
Legjobb konyhai kések
Minden konyha elengedhetetlen tartozéka a kés, ezen konyhai eszközök nélkül elképzelhetetlen lenne az ételek feldolgozása. A késeknek számtalan típusuk létezik, minden fajta más-más célra lett kifejlesztve, az első osztályú konyhai munkához érdemes ezeket a típusokat megismerni, hogy a célnak megfelelően használhassuk őket.
- A kések fajtái
- Húsfeldolgozó kések
- Hámozókés
- Kenőkés
- Kenyérszeletelő kés
- Szakácskés
- Szeletelőkés
- Bárd
- Sajtkés
- Késkészletek
- Késélező
A kések fajtái
Húsfeldolgozó kések
Ez a kategória tartalmazza talán a legtöbb kést. A húsfeldolgozó kések a nevükből is sejthető módon húsok feldolgozására szolgálnak, a kategórián belül több késtípust is érdemes külön kiemelni:
- Csontozókés
- Henteskés
- Húsvágó kés
- Szeletelőkés
- Szúrókés
Tipp: Ha a legjobb húsvágó kést szeretnéd beszerezni, olvasd el következő cikkünket is.
Hámozókés
Ezek a kések speciálisan zöldségek hámozására lettek kifejlesztve, így velük sokkal könnyebben el tudjuk végezni ezt a műveletet, mint egy általános felhasználású késsel. A maximális hatékonyság érdekében különböző zöldségtípusokhoz különböző hámozókés kapható, hiszen az egyes zöldségek alakja, mérete és a héjuk vastagsága is különbözik.
Kenőkés
A kenőkések segítségével elsősorban vajat, lekvárt, vagy más kenhető anyagot, esetleg puhább sajtot tudunk egy kenyérszeleten egyenletesen elkenni. A kenésre kifejlesztett kés egyenletesen osztja el az anyagot a kenyéren, és nem sérti meg annak felületét, nem akad el benne.
Kenyérszeletelő kés
Aki már próbált nem kenyérszeletelő késsel kenyeret szeletelni, az tudja, hogy ez a késtípus pótolhatatlan ebben a szerepben. A nagyjából 21-23 cm pengehosszúságú kenyérszeletelő kések közös jellemzője, hogy speciálisan recés kialakításuknak köszönhetően a kenyeret hatékonyan tudják szelni, nem nyomját szét, nem szaggatnak ki belőle darabokat. A jó kenyérszeletelő kés elbánik a legkeményebb kenyérhéjjal is.
Szakácskés
A szakácskés, vagy más néven séf kés is egy elengedhetetlen eleme a konyhának. Ezzel a késtípussal elsősorban zöldségek feldolgozása történik, legyen szó hagyma aprításról, vagy uborka szeletelésről, ez a kés minden zöldséghez használható. Széles mérettartományban kapható, a 12 cm pengehosszúságú kisméretű szakácskéstől egészen a 25 cm méretűig (pl. Fiskars ESSENTIAL Szakácskés).
Szeletelőkés
Ebben a kategóriában több különböző konyhai alapanyag szeletelésére szolgáló késeket találhatunk meg. A szeletelőkések elsősorban húsfélék, felvágottak, szalámik szeletelésére szolgálnak, de a kategóriában megtalálhatóak speciális szeletelőkések is, melyek más konyhai alapanyagok szeletelésére valók. Egy jó szeletelőkéssel hajszálvékony szeleteket tudunk vágni például egy gépsonkából.
Bárd
A bárdok bizonyos húsfélék feldolgozásához szükségesek. A bárddal csontokat, porcokat tudunk elvágni. Használatuk során nem a klasszikus vágó mozdulattal dolgozunk, hanem az elvágni kívánt részre lesújtunk vele. Kétféle alakú bárd létezik, az egyik inkább egy késre hasonlít, míg a másik egy kisméretű baltára.
Sajtkés
Sajtokat el lehet szelni húsvágó késsel, szeletelőkéssel is, azonban ahol gyakran kerül sor sajtok szeletelésére, ott érdemes lehet beszerezni egy sajtkést. A sajtkés speciális kialakításának köszönhetően nem ragad rá a sajt (ezt megelőzendő a pengében lyukak vagy üregek találhatóak). Ez egy lágy sajt szeletelésekor különösen fontos szempont.
Késkészletek
A késkészletek hasznosak lehetnek azok számára, akik egyszerre több típusú kést szeretnének beszerezni. A késkészletekhez sok esetben kapunk praktikus késtartót is. Késkészletből több különböző késtípust tartalmazó készlet létezik, darabszám szerint pedig a 3 darabos készlettől a 6 db kést tartalmazóig találjuk meg ezeket az eszközöket a Profibarkács kínálatában.
Késélező
Még a legjobb késsel is előfordul idővel, hogy pengéje már nem lesz olyan éles, mint amikor megvettük. Ilyenkor egy késélező segítségével visszavarázsolhatjuk az élét az eredeti állapotra. Webáruházunkban többféle késélező megtalálható. A legnépszerűbbek a bedugós késélezők, ahol egy vágatban kell a kést előre hátra mozgatni. Ezen kívül kaphatók a klasszikus fenőacélok és késélező blokkok is.
Az előzőekben láthattuk, hogy a konyhai késeknek számtalan típusa létezik. A különböző munkafolyamatokra, vagy legalábbis azokra, melyek gyakran előfordulnak háztartásunkban, érdemes külön arra a feladatra való konyhakést beszereznünk. A Profibarkács webáruházban minőségi konyhakések széles választékban kaphatók, így mindenki megtalálja a számára szükséges kést. Ha kiválasztottuk azokat a késeket, melyekre szükségünk van, esetleg késkészlet mellett döntöttünk, ne feledkezzünk meg a kiegészítőkről sem. Egy késélezővel újra élessé tudjuk varázsolni pengénket, míg egy fali késtartó mágnessel praktikus és könnyen elérhető helyet tudunk biztosítani új késeink számára a konyhapult felett.
Tipp: Ha már megtaláltad a tökéletes kést, ismerd meg az ipari fazék típusokat is.
Kapcsolódó ötletek
A konyhai eszközök kiválasztásánál roppant körültekintőnek kell lennünk, hiszen nem mindegy, hogy milyen minőségű termékeket választunk kedvenc ételeink elkészítéséhez. A Profibarkács kínálatában ezen a téren is sok lehetőség közül válaszhat mindenki, aki a főzés szerelmese. Legyen szó étkészletről, főző-és sütőeszközökről, húsfeldolgozó gépekről, késekről, áruházunkban színes választék áll az érdeklődők részére.
A kések talán a legalapvetőbb konyhai eszközeink, jellemzően azoknak is van néhány darab a konyhafiókban, akik nem nagyon szoktak tüsténkedni a tűzhely környékén.