H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Csempe Lerakása Házilag - Útmutató Otthonra

Otthonfelújítási ötletek és projektek
Nehézség:
Idő: Több nap

A csempe lerakása nem is annyira bonyolult, mint amennyire gondolnánk, mindössze tudnunk kell azokat a lépéseket, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy szép munkát végezzünk.

Tartalomjegyzék
Csempe Lerakása Házilag?
Előkészületek a csempe felrakásához
Milyen anyagok szükségesek a csempézéshez?
Csempe lerakása hogyan halad és mik a lépései
Csempézés előkészítése
Vágás
Ragasztás
Csempézés
Hézagolás
Fugázás
Csempe fúrás
Tisztítás

Csempe Lerakása Házilag?

A csempe lerakása nem is annyira bonyolult, mint amennyire gondolnánk, mindössze tudnunk kell azokat a lépéseket, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy szép munkát végezzünk. Ezt akár otthon, házilag is meg tudjuk tenni, ha beszerezzük a helyes alapanyagokat és mindent a megfelelő lépésekben tesszük. Most pedig segítünk nektek is, hogy tudjátok melyek azok az anyagok, eszközök, amire szükség lesz és mi maga a csempézési folyamat.

Előkészületek a csempe felrakásához

Nézzük tehát, melyek azok a szerszámok és eszközök, amiket mindenképp használni fogunk a csempe lerakása során. Először is a legalapvetőbb dolog, amivel kezdeni kell az a mérés, illetve a jelölések. Ehhez egyszerűen fogjunk meg egy ceruzát, zsírkrétát illetve egy vonalzót. Természetesen nem ennyire egyszerű az előkészítés, hiszen a csempe esetében ideiglenes vezetőléceket kell majd felszögelni a falra, hogy ez legyen a vonalvezető a burkolólapot felhelyezésénél. Ne felejtsünk el emiatt a falécet, szögeket és kalapácsot is beszerezni.

Mielőtt neki futnánk a csempe le/felrakáshoz, mindenképp gondolnunk kell a vágásra is, ezért vegyünk magunkhoz egy csempe vágót vagy egy tapétavágó kést, esetleg egy csempefűrészt, ha nagyon kreatív módon szeretnénk felhelyezni a csempe lapokat. Ezen felül legyen mellettünk csiszolópapír, csempereszelő, amivel tökéletesen simára tudjuk csiszolni a vágást által létrejött durva éleket.

Nos, ezen a ponton lesz egy kicsit bonyolultabb a folyamat azoknak, akiknek kevésbé gyakorlottak, hiszen kelleni fog nekünk egy glettvas, csempekereszt, fugázó pálcika és egy simító. Plusz ne feledkezzünk meg szivacsról, tiszta rongyról és egy kisebb vödörről, hiszen a tisztítás részéhez, ezek is szükségesek lesznek.

Milyen anyagok szükségesek a csempézéshez?

Az anyagszükséglet természetesen eltérő lehet attól függően, hogy a konyha, nappali vagy fürdőszoba csempézésről van szó. Sokszor felmerül a kérdés, hogy megoldható-e a csempézés fuga nélkül… elvileg megoldható igen, de nem javasoljuk. Ami fontos, hogy élvédő profilokat mindenképp szerezzünk be, mert nem csak esztétikus, de állagmegóvó funkciója is van.

Ami még biztos, hogy szükség lesz, az a fuga, csemperagasztó, illetve burkolóanyag, ezen felül pedig ha hatékony szigetelést akarunk, akkor szilikonos tömítőanyagot is szerezzünk be a munkálatok előtt. Végezetül pedig, ha úgy döntünk, hogy csempét is akarunk festeni, akkor festék, egy jó felületkezelő alapozó és egy felületkiegyenlítő anyag is szükséges lesz.

Csempe lerakása hogyan halad és mik a lépései

A fürdőszoba csempézés menete attól is merőben függ, hogy újratervezünk vagy teljesen nulláról akarjuk kezdeni. Ha a csempe leverése még előttünk áll, akkor a (fent említett) csempézéshez szükséges szerszámok mellé még kalapácsot, vésőt, illetve sittes zsákokat is be kell szereznünk – minden további lépés csak ezután jöhet!

Csempe felrakása

Csempézés előkészítése

Első legfontosabb lépés, hogy a fal tiszta és száraz legyen. Ha esetleg vannak hibák a falon, akkor mindenképp gletteljük újra a kritikus részeket, csiszoljuk le, és utána kezdjünk neki.

