Olcsó kerítés ötletek
Módosítva: 2024. április 26.
Létrehozva: 2024. január 03.

Olcsó kerítés ötletek

Létezik számtalan lehetőség, amivel stílusos, egyszerű és mégis hangulatos összképet varázsolhatsz a kertedbe. Nézzük meg, milyen költséghatékony megoldások vannak egy kedvező árú kerítés kialakítására. Olcsó kerítés ötletek mindenkinek jól jönnek

Tartalomjegyzék
  1. Olcsó kerítés ötletek, ha elfogyott a pénzed
  2. Miből készülhet olcsó kerítés?
  3. Kész kerítéselemek
  4. Olcsó kerítés ötletek raklapból és fából otthon barkácsolóknak

Olcsó kerítés ötletek, ha elfogyott a pénzed

A felújítások és építkezések során rengeteg pénz megy el át nem gondolt, alábecsült fázisokra, így biztosan sokan jártunk már úgy, hogy az egyszerűbbnek tűnő folyamatokon spórolni próbáltunk. Ilyen lehet a kerítés elkészítése is – mi például saját magunknak építettük meg.Ha úgy döntenél, hogy te magad készíted el a kerítésed, hidd el, a munkadíjon rengeteg pénzt megspórolhatsz.

Létezik számtalan lehetőség, amivel stílusos, egyszerű és mégis hangulatos összképet varázsolhatsz a kertedbe. Nézzük meg, milyen költséghatékony megoldások vannak egy kedvező árú kerítés kialakítására. Olcsó kerítés ötletek, ha elfogyott a pénzed a felújítás végére

Miből készülhet olcsó kerítés?

Majdhogynem bármiből. Érdemes szétnézni régi, felújításból kimaradt anyagok között is. Raklap, régi tégla, tetőcserép, mind kreatívan használható. Persze nemn mindegy, hogy az utcafrontra szánod, vagy a kertedet egyes részeit kerítenéd el egymástól. Kisebb, térelválasztó funkciójú keretéseknek jók a gyengébb anyagok is, pl. bambusznád. Ha biztonsági funkciója is van, akkor természetesen masszívabb anyagokban kell gondolkodni, de a kreativitás itt is sokat tud spórolni nekünk.

Kész kerítéselemek

Ha nem vagyunk nagyon kreatívak, akkor megvehetjük készen is a kerítéselemeket, ez persze valamivel drágább, mint ha magunknak építjük maradék anyagokból, de a szakember díját itt is megspórolhatjuk. A wpc kerítéselemek, pl nagyon költséghatékonyak lehetnek, és könnyű őket összeszerelni.

Olcsó kerítés ötletek raklapból és fából otthon barkácsolóknak

Néha elég csak felújítani a régi, kopott felületeket, erre remek festékeket lehet kapni a festékboltokban, tüzépeken, hipermarketekben. Már csak egy csiszolóra és kitartásra lesz szükséged, azonkívül, hogy remekműveket készíthetsz, remek kikapcsolódási lehetőség a festegetés. Ha nem szeretnél ecsettel pepecselni, festékszórót is használhatsz erre a célra. Egy régi fa kerítrést rusztikussá tehet néhány virágtartó is. Ha fehérre festjük a fa felületet, és virágládákkal, színes virágokkal díszitjük, akkor nett, üde, romantikus hatást fog kelteni az olcsó kerítrésünk is, és nenm lesz rendetlen hatása.

Olcsó kerítés ötletek fából

 

 A fa még mindig kelendő kerítés alapanyag, hátránya, hogy sérülékenysége okán két- háromévenként érdemes lefesteni, kezelni. Előnye azonban, hogy gyakrabban változtathatod a színét, illetve kreatív festési lehetőségeket rejt magában, pl. iskolák területén ceruza kerítések igazán feldobják a hely hangulatát. Ha sikerül "hulladék" faanyagot szereznünk, akkor igazán olcsón megúszhatjuk. Ilyen például a raklap kerítés is. Bár mostanában kicist elcsépeltnek tűnhet, de még mindig az egyik legszebben variálható, legolcsóbban kivitelezhető alapnyag az olcsó kerítés ötletek sorában.

A raklap előnyeit érdemes szem előtt tartani, hiszen a szomszéd felőli oldal míg sima fa, a belső részen polcokat lehet kialakítani a merevítő részek közé. Virágokat, kerti szerszámokat tarthatsz rajta.

 Olcsó fa kerítés raklapból

Időigényes, de nem lehetetlen kialakítani egy sövényből készült kerítést, ha csak a térelválasztás a fontos. Ez sok munkával jár azonban, hiszen időről időre nyírni kell és egy többméteres sövény karbantartása több órát is igénybe vehet. Jól fontold meg éppen ezért! Azonban ökológiai szempontból mindenképpen ez éri meg leginkább.

Többféle, olcsón kapható növény alkalmas egyébként erre a célra, érdemes előtte egyeztetni kertésszel (mekkorára nő, milyen a fényigénye, stb.) és utána egymáshoz közel ültetve „összenöveszteni” a növényeket.

Tipp: A leylandi ciprus ültetése is ideális megoldás lehet a térelválasztásra. Olcsó kerítés ötletek sövényből

Újrahasznosításra bármi alkalmas, ami egyébként csak a szemétlerakóban végezné, így ajtók, ablakkeretek, műanyag tetők, raklapok, drótkerítések. Nagyon hangulatosak a jól összeállított, szépen megmunkált felületek, bátran válassz le így kisebb kertészeket akár!

Kevésbé praktikus és szintén gondozást igényel, de nálunk remekül bevált a szőlő futtatása, ezzel egy részt el is szeparáltunk. Ez bármilyen futónövénnyel elérhető, azonban jól át kell gondolni az alkalmazását. 

Ha van elbontandó épület két telek között és stabil a tégla – maradt még elég kötőanyag benne és megfelelő, biztonságos állapotú-, kerítésmagasságig visszabontva ez is remek térelválasztó maradhat két szomszéd között. Ugyanígy maradék bontott téglából is felhúzhatsz kerítéseket. A belső falra kerti csap, virágtartó, vagy egyéb használatra alkalmas polcok mehetnek.

Ha csak térelválasztásra vágynál, a Profi Barkács honlapján ehhez is találsz kedvező árú lehetőségeket. 

Talán mind közül a legolcsóbb megoldás – és sokan alkalmazzák a szomszédos telkek elválasztására – a drótkerítés. Nem kell hozzá sok minden, és viszonylag hamar el lehet készíteni. Léteznek már előre gyártott, merev kerettel ellátott darabok is, többnyire iparterületeken és játszótereken látni hasonlót. Lehet rá például tapadó vadszőlőt, borostyánt vagy egyéb dekoratív növényt futtatni. Olyat érdemes, ami nem lombhullató, és télen is takar, van levele.

 Ha igazán egyedi és újszerű kerítésre vágysz, a gabion kerítés lehet számodra a megfelelő. Ez tulajdonképpen egy acélváz, ami közé kőzúzalékokat szoktak szórni. Amellett, hogy roppant esztétikus, az ára is igen kedvező egyes kerítéstípusokhoz képest.

Bár megosztó megoldás, a fenntarthatóság, újrahasznosítás szempontjából kiváló megoldás lehet, ha használt gumiabroncsokból építesz olcsó kerítést. Játszóreken, óvódákban színesre festve találkozhattál már vele. Kis kreativitással a kertedben is lehet helye. Fesd le fehérre, építsd meg lépcsőzetesen, ültess bele virágokat!

Olcsó kerítés ötletek gumiabroncsból

 Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy te is kipróbáld valamelyik általunk említett típust, vágj bele bátran. Bizton mondhatom, hogy a saját magad által készített vagy felújított kerítés látványa örömmel tölt majd el, ahányszor csak kimész a kertbe.

 

Kapcsolódó ötletek