H-P: 8:00-16:00

+36-1-23-44-99-8

Termékek
Szállítás
Ajánlatkérés
Rólunk
Kapcsolat

Mire való az esővízgyűjtő?

Kertgondozás és haszonnövények

Esővízgyűjtő használatával költséghatékony és természetbarát módon juthatunk öntözővízhez.

Tartalomjegyzék
Mire való az esővízgyűjtő?
Hogyan működik egy esővízgyűjtő?
Mire való az esővízgyűjtő és mik az előnyei?
Esővízgyűjtés hordóval
Tartályos esővízgyűjtés
Föld alatti esővízgyűjtő rendszer
Megéri esővizet gyűjteni

Mire való az esővízgyűjtő?

Mindenki tudja, mire való az esővízgyűjtő, de nem biztos, hogy mindenkiben tudatosul, mennyi előnye van, milyen gazdaságos és környezetbarát megoldást jelent a növények öntözésére. Az aszályos időjárás, a vízhiány nem kedvez a növényeknek, a hirtelen lezúduló nyári esővíz pedig általában nem elegendő, hogy a szárazságot orvosolja. Néhány praktikával, mint például esővízgyűjtő használatával költséghatékony és természetbarát módon juthatunk öntözővízhez, de más célra is felhasználható a begyűjtött víz.

esővízgyűjtő

Hogyan működik egy esővízgyűjtő?

Esővízgyűjtésre választhatunk hordós, tartályos megoldást, de akár föld alatti vízgyűjtőrendszer is kiépíthető. Az Esővízgyűjtő működése nagyon egyszerű. A tetőről a csatornarendszer összegyűjti az esővizet, és ez befolyik az ereszcsatornába. Onnan egy komplex rendszeren vagy egy vízlopón át eljut a tárolóba, ahonnan különféle módokon nyerhető ki a sokféleképpen felhasználható esővíz. Fontos szempont, hogy mekkora legyen az esővízgyűjtőnk? Ez függ a tető méretétől, a locsolandó kert nagyságától. Átlagosan azt lehet mondani, hogy esősebb időben egy 40-50 négyzetméteres tetőfelületről 500-600 liter víz is begyűjthető.

Mire való az esővízgyűjtő és mik az előnyei?

Egyre népszerűbbek az esővízgyűjtők, amiért nem csak a Föld lesz hálás, de a kertünk is, sőt akár az épületeink állagmegóvása szempontjából sem elhanyagolható.

  • vizet spórolunk, a tetőre lezúduló víz begyűjtésre kerül és szükség szerinti gyakorisággal és szükség szerinti igényekre használhatjuk fel.
  • nem csupán a növények öntözésére, de például wc öblítésre, takarításra is használható az esővíz. Minden olyan célra alkalmas, ami nem igényel ivóvíztisztaságú vizet.
  • az esővízgyűjtéssel nem folyik az ingatlan alá a víz, sőt, a szomszéd telkére sem. Ezzel nem csak az épületet óvjuk, de a szomszéddal sem lesz konfliktus.
  • a növények jobban kedvelik a lágy esővizet, mint a kemény csapvizet.
  • az esővíz begyűjtése tehermentesíti a környezetet, a nagy mennyiségű lezúduló víz sok esetben rontja a talaj minőségét.

Érdemes megfontolni, ha esetleg öntözésen kívül másra is használjuk a begyűjtött vizet, hogy szűrőberendezésen keresztül kiszűrésre kerüljenek a szennyeződések (pl. madárürülék, falevelek). Ezután még több célra felhasználható az esővíz.

Esővízgyűjtő

Esővízgyűjtés hordóval

A hordós gyűjtés a legegyszerűbb megoldás, és teljesen megfelel öntözési célokra. A hordók műanyagból, fémből esetleg fából készülnek. Vagy belevezetjük az ereszcsatorna végét, vagy csak a tető alá helyezzük el, ahonnan a leömlő víz belefolyhat. Öntözőkannával tudjuk a növényekre juttatni a vizet. A hordós gyűjtés hátránya lehet, hogy előszeretettel vonzza a szúnyogokat, a víz könnyen koszolódhat, algásodhat benne.

Tartályos esővízgyűjtés

Ez már komolyabb megoldás az esővíz begyűjtésére. Az ereszcsatornát és a tartályt egy cső köti össze, ezen át folyik a víz a tartályba. Ez lényegében ereszgyűjtő vagy vízlopó. Sokféle méretű tartály választható, 100 literes, de akár 1000 literes is. Egyszerű műanyagot is vásárolhatunk, de akár a kert ékeként is díszelgő funkcionális, designos típusokat is. A hordós megoldáshoz képest könnyebb a locsolás belőle. Legtöbb típusnál kimenet van, melyre slag csatlakoztatható. Ha erősebb nyomást szeretnénk, kelleni fog egy merülő szivattyú.

A tartályokon csap is szokott lenni, ezt használva könnyedén megengedhető az öntözőkanna is. A Nature élen jár a kompakt és praktikus esővízgyűjtők gyártásában.

Föld alatti esővízgyűjtő rendszer

Aki igazán komolyan gondolja az esővíz gyűjtését, akár földalatti rendszert is kiépíthet. Ebből nagyobb öntöző kapacitás nyerhető. Ugyanakkor akár vízszűrő berendezéssel is felszerelhető, szükség szerint akár a háztartás vízellátását is képes lehet biztosítani. Locsoláshoz kerti szivattyúval hozza a felszínre a vizet. Ez a legköltségesebb, de a legprofibb megoldás is egyben.

Esővízgyűjtő

Megéri esővizet gyűjteni

Gondoljunk csak bele, hogy egy 90-100 négyzetméteres házban élő 3 fős család vízfogyasztása nagyjából napi 480-500 liter, melynek átlagos évi csapadékkal számolva körülbelül az egyharmada összegyűjthető a tetőfelületről esővízgyűjtő használatával. Persze nem váltható ki a teljes vízfogyasztás a begyűjtött esővízzel, de bizonyos felhasználási célokra tökéletesen megfelel, mint például öntözés, Wc öblítés (szűrés után esetleg mosás), így mégiscsak megéri begyűjteni, és ahol lehet hasznosítani az esővizet. Ha szűrni szeretnénk, 3 fázisban érdemes. Először ülepíteni, aztán mechanikai szűrést alkalmazni, majd aktív szénszűrést.

Tipp: Kerti tömlő, locsolótömlő is szükséges lehet öntözéshez, nézd meg választékunkat!

Ha van rá lehetőségünk, próbáljuk ki az esővízgyűjtést, és igyekezzünk minél többféleképpen, ésszerűen hasznosítani azt!

Ha pedig szivattyú vásárlásán gondolkodsz, pévasd el az erről szóló bejegyzésünket.

Kapcsolódó ötletek

Idő: Teljes délután
Kerti kártevők elleni védekezés és növényvédelem

Feltúrta a pázsitot a vakond? Telepíts vakondháló házilag!

Kertgondozás és haszonnövények

Ez a bejegyzés a helyes öntözés, locsolás általános szabályait mutatja be. Akkor lesz a kertünk zöld és üde, ha rendszeresen öntözzük a nyári hőségben.

100.000+ VÁSÁRLÓ NEM TÉVEDHET!

Megéri feliratkozni a heti 1-2 emailre - minden kedvezményünkről, új termékünkről és tudnivalóról tájékoztatni tudunk!