  • Jelölések

Egy vízmérték segítségével rajzoljuk fel az első csempesort. Ennél a lépésnél most kivételesen pontos jelölés kell, hiszen ezen múlik az egész végeredmény.

  • Szintezőléc

Fent említettük, hogy szükség lesz falécekre, na ezen a ponton érkezett el, hogy bevonjuk őket a folyamatba. Ha ügyesen mérünk, akkor a szintezőléc tud majd segíteni tartani az irányokat, így hiába nem szakember csinálja a csempézést, fog tűnni mintha egy profi ember keze munkája lenne. Hasznos lehet még a csempék méretét is bejelölni a lécen, így előre tudod, hogy mennyi csonka csempe marad majd.

Vágás

A csempevágó használatára valóban rá kell érezni, de ha biztosra akartok menni, akkor a csempe hátoldalán jelöld meg a vágás helyét egy ceruzával vagy krétával, majd csempekarcolóval vagy tapétavágó késsel karcold meg a felületét, ezután egy stabil felületen roppantsd ketté a lapokat!

Ragasztás

Egy másik kritikus pont tud lenni még a csempe ragasztó felvitele – mivel egyenletesen és gyorsan kell vele dolgozni. Először inkább kevesebb adagot keverjetek ki, és kicsi felületen dolgozzatok, nehogy túl hamar megszáradjon.

Csempézés

Nagyon fontos, hogy egyesével haladj a szintezőléc segítségével. Sokan esküsznek a fentről lefelé történő csempézésben, de annál nagyon oda kell figyelni a vízszintezésre. Ha kezdő vagy, inkább maradj a szintezőléces verziónál.

Járólap lerakása

Hézagolás

Ennél a lépésnél a két csempe közé kell tenni a fugakeresztet, így biztos, hogy nem fognak összecsúszni a csempelapok. Ha megszáradt a ragasztó, nyugodtan távolítsátok el őket.

Fugázás

Ez egy nagyon hálás feladat, nem csak azért mert már látjuk a fényt az alagút végén, hanem kicsit visszavehetünk és lazíthatunk. Vehettek előre kikevert pasztát, vagy akár ti magatok is kikeverhetitek. Ami fontos, nem szabad vele spórolni! A felesleget pedig megkötés előtt töröljétek le. Sarok illetve falatok találkozási pontjainál, vagy kád illetve mosdó esetében használjatok szilikont is a tökéletes szigetelés eléréséhez.

Csempe fúrás

Ha esetleg úgy döntünk, hogy szeretnénk polcot, zuhanytartót, vagy bármi kiegészítőt felfúrni, nagyon fontos, hogy várjatok elég időt ahhoz, hogy a burkolat teljesen kiszáradjon. Jelöljük meg a csempét a fúrás helyén, pontozóval csináljunk egy mélyedést, majd X alakban ragasszátok le szigetelőszalaggal, és csak ezután fúrjatok.  A szigetelőszalag azért kell, hogy elkerüljük a burkolat repedését.

Tisztítás

Utolsó lépésként pedig marad a tisztítás. Egy rongy vagy textilanyag segítségével tisztítsátok meg a felületet. A csempézés végén láthattok egy úgy nevezett „cementfátyolt”, amit egyszerűen le lehet kaparni a csempéről egy fugakaparóval. Ami fontos, hogy ne használjatok vizet ennél a lépésnél.

Ugye, hogy nem is olyan bonyolult csempézni? Mindössze fontos, hogy tisztában legyünk hogy milyen anyagok és szerszámok szükségesek ahhoz, hogy tökéletes munkát tudjuk végre hajtani. Igyekeztünk általános jellegű, de mégis hasznos tanácsokkal ellátni benneteket. Ha esetleg bonyolultabb munkára vállalkozunk mint egy diagonál csempézés vagy akár medencecsempézés, akkor megfontolandó szakember segítségét kérni. Nézd meg többi útmutatónkat is, mint pl. a gyümölcsfák permetezése.

Kapcsolódó ötletek

Otthonfelújítási ötletek és projektek

Csempefúrás, mint feladat nem csak akkor adódik, mikor a zuhanyzóba a fali tárolót kell felszerelni vagy a wc-be a wc papírtartót, hanem különböző vezetékek, kábelek, kiállások miatt is szükségessé válhat.

Idő: Teljes délután
Otthonfelújítási ötletek és projektek

Ebben a leírásban a laminált padló lerakásának folyamatát járjuk körbe, hogy bárki otthon, egyedül vagy családtaggal, szakember segítsége nélkül el tudja végezni ezt a munkát.

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!