerüljük a baleset veszélyt. Mivel nagy mennyiségű vízzel dolgozunk, így ne kockáztassunk. Illetve a kapcsolók körül próbáljuk a lehető legkevesebb vizet használni.
  4. Ha esetleg azt látjuk, hogy nagyon nehezen jön le a falról a tapéta, akkor lehet szükség lesz még egy áztatásra, hogy a makacs tapéta és ragasztó teljes mértékben le tudjon kerülni a falról.

Lehúzható és PVC-tapéták

Léteznek PVC-tapéták is, amik egy vékonyabb fedőréteggel rendelkeznek, ami igazából nagyon könnyen lehúzható a tapéta felületéről, és azalatt csak egy alapréteg fog maradni. Ha festeni szeretnénk a falat, akkor ez az alapréteg erre sajnos nem alkalmas, viszont ha csak le szeretnénk cserélni a tapétát, és ez az alapréteg szépen és gondosan volt felragasztva, akkor tökéletes alapja lehet az új tapétának. Ha viszont a festés mellett tettük le a voksunkat, akkor a védőréteg eltávolítását követően jól áztassuk fel az alapréteget, majd kaparjuk le a falról.

Dombornyomású és mosható tapéták

Ha esetleg jó dombornyomású tapéta van a falunkon, ami ráadásul még mosható is, akkor meglehetősen nehéz dolgunk lesz ennek az eltávolításánál. Ebben az esetben érdemes egy durvább dörzsölő eszközt használni, hogy be tudjuk vinni a gőzt illetve vizet, hogy jobban be tudjon szivárogni a tapétába, fellazítva a ragasztót. Hagyjuk hosszú ideig ázni, majd indulhat a tapéta leszedése.

Festett tapéták

Találkozhatunk festett tapétákkal is, amit egyszerűen vízbe áztatott dörzspárnával fel kell lazítani, majd eltávolítani. Drótkefét semmilyen esetben se használjunk, hiszen ennek az apró fémszálai könnyen be tudnak ágyazódni a vakolatba és később rozsdafoltok jelenhetnek fel a falunkon, aminek nem fogunk örülni. Egyszerűen itassuk át a felületet, majd kaparjuk le a tapétát.

Linkruszta leszedése

Az ilyen típusú tapétát nagyon erős ragasztóval szokták felrakni a falra, ezért meglehetősen nehéz eltávolítani is. Itt javasoljuk, hogy forró vízzel és egy tapétakaparóval próbáljuk fellazítani, majd kisebb darabokban leszedni a falról. Itt nagyon figyeljünk arra, hogy nehogy a vakolatot is leszedjük a tapétával együtt. Utolsólépésként áztassuk fel ismét a falat és távolítsuk el a maradék tapétaragasztót is a falról.

Tapéta eltávolítása mennyezetről

Mennyezeti tapéta esetében is érdemes gőzölős tapétaleszedőt használni. Vannak olyan gépek, amelyeknek a tartályában hideg víz van és csak a gép munkalapján keletkezik a gőz, viszont vannak olyanok is, amiben forrásban lévő vízzel működik. Ennek mindenképp járjunk utána, hogy elkerüljük a lehetséges sérüléseket. A mennyezeti tapéta leszedésénél az egyik kezünkkel nyomjuk a gőzölő gépet a tapétára, a másik kezünkkel pedig a vakaró segítségével távolítsuk el a tapétát. Ahogy a gőz átjárja a tapétát, nagyon könnyű dolgunk lesz leszedni a falról. Igazából a mennyezetről is ugyanúgy kell eltávolítani a tapétát, mint a sima függőleges falakról.

Igazából bármilyen tapéta típusról is beszélünk, az alaplépések mindenhol megegyeznek. Gőzölő gép használtat illetve áztatás. A különbség ott lehet, hogy mennyire makacs a tapéta illetve a ragasztó, amivel fel lett ragasztva az adott típusú tapétánk, ezért lehet, hogy többszöri áztatásra lesz szükség.

Tapéta eltávolítása

Egyéb kiegészítő tudnivalók és tennivalók

Már említettük, de szeretnénk még egyszer kihangsúlyozni a megfelelő munkaruha viselete. Mindenképp használjunk védőszemüveget, kesztyűt, védjük a karunkat, hajunkat, hiszen forró vízzel és forró ragasztóval dolgozunk, különösképp ha a mennyezeten is munkálkodunk. Ha vízzel nem tudjuk eltávolítani a maradék ragasztót, akkor érdemes lehet egy kis hígítóba mártott ronggyal átdörzsölni a falat, és minden oda nem szükséges ragasztót eltávolítani.

Ha vastagabb tapéta van a falon, akkor érdemes azonnal tapétaoldószert használni. Akár a vékonyabb tapétáknál is lehet, ha gyorsabb és egyszerűbb megoldást szeretnénk, de a vastagabbaknál biztos, hogy szükséged is lesz rá. Hagyjuk az oldószert egy ideig állni a falon, és utána már engednie kell a papírnak. Ezután a spatulával feszegetve történjen a tapéta leszedése.

Mi történik ha eltávolítottuk a tapétát?

Nagyon fontos, hogy akár festeni, akár újra tapétázni szeretnénk a falat, mindenképp egy sima és hibátlan fallal induljunk neki a munkálatoknak. Ha szükséges, akkor glettel simítsuk el a falhibákat és csiszoló papírral csiszoljuk át a felületet, ehhez ajánljuk a Profibarkácson is kapható glettvasakat. Ha minden megszárad és megkaptuk a tökéletes munkafelületet, akkor neki is kezdhetünk a festésnek vagy az újabb tapéta felrakásának. Vagy akár egy szép csempézett falat is készíthetünk sakát magunk.

Kapcsolódó ötletek

Idő: Teljes délután
Otthonfelújítási ötletek és projektek

A tapétázás nem bonyolult dolog, de azért jó ha néhány alapszabályt betartunk, és nem esünk neki csak úgy, hanem beszerezzük a megfelelő szerszámokat is. 

Otthonfelújítási ötletek és projektek

 Öltöztesd fel a lakásodat úgy, hogy tükrözze az egyéniségedet. Hozd ki a házad, lakásod felújításból a legtöbbet. Kreatív tapétázási ötletek.

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